ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 27 Φλεβάρη 2019
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Νέο ντοκιμαντέρ του Λ. Βαρδαρού για τον Αντιφασιστικό Αγώνα στη Μέση Ανατολή

Στο πλαίσιο του 21ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης προβάλλεται το νέο ντοκιμαντέρ του βραβευμένου σκηνοθέτη Λεωνίδα Βαρδαρού με τίτλο: «Ο Αντιφασιστικός Αγώνας στη Μέση Ανατολή».

Το ντοκιμαντέρ θα προβληθεί το Σάββατο 2 Μάρτη στις 20.15 στην Αίθουσα «Παύλος Ζάννας» στο Κτίριο Ολύμπιον και την Κυριακή 3 Μάρτη στις 13.00 στην Αίθουσα «Τζον Κασσαβέτης», Αποθήκη 1, Λιμάνι.

75 χρόνια μετά ιχνηλατούμε τα γεγονότα... 20 χρόνια συνεντεύξεων από Ελληνες αγωνιστές, που την περίοδο 1941-1944 βρίσκονται στη Μέση Ανατολή, καθώς και οι συνεντεύξεις των ιστορικών Γιώργου Μαργαρίτη και Προκόπη Παπαστράτη αλλά και πλούσιο αρχειακό υλικό συνθέτουν τη βάση αυτού του ντοκιμαντέρ.

«1941... Οπως σήμερα έτσι και τότε οι ίδιες αιτίες, πόλεμος και πείνα, ξεσηκώνουν τα κύματα της προσφυγιάς. Μόνο οι διαδρομές είναι αντίστροφες: Από την κατεχόμενη Ελλάδα, την ηπειρωτική χώρα και τα νησιά, αμέτρητοι αυτοί που θαλασσοδέρνονται και θαλασσοπνίγονται προς τα τουρκικά παράλια και από εκεί για Κύπρο, Αίγυπτο, Συρία... Υστερα, οι γυναίκες με τα μικρά και τους γέρους, στους καταυλισμούς της Ασίας και της Αφρικής. Και οι άντρες: "στολή και δρόμο για την Παλαιστίνη", στις ελληνικές ένοπλες δυνάμεις της Μέσης Ανατολής.

Δεκάδες χιλιάδες στρατιώτες, αεροπόροι, ναύτες προσφέρουν τη ζωή τους για να πολεμήσουν το φασισμό, για να κερδίσει ο λαός την ελευθερία του...»

Αφήγηση: Ρήγας Αξελός

Διεύθυνση παραγωγής: Θεοδοσία Γραμματικού

Ηχοληψία: Ανδρέας Γκόβας

Διεύθυνση φωτογραφίας - μοντάζ: Ξενοφώντας Βαρδαρός

Σενάριο - σκηνοθεσία: Λεωνίδας Βαρδαρός

Παραγωγή: ΕΡΤ

ΔΗΜΟΣ ΠΕΤΡΟΥΠΟΛΗΣ - ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΩΝ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΠΕΤΡΟΥΠΟΛΗΣ
Εκθεση με έργα της Βάσως Κατράκη

Εως τις 4 Μάρτη η έκθεση στο Πολιτιστικό Κέντρο Πετρούπολης

Η κόρη της χαράκτριας, Μαριάννα
Η κόρη της χαράκτριας, Μαριάννα
«Μ' ενδιαφέρει να 'ρθω σε όσο γίνεται πληρέστερη επικοινωνία με τους ανθρώπους, να τους μιλήσω με τη γλώσσα τους. Αυτή είναι η πιο μεγάλη καταξίωση του έργου ενός καλλιτέχνη. Δε διαλέγω ορισμένα θέματα, μα βιώματα».

Τα παραπάνω λόγια ανήκουν στη σπουδαία χαράκτρια Βάσω Κατράκη, της οποίας έργα εκτίθενται, έως τις 4 Μάρτη, στο Πολιτιστικό Κέντρο Πετρούπολης (Εθνικής Αντίστασης 61). Η έκθεση, που διοργανώνουν από κοινού ο δήμος Πετρούπολης και ο Σύλλογος Δημοκρατικών Γυναικών Πετρούπολης (μέλος ΟΓΕ) - για να τιμήσουν την 8η Μάρτη, Παγκόσμια Μέρα της Γυναίκας - εγκαινιάστηκε με μεγάλη επιτυχία το περασμένο Σάββατο. Τα εγκαίνια τίμησε με την παρουσία της η κόρη της χαράκτριας, Μαριάννα.

Είναι μια έκθεση που πραγματικά αξίζει κανείς να επισκεφθεί μιας και τα έργα της Β. Κατράκη δεν έχει συχνά την ευκαιρία να τα απολαύσει το αθηναϊκό κοινό. Η έκθεση φιλοξενεί 21 έργα της χαράκτριας. Ακόμα, οι επισκέπτες θα μπορούν να παρακολουθήσουν ντοκιμαντέρ αφιερωμένο στη ζωή και το έργο της.

Οπως θα αντιληφθεί κανείς, μέσα από την περιήγηση στην έκθεση, η ζωή και η τέχνη της βρίσκονται σε άμεση αλληλεξάρτηση. Το Αιτωλικό, ο τόπος γέννησής της, η λιμνοθάλασσα και οι ψαράδες. Στη συνέχεια, ο πόλεμος, η κατοχή, η Αντίσταση, οι διώξεις που ακολούθησαν και η εξορία. Σε όλη της τη δημιουργική πορεία, από τις αρχές του '40 έως και τα μέσα της δεκαετίας του 1980, καταπιάνεται με τα «μεγάλα, τα θεμελιώδη θέματα της ζωής». Από τα πρώτα σπουδαστικά της έργα μέχρι τις μετέπειτα μνημειακές της προτάσεις, η πρόσληψη και η απόδοση της ανθρώπινης μορφής είναι η κυρίαρχη αισθητική - θεματική επιλογή της δουλειάς της, στην οποία η ενδελεχής μελέτη και ο διάλογος με την ελληνική τέχνη παίζουν πρωταρχικό ρόλο.

Ξεκινώντας από την ξυλογραφία, θα περάσει το 1955 στη χάραξη πάνω σε πέτρα, μια πρωτότυπη τεχνική. Μια μαλακιά, αμμογενής πέτρα, ο ψαμμίτης λίθος της Σητείας είναι το νέο της υλικό. Οπως έλεγε η ίδια, «διερευνώντας τους παραδοσιακούς τρόπους χάραξης πάνω στα καθιερωμένα υλικά, όπως στο όρθιο και στο πλάγιο ξύλο, στο χαλκό κ.λπ., ένιωσα σιγά σιγά να εξαντλούνται οι εκφραστικοί τρόποι που ταίριαζαν στην ιδιοσυγκρασία μου. Στην περιπλάνηση των αναζητήσεών μου για το υλικό που θα εκπλήρωνε τις εκφραστικές μου ανάγκες, στάθηκα στον ψαμμίτη λίθο, που με την αδρή του επιφάνεια και την αδιερεύνητη περιοχή του, μου άνοιξε το δρόμο για τα μεγάλα σχήματα και στη βαθιά κι ελεύθερη χειρονομία...».

Η είσοδος είναι δωρεάν.

Ωρες λειτουργίας: Από τις 9.00 έως τις 14.00 και από τις 15.00 έως τις 21.00.

Τις μέρες της έκθεσης θα υπάρχει δυνατότητα ομαδικής ξενάγησης, κατόπιν τηλεφωνικής συνεννόησης. Τηλέφωνα επικοινωνίας: Τμήμα Πολιτισμού δήμου Πετρούπολης 210.5063.710 και Σύλλογος Δημοκρατικών Γυναικών Πετρούπολης 210.5018.386, 6970.404.252.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΔΕΛΗΣ
Η πολιτιστική κληρονομιά εξακολουθεί να είναι αντικείμενο εμπορικής εκμετάλλευσης

Η πολιτιστική κληρονομιά και επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ εξακολουθεί να γίνεται αντικείμενο εμπορικής εκμετάλλευσης και μέσα από την ένταξη αρχαιολογικών χώρων στον λεγόμενο στρατηγικό σχεδιασμό των ΕΣΠΑ, που έχουν ως γνώμονα την αύξηση των εσόδων μέσω της επισκεψιμότητας και της προσέλκυσης επιχειρηματικών ομίλων γύρω από σημαντικούς αρχαιολογικούς χώρους.

Τα παραπάνω επισήμανε μεταξύ άλλων ο Γιάννης Δελής, βουλευτής του ΚΚΕ, μιλώντας χτες στη Διαρκή Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων για το νομοσχέδιο του υπουργείου Πολιτισμού για την ίδρυση παιδικού σταθμού στο υπουργείο και ρύθμιση θεμάτων του Ταμείου Αλληλοβοήθειας των υπαλλήλων του υπουργείου Πολιτισμού.

Ο Γ. Δελής επισήμανε ότι στην επέκταση της επιχειρηματικότητας και της εμπορευματοποίησης του Πολιτισμού εντάσσεται και η μεταβίβαση στο «υπερταμείο» αρχαιολογικών χώρων και πολιτιστικών μνημείων. Ανέδειξε ότι οι εργασιακές σχέσεις που προκύπτουν από την επιχειρηματική δράση και το εργασιακό καθεστώς που καθιερώνεται, μέσα από τη σύναψη συμβάσεων με φορείς στο πλαίσιο των συγχρηματοδοτούμενων έργων αλλά και με την αυτεπιστασία του υπουργείου, είναι άκρως προβληματικά: Χιλιάδες συμβασιούχοι, καθυστερήσεις πληρωμών, συνθήκες εργασίας χωρίς μέτρα ασφαλείας, ελλείψεις υλικοτεχνικών μέσων, προβλήματα στις μετακινήσεις και πολλά άλλα. Οπως τόνισε ο βουλευτής του ΚΚΕ, οι συνολικές ελλείψεις σε προσωπικό του υπουργείου Πολιτισμού φτάνουν ή ξεπερνούν τους 2.500. Αυτά τα θέματα άλλωστε τα έχει αναδείξει το ΚΚΕ και με Ερωτήσεις του στη Βουλή.

Σχετικά με το Ταμείο Αρχαιολογικών Πόρων και Απαλλοτριώσεων (ΤΑΠΑ), ο Γ. Δελής επισήμανε ότι παρά τα όποια διοικητικά του κενά και προβλήματα, το κυριότερο ζήτημα είναι αυτό που σχετίζεται με τη φυσιογνωμία του, μιας και ο προσανατολισμός του είναι η επιχειρηματικότητα, η εξωστρέφεια, η προσέλκυση ιδιωτών, η ιδιωτικοποίηση λειτουργιών του με την παράδοση πωλητηρίων σε ιδιώτες κ.ο.κ. Είναι χαρακτηριστικό ότι αντί να προσανατολίζεται σε δραστηριότητες που θα έφερναν πιο κοντά το λαό σε επαφή με την πολιτιστική κληρονομιά του τόπου, αντιμετωπίζεται ως εισπρακτικός μηχανισμός, μέσω του ηλεκτρονικού εισιτηρίου, και απλά ως πωλητήριο.

Οσον αφορά το συγκεκριμένο νομοσχέδιο, επισήμανε ότι επιχειρεί να αντιμετωπίσει ορισμένες εκκρεμότητες και κυρίως το πρόβλημα της κακοδιαχείρισης δημόσιου χρήματος και πλήθους ατασθαλιών που αποκαλύφθηκαν στην οικονομική λειτουργία του Ταμείου Αλληλοβοήθειας των εργαζομένων του υπουργείου Πολιτισμού. Το ερώτημα, πάντως, επισήμανε ο Γ. Δελής, είναι αν πρόκειται για απλή περίπτωση κακοδιαχείρισης ή για ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα της σήψης του κυβερνητικού συνδικαλισμού και του πού οδηγεί η πρακτική του κοινωνικού εταιρισμού.

Καταλήγοντας, ξεκαθάρισε ότι το ΚΚΕ θα τοποθετηθεί θετικά σε αρκετές από τις διατάξεις, καταθέτοντας βέβαια και τις ενστάσεις του. Ωστόσο, το νομοσχέδιο είναι εντελώς ασυνεπές ως προς την αντιμετώπιση των εργασιακών προβλημάτων των εργαζομένων, αφού βάσει αυτού συνεχίζεται η εργασιακή αβεβαιότητα και ανασφάλεια για τους εργαζόμενους στην «Ελληνικό Φεστιβάλ ΑΕ», οι οποίοι παραμένουν συμβασιούχοι παρότι καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες του οργανισμού. Αποδεικνύεται έτσι για άλλη μια φορά ότι η κυβέρνηση σε καμία περίπτωση δεν εγκαταλείπει την αντεργατική της πολιτική, έστω κι αν κάτω από την πίεση των εργαζομένων και των επειγόντων προβλημάτων υποχρεώνεται σε κάποιες μικρές παραχωρήσεις.

Προσωρινή αναστολή έκδοσης οικοδομικών αδειών

Σε προσωρινή αναστολή έκδοσης νέων οικοδομικών αδειών γύρω από την Ακρόπολη προχώρησε το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση. Ακόμα, θα προχωρήσει και στον έλεγχο νομιμότητας της οικοδομικής άδειας του κτιρίου που έχει κτιστεί επί της οδού Φαλήρου 5.

Σε ανακοίνωσή του ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων εκφράζει την έντονη ανησυχία του και διαμαρτύρεται για τη διαβλεπόμενη προοπτική αλλοίωσης του ευρύτερου πολιτιστικού περιβάλλοντος της Ακρόπολης, με την εφαρμογή των διατάξεων του Νέου Οικοδομικού Κανονισμού (ΝΟΚ). Οπως σημειώνουν χαρακτηριστικά, «παρότι από το 2005 οι αρμόδιες αρχαιολογικές υπηρεσίες προειδοποιούσαν για την πολεοδομική πίεση που υφίσταται η ευρύτερη περιοχή του Μακρυγιάννη, όχι μόνο δεν εισακούστηκαν, αλλά αντιθέτως ο ΝΟΚ στο άρθρο 10 προέβλεπε την εξαίρεση (από την αύξηση του ύψους) για ακίνητα "σε παραδοσιακούς οικισμούς και παραδοσιακά τμήματα πόλης ή σε ιστορικούς τόπους ή σε περιοχές με αποκλειστική χρήση κατοικίας", όχι όμως την εξαίρεση των ακινήτων που βρίσκονται σε κηρυγμένους αρχαιολογικούς χώρους και περιοχές γύρω από σημαντικά μνημεία, όπως είναι η περιοχή του Μακρυγιάννη».
Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org