ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 5 Γενάρη 2012
Σελ. /28
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Εντείνονται οι προετοιμασίες για την παναττική απεργία

Στις 11 π.μ. στην Ομόνοια η συγκέντρωση του ΠΑΜΕ. Μετά από τα ΕΚ Αθήνας, Πειραιά, Λαυρίου και Θριασίου, απόφαση για απεργία πήρε χτες και το ΕΚ Σαλαμίνας

Αγωνιστικές πρωτοβουλίες σχεδίασαν χτες (φωτ.) οι μεταλλεργάτες του Περιστερίου, μπροστά και στην παναττική απεργία
Αγωνιστικές πρωτοβουλίες σχεδίασαν χτες (φωτ.) οι μεταλλεργάτες του Περιστερίου, μπροστά και στην παναττική απεργία
Ταξικός πανεργατικός συναγερμός πρέπει να σημάνει στον εργατόκοσμο όλου του Λεκανοπεδίου για την επιτυχία της παναττικής απεργίας στις 17 Γενάρη, μετά το σύνθημα που έδωσαν χτες κυβέρνηση και κοινωνικοί εταίροι για να γκρεμιστεί οτιδήποτε έχει μείνει όρθιο από εργατικές κατακτήσεις.

Στην κατεύθυνση αυτή επιβάλλεται η μαζική συμμετοχή στην απεργία και στη συγκέντρωση του ΠΑΜΕ στις 11 π.μ. στην Ομόνοια.

Μετά από τα Εργατικά Κέντρα Αθήνας, Πειραιά, Λαυρίου και Θριασίου, απόφαση για απεργία πήρε χτες και το ΕΚ Σαλαμίνας.

Σχέδιο δράσης με το πλαίσιο του ΠΑΜΕ καταρτίζεται ήδη σε μια σειρά κλάδους και τόπους δουλειάς. Απόφαση για συμμετοχή στην απεργία έλαβε χτες και το διοικητικό συμβούλιο της Ενωσης Μαγείρων (ΠΕΕΜΑΓΕΝ). Για την προετοιμασία της απεργίας, σήμερα συνεδριάζει το ΔΣ του σωματείου εργαζομένων στο ξενοδοχείο «Μετροπόλιταν», στις 7/1 το παράρτημα Πειραιά του Συνδικάτου Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων Αττικής και στις 11/1 θα γίνει γενική συνέλευση των εργαζομένων στο ξενοδοχείο «Athens Plaza».

Πρόγραμμα δράσης από τους μεταλλεργάτες στο Περιστέρι

Σημαντικό βήμα συντονισμού με στόχο την παραπέρα κλιμάκωση του αγώνα τους και πρώτο σταθμό την παναττική απεργία, έκαναν χτες οι εργαζόμενοι των τριών εργοστασίων μετάλλου στο Περιστέρι («ΛΟΥΚΙΣΑ», «ΜΥΛΩΝΑΣ», «ΑΛΟΥΜΙΝΕΞ»), μετά από κοινή συνέλευση που πραγματοποίησαν στο «Θέατρο Πολιτών». Και στους τρεις εργασιακούς χώρους η εργοδοσία χρωστάει δεδουλευμένα πολλών μηνών, ενώ ήδη στο «ΛΟΥΚΙΣΑ» οι εργαζόμενοι βρίσκονται σε επίσχεση για 30ή μέρα σήμερα, καθώς και στον «ΜΥΛΩΝΑ» μπαίνουν στην τρίτη βδομάδα επίσχεσης. Την πρωτοβουλία για τη χτεσινή σύσκεψη πήρε το Συνδικάτο Μετάλλου Αθήνας «Ο Προμηθέας».

Με το βλέμμα στραμμένο στην επιτυχία της απεργίας, μαζί με το Συνδικάτο τους, οι μεταλλεργάτες εντείνουν τις κινητοποιήσεις μέσα στην ίδια την πόλη του Περιστερίου. Ετσι, σήμερα, Πέμπτη, το πρωί θα προχωρήσουν σε μαζική παράσταση διαμαρτυρίας στον τοπικό ΟΑΕΔ, απαιτώντας την άμεση καταβολή του επιδόματος επίσχεσης. Τη Δευτέρα 9 Γενάρη το πρωί θα προχωρήσουν σε μαζική εξόρμηση στο ΜΕΤΡΟ Αγ. Αντωνίου, απευθύνοντας πλατύ κάλεσμα στη συγκέντρωση που θα διοργανώσουν στο Περιστέρι την Τετάρτη 11 Γενάρη, στις 4 μ.μ., αλλά και στην απεργία στις 17 του μήνα. Την ίδια μέρα, αντιπροσωπείες των εργαζομένων θα επισκεφτούν και άλλους χώρους δουλειάς της περιοχής μπροστά στην παναττική απεργία. Τέλος, την Τρίτη 10 Γενάρη, θα πραγματοποιήσουν όλοι οι εργαζόμενοι, και των τριών χώρων, μαζική παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Εργασίας. Στη γενική συνέλευση αναδείχθηκε, ταυτόχρονα, η ανάγκη οι ίδιοι οι εργαζόμενοι να πάρουν την υπόθεση του αγώνα στα χέρια τους. Σε αυτό το πλαίσιο, οι εργάτες του «ΛΟΥΚΙΣΑ» αποφάσισαν να προχωρήσουν στην εκλογή Επιτροπής Αγώνα του Συνδικάτου.

Ανακοίνωση της ΠΑΣΕΒΕ για τις 17 Γενάρη

Καλεί αυτοαπασχολούμενους και μικρεμπόρους να δυναμώσουν την κοινή πάλη με την εργατική τάξη

Να συμμετάσχουν στην παναττική απεργία για τη «Χαλυβουργία» στις 17 του Γενάρη και να γυρίσουν την πλάτη στις συμβιβασμένες συνδικαλιστικές ηγεσίες, καλεί τους αυτοαπασχολούμενους και μικρούς ΕΒΕ, η Γραμματεία της ΠΑΣΕΒΕ. Η ανακοίνωσή της έχει ως εξής:

«Αυτοαπασχολούμενε, Βιοτέχνη, μικρέμπορα, επαγγελματία, αυτοκινητιστή, συνταξιούχε, άνεργε. Μη σκύβεις το κεφάλι. Καμία ανοχή, καμία αναμονή, καμία προσδοκία από την κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ - ΝΔ - ΛΑ.Ο.Σ.

  • Τώρα πάλη ενάντια στην πολιτική που κλείνει τα μαγαζιά και μας οδηγεί στην ανεργία και την εξαθλίωση
  • Αντίσταση στη νέα φοροεπιδρομή
  • Για την υπεράσπιση όσων ελαχίστων έχουν απομείνει
  • Για να ανοίξει ο δρόμος για μια άλλη κοινωνία χωρίς μονοπώλια και εκμετάλλευση.

Η κυβέρνηση μπροστά στην "έβδομη δόση" που διαπραγματεύεται για τη στήριξη της άρχουσας τάξης στη χώρα μας, έβαλε μπρος τα "παλιά" "γνωστά" εργαλεία της χειραγώγησης του συνδικαλιστικού κινήματος μέσω των "«κοινωνικών διαλόγων".

Το έργο το έχουμε δει πολλές φορές, καθώς και τα αποτελέσματά του.

Οι εξαγγελίες των κοινωνικών διαλόγων για ανταγωνιστικότητα, επιχειρηματικότητα, καινοτομία και τα σχετικά, έκρυβαν από πίσω χιλιάδες λουκέτα, φτώχεια, εξαθλίωση, χρέη, διάλυση του ΟΑΕΕ. Συνενόχους ψάχνει να βρει η κυβέρνηση και τους βρίσκει, στο πρόσωπο των συμβιβασμένων συνδικαλιστικών ηγεσιών ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ - ΓΣΕΒΕΕ - ΕΣΕΕ.

Οι μόνιμα πρόθυμοι συνδικαλιστές της ΓΣΕΒΕΕ και της ΕΣΕΕ, που ξεδιάντροπα δηλώνουν ότι οι αυτοαπασχολούμενοι στην Ελλάδα είναι υπεράριθμοι και πρέπει να λιγοστέψουν, είναι συνυπεύθυνοι για την άσχημη κατάσταση που ζούμε. Η "Πανελλαδική Αντιμονοπωλιακή Συσπείρωση" καλεί το συνδικαλιστικό κίνημα και τον κάθε αυτοαπασχολούμενο να τους γυρίσει την πλάτη.

  • Να δυναμώσει το μέτωπο των κοινωνικών δυνάμεων ΠΑΜΕ - ΠΑΣΕΒΕ - ΠΑΣΥ - ΟΓΕ - ΜΑΣ.
  • Να δώσει απάντηση με τη συμμετοχή του στην απεργία στις 17 Γενάρη για τη ΧΑΛΥΒΟΥΡΓΙΑ.

Αυτός είναι ο μόνος δρόμος σήμερα που έχουμε μπροστά μας. Με αξιοπρέπεια θα τον διαβούμε».

Σύσκεψη τη Δευτέρα

Η Παναττική Επιτροπή της ΠΑΣΕΒΕ καλεί τα ΔΣ σωματείων - ομοσπονδιών και ενώσεων, τους εκλεγμένους συνδικαλιστές, τις τοπικές γραμματείες της ΠΑΣΕΒΕ, τις επιτροπές αγώνα να πάρουν μέρος στη σύσκεψη που οργανώνει τη Δευτέρα 9 Γενάρη, στις 6 το απόγευμα στα γραφεία της ΓΣΕΒΕΕ (Καποδιστρίου 24 - 3ος όροφος).

Θέμα της σύσκεψης είναι: «Οργάνωση της συμμετοχής στην Παναττική απεργία που έχουν προκηρύξει τα εργατικά κέντρα της Αττικής για τις 17 Γενάρη και την προετοιμασία του αγώνα ενάντια στα νέα αντιλαϊκά μέτρα της κυβέρνησης του μαύρου μετώπου, που θα οδηγήσει χιλιάδες αυτοαπασχολούμενους και μικρούς εμπόρους στην οικονομική καταστροφή και την ανεργία».

LAVIPHARM
Εκ περιτροπής εργασία με ωμούς εκβιασμούς

Την επιβολή 3ήμερης εκ περιτροπής εργασίας για περίπου 25 εργαζόμενους των τμημάτων αποθήκης και διανομής ανακοίνωσε ότι θα εφαρμόσει από τις αρχές του χρόνου η εργοδοσία της φαρμακευτικής εταιρείας Lavipharm(ΛΑΒΙΦΑΡΜ). Η εταιρεία, προσπαθώντας να φορτώσει το βάρος της κρίσης στους εργαζόμενους, τους καταδικάζει για 9 μήνες να αμείβονται με το 60% του μισθού τους και 17 ένσημα το μήνα, χωρίς να αποκλείει και το ενδεχόμενο της απόλυσης, αφού όπως διαμήνυσε στους εργαζόμενους «δεν μπορεί μια εταιρεία που δεν πουλάει, να συνεχίσει να έχει τα ίδια κόστη».

Επίσης, στο ίδιο έγγραφο η εργοδοσία σημειώνει πως η εταιρεία έδωσε στους εργαζόμενους τη «δυνατότητα» να πάρουν την αποζημίωσή τους και να φύγουν αν κάποιος δει ότι δεν τον συμφέρει η εκ περιτροπής εργασία και μάλιστα δε δίστασε να πει στους εργαζόμενους πως «η αποχώρηση ενός συναδέλφου, μπορεί να δημιουργήσει άλλες ανάγκες στο τμήμα του, οπότε μπορεί κάποιος να επανέλθει στο κανονικό ωράριο». Δηλαδή, βάζει τους εργαζόμενους στη λογική ότι οι ίδιοι φταίνε ή θα πρέπει να πληρώσουν με οποιονδήποτε τρόπο τα «σπασμένα» της εταιρείας και τους διασπά στη λογική ότι η απόλυση ενός μπορεί και να σημαίνει «κανονική δουλειά» για κάποιο άλλο!

Η Ομοσπονδία και το Συνδικάτο Φαρμάκου, με συσκέψεις και παρεμβάσεις στο εργοστάσιο της Lavipharm, κάλεσαν τους εργαζόμενους να μη δεχτούν τους ωμούς εκβιασμούς της εργοδοσίας, καθώς δεν ευθύνονται οι ίδιοι ούτε για την καπιταλιστική κρίση, ούτε για τις συνέπειες του ανταγωνισμού μεταξύ των φαρμακοβιομηχανιών. «Οι εργαζόμενοι πρέπει να αντισταθούν σε αυτήν την εργοδοτική μεθόδευση, να διεκδικήσουν 8ωρο και 5ήμερο και να μη σκύψουν το κεφάλι. Ολοι να ερχόμαστε καθημερινά στη δουλειά, να το ακυρώσουμε στην πράξη. Δεν είναι δυνατόν σήμερα να αμείβονται οι εργαζόμενοι με 480 ευρώ. Αυτά τα μέτρα οδηγούν στην εξαθλίωση», σημειώνει στον «Ρ» ο Ηρακλής Κωνσταντινίδης, εργαζόμενος στη ΛΑΒΙΦΑΡΜ και μέλος της διοίκησης της Ομοσπονδίας και του Συνδικάτου Φαρμάκου, που αρνήθηκε την εκ περιτροπής απασχόληση και πηγαίνει καθημερινά στο εργοστάσιο.

  • Σε διαθεσιμότητα θέτει τους εργαζόμενους ο όμιλος ΑLAPIS, μετά τις απολύσεις του προηγούμενου διαστήματος. Σήμερα οι εργαζόμενοι προχωρούν σε 3ωρη στάση εργασίας και γενική συνέλευση στις 2 μ.μ.
ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΦΑΡΜΑΚΟΥ
Γιορτή για τα παιδιά

Γιορτή για τα παιδιά των εργαζομένων και των ανέργων του κλάδου του φαρμάκου - καλλυντικού διοργανώνει το Συνδικάτο Εργαζομένων Φαρμάκου - Καλλυντικού Αττικής την Κυριακή 8 Γενάρη στις 11 π.μ. στα γραφεία του Συνδικάτου (Χαλκοκονδύλη 56, στον 1οόροφο). Το συνδικάτο καλεί όλους να συμμετέχουν στη γιορτή, να κουβεντιάσουν, να παίξουν και να μοιράσουν δώρα στα παιδιά.
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org