ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 5 Γενάρη 2012
Σελ. /28
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
«ΑΓΝΟ»
Απεργία σήμερα στην Αθήνα

Οπως αποφάσισε η χτεσινή συνέλευση μετά από νέα απόλυση

Εντείνεται η εργοδοτική επιθετικότητα στον κλάδο του γάλακτος, των τροφίμων και των ποτών. Χτες, η εργοδοσία της «ΑΓΝΟ», στην Αθήνα, προχώρησε στην απόλυση ενός πρωτοπόρου εργαζόμενου, οδηγού της εταιρείας, που δούλευε σε δρομολόγιο το οποίο καταργείται. Αμεση ήταν η απάντηση των εργαζομένων οι οποίοι, μετά από γενική τους συνέλευση, αποφάσισαν να προχωρήσουν σε 24ωρη απεργία που ξεκίνησε χτες το βράδυ.

Στις αρχές Δεκέμβρη, η ίδια επιχείρηση απέλυσε μέλη της Εργοστασιακής Επιτροπής, θέλοντας να ξεμπερδεύει με την αντίσταση των εργαζομένων. Τότε, τα σχέδια της εργοδοσίας ματαιώθηκαν εξαιτίας της μεγάλης απεργίας των εργαζομένων που την ανάγκασε να πάρει πίσω τις απολύσεις. Ωστόσο, είναι καθαρό πως η εργοδοσία θα υπερασπιστεί με κάθε τρόπο την κερδοφορία της.

Στο μεταξύ και προκειμένου να οργανωθεί η αντίσταση του κλάδου στην εντεινόμενη εργοδοτική επίθεση, αλλά και για την οργάνωση της απεργίας στις 17 Γενάρη, το κλαδικό Συνδικάτο Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών Αττικής πραγματοποιεί συνέλευση Επιτροπών Αγώνα και πρωτοπόρων εργατών του κλάδου την Κυριακή 8 Γενάρη, στις 10.30 π.μ., στο ΕΚΑ (Γ' Σεπτεμβρίου 48Β, στο 2ο όροφο).

Εξευτελιστικά μεροκάματα ζητούν και οι βιομήχανοι κλωστοϋφαντουργοί

Μετά από τους εργοδότες της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης που αξιώνουν μείωση στα μεροκάματα τουλάχιστον κατά 50%

Σε αναστάτωση βρίσκονται και οι μεταλλεργάτες της Ζώνης στο Πέραμα, μετά τις εφιαλτικές αξιώσεις των εργοδοτών (φωτ. από χτεσινή συγκέντρωση στις πύλες της Ζώνης)
Σε αναστάτωση βρίσκονται και οι μεταλλεργάτες της Ζώνης στο Πέραμα, μετά τις εφιαλτικές αξιώσεις των εργοδοτών (φωτ. από χτεσινή συγκέντρωση στις πύλες της Ζώνης)
«Πυρ ομαδόν» κατά των κατώτατων μεροκάματων εξαπολύουν οι μεγαλοεργοδότες, με στόχο να προστατεύσουν την κερδοφορία τους, εξαφανίζοντας ταυτόχρονα κάθε δίχτυ προστασίας των εργαζομένων.

Χτες, τη «σκυτάλη» πήρε ο Σύνδεσμος Ελλήνων Βιομηχάνων Κλωστοϋφαντουργών (ΣΕΒΚ), που με υπόμνημα το οποίο στέλνει ο πρόεδρός του προς τους υπουργούς Οικονομικών και Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας ζητά κατάργηση της κλαδικής συλλογικής σύμβασης, ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων (ειδικότερα ζητά διευθέτηση των ημερών της εβδομαδιαίας εργασίας με διευθυντικό δικαίωμα των επιχειρήσεων), μείωση κατά 50% των ασφαλιστικών εισφορών στις συνεπείς επιχειρήσεις, αλλά και κατάργηση της υποχρεωτικής εισφοράς προς τα επιμελητήρια. Σύμφωνα με ειδησεογραφικά πρακτορεία, στο υπόμνημα σημειώνεται ότι τα αιτήματα αφορούν στις δυνατότητες ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας του κλάδου της κλωστοϋφαντουργίας.

Στη Ζώνη

«Κάτω τα χέρια από τα δικαιώματά μας», «κάτω τα χέρια από τη Ζώνη, τα λιμάνια ανήκουν στο λαό». Με τις φράσεις αυτές να αναγράφονται στα μεγάλα πανό που έχουν αναρτήσει στην πύλη της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης, οι εργάτες συσπειρωμένοι στα ταξικά τους συνδικάτα και παραμένοντας για δεύτερη μέρα χτες συγκεντρωμένοι μέσα στο χώρο της Ζώνης, διατρανώνουν την απόφασή τους να υπερασπίσουν και να περιφρουρήσουν τα δικαιώματά τους και τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας τους, από τη σφοδρή έφοδο που εξαπέλυσε η εργοδοσία, αξιώνοντας ατομικές συμβάσεις με μείωση του μεροκάματου τουλάχιστον κατά 50% (δηλαδή να επιβάλει μεροκάματα των 40 ευρώ) και κατάργηση κάθε άλλης κατάκτησης των εργαζομένων.

Η καθημερινή συγκέντρωση των εργαζομένων της Ζώνης, στην πλειοψηφία τους άνεργοι για πάνω από 2 χρόνια, γίνεται στα πλαίσια της πολύμορφης αγωνιστικής δράσης που έχουν αποφασίσει και περιλαμβάνει ανάμεσα σε άλλα άμεση παρέμβαση και παύση εργασιών σε όσες επιχειρήσεις δεν εφαρμόζουν τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας τους. Σταθμός της αγωνιστικής δράσης των εργατών της Ζώνης είναι, όπως έχουν αποφασίσει, η παναττική απεργία στις 17 Γενάρη, για την οποία ήδη έχουν πάρει απόφαση συμμετοχής τα διοικητικά συμβούλια των σωματείων. Για την προετοιμασία της απεργίας, αλλά και την κλιμάκωση του αγώνα θα γίνουν και γενικές συνελεύσεις των σωματείων, διαδικασία που θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι τις 15 Γενάρη, οπότε και τη συγκεκριμένη ημερομηνία έχει καθοριστεί η γενική συνέλευση του Συνδικάτου Μετάλλου Πειραιά. Στις 16 Γενάρη θα γίνει συναυλία αλληλεγγύης στη Ζώνη για τους ανέργους του κλάδου.

ΓΙΑΤΡΟΙ - ΦΑΡΜΑΚΟΠΟΙΟΙ
Συνεχίζονται οι κινητοποιήσεις

Στην αδιέξοδη πρακτική της άρσης της επί πιστώσει χορήγησης φαρμάκων στους ασφαλισμένους όλων των Ταμείων αποφάσισαν να προχωρήσουν χτες στην κοινή συνεδρίασή τους τα Διοικητικά Συμβούλια (ΔΣ) των Φαρμακευτικών Συλλόγων Αττικής (ΦΣΑ) και Πειραιά (ΦΣΠ).

Στην κοινή συνεδρίαση παραβρέθηκε και ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου (ΠΦΣ) Θ. Αμπατζόγλου, που -μετά τις προχτεσινές κυβερνητικές δεσμεύσεις για μερική εξόφληση των χρεών των Ταμείων προς τους φαρμακοποιούς- πρότεινε την αναστολή αυτής της μορφής κινητοποίησης. Τα ΔΣ ΦΣΑ και ΦΣΠ αποφάσισαν να γίνει Γενική Συνέλευση των συλλόγων την ερχόμενη Δευτέρα, ώρα 5 μ.μ., στην οποία θα εκτιμηθεί συνολικά η κατάσταση.

Ο εκλεγμένος εκπρόσωπος της «Δημοκρατικής Πανεπιστημονικής Κίνησης» (ΔΗΠΑΚ) Φαρμακοποιών Γ. Καβαλάρης στα ΔΣ του ΦΣΑ και ΠΦΣ επισήμανε ότι η άρνηση της επί πιστώσει διάθεσης φαρμάκων στους ασφαλισμένους δεν έφερε αποτέλεσμα για τους φαρμακοποιούς και πρέπει να σταματήσει. Ομως, τόνισε, οι αγωνιστικές κινητοποιήσεις ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης πρέπει να συνεχιστεί με άλλες μορφές πάλης και σε συμπαράταξη με τους φυσικούς συμμάχους των φαρμακοποιών που είναι οι συνταξιούχοι, οι ασφαλισμένοι και αυτοαπασχολούμενοι. Μάλιστα επικαλέστηκε και χτεσινή ανακοίνωση της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων του ΙΚΑ η οποία καλεί «τους φαρμακοποιούς σε κοινούς αγώνες για να διεκδικήσουμε αυτά που τους οφείλουν τα ταμεία».

Η Ομοσπονδία των συνταξιούχων του ΙΚΑ τονίζει: «Τα φάρμακα που μας αναγκάζουν να πληρώνουμε τα έχουμε προπληρώσει και αυτή είναι η ουσία του ζητήματος. Αναμφισβήτητα δεν είναι σωστό να βάζουν τους ασφαλισμένους μπροστά για να λύσουν το πρόβλημά τους, που απορρέει από μία πολιτική που πλήττει και εκείνους και εμάς κατά κύριο λόγο. Μπροστά σ' αυτές τις καταστάσεις η ανάπτυξη παραπέρα των αγώνων μας οφείλει να στοχεύει στην ανατροπή αυτού του σάπιου κοινωνικού συστήματος, γιατί όσα μερεμέτια και να του γίνουν, πάντα σε βάρος μας θα λειτουργεί, κάνοντας τους πλούσιους πλουσιότερους και τους φτωχούς φτωχότερους. Αλλη λύση δεν υπάρχει».

Πάντως στην περιφέρεια - με ελάχιστες εξαιρέσεις - οι φαρμακευτικοί σύλλογοι αποφάσισαν τη χορήγηση φαρμάκων με πίστωση.

Συνεχίζουν οι γιατροί

Την κλιμάκωση των κινητοποιήσεών τους αποφάσισε η ηγεσία της Ομοσπονδίας των γιατρών του ΙΚΑ (ΠΟΣΕΥΠΙΚΑ) επικεντρώνοντας στο αίτημα για την έκδοση κοινής υπουργικής απόφασης που θα επιτρέπει την ελεύθερη συνταγογράφηση απ' όλους τους γιατρούς, ανεξάρτητα αν είναι συμβεβλημένοι ή όχι με τον Εθνικό Οργανισμό Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ).

ΘΡΙΑΣΙΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ
Επαναπρόσληψη τραπεζοκόμων

Στην επαναπρόσληψη 3 τραπεζοκόμων προχώρησε η νέα εργολαβική εταιρεία που έχει αναλάβει τον τομέα των τραπεζοκόμων στο Θριάσιο νοσοκομείο, μετά τις διαρκείς παρεμβάσεις του σωματείου εργαζομένων στο νοσοκομείο, και των σωματείων που συμμετέχουν στη Λαϊκή Επιτροπή Ελευσίνας.

Να σημειώσουμε ότι πριν από λίγες μέρες, ο εργολάβος είχε προχωρήσει στην απόλυση 10 εργαζομένων - σε σύνολο 21 - ενώ όπως έχουν καταγγείλει εκπρόσωποι από το σωματείο εργαζομένων, αντικατέστησε τους παλιούς εργαζόμενους με νέους και με μειώσεις στους μισθούς στα ήδη μειωμένα μεροκάματα.

Το Σωματείο Εργαζομένων στο Θριάσιο Νοσοκομείο και τα Σωματεία που συμμετέχουν στη Λαϊκή Επιτροπή Ελευσίνας, όπως τονίζουν, θα συνεχίσουν τις παρεμβάσεις τους προς τη διοίκηση του νοσοκομείου, ώστε όλοι οι εργαζόμενοι να επιστρέψουν πίσω στις θέσεις τους.

Ομολογούν ποιος τους εμποδίζει

Τα εμπόδια που βάζει στην αντεργατική επέλαση το ΠΑΜΕ ομολογεί η πλουτοκρατία και το πολιτικό της προσωπικό. Ετσι, χτες, μια μέρα μετά την αξίωση των εργοδοτών της Ζώνης να μειωθούν πάνω από 50% τα μεροκάματα των εργατών, αυτό που βρήκε να πει ο υφυπουργός Ναυτιλίας Αδ. Γεωργιάδης ήταν: «Κανένας πλοιοκτήτης στη γη δεν θέλει να μοιράζεται τα πλοία του με το ΠΑΜΕ και αν δεν αλλάξει αυτό, δεν πρόκειται να υπάρχει δουλειά στη Ζώνη». Βέβαια, από την άλλη, κανείς από τα φερέφωνα των εφοπλιστών δεν εξηγεί γιατί από τα 163 πλοία που κατασκευάζουν οι εφοπλιστές, δεν παρήγγειλαν ούτε ένα στα άλλα ναυπηγεία της χώρας όπου πλειοψηφία είναι οι παρατάξεις ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ. Η «δουλειά στη Ζώνη» που κατά τον υπουργό δεν πρόκειται να υπάρξει είναι η δουλειά με πλήρη ασφαλιστικά και μισθολογικά δικαιώματα, δουλειά με όρους που θα σέβονται τις ανάγκες του εργάτη που παράγει τον πλούτο και δε θα τσακίζει τη ζωή του. Η μόνη «δουλειά» που θέλουν και μπορούν να προσφέρουν κυβερνήσεις όπως η σημερινή είναι αυτή που ισοδυναμεί με σκλαβιά γι' αυτό και στρέφονται ενάντια στο ΠΑΜΕ.
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org