ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 31 Μάη 2019
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΡΓΕΝΤΙΝΗ
Μαζική γενική απεργία

Γενική απεργία πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη στην Αργεντινή εναντίον των μέτρων λιτότητας της νεοφιλελεύθερης κυβέρνησης του Μαουρίσιο Μάκρι, που αναδείχθηκε στην Προεδρία το 2015 μετά από 10 χρόνια σοσιαλδημοκρατικής διαχείρισης των Νέστορ Κίρσνερ και Κριστίνα Φερνάντες ντε Κίρσνερ, υποτίθεται για να ...νοικοκυρέψει τα δημόσια οικονομικά. Στην πραγματικότητα, συνέχισε την ίδια αντιλαϊκή πολιτική, ενώ η μικρή ανάκαμψη των πρώτων χρόνων ακολουθήθηκε από υποχώρηση το 2018. Φέτος τον Μάη ζήτησε νέο δάνειο 7 δισ. δολαρίων από το ΔΝΤ, για να «ξελασπώσουν» τα μονοπώλια και η αγροτοβιομηχανία παραγωγής σόγιας (η παραγωγή ήταν μειωμένη λόγω φυσικών καταστροφών), φορτώνοντας τα βάρη στο λαό με περικοπές στον προϋπολογισμό για κοινωνικές δαπάνες και αύξηση των φόρων. Την ίδια ώρα ο πληθωρισμός ροκανίζει το εργατικό εισόδημα.

Ετσι, οι εργαζόμενοι ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα για απεργία, παρότι τα σοσιαλδημοκρατικής λογικής συνδικάτα, όπως η Γενική Συνομοσπονδία Εργατών CGT, δεν διοργάνωσαν συλλαλητήρια. Η απεργία είχε μεγάλη επιτυχία ιδιαίτερα στα αστικά κέντρα του Μπουένος Αϊρες, της Κόρντοβα και του Ροσάριο, σε μέσα μαζικής μεταφοράς, λιμάνια, αεροδρόμια, σχολεία, τράπεζες και δημόσιες υπηρεσίες. Συγκεντρώσεις διοργάνωσαν κάποια κόμματα της αριστεράς, που δέχτηκαν επιθέσεις από την αστυνομία.

Στα αιτήματα των απεργών συγκαταλέγονταν αυξήσεις στους μισθούς για να αντιμετωπιστούν οι αυξήσεις κατά 50% σε πολλά είδη πρώτης ανάγκης, μείωση της φορολογίας για τα λαϊκά στρώματα.

Πρέπει να σημειωθεί ότι η Συνομοσπονδία έχει ισχυρούς δεσμούς με την αντιπολίτευση, ενώ και την περίοδο των Κίρσνερ κινούνταν στη λογική της «ταξικής συνεργασίας και του κοινωνικού διαλόγου».

Αυτή ήταν η πέμπτη γενική απεργία στη θητεία του Μάκρι, που σύμφωνα με δημοσκοπήσεις για τις εκλογές του Οκτώβρη, αντιμετωπίζει δυσκολίες επανεκλογής έναντι του σοσιαλδημοκράτη υποψήφιου Προέδρου Αλμπέρτο Φερνάντες (με υποψήφια αντιπρόεδρό του την πρώην Πρόεδρο Κριστίνα Φερνάντες ντε Κίρσνερ).

Διαδηλώσεις σε Βραζιλία και Χιλή

Χτες επίσης πραγματοποιήθηκαν μεγάλες κινητοποιήσεις φοιτητών, σπουδαστών και καθηγητών σε όλη τη Βραζιλία, ενάντια στις περικοπές στην Παιδεία, που έχει εξαγγείλει η κυβέρνηση του αντιδραστικού Προέδρου Ζαΐρ Μπολσονάρο. Οι διαδηλωτές με τις οργανώσεις τους απαίτησαν όχι μόνο να μην υπάρξουν περικοπές αλλά και διατράνωσαν ότι θα διεκδικήσουν δημόσια, ποιοτική και δωρεάν Παιδεία.

Επίσης χτες είχαν προγραμματιστεί διαδηλώσεις στη Χιλή, ενάντια στη μεταρρύθμιση που προωθεί η αντιδραστική κυβέρνηση του Σεμπάστιαν Πινιέρα, ενάντια στα συνταξιοδοτικά και ασφαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων.


ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑ
Χωρίς συμφωνία οι συνομιλίες στο Οσλο

Η κυβέρνηση της Νορβηγίας με μια ανακοίνωσή της το βράδυ της Τετάρτης (ώρα Ελλάδας) ανακοίνωσε ότι οι τριήμερες συνομιλίες ανάμεσα στην κυβέρνηση της Βενεζουέλας του Νικολάς Μαδούρο και αντιπροσωπείας της αντιπολίτευσης του αυτοανακηρυγμένου μεταβατικού πρόεδρου Χουάν Γκουαϊδό ολοκληρώθηκαν. Στο ανακοινωθέν σημειώνεται: «Οι δύο πλευρές έδειξαν διάθεση να προχωρήσουν στην αναζήτηση μιας συμφωνημένης λύσης στο πλαίσιο του Συντάγματος της χώρας, που θα περιλαμβάνει πολιτικά, οικονομικά και εκλογικά ζητήματα». Επίσης, τα δύο μέρη «για να διατηρηθεί η διαδικασία και να βοηθηθεί να φτάσει σε αποτελέσματα, κάνουμε έκκληση να αντιμετωπίσουν με σύνεση σχολιασμούς και ανακοινώσεις τους».

Ακολούθησε από την πλευρά του Προέδρου της Βενεζουέλας δήλωση ότι η επιδίωξη της αντιπροσωπείας της κυβέρνησης - όπου συμμετείχαν ο υπουργός Επικοινωνίας Χόρχε Ροντρίγκες, ο υπουργός Εξωτερικών Χόρχε Αρρεάσα και ο κυβερνήτης της επαρχίας Μιράντα, Εκτορ Ροντρίγκες - είναι να «ακολουθηθεί ο δρόμος του διαλόγου, του σεβασμού του Συντάγματος, της δημοκρατίας και της ειρήνης, της ειρηνικής συμβίωσης, της ανάπτυξης και της λύσης των προβλημάτων». Είπε ότι έχουν προηγηθεί πολύμηνες μυστικές επαφές για να φτάσουν στις συνομιλίες στο Οσλο και υπογράμμισε ότι «με βάση μετρήσεις της κοινής γνώμης, το 80% θέλει τον διάλογο και την ειρήνη και όχι πραξικοπήματα και επέμβαση των ΗΠΑ, θέλει την αλληλοκατανόηση».

Από την πλευρά του, ο Γκουαϊδό, αχυράνθρωπος των ΗΠΑ και της ΕΕ, ανακοίνωσε ότι από τις συνομιλίες δεν υπήρξε κανένα αποτέλεσμα και ότι σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Αμερικανό αντιπρόεδρο Μάικ Πενς, ο τελευταίος τον διαβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση Τραμπ «στηρίζει με όλα τα μέσα την αποκατάσταση της δημοκρατίας στη Βενεζουέλα». Από την πλευρά του, ο αντιπρόεδρος της καταργημένης Βουλής Στάλιν Γκονζάλες, που ήταν στην αντιπροσωπεία στο Οσλο, στο ίδιο πνεύμα σημείωσε χαρακτηριστικά: «Ολες οι εναλλακτικές για να διασώσουμε τη δημοκρατία και την ελευθερία είναι στο τραπέζι. Η μόνη περίπτωση που δεν είναι εφικτή είναι να υποχωρήσουμε». Σε ανακοίνωσή του, το επιτελείο της αντιπολίτευσης δηλώνει ότι οι όροι για τη λύση είναι «η κατάργηση του σφετερισμού της εξουσίας από το καθεστώς Μαδούρο, μεταβατική κυβέρνηση, ελεύθερες, δίκαιες και επαληθεύσιμες με διεθνείς παρατηρητές εκλογές». Η κυβέρνηση απαντά ότι μπορούν να γίνουν βουλευτικές εκλογές και προεδρικές μετά τη λήξη της θητείας το 2024. Ετσι είναι φανερό ότι σε αυτήν τη φάση δεν επιτεύχθηκε συμφωνία, αλλά το παζάρι φαίνεται ότι θα συνεχιστεί, όπως και οι πιέσεις από την πλευρά της αντιδραστικής αντιπολίτευσης και των ισχυρών πατρόνων της.

Είναι χαρακτηριστικές οι δηλώσεις του ηγετικού στελέχους της αντιπολίτευσης, Χουλίο Μπόρχες, που έχει οριστεί από τον Γκουαϊδό (βλέπε ΗΠΑ) εκπρόσωπος στη λεγόμενη Ομάδα της Λίμα, που είναι οι σύμμαχες αντιδραστικές κυβερνήσεις στη Λατινική Αμερική. Μιλώντας σε ημερίδα του Ινστιτούτου Κόνραντ Αντενάουερ (στηρίζεται από τους Χριστιανοδημοκράτες της Γερμανίας) στην Κόστα Ρίκα, σημείωσε ότι την επόμενη βδομάδα στη συνεδρίαση της εν λόγω ομάδας «θα ζητηθούν πιο αυστηρά μέτρα κατά του Μαδούρο». Ταυτόχρονα, χαρακτήρισε απειλές για την περιοχή τη Βενεζουέλα και την Κούβα, ρητορική που χρησιμοποιούν και οι ΗΠΑ.


ΟΥΓΓΑΡΙΑ
Τουλάχιστον 7 νεκροί και 21 αγνοούμενοι από ναυάγιο στον Δούναβη

Από το χτεσινό δυστύχημα στον Δούναβη

Laszlo Balogh

Από το χτεσινό δυστύχημα στον Δούναβη
ΒΟΥΔΑΠΕΣΤΗ.--

Τουλάχιστον 7 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και 21 αγνοούνται, όταν την Τετάρτη το βράδυ τουριστικό πλοίο που διέσχιζε τον ποταμό Δούναβη μεταφέροντας τουρίστες από τη Νότια Κορέα συγκρούστηκε με άλλο πλοίο. Στο πλοίο επέβαιναν 33 Νοτιοκορεάτες και 2 Ούγγροι μέλη του πληρώματος. Επτά διασώθηκαν.

Ο Πρόεδρος της Νότιας Κορέας, Μουν Τζε-ιν, ζήτησε να «αναπτυχθούν όλοι οι διαθέσιμοι πόροι» για να προσφερθεί βοήθεια στους Νοτιοκορεάτες και είπε ότι η χώρα του θα συνεργαστεί με την ουγγρική κυβέρνηση για να ερευνήσει τα αίτια του δυστυχήματος. Η Σεούλ πρόκειται να στείλει στη Βουδαπέστη 33 αξιωματούχους, ανάμεσά τους ειδικούς διασώστες και ειδικούς του στρατού, δήλωσε η προεδρική εκπρόσωπος. Μια τεράστια επιχείρηση διάσωσης, με πλοία, δύτες, προβολείς και ραντάρ, διεξάγεται στη θαλάσσια περιοχή σε ακτίνα πολλών χιλιομέτρων από το σημείο του δυστυχήματος.

Πάντως, όσο περνούσε χτες η ώρα μειώνονταν οι πιθανότητες να ανασυρθούν ζωντανοί οι αγνοούμενοι. «Αυτό δεν συμβαίνει μόνο εξαιτίας της θερμοκρασίας των υδάτων, αλλά και λόγω των ισχυρών ρευμάτων του ποταμού», είπε ο Παλ Γκιέρφι, ο εκπρόσωπος της υπηρεσίας διάσωσης.

Από την αρχή του Μάη, ο Δούναβης είναι φουσκωμένος και υπάρχουν ισχυρά ρεύματα, ενώ την ώρα του δυστυχήματος σημειωνόταν καταιγίδα στη Βουδαπέστη. Οι επτά διασωθέντες έχουν υποστεί υποθερμία, αλλά η κατάστασή τους είναι σταθερή.


ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΚΑΜΠΟΥΛ.-- Τουλάχιστον 6 άτομα σκοτώθηκαν χτες μετά από βομβιστική επίθεση με στόχο το Πανεπιστήμιο Εθνικής Αμυνας του Αφγανιστάν, στην πρωτεύουσα Καμπούλ. Την ευθύνη ανέλαβε το «Ισλαμικό Κράτος». Η συγκεκριμένη σχολή προορίζεται για την εκπαίδευση ανώτατων αξιωματικών του αφγανικού στρατού.

ΠΑΡΙΣΙ.-- Ο 24χρονος Αλγερινός που φέρεται να τοποθέτησε το παγιδευμένο με εκρηκτικά δέμα σε πολυσύχναστο δρόμο στο κέντρο της Λιόν της Γαλλίας, την περασμένη βδομάδα, δήλωσε ότι είναι «πιστός του "Ισλαμικού Κράτους"», σύμφωνα με τους Γάλλους ανακριτές.

ΟΤΑΒΑ.-- Στην πρωτεύουσα του Καναδά έφτασε χτες το απόγευμα ο Αμερικανός αντιπρόεδρος, Μάικ Πενς, σε μία προσπάθεια να επισπεύσει τις διαδικασίες με στόχο την επίτευξη νέας εμπορικής συμφωνίας με το Μεξικό και τον Καναδά. Λίγες μέρες νωρίτερα, η κυβέρνηση του Προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, ήρε τους δασμούς σε χάλυβα και αλουμίνιο που είχε επιβάλει σε Μεξικό και Καναδά για να εκβιάσει συμφωνία προς όφελος των αμερικανικών μονοπωλίων. Ο Καναδός πρωθυπουργός, Τζάστιν Τριντό, τόνισε ότι στις συνομιλίες που θα έχει με τον Μ. Πενς θα εστιάσουν «στη διαδικασία επικύρωσης» της νέας τριμερούς εμπορικής συμφωνίας που είχε υπογραφεί τον περασμένο Νοέμβρη από τους ηγέτες των τριών χωρών.

ΛΟΝΔΙΝΟ.-- Ο Τζούλιαν Ασάνζ, ιδρυτής της ιστοσελίδας αποκαλύψεων «WikiLeaks», που κρατείται στις φυλακές Μπέλμαρς του νότιου Λονδίνου, είναι τόσο βαριά άρρωστος σε σημείο που δεν μπόρεσε να καταθέσει μέσω τηλεδιάσκεψης σε δικηγόρους που εκπροσωπούν την κυβέρνηση των ΗΠΑ, οι οποίοι απαιτούν την απέλασή του μεταξύ άλλων για τη δημοσιοποίηση απόρρητων πληροφοριών. Η επόμενη ημερομηνία ακρόασης ορίστηκε από το δικαστήριο για τις 12 Ιούνη. Παράλληλα, σουηδικό δικαστήριο απέρριψε το αίτημα να αναβάλει την προγραμματισμένη συνεδρίασή του στις 3 Ιούνη προκειμένου να αποφασίσει για την ερήμην κράτηση του ιδρυτή του «Wikileaks» Τζούλιαν Ασάνζ στο πλαίσιο της έρευνας για τις κατηγορίες για βιασμό που έχουν διατυπωθεί εναντίον του και τις οποίες ο ίδιος αρνείται.

ΧΑΡΤΟΥΜ.-- Σουδανοί αντιπολιτευόμενοι διαδηλωτές προσανατολίζονται σε ενέργειες πολιτικής ανυπακοής απέναντι στη «μεταβατική κυβέρνηση» στρατιωτικών που κυβερνά τη χώρα μετά την ανατροπή του Προέδρου, Ομάρ Μπασίρ, στις αρχές Απρίλη. Ο συνασπισμός αντιπολιτευόμενων κομμάτων που είναι γνωστός ως «Δυνάμεις για την Ελευθερία και την Αλλαγή» προειδοποίησε ότι θα κλιμακώσει τις κινητοποιήσεις εκτός και εάν οι στρατιωτικοί υποχωρήσουν και παραδώσουν την εξουσία σε μία πολιτική μεταβατική κυβέρνηση.

ΣΟΦΙΑ.-- Την παραίτησή του από όλες τις ηγετικές θέσεις που κατείχε στο κυβερνών κόμμα GERB ανακοίνωσε χτες ο Τσβέταν Τσβετάνοφ, που θεωρείται δεξί χέρι του Βούλγαρου πρωθυπουργού, Μπόικο Μπορίσοφ. Ο Τσβετάνοφ (υπήρξε και επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του GERB) εμπλέκεται σε σκάνδαλο που αφορά την απόκτηση διαμερισμάτων σε προνομιακές τιμές και προκάλεσε την παραίτηση υπουργών και υφυπουργών.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ