ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 3 Γενάρη 2015
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΤΑΛΙΑ
Καραβιές προσφύγων και ξεριζωμένων

Με σαπιοκάραβα προσπαθούν χιλιάδες μετανάστες να περάσουν στις χώρες οι οποίες και με τις δικές τους επεμβάσεις είναι υπεύθυνες για τον ξεριζωμό τους
Με σαπιοκάραβα προσπαθούν χιλιάδες μετανάστες να περάσουν στις χώρες οι οποίες και με τις δικές τους επεμβάσεις είναι υπεύθυνες για τον ξεριζωμό τους
Καθημερινό πλέον είναι το φαινόμενο των πλοίων (συνήθως εμπορικά ή στην πραγματικότητα δουλεμπορικά) που φτάνουν με εκατοντάδες πρόσφυγες, μετανάστες που προσπαθούν να ξεφύγουν από τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις στη Βόρεια Αφρική και τη Μέση Ανατολή, τη φτώχεια και την εξαθλίωση, προσπαθώντας να βρουν μια «καλύτερη ζωή» σε κάποια ευρωπαϊκή χώρα.

Το νέο περιστατικό συνέβη το βράδυ της Πρωτοχρονιάς με εμπορικό πλοίο που έφερε το όνομα «Ezadeen», με σημαία Σιέρα Λεόνε, το οποίο είχε αποπλεύσει από την Τουρκία. Σε αυτό επέβαιναν τουλάχιστον 450 μετανάστες κυρίως από τη Συρία - ανάμεσά τους και γυναικόπαιδα. Το σκάφος 60 μέτρων βολόδερνε ακυβέρνητο κοντά στις ιταλικές ακτές στην περιοχή της Απουλίας. Οι μηχανές του είχαν τεθεί εκτός λειτουργίας και ένας από τους επιβαίνοντες μπόρεσε να θέσει σε λειτουργία το σύστημα επικοινωνίας και να ενημερώσει το Λιμενικό πως το πλήρωμα «είχε εγκαταλείψει» το πλοίο.

Σύμφωνα με την ιταλική Ακτοφυλακή που πήρε τον έλεγχο, διαπιστώθηκε ότι το πλήρωμα όντως είχε εγκαταλείψει το πλοίο και τελικά το σκάφος θα οδηγηθεί στο λιμάνι του Κρότωνα, στην Καλαβρία.

Πριν από τρεις μέρες το φορτηγό πλοίο «Blye Sky M», με σημαία Μολδαβίας, που μετέφερε 900 μετανάστες από τη Συρία και τη Βόρεια Αφρική, είχε εκπέμψει σήμα κινδύνου ενώ έπλεε ανάμεσα στην Κέρκυρα και την Ιταλία και τελικά το ιταλικό Πολεμικό Ναυτικό το πήρε υπό τον έλεγχό του και μετέφερε τους μετανάστες στο λιμάνι της Καλλίπολης στη Νότια Ιταλία. Στο περιστατικό αυτό αναφέρθηκε ότι τουλάχιστον 4 πέθαναν πάνω στο πλοίο, που πήγαινε από την Ιταλία στην Κροατία.

ΣΥΡΙΑ - ΙΡΑΚ
«Ναι» του «Συριακού Εθνικού Συνασπισμού» σε συνομιλίες στη Μόσχα

ΔΑΜΑΣΚΟΣ-ΒΑΓΔΑΤΗ.--

Ο λεγόμενος «Συριακός ΕΘνικός Συνασπισμός» (ΣΕΣ) αποδέχθηκε χτες τη ρωσική πρόσκληση για συμμετοχή σε ενδοσυριακές ειρηνευτικές συνομιλίες στη Μόσχα, ακόμη και εντός τρέχοντος μηνός, κατά την έναρξη της τριήμερης συνόδου στην Κωνσταντινούπολη.

Εκπρόσωπος του «Συριακού Εθνικού Συνασπισμού» σημείωσε ότι η πρόσκληση έγινε αποδεκτή με βάση την πλατφόρμα που είχε προκύψει πέρσι κατά τις συριακές ειρηνευτικές συνομιλίες στη Γενεύη της Ελβετίας (γνωστές ως Γενεύη ΙΙ), όπου, μεταξύ άλλων, είχε συμφωνηθεί η συγκρότηση ενός νέου πολιτικού διακομματικού μεταβατικού φορέα στη Δαμασκό με εκτελεστικές εξουσίες.

Η συριακή κυβέρνηση έχει ήδη εδώ και περίπου μία βδομάδα γνωστοποιήσει την πρόθεσή της να συμμετάσχει σε «προκαταρκτικές» ειρηνευτικές συνομιλίες που επιχειρεί να πραγματοποιήσει η κυβέρνηση του Ρώσου Προέδρου, Βλαντιμίρ Πούτιν, σε μία προσπάθεια να προωθήσει τα συμφέροντα των ρωσικών μονοπωλίων στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής, παίζοντας το ρόλο «σταθεροποιητικού», «ειρηνευτικού» παράγοντα.

Διεθνή ειδησεογραφικά δίκτυα είχαν μεταδώσει την Πρωτοχρονιά πως το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών είχε αποστείλει επίσημες προσκλήσεις για συμμετοχή στις συριακές ειρηνευτικές συνομιλίες στη Μόσχα σε 28 στελέχη της λεγόμενης συριακής «αντιπολίτευσης», μεταξύ των οποίων ο νυν επικεφαλής του ΣΕΣ, Χάντι αλ Μπάχρα, και δύο πρώην ανώτερα στελέχη της οργάνωσης, οι Μοάζ αλ Κατίμπ και Αμπντέλ Μπασέτ Σίντα.

Στη διάρκεια της συνόδου του ΣΕΣ, που ολοκληρώνεται την Κυριακή στην Κωνσταντινούπολη κεκλεισμένων των θυρών, αναμένεται να εκλεγεί νέο προεδρείο και να συμφωνηθεί η ατζέντα της οργάνωσης κατά τις επικείμενες συνομιλίες στη Μόσχα.

Την Παραμονή της Πρωτοχρονιάς, ο Σύρος Πρόεδρος, Μπασάρ Ασαντ, επισκέφτηκε θέσεις Σύρων στρατιωτών που βρίσκονται στις πρώτες γραμμές του πολέμου στο ανατολικό προάστιο της πρωτεύουσας, Δαμασκού, Τζομπάρ. Σύμφωνα με ρεπορτάζ της συριακής δημόσιας τηλεόρασης, ο Πρόεδρος Ασαντ συνέφαγε με Σύρους στρατιώτες, επαινώντας στη συνέχεια την ανδρεία τους και αποδοκιμάζοντας τις δυνάμεις που πολεμούν την κυβέρνηση και το στρατό της χώρας του σαν «τρωκτικά που επιτίθενται ύπουλα από υπόγειες σήραγγες».

Ρεκόρ θυμάτων σε Συρία και Ιράκ

Νωρίτερα, η συριακή αντικυβερνητική οργάνωση «Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων» είχε κάνει νέο απολογισμό θυμάτων του πολέμου στη Συρία, εκτιμώντας ότι μέσα στο 2014 σκοτώθηκαν 76.021 άνθρωποι, εκ των οποίων σχεδόν οι μισοί ήταν άμαχοι. Ο αριθμός θεωρείται ο μεγαλύτερος από το ξέσπασμα του πολέμου στη χώρα το 2011.

Τον περασμένο Αύγουστο, τα Ηνωμένα Εθνη είχαν εκτιμήσει ότι από την έναρξη του πολέμου στη Συρία έχουν σκοτωθεί συνολικά περίπου 200.000 άτομα.

Παράλληλα, στοιχεία της ιρακινής κυβέρνησης, που δόθηκαν χτες στη δημοσιότητα, ανεβάζουν σε περισσότερους από 15.000 τους ανθρώπους που έχασαν τη ζωή τους μέσα στο 2014 από βομβιστικές επιθέσεις και επιχειρήσεις των τζιχαντιστών του «Ισλαμικού Κράτους», αριθμός που θεωρείται ο χειρότερος από το 2007. Ο αριθμός των τραυματιών στο Ιράκ υπολογίζεται πως ξεπερνά τις 22.000 άτομα.

Βίντεο με δύο Ιταλίδες ομήρους

Στο μεταξύ, δόθηκε στη δημοσιότητα βίντεο που εμφανίζει δύο νεαρές Ιταλίδες κρατούμενες των τζιχαντιστών στη Συρία, εκ των οποίων η μία εξέφρασε φόβο για τη ζωή τους. Στο βίντεο οι γυναίκες λένε πως ονομάζονται Βανέσα Μαρτσούλο και Γκρέτα Ραμέλιμ που δούλευαν για λογαριασμό της Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης «Horryaty» και οι οποίες απήχθησαν στη Συρία τον περασμένο Αύγουστο.

Το διάρκειας 23 δευτερολέπτων βίντεο, που αναρτήθηκε στο «YouTube», δείχνει τις δύο γυναίκες καθισμένες στο πάτωμα μπροστά από ένα λευκό τοίχο, ντυμένες με μαύρη κελεμπία και μαύρη μαντίλα. Μία από αυτές κρατάει ένα χαρτί που εμφανίζει την ημερομηνία 17 Δεκεμβρίου 2014.

Το βίντεο συνοδεύει ο τίτλος: «Το Μέτωπο Νούσρα κρατάει ομήρους δύο Ιταλίδες εξαιτίας της συμμετοχής της κυβέρνησής τους στη συμμαχία» (σ.σ τη διεθνή συμμαχία που μάχεται κατά των τζιχαντιστών του «Ισλαμικού Κράτους» στη Συρία).

Εκπρόσωπος του ιταλικού υπουργείου Εξωτερικών αρνήθηκε να σχολιάσει το βίντεο. Τον Αύγουστο το υπουργείο είχε ανακοινώσει ότι «δύο Ιταλίδες εργαζόμενες σε ανθρωπιστική οργάνωση είχαν απαχθεί στο Χαλέπι της Βόρειας Συρίας», χωρίς να δώσει τα ονόματά τους στη δημοσιότητα.

ΙΝΔΟΝΗΣΙΑ - ΑΕΡΟΠΟΡΙΚΗ ΤΡΑΓΩΔΙΑ
Συνεχίζονται οι έρευνες

ΤΖΑΚΑΡΤΑ.--

Αντιμέτωπα με κύματα ύψους πέντε μέτρων - σύμφωνα με τον ινδονησιακό Τύπο - ήταν χτες τα συνεργεία που συνέχιζαν να ψάχνουν στα ανοιχτά του νησιού Βόρνεο, στην Ινδονησία, για να εντοπίσουν συντρίμμια από το αεροπλάνο της «AirAsia» που την περασμένη Κυριακή χάθηκε από τα ραντάρ.

Το συμπέρασμα ότι το αεροπλάνο συνετρίβη ενισχύεται όλο και περισσότερο καθώς ήδη έχουν εντοπιστεί κομμάτια του, σκορπισμένα στη θάλασσα της περιοχής. Ωστόσο, παραμένει άφαντη η άτρακτος του αεροσκάφους, αν και πριν από μερικές μέρες ορισμένα ΜΜΕ μετέδωσαν ότι είχε εντοπιστεί στο βυθό. Επίσης, συγκεχυμένες είναι οι πληροφορίες και όσον αφορά τον εντοπισμό και την ανάσυρση σορών επιβατών, κάτι που γιγαντώνει την αγωνία των συγγενών. Χτες, τα πρακτορεία έκαναν λόγο για τριάντα τελικά σορούς που είχαν μεταφερθεί στη στεριά (μόλις οι τέσσερις είχαν ταυτοποιηθεί, ανάμεσά τους ένα 11χρονο αγόρι), ενώ προηγούμενες πληροφορίες ανέβαζαν τον αριθμό σε περισσότερες δεκάδες.

Οι έρευνες (στις οποίες βοηθούν μεταξύ άλλων ΗΠΑ και Γαλλία) επικεντρώνονται και στον εντοπισμό των «μαύρων κουτιών», που αναμένεται να δώσουν απαντήσεις για τα αίτια της νέας τραγωδίας. Αναλυτές και εμπειρογνώμονες εστιάζουν στο ενδεχόμενο το αεροσκάφος να επιχείρησε «άλμα» μεγαλύτερο από αυτό που κατασκευαστικά μπορούσε να «αντέξει», στην προσπάθεια του πιλότου να αποφύγει ένα κύμα κακοκαιρίας.

Το σκάφος, ένα «Airbus Α320-200», είχε αναχωρήσει από τη Σουραμπάγια της Ινδονησίας με κατεύθυνση τη Σιγκαπούρη και μετέφερε συνολικά 162 άτομα, μαζί με το 7μελές πλήρωμα. Ανάμεσα σε αυτά υπήρχαν 16 παιδιά και ένα βρέφος.

ΓΚΑΜΠΙΑ
Για «συνωμοσία» μιλάει ο «πρόεδρος»

ΜΠΑΝΖΟΥΛ.--

Ο «πρόεδρος» της Γκάμπια, Γιαχία Τζαμέ, που κατέλαβε την εξουσία τη δεκαετία του '90 με στρατιωτικό πραξικόπημα, κυβερνώντας τυραννικά προς όφελος των μονοπωλίων ένα λαό των περίπου 2.000.000 κατοίκων, διέψευσε χτες ότι έγινε την Τρίτη απόπειρα πραξικοπήματος ανατροπής της κυβέρνησής του από πρώην υψηλόβαθμους αξιωματικούς του στρατού. Κατηγόρησε αντίθετα ως υπεύθυνους για την απόπειρα πραξικοπήματος «τρομοκράτες» και αντιφρονούντες «αποστάτες» της Δυτικοαφρικανικής χώρας σε ΗΠΑ, Βρετανία και Γερμανία.

«Επρόκειτο για επίθεση ομάδας τρομοκρατών, η οποία υποστηρίζεται από δυνάμεις τις οποίες δε θα ήθελα να κατονομάσω... Από αποστάτες που εδρεύουν στις ΗΠΑ, στη Γερμανία και στο Ηνωμένο Βασίλειο», υποστήριξε ο Τζαμέ σε τηλεοπτικό εθνικό διάγγελμά του με αφορμή την ημέρα της Πρωτοχρονιάς, σημειώνοντας ότι ορισμένα από τα όπλα των επίδοξων πραξικοπηματιών «έχουν κατασκευαστεί στις ΗΠΑ». Ο Τζαμέ πρόσθεσε πως διενεργείται έρευνα της αστυνομίας, μεταξύ άλλων, και σε έναν υπολογιστή που κατασχέθηκε για να αποκωδικοποιηθούν «μηνύματα και πληροφορίες» της ομάδας που επιχείρησε να ανατρέψει την κυβέρνησή του, τονίζοντας ότι δεν υπήρξε «ουδεμία συμμετοχή των ένοπλων δυνάμεων της Γκάμπια», γιατί, όπως υποστήριξε, ο στρατός «παραμένει αληθινά πιστός» στην κυβέρνηση.

Η επίθεση στο προεδρικό μέγαρο στην Μπανζούλ, πρωτεύουσα αυτής της μικρής Δυτικοαφρικανικής χώρας, είχε αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους τουλάχιστον πέντε άνθρωποι, εκ των οποίων οι περισσότεροι φέρεται πως συμμετείχαν στην απόπειρα πραξικοπήματος, με επικεφαλής τον πρώην στρατιωτικό αξιωματικό Λαμίν Σανέ.

Με πρόσχημα τις επιχειρήσεις κατά των επίδοξων πραξικοπηματιών, δεκάδες πολίτες και στρατιωτικοί αξιωματικοί συνελήφθησαν.



Διακήρυξη της ΚΕ του ΚΚΕ για τη συμπλήρωση 80 χρόνων από το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και την Αντιφασιστική Νίκη των Λαών
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ