Παρασκευή 5 Οχτώβρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Το 'πνιξαν

Ο «Ριζοσπάστης» ήταν η μοναδική εφημερίδα που ασχολήθηκε χτες (και μάλιστα ως βασικό του θέμα) με τη Σύνοδο των υπουργών Αμυνας του ΝΑΤΟ, τις αποφάσεις της και τις δηλώσεις των ΑμερικανοΝΑΤΟικών αξιωματούχων, που συνιστούν ευθείες πολεμικές απειλές στη Ρωσία, ανεβάζοντας επικίνδυνα το θερμόμετρο της αντιπαράθεσης στην ευρύτερη περιοχή. Το θέμα πραγματικά «θάφτηκε» από τον αστικό Τύπο, παρότι συνιστά μια πολύ σοβαρή εξέλιξη, ιδιαίτερα επικίνδυνη για τον ελληνικό και τους άλλους λαούς, σε συνέχεια των αποφάσεων και των σχεδιασμών που χάραξε η Σύνοδος Κορυφής του ΝΑΤΟ τον περασμένο Ιούλη. Εξω από κάθε σχολιασμό έμεινε και η ελληνική εμπλοκή σ' αυτά τα αμερικανοΝΑΤΟικά σχέδια, η οποία επιβεβαιώνεται από την ίδια την ατζέντα της Συνόδου αλλά και από τα όσα έγιναν και συμφωνήθηκαν κατά την προχτεσινή επίσκεψη Πάιατ στην Αλεξανδρούπολη. Μάλιστα, ορισμένοι από τους πρωινούς σχολιαστές του ραδιοφώνου και της τηλεόρασης έκαναν ένα γρήγορο πέρασμα από το πρωτοσέλιδο του «Ριζοσπάστη», με ύφος «μία απ' τα ίδια», θέλοντας και μ' αυτόν τον τρόπο να υποτιμήσουν τις εξελίξεις στα μάτια και στα αυτιά όσων τους παρακολουθούν, και ενισχύοντας το κλίμα του εφησυχασμού, όπως κάνει άλλωστε και η κυβέρνηση. Κανένας εφησυχασμός δεν χωράει! Αποφάσεις και δηλώσεις όπως αυτές στη Σύνοδο των υπουργών Αμυνας του ΝΑΤΟ προδίδουν πολεμική προπαρασκευή, με την κυβέρνηση και τα άλλα αστικά κόμματα να σέρνουν το λαό στη δίνη της ιμπεριαλιστικής αντιπαράθεσης που κλιμακώνεται...

Ξεφωνημένοι

Το ότι ο ΣΥΡΙΖΑ και η «Αυγή» είναι τα μεγαλύτερα λιβανιστήρια του αμερικανοΝΑΤΟικού ιμπεριαλισμού το έχουμε αναδείξει πολλές φορές. Αλλωστε, φροντίζουν οι ίδιοι να μας το υπενθυμίζουν με κάθε αφορμή. Οσο όμως περνάει ο καιρός, τόσο πιο ξεφωνημένα γίνονται τα «επιχειρήματα», με τα οποία προσπαθούν να δικαιολογήσουν το «ξέπλυμα» σε ΗΠΑ - ΝΑΤΟ. Τελευταίο κρούσμα, ένα άρθρο στη χτεσινή «Αυγή», το οποίο κατακεραυνώνει τον «δογματικό αντιαμερικανισμό», που σύμφωνα με τον συντάκτη του δεν αντιλαμβάνεται ότι «ενίοτε το εθνικό συμφέρον της Ελλάδας μπορεί να συμπίπτει και με επιλογές των ΗΠΑ». Εκεί που το απογειώνει η «Αυγή» είναι όταν επικαλείται ότι «στην Αμερική γεννήθηκαν μεγάλες ιδέες και επαναστατικά κινήματα και πλατύ κίνημα φιλελληνισμού»... Να υποθέσουμε, λοιπόν, ότι η κυβέρνηση έχει βαλθεί να σπείρει σε όλη την Ελλάδα πολεμικές βάσεις των ΗΠΑ για να αποτίσει φόρο τιμής στα «επαναστατικά κινήματα» της Αμερικής και ότι προωθεί με πάθος τις ιμπεριαλιστικές διευθετήσεις, όπως τη συμφωνία των Πρεσπών, για να τιμήσει τον «φιλελληνισμό» των ΗΠΑ! 'Η μήπως αναλαμβάνει κάθε βρωμοδουλειά των ΑμερικανοΝΑΤΟικών στην περιοχή, επειδή στις ΗΠΑ «γεννήθηκαν μεγάλες ιδέες»; Τέλος, επειδή η «Αυγή» παραβιάζει «ανοιχτές θύρες», γράφοντας ότι δεν πρέπει να ταυτίζεται ο «(αμερικάνικος) λαός με τις κυβερνήσεις του» και βγάζει λαθεμένο - «δογματικό» το σύνθημα «φονιάδες των λαών», ας μάθει ότι αυτές οι «κατηγορίες» δεν αγγίζουν το συνεπές αντιιμπεριαλιστικό κίνημα. Η μόνη «ταύτιση», που αποτελεί πρόβλημα για το λαό, είναι αυτή της ελληνικής κυβέρνησης με την κυβέρνηση Τραμπ και τα δολοφονικά της σχέδια, γιατί μας μπλέκει σε ανυπολόγιστους κινδύνους.

Ο καλύτερος

Συνεχίζοντας τις συναντήσεις του με υπουργούς και στελέχη της κυβέρνησης, ο πρέσβης (ένας είναι ο πρέσβης...) συναντήθηκε τις προάλλες με τον νέο υπουργό Δικαιοσύνης, χωρίς βέβαια να δημοσιοποιηθούν πολλά από τις συζητήσεις τους. Κρίνοντας πάντως με βάση το γεγονός ότι ο πρέσβης συνηθίζει να κανονίζει αυτοπροσώπως διάφορα ζητήματα αμερικανικού ενδιαφέροντος, συναντώντας στελέχη της κυβέρνησης, αλλά και της ΝΔ (τον Μητσοτάκη τον είδε κάμποσες φορές πριν κλείσει η συμφωνία με την ΠΓΔΜ), εύκολα μπορεί να υποθέσει κανείς ότι με τον Καλογήρου συζήτησαν και το σκάνδαλο της «Novartis», όπου η έρευνα στην Αμερική «έβγαλε λαγό» στην Ελλάδα και σύμφωνα με πληροφορίες επίκειται η δίωξη στελεχών της προηγούμενης κυβέρνησης. Αν μάλιστα η συνάντηση αυτή συνδυαστεί με δημοσιεύματα που θέλουν έναν από τους βασικούς πολιτικούς που εμπλέκονται στην υπόθεση να έχει ταξιδέψει στις ΗΠΑ για να «συλλέξει στοιχεία» και να προετοιμάσει την υπερασπιστική του γραμμή, αλλά και με δηλώσεις κυβερνητικών στελεχών ότι οι εξελίξεις στην υπόθεση «Novartis» «θα προκαλέσουν σεισμό στο πολιτικό σύστημα», αντιλαμβάνεται κανείς ότι ο Πάιατ συμμετέχει ενεργά σε διεργασίες που ξεπερνούν κατά πολύ τα τυπικά καθήκοντα ενός οποιουδήποτε πρέσβη στην Ελλάδα. Να μην ξεχνάμε άλλωστε ότι ο έτερος της συγκυβέρνησης και υπουργός Αμυνας, Π. Καμμένος, τον χαρακτήρισε τον «καλύτερο πρέσβη των ΗΠΑ» που πέρασε από την Ελλάδα τα τελευταία 50 χρόνια τουλάχιστον...

Λάσπες

Με αφορμή τον «μεσογειακό κυκλώνα», οι κάτοικοι της Καλλιθέας είδαν για πολλοστή φορά την περιοχή τους να πλημμυρίζει. Το πρόβλημα μάλιστα ήταν ιδιαίτερα έντονο στην περιοχή πέριξ του Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος», η κατασκευή του οποίου χωρίς τα αναγκαία αντιπλημμυρικά και αποστραγγιστικά έργα επέτεινε το πρόβλημα που προϋπήρχε και εμφανιζόταν ακόμα και με μικρής έντασης βροχές. Τα όποια έργα γίνονται τώρα για την υπογειοποίηση της Ποσειδώνος και την ανάπλαση της περιοχής υποτίθεται ότι θα λειτουργήσουν και ως αντιπλημμυρικά. Οι κάτοικοι όμως της περιοχής «ακούνε βερεσέ» τέτοιες υποσχέσεις, βλέποντας τη γειτονιά τους από τη μια να «αναβαθμίζεται» σε ό,τι αφορά το ενδιαφέρον ισχυρών επιχειρηματικών ομίλων (γραφεία ναυτιλιακών εταιρειών, ανάπλαση του παραλιακού μετώπου για επιχειρηματική χρήση, λειτουργία του Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος» κ.ά.), ενώ η ζωή τους υποβαθμίζεται, εξαιτίας και της παντελούς έλλειψης αντιπλημμυρικών και άλλων υποδομών. Οι λάσπες που γέμισαν σπίτια και μαγαζιά στην τελευταία νεροποντή, δημιούργησαν μια εικόνα εκ διαμέτρου αντίθετη με τη βιτρίνα της χλιδής που προσπαθούν να στήσουν κυβέρνηση και επιχειρηματικοί όμιλοι, διαφημίζοντας τη συνολικότερη ανάπλαση της παραλιακής ως ένα από τα πιο εμβληματικά «αναπτυξιακά» έργα που βρίσκονται σε εξέλιξη αυτήν την περίοδο στην Αττική.

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

1582 Η μέρα που δεν υπήρξε ποτέ... Είναι η πρώτη μέρα του Ιουλιανού Ημερολογίου, που παραλείφθηκε, προκειμένου να εναρμονιστούν οι ημερομηνίες με το Γρηγοριανό Ημερολόγιο.

1713 Γεννιέται ο Γάλλος φιλόσοφος και συγγραφέας Ντενί Ντιντερό.

1864 Γεννιέται ο Γάλλος εφευρέτης Λουί Λιμιέρ, που μαζί με τον αδερφό του, Ογκίστ, κατασκεύασαν την πρώτη κινηματογραφική μηχανή.

1882 Γεννιέται ο Αμερικανός φυσικός Ρόμπερτ Γκόνταρντ, που θεωρείται ένας από τους θεμελιωτές της τεχνολογίας των πυραύλων.

1908 Η Βουλγαρία κηρύσσεται ανεξάρτητη από την οθωμανική αυτοκρατορία.

1912 Η Ελλάδα κηρύσσει τον πόλεμο στην οθωμανική αυτοκρατορία, ενώ ο στόλος της μπλοκάρει τα μικρασιατικά παράλια (Α' Βαλκανικός Πόλεμος).

1915 Μετά από την άρνηση του βασιλιά να υπογράψει την επιστράτευση ώστε να μπει η Ελλάδα στον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο με τον ιμπεριαλιστικό συνασπισμό της Αντάντ, ο Ελ. Βενιζέλος παραιτείται από την πρωθυπουργία.

1934 Υπογράφεται το «Σύμφωνο κοινής δράσης ενάντια στη στρατιωτικοφασιστική δικτατορία» μεταξύ του ΚΚΕ, του Αγροτικού, του Σοσιαλιστικού και του Εργατικού Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος, καθώς και της Ενωτικής ΓΣΕΕ, της ΓΣΕΕ και των Ανεξάρτητων Συνδικάτων.

1951 Ξεκινούν στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου οι πρώτοι Μεσογειακοί Αγώνες.

1952 Ξεκινά τις εργασίες του 19ου Συνεδρίου του το Πανενωσιακό Κομμουνιστικό Κόμμα (μπολσεβίκοι), κατά το οποίο μετονομάστηκε σε Κομμουνιστικό Κόμμα της Σοβιετικής Ενωσης (5-14/10/1952). Το Συνέδριο ασχολήθηκε ιδιαίτερα με τα ζητήματα της σοσιαλιστικής οικοδόμησης (ιδιαίτερα μετά από τις ευρύτατες καταστροφές του Β' Παγκοσμίου Πολέμου), ενώ τονίστηκε η ανάγκη για μια πιο αποφασιστική πάλη απέναντι στα υπολείμματα της αστικής ιδεολογίας και μια μεγαλύτερη προσοχή των Κομματικών Οργανώσεων στην κομματική - οργανωτική και ιδεολογική δουλειά. Το Συνέδριο, ωστόσο, υποτίμησε την καπιταλιστική ανασυγκρότηση μετά τον πόλεμο, ενώ η υιοθέτηση της θέσης της «ειρηνικής συνύπαρξης» δεν αποτύπωνε αντικειμενικά τις σχέσεις σοσιαλισμού - καπιταλισμού σε διεθνές επίπεδο.

1955 Μετά από το θάνατο του Αλ. Παπάγου, ο βασιλιάς Παύλος δίνει την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στον Κ. Καραμανλή.

1968 Σφοδρές συγκρούσεις στο Λοντοντέρι μεταξύ αστυνομίας και διαδηλωτών εγκαινιάζουν νέα περίοδο αναταραχής στη Βόρεια Ιρλανδία.
Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org