ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 3 Γενάρη 2015
Σελ. /24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΚΥΜΑ ΧΙΟΝΙΑ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗ ΧΩΡΑ
Πολλά προβλήματα και νέα επιδείνωση από την Τρίτη

Σοβαρός τραυματισμός 55χρονου στην Αρτα, όταν ο δυνατός αέρας τον πέταξε από τον 4ο όροφο!

Στο Λεβίδι Αρκαδίας

Phasma

Στο Λεβίδι Αρκαδίας
Τα προβλήματα από την κακοκαιρία και την απουσία μέτρων πρόληψης και προστασίας, με ευθύνη του κρατικού μηχανισμού, συνεχίζονταν και χτες σε όλη τη χώρα. Σε πολλά σημεία του οδικού δικτύου η κίνηση των οχημάτων γινόταν με αλυσίδες, ενώ απαιτείται μεγάλη προσοχή λόγω και του παγετού που έχει μετατρέψει πολλούς δρόμους σε παγοδρόμια. Επίσης, υπάρχουν προβλήματα στην ηλεκτροδότηση, με τα πιο σοβαρά να παρουσιάζονται και την Πρωτοχρονιά σε Γιάννενα, Χανιά, Μυτιλήνη αλλά και περιοχές της Αττικής λόγω της κακοκαιρίας, κυρίως από πτώση δέντρων σε κολώνες του δικτύου. Η λειτουργία του δικτύου μέσης τάσης έχει αποκατασταθεί, παραμένουν ωστόσο χωρίς ρεύμα οικισμοί και χωριά σε αυτές τις περιοχές λόγω βλαβών στη χαμηλή τάση οι οποίες αποκαθίστανται σταδιακά.

Σοβαρά τραυματίστηκε ένας 55χρονος από τη Φιλιππιάδα παραμονή της Πρωτοχρονιάς και μεταφέρθηκε στο Νοσοκομείο της Αρτας, όταν ο δυνατός άνεμος τον πέταξε από τον μπαλκόνι του σπιτιού του στον 4ο όροφο πολυκατοικίας. Η κακοκαιρία υποχωρεί προσωρινά αλλά επανέρχεται δριμύτερη από την ερχόμενη Τρίτη.

Στην Αττική και χτες, παρέμειναν κλειστοί δρόμοι στα βόρεια προάστια. Πιο συγκεκριμένα, κλειστοί παραμένουν οι δρόμοι στον άξονα Λ. Πεντέλης - Νέας Μάκρης από το 414 στρατιωτικό νοσοκομείο μέχρι τον Αγιο Πέτρο, στη Λεωφόρο Πάρνηθος από το Τελεφερίκ και επάνω, στη Φυλή στη Μονή Κλειστών. Επίσης, στα τμήματα οδικών αξόνων Αλεποχώρι, Βίλια, Ψάθα, Πόρτο Γερμενό. Παράλληλα, με αντιολισθητικές αλυσίδες γινόταν και χτες η κυκλοφορία των οχημάτων και σε περιοχές των βορείων προαστίων στην Αττική. Επίσης, στην Ιπποκράτειο Πολιτεία, στην Αθηνών - Θηβών, από 30ό χλμ., ρεύμα προς Αθήνα και στην Αθηνών - Θηβών, από 4ο χλμ., προς Θήβα, στην περιοχή της Μάνδρας.

Στην Ιπποκράτειο Πολιτεία

Eurokinissi

Στην Ιπποκράτειο Πολιτεία
Χαρακτηριστικό της κατάστασης είναι ότι χιόνισε ακόμη και στη Χίο, όπου και προκλήθηκαν προβλήματα στην κυκλοφορία των οχημάτων, κυρίως στο ορεινό δίκτυο στα βόρεια του νησιού. Στην Εύβοια, 13 χωριά παρέμεναν αποκλεισμένα λόγω των χιονοπτώσεων. Σύμφωνα με ανακοίνωση της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Στερεάς Ελλάδας, αποκλεισμένα είναι τα χωριά: Στρόπωνες, Λάμαρι, Μετόχι, Καμπιά, Λυμνιώνας, Πολύλοφος, Αγ. Σοφία, Μύλοι, Γλυφάδα, Αγριοσυκιά, Κερασιά, Κοτσικιά, Νίκη.

Τις πληγές τους μετρούν και οι κάτοικοι της Κρήτης από τις πλημμύρες που έπληξαν την περιοχή, προκαλώντας μεγάλες ζημιές σε σπίτια, μαγαζιά, βιοτεχνίες, στο οδικό δίκτυο και άλλες υποδομές. Οι μεγαλύτερες ζημιές καταγράφονται στα Λιβάδια, Πλατανιά, Μόδι και Γεράνι, ενώ σημειώθηκαν κατολισθήσεις σε τμήματα του οδικού δικτύου. Ζημιές έγιναν και σε περιοχές του Ρεθύμνου, ενώ η ανεμοθύελλα που έπληξε την Ιεράπετρα προκάλεσε ζημιές σε θερμοκήπια με καλλιέργειες.


ΤΟΜΕΑΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΒΟΛΟΥ ΤΟΥ ΚΚΕ
Να παρθούν μέτρα για να ζεσταθεί η λαϊκή οικογένεια

Το λιμάνι του Βόλου
Το λιμάνι του Βόλου
Πολλά προβλήματα σημειώθηκαν και στο Βόλο από τη, μεγάλης ισχύος και διάρκειας, χιονόπτωση που σημειώθηκε από το βράδυ της περασμένης Τρίτης. Χτες, παρέμεναν αποκλεισμένα τα χωριά στα ορεινά. Στο Βόλο, το χιόνι έφτασε σε πολλές περιοχές της πόλης το ένα μέτρο, ενώ το έστρωσε κανονικά ως το λιμάνι. Αμέτρητα είναι τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν στο οδικό δίκτυο. Συνοικίες αρκετών δήμων της Περιφερειακής Ενότητας Μαγνησίας, ακόμα και μέσα στο πολεοδομικό συγκρότημα του Βόλου, παρέμεναν αποκλεισμένες και απροσπέλαστες από το πρωί της Τετάρτης, οπότε και εντάθηκαν τα καιρικά φαινόμενα. Και την παραμονή της Πρωτοχρονιάς η Μαγνησία παρέμεινε αποκλεισμένη, αφού τα πλοία παρέμειναν δεμένα στα λιμάνια του Βόλου και των Β. Σποράδων, με τους ανέμους να φτάνουν στα 8 - 9 μποφόρ, ενώ Υπεραστικά και Αστικά ΚΤΕΛ παρέμειναν καθηλωμένα και στους κεντρικούς άξονες της πόλης δεν κινήθηκαν παρά μερικά ταξί για λόγους έκτακτης ανάγκης και αυτά με χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων. Ιδιο σκηνικό και στην υπόλοιπη Μαγνησία, με το χιόνι να ξεπερνά το 1 μέτρο.

Να παρθούν άμεσα μέτρα

Σε ανακοίνωσή της η Τομεακή Επιτροπή Βόλου του ΚΚΕ, σημειώνει:

«Οπως και σε άλλες περιπτώσεις (π.χ., λειψυδρία κτλ.) το πρόβλημα είναι ότι προτεραιότητες για τον κρατικό μηχανισμό, κεντρικά και τοπικά (Περιφερειακή Ενότητα, Δημοτική Αρχή), δεν αποτελούν ζητήματα που έχουν να κάνουν με τη διαβίωση των λαϊκών οικογενειών, εκτός αν αυτά επιφέρουν κέρδος. Ταυτόχρονα υπάρχουν και ευθύνες στον προγραμματισμό των ενεργειών που θα έπρεπε να έχουν γίνει για να είναι καλύτερη η κατάσταση σήμερα στην πόλη, είναι απαράδεκτο τμήματα του επαρχιακού δικτύου να είναι ανοιχτά και κεντρικές αρτηρίες του Βόλου να είναι κλειστές, αλλά και αυτό το θέμα είναι θέμα προτεραιοτήτων. Η δημοτική αρχή Βόλου έσπευσε τις πρώτες μέρες που ανέλαβε να προσλάβει "εξωτερικούς συνεργάτες" για να φτιάξει σχέδια αξιοποίησης της περιουσίας των δημοτών, ανάπτυξης της επιχειρηματικότητας και άλλα που έχουν να κάνουν με την κερδοφορία των μεγαλοεπιχειρηματιών της πόλης, όμως για τα ζητήματα της προστασίας και θωράκισης της πόλης, όπως και για πολλά άλλα ζητήματα, τα άφησε στη μοίρα τους».

Ενόψει συνέχισης της κακοκαιρίας, η ΤΕ Βόλου του ΚΚΕ καλεί τις αρμόδιες αρχές να προβούν στις εξής ενέργειες:

- Κλιμάκια των υπηρεσιών να βρεθούν άμεσα στα σπίτια των λαϊκών οικογενειών που είναι καταγεγραμμένα από τις διάφορες υπηρεσίες και οι οποίες ζουν σε αντίξοες συνθήκες ώστε να τους προσφερθούν τρόφιμα, θερμαντικά μέσα και, στο βαθμό που κρίνεται ότι δεν μπορούν να παραμείνουν στο χώρο που βρίσκονται, κατάλληλη στέγη, είτε στους ξενώνες του Δήμου είτε με την επινοικίαση χώρων που μπορούν να τους φιλοξενήσουν.

- Να εκδοθεί έκτακτη ανακοίνωση προς όλους τους Βολιώτες που μπορεί να έχουν πρόβλημα με τρόφιμα ή είδη πρώτης ανάγκης (φάρμακα κ.ο.κ.) και να διανεμηθούν ΑΜΕΣΑ στα σπίτια τους από τις υπηρεσίες. Επίσης, έκτακτη ανακοίνωση που να απευθύνεται προς όλες τις λαϊκές οικογένειες που δεν έχουν θέρμανση και να τους παρασχεθεί ΑΜΕΣΑ πετρέλαιο ή ξύλα ή θερμαντικό μέσο αν δεν έχουν από τις αρμόδιες υπηρεσίες.

- Να γίνει άμεση παρέμβαση από το δήμαρχο Βόλου και από την αντιπεριφερειάρχη Μαγνησίας σε όλες τις δημόσιες υπηρεσίες, ώστε να είναι σε ετοιμότητα όλα τα δημόσια οχήματα, εφοδιασμένα με αντιολισθητικές αλυσίδες και κατάλληλα εφόδια για να μπορούν να προσφέρουν τις απαραίτητες υπηρεσίες όπου χρειαστεί, πολύ περισσότερο που με την ποσότητα του χιονιού δεν μπορούν να κινηθούν ατομικά μέσα μεταφοράς.

- Να υπάρξει άμεση παρέμβαση στο διοικητή της ΔΕΗ ώστε να αν υπάρχουν οικογένειες που δεν έχουν ηλεκτρικό ρεύμα να γίνει άμεση επανασύνδεση χωρίς γραφειοκρατικές διαδικασίες ή άλλους όρους.

Τα παραπάνω ζητήματα τέθηκαν σε τηλεφωνική επικοινωνία του δημοτικού συμβούλου Βόλου, Απ. Νάνου, με τους αρμόδιους αντιδημάρχους και με την αντιπεριφερειάρχη Μαγνησίας, από τους οποίους και ενημερώθηκε για την κατάσταση που επικρατεί.

Και η ανακοίνωση καταλήγει: «Η ΤΕ Βόλου καλεί όλα τα μέλη του Κόμματος, τους φίλους του Κόμματος και όλες τις λαϊκές οικογένειες, μέσα από τις Λαϊκές Επιτροπές και τα Σωματεία, να μπουν μπροστά ώστε αυτές τις ώρες να μην υπάρξει ούτε μια οικογένεια που θα βρεθεί σε ανάγκη και δε θα βρει βοήθεια, ιδίως οι οικογένειες ανέργων, απλήρωτων που έχουν ήδη σοβαρές ελλείψεις στο σπίτι τους. Να μη βρει η νέα χρονιά κανέναν μόνο του!»


ΜΙΚΡΕΣ - ΜΙΚΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΝΕΚΡΟΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΗΣ: Ενας μετανάστης από τη Συρία εντοπίστηκε νεκρός σε οικίσκο γεώτρησης άντλησης υδάτων σε παρέμβρια περιοχή του Θουρίου Εβρου. Μαζί του ήταν και ένα τετράχρονο κορίτσι, πιθανότατα η κόρη του. Το τετράχρονο κορίτσι μεταφέρθηκε και φιλοξενείται σε σπίτι του «Χαμόγελου του Παιδιού» στη Θεσσαλονίκη.

ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗ ΤΡΑΓΩΔΙΑ σημειώθηκε στο Ωραιόκαστρο της Θεσσαλονίκης. Οπως έγινε γνωστό, ένας 43χρονος μπήκε οπλισμένος σε σπίτι που βρίσκεται κοντά στο Αστυνομικό Τμήμα της περιοχής και μαχαίρωσε τρία άτομα τα οποία και εξέπνευσαν. Συγκεκριμένα, τραυματίστηκαν θανάσιμα ο αδερφός του, η νύφη του και το παιδί τους. Μετά την πράξη του, ο 43χρονος φέρεται να πήδηξε από το μπαλκόνι του δεύτερου ορόφου, προσπαθώντας να αυτοκτονήσει αλλά τραυματίστηκε και συνελήφθη.

ΣΕΙΣΜΙΚΗ ΔΟΝΗΣΗ, μεγέθους 4,6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, σημειώθηκε στις 08.16 χτες το πρωί στον θαλάσσιο χώρο νοτιοδυτικά της Ζακύνθου. Οπως ανακοινώθηκε από το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, το βάθος του σεισμού ήταν μόλις έξι χιλιόμετρα, χωρίς όμως να προκαλέσει ζημιές ή τραυματισμούς.


ΚΥΚΛΟΦΟΡΗΣΕ

ΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ «ΕΘΝΙΚΗ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ» τεύχος 164

(ΟΚΤΩΒΡΗΣ - ΝΟΕΜΒΡΗΣ - ΔΕΚΕΜΒΡΗΣ 2014)

Περιοδικό «ΕΘΝΙΚΗ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ», Τεύχος 164
Περιοδικό «ΕΘΝΙΚΗ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ», Τεύχος 164
Με πλούσια ύλη και ρεπορτάζ για εκδηλώσεις που διοργανώθηκαν το τελευταίο διάστημα. Με κείμενα αφιερωμένα στα 70 χρόνια από την αγγλική στρατιωτική επέμβαση και τον ηρωικό Δεκέμβρη του 1944, αλλά και από την απελευθέρωση των Αθήνας, Πειραιά και Θεσσαλονίκης από τους ναζί κατακτητές, κυκλοφορεί το 164ο τεύχος του περιοδικού της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ «ΕΘΝΙΚΗ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ» του τριμήνου Οκτώβρη - Νοέμβρη - Δεκέμβρη.

Στο τεύχος 164 υπάρχει εκτενές ρεπορτάζ για την εκδρομή - προσκύνημα και τις εκδηλώσεις τιμής που έγιναν στο μυστικό νοσοκομείο που ίδρυσε, το 1949, το τότε σοσιαλιστικό καθεστώς, στην Πολωνία, για την περίθαλψη, αποκλειστικά, των τραυματιών μαχητών του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας. Δημοσιεύεται η αναφορά - παρέμβαση της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ, αλλά και της Ευρωκοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ στην Ευρωπαϊκή Ενωση για τις γερμανικές οφειλές. Επίσης, περιλαμβάνονται: «Σελίδες για τον ΔΣΕ» (στην Ηπειρο, για τον Γιώτη), «Αναμνήσεις - Χρονικά» («Από την Κατοχή στις μάχες του Δεκέμβρη», «Χριστούγεννα 1944: Ο λαός της Λέσβου γράφει τη δική του Ιστορία» κ.ά.). Ρεπορτάζ για την εκδήλωση τιμής για τον ηγέτη του ΚΚΕ Νίκο Ζαχαριάδη στο Σοργκούτ, στη Ρωσία κ.λπ. Τέλος, υπάρχουν ΑΦΙΕΡΩΜΑ στον ΚΩΣΤΑ ΒΑΡΝΑΛΗ και οι στήλες:Βιβλιοπαρουσίαση, Αγωνιστές που έφυγαν, Προσφορές, Αλληλογραφία.

Το περιοδικό «ΕΘΝΙΚΗ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ» θα διατίθεται, όλες τις μέρες: Στα Κεντρικά Γραφεία της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ: Μαυρομματαίων 12, Αθήνα. Τηλέφωνο: 210. 8222.952, Φαξ: 210.8834.093 και στα, κατά τόπους, Παραρτήματα της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ