ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 31 Μάη 2019
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ ΝΙΚΑΙΑΣ - ΡΕΝΤΗ ΤΟΥ ΚΚΕ
Αφιέρωμα στην Σωτηρία Μπέλλου

Την Τετάρτη 5 Ιούνη στις 20.30, οι Οργανώσεις Νίκαιας - Ρέντη του ΚΚΕ διοργανώνουν στο Κηποθέατρο Νίκαιας (Κύπρου και Προύσης) μουσική παράσταση αφιερωμένη σε μια από τις κορυφαίες, αυθεντικές ερμηνεύτριες του λαϊκού μας τραγουδιού, την Σωτηρία Μπέλλου.

Η Σ. Μπέλλου σφράγισε με τη μοναδική φωνή της δεκάδες μουσικές δημιουργίες. Ηχογράφησε σε πρώτη εκτέλεση πολλά τραγούδια των Τσιτσάνη, Χιώτη, Παπαϊωάννου, Μητσάκη, Απόστολου Χατζηχρήστου, Καλδάρα κ.ά. Ανάμεσά τους και τα χιλιοτραγουδισμένα «Κάνε λιγάκι υπομονή», «Ανοιξε γιατί δεν αντέχω», «Σαν απόκληρος γυρίζω». Ερμήνευσε όμως και ανεπανάληπτα και κομμάτια του έντεχνου τραγουδιού σε συνθέσεις των Σ. Ξαρχάκου, Δ. Σαββόπουλου, Δ. Μούτση, Η. Ανδριόπουλου, Δ. Λάγιου κ.ά.

Η Σωτηρία Μπέλλου δέθηκε με τον λαό, όχι μόνο μέσα από τα τραγούδια της, που εξέφρασε τους καημούς, τους πόθους και τις ελπίδες του, αλλά και μέσα από τον κοινό βηματισμό που απέκτησε μαζί του, τους αγώνες που συμμετείχε. Με αγωνιστική συνεισφορά στα χρόνια της ΕΑΜικής Εθνικής Αντίστασης, διακινούσε τον παράνομο «Ριζοσπάστη». Δεν δίστασε και δεν δείλιασε ακόμη και σε πολύ δύσκολες εποχές να υπερασπιστεί τις πεποιθήσεις της. Ενα χαρακτηριστικό παράδειγμα, είναι το 1948, όταν η Σ. Μπέλλου τραγουδά στου «Τζίμη του Χοντρού», στην Αχαρνών, δίπλα στον Τσιτσάνη. Εκεί, αρνήθηκε, να ανταποκριθεί σε μια παραγγελιά και να πει το «βασιλικό τραγούδι, όπως τότε το έλεγαν οι Χίτες», «Του αϊτού ο γιος», το οποίο είχε ως αποτέλεσμα τον ξυλοδαρμό της και την αποχώρησή της από την ταβέρνα.

Συντελεστές της εκδήλωσης: Ισάακ Δημητριάδης (αφήγηση), Δέσποινα Δημητριάδου (δραματοποίηση - τραγούδι), Ντίνα Κατσίλα (τραγούδι), Γιώργος Τσέρτος (μπουζούκι).

Συμμετέχουν οι χορευτές: Χρήστος Λαχανάς, Δημοσθένης Καπακλής, Τριαντάφυλλος Αυγερινός, Μιχάλης Μπόγιαρης, μέλη του εξωραϊστικού εκπολιτιστικού συλλόγου Αγίας Τριάδας Νίκαιας.

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΝΩ ΑΜΠΕΛΟΚΗΠΩΝ
«Τραγούδια από πατρίδες χωρίς σύνορα»

Συναυλία με τους Alcedo Folk Band και τη μουσική ομάδα του ΚΕΘΕΑ «ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ»

«Τραγούδια από πατρίδες χωρίς σύνορα», είναι ο τίτλος της πρώτης μεγάλης συναυλίας του καλοκαιριού που διοργανώνει ο Πολιτιστικός Σύλλογος Ανω Αμπελοκήπων, την Πέμπτη 6 Ιούνη, στις 8.30 μ.μ., στο Ανοιχτό θεατράκι Φλώρου και Λάμψα (Αμπελόκηποι - Γηροκομείο, πλησίον σταθμού Μετρό «Πανόρμου»).

Με τα φτερά της Αλκυόνης (Alcedo στα Λατινικά), το κοινό θα ταξιδέψει σε μουσικές του κόσμου με την εκπληκτική μπάντα Alcedo Folk Band και τη συμμετοχή της μουσικής ομάδας του ΚΕΘΕΑ «ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ».

Η Alcedo Folk Band παρουσιάζει ένα πρόγραμμα με νέους ήχους και τολμηρές προτάσεις σε γνώριμα και άγνωστα τραγούδια, που προέρχονται από τις λαϊκές μουσικές του κόσμου. Με μουσικά χρώματα και διαδρομές από τον Βασίλη Τσιτσάνη μέχρι τον Γιόχαν Σεμπάστιαν Μπαχ, από τη Θράκη μέχρι την Ιρλανδία και από το Ισραήλ μέχρι τα Βαλκάνια. Ακόμα κι εκεί που η Οθωμανική Longa συναντά τις καντάτες του Μεσαίωνα και της Αναγέννησης, οι Alcedo έρχονται για να πουν ότι οι μουσικές έχουν πατρίδα, αλλά δεν έχουν σύνορα.

Στην μπάντα συμμετέχουν οι: Μαρία Μιχαλάκα (τραγούδι, βιολί), Στέφανος Χατζηαναγνώστου (φλάουτο), Δημήτρης Κουφαλάκος (φαγκότο, φυσαρμόνικα), Μενέλαος Μωραΐτης (τούμπα), Γιάννης Ταυλάς (κιθάρες, λαούτο), Κώστας Κωνσταντάτος (κρουστά, βιολί, μαντολίνο, τραγούδι) και Πασχάλης Κολέντσης (τεχνικός ήχου).

Το ΚΕΘΕΑ «ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ» είναι θεραπευτικό πρόγραμμα για χρήστες εξαρτησιογόνων ουσιών, που απευθύνεται σε άτομα άνω των 21 ετών και τις οικογένειές τους και στοχεύει στην απεξάρτηση, στην εκπαίδευση και την κοινωνική επανένταξη των μελών του.

Οι υπηρεσίες του προγράμματος παρέχονται δωρεάν και χωρίς λίστες αναμονής. Η προσέλευση στο πρόγραμμα είναι εθελοντική, γιατί είναι απαραίτητη η απόφαση του χρήστη να καταβάλει την προσπάθεια που χρειάζεται ώστε να αλλάξει τρόπο ζωής. Το πρόγραμμα δεν χορηγεί φαρμακευτικές ή υποκατάστατες ουσίες για την αντιμετώπιση της εξάρτησης.

Η είσοδος στη συναυλία θα είναι ελεύθερη, αλλά θα γίνεται με προσκλήσεις. Τηλέφωνα για προσκλήσεις: 6944738640, 6944623306, 6974896062.

ΦΙΛΑΡΜΟΝΙΑ ΟΡΧΗΣΤΡΑ ΑΘΗΝΩΝ
Συναυλία με βραβεία σύνθεσης

Η Ενωση Ελλήνων Μουσουργών σε συνεργασία με τη Φιλαρμόνια Ορχήστρα Αθηνών διοργανώνει συναυλία την Τρίτη 4 Ιούνη στις 20.30, στον Χώρο Τέχνης και Πολιτισμού «Αρτεμις» στα Νέα Εκπαιδευτήρια Γ. Μαλλιάρα (Πυθαγόρα 8 - Αλιμος).

Πρόκειται για μια συναυλία βράβευσης και παρουσίασης των νικητών του «διαγωνισμού σύνθεσης Γ. Α. Παπαϊωάννου», με αφορμή τα 30 χρόνια από το θάνατο του συνθέτη. Η εισαγωγική ομιλία θα είναι της δρ. Μαρίας Ντούρου και θα παρουσιαστούν τα έργα για συμφωνική ορχήστρα των: Γιώργου Παπαοικονόμου (3ο βραβείο) «Two But One», Κωνσταντίνου Λυκουριώτη (2ο βραβείο) «Χαμσίν», Χρίστου Ντόβα (1ο βραβείο) «Dawn», Γιάννη Α. Παπαϊωάννου «Τρεις Εικόνες» ΑΚΙ-Ντ 69 και «Κουρσάρος» Συμφωνική Eικόνα ΑΚΙ-Ντ 70.

Τη Φιλαρμόνια Ορχήστρα Αθηνών διευθύνει ο Ιάκωβος Κονιτόπουλος.

Η είσοδος θα είναι ελεύθερη.

Βασίλης Λέκκας και Θοδωρής Βουτσικάκης

Σε μια μουσική παράσταση με τον τίτλο «Διαδρομή» συναντιούνται ο Βασίλης Λέκκας και ο Θοδωρής Βουτσικάκης, την Τετάρτη 5 Ιούνη, στις 21.00, στην Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων.

Μια διαδρομή στη μουσική, δύο φωνές χρωματίζουν ιστορίες βγαλμένες από ένα ρεπερτόριο που πάντοτε ήταν ζητούμενο, πάντοτε φώτιζε τη σχέση του ανθρώπου με τα τραγούδια του και τον πολιτισμό του. Μια συνάντηση που αποκαλύπτει τη διαδρομή των δυο ερμηνευτών και τη συνεργασία τους με σημαντικά πρόσωπα της ελληνικής και διεθνούς μουσικής.

«Φιλομένα» στην Πάτρα

Η αυλαία των προβολών της ενότητας του Δημοτικού Κινητού Κινηματογράφου, η οποία πραγματοποιείται στο πλαίσιο των παράλληλων εκδηλώσεων του Διεθνούς Φεστιβάλ Πάτρας 2019, ανοίγει την Τετάρτη 5 Ιούνη στις 21.30, στις Εργατικές Κατοικίες της Παραλίας (Γήπεδο Μπάσκετ) με την προβολή της ταινίας «Φιλομένα».

Η ταινία είναι μια παραγωγή του 2013 μέσα από την οποία «αποτυπώνεται» η ιστορία της Φιλομένα Λι, μιας γυναίκας που πριν από μισόν αιώνα αναγκάστηκε από το μοναστήρι όπου ήταν έγκλειστη να δώσει το παιδί της για υιοθεσία. Δεκαετίες μετά, η γυναίκα συναντά τον κυνικό δημοσιογράφο Μάρτιν Σίξσμιθ που σε αντάλλαγμα της αληθινής ιστορίας που εκείνη του δίνει, τη βοηθά στον εντοπισμό του χαμένου γιου. Ενα «αταίριαστο» ταξιδιωτικό δίδυμο, ένας άθεος δημοσιογράφος και μια ηλικιωμένη θρησκευόμενη Ιρλανδή, που αποφασίζει να σκάψει στο μεγαλύτερο μυστικό της ζωής της...

Χιούμορ, συγκίνηση και εξαιρετικές ερμηνείες...

Παίζουν: Τζούντι Ντεντς, Στιβ Κούγκαν, Τσάρλι Μέρφι, κ.ά.

Παραγωγή: ΗΠΑ, Μ. Βρετανία, Γαλλία (2013)

Προκήρυξη για καλλιτεχνικούς διευθυντές

Το υπουργείο Πολιτισμού ανακοίνωσε ότι δημοσιεύτηκαν σε ΦΕΚ οι προκηρύξεις των διαγωνισμών για την κάλυψη των θέσεων των καλλιτεχνικών διευθυντών του Ελληνικού Φεστιβάλ και του Εθνικού Θεάτρου.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ