ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 27 Φλεβάρη 2019
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
INΔΙΑ
Αεροπορικές επιθέσεις σε πακιστανικό έδαφος

Υποστηρίζει ότι έπληξε κέντρο εκπαίδευσης «τρομοκρατών» και κατηγορεί για ανοχή το Ισλαμαμπάντ

Από διαμαρτυρίες χτες στο Πακιστάν ενάντια στην επίθεση της Ινδίας

Copyright 2019 The Associated

Από διαμαρτυρίες χτες στο Πακιστάν ενάντια στην επίθεση της Ινδίας
ΝΕΟ ΔΕΛΧΙ - ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ.--

Ανεβαίνει και πάλι το θερμόμετρο της έντασης στην περιοχή του Κασμίρ ανάμεσα στην Ινδία και το Πακιστάν, στο υπόβαθρο βαθιών αντιθέσεων ανάμεσα στις αστικές τάξεις που εντείνονται και στην ασιατική ήπειρο, όπου βεβαίως είναι σταθερά στραμμένο το ενδιαφέρον ισχυρών γεωπολιτικών κέντρων, πρώτα απ' όλα των ΗΠΑ, ενώ «φιλοξενεί» σοβαρές εστίες αναμέτρησής τους με δυνάμεις όπως η Κίνα, η Ρωσία κ.ά.

Χτες το πρωί, η Πολεμική Αεροπορία (ΠΑ) της Ινδίας έπληξε στόχους σε περιοχή του Κασμίρ την οποία ελέγχει το Πακιστάν, υποστηρίζοντας ότι χτύπησε το μεγαλύτερο κέντρο στρατιωτικής εκπαίδευσης της «τρομοκρατικής οργάνωσης» «Jaish-e-Mohammad», στην περιοχή Μπαλακότ.

Επίσημες δηλώσεις έκανε ο υφυπουργός Εξωτερικών της Ινδίας Βιτζάι Γκοχλί, που είπε ότι η οργάνωση αυτή κάνει επιθέσεις από το Πακιστάν εδώ και τουλάχιστον δύο δεκαετίες, ότι το Νέο Δελχί είχε πληροφορίες πως ετοίμαζε νέο πολύνεκρο χτύπημα και ότι η δράση της θα ήταν αδύνατη αν δεν στηριζόταν και από τις πακιστανικές αρχές. Επανέλαβε δηλαδή τις ινδικές κατηγορίες ότι το Ισλαμαμπάντ ανέχεται ή/και συνεισφέρει στη δράση αυτονομιστικών οργανώσεων στο Κασμίρ, συνδέοντας και τα χτυπήματα της ινδικής ΠΑ με την πολύνεκρη επίθεση που έγινε πριν από ένα 15ήμερο στο ινδικό Κασμίρ, προκαλώντας το θάνατο 44 Ινδών χωροφυλάκων.

Ο Γκοχλί χαρακτήρισε την απόφαση για τις επιθέσεις «προληπτικό χτύπημα... απόλυτα απαραίτητο» και τόνισε ότι «η κυβέρνηση της Ινδίας είναι σθεναρά και αποφασιστικά δεσμευμένη να λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για την αντιμετώπιση της απειλής της τρομοκρατίας».

Σύμφωνα με την ινδική πλευρά, κατά τις επιθέσεις «εξουδετερώθηκαν» σχεδόν 200 «τρομοκράτες».

Στο Ισλαμαμπάντ, πάντως, ο υποστράτηγος Ασιφ Γαφούρ, εκπρόσωπος των πακιστανικών Ενόπλων Δυνάμεων, παρουσίασε διαφορετικά τα γεγονότα, καταγγέλλοντας ότι ινδικό πολεμικό αεροσκάφος παραβίασε τον πακιστανικό εναέριο χώρο και αφού «αντιμετώπισε την έγκαιρη και αποτελεσματική αντίδραση της Πολεμικής Αεροπορίας του Πακιστάν» προχώρησε στη «βιαστική ρίψη» μέρους του φορτίου του καθώς «διέφευγε», πάνω από τμήμα του Κασμίρ που ελέγχεται από το Πακιστάν, χωρίς να προκληθούν θύματα ή ζημιές. Ακόμα, ο υπουργός Εξωτερικών του Πακιστάν Σα Μαχμούντ Κουρέσι είπε ότι «πρέπει να επικρατήσει η λογική» στην ινδική κυβέρνηση και υπογράμμισε πως «το πακιστανικό έθνος δεν πρέπει να ανησυχεί» για αυτήν την ινδική ενέργεια, διότι οι Ενοπλες Δυνάμεις είναι «εντελώς έτοιμες να αντιδράσουν σε οποιαδήποτε κακόβουλη ενέργεια». Συμπλήρωσε ότι «το Πακιστάν διατηρεί το δικαίωμα στην αυτοάμυνα και σε μια πρέπουσα απάντηση». Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι Ινδία και Πακιστάν είναι πυρηνικές δυνάμεις, ενώ αναπτύσσουν ισχυρούς δεσμούς και με τις ΗΠΑ αλλά και με Ρωσία - Κίνα.

Σχολιάζοντας τις εξελίξεις, ο εκπρόσωπος του κινεζικού ΥΠΕΞ Λου Κανγκ εξέφρασε την ελπίδα του Πεκίνου ότι «Ινδία και Πακιστάν μπορούν να αναλάβουν δράση που θα συμβάλει στη σταθεροποίηση της κατάστασης στην περιοχή και στη βελτίωση των διμερών σχέσεων». Οι εξελίξεις στην ινδοπακιστανική μεθόριο αναμένεται να απασχολήσουν και την προγραμματισμένη για σήμερα συνάντηση των ΥΠΕΞ Κίνας - Ρωσίας - Ινδίας (RIC), στη Βουαζέν της ανατολικής Κίνας. Πρόκειται για συνάντηση που γίνεται τακτικά στο πλαίσιο της συνεργασίας των τριών χωρών και αναμένεται να εξετάσει «τη διεθνή κατάσταση, τις εξελίξεις στην περιφέρεια που είναι κοινού ενδιαφέροντος, την αντιμετώπιση παγκόσμιων προκλήσεων όπως η τρομοκρατία αλλά και τριμερείς ανταλλαγές και δράσεις».


ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΑ...
Μια καθόλου αθώα συζήτηση...

Πολλή συζήτηση έγινε τις τελευταίες μέρες με αφορμή το δημοσίευμα του BBC περί «μακεδονικής μειονότητας» στην Ελλάδα, στο φόντο της συμφωνίας των Πρεσπών. Η συζήτηση αυτή επιβεβαιώνει ότι τα ιμπεριαλιστικά κέντρα και οι συμφωνίες υπό την αιγίδα τους δεν μπορούν να εγγυηθούν την αντιμετώπιση αλυτρωτισμών και εθνικισμών, δεν μπορούν ούτε θέλουν να κλείσουν ζητήματα αμφισβήτησης συνόρων. Καταρρίπτεται δηλαδή η επιχειρηματολογία και της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, που μας πολυδιαφήμισε ως «βήμα για την ειρήνη» τη ΝΑΤΟική συμφωνία των Πρεσπών, αλλά και της ΝΔ και των άλλων αστικών κομμάτων, που παρά τις διαφωνίες τους με τη συμφωνία στηρίζουν την ευρωΝΑΤΟική διεύρυνση στα Βαλκάνια και τον πρωταγωνιστικό ρόλο της χώρας σε αυτήν. Το «διαίρει και βασίλευε», όμως, με την αξιοποίηση πραγματικών ή ανύπαρκτων μειονοτικών ζητημάτων, αποτελεί διαχρονικά εργαλείο στα χέρια των ιμπεριαλιστικών κέντρων για να προωθούν τα συμφέροντα και τους σχεδιασμούς τους στη Βαλκανική. Γι' αυτό άλλωστε οι αντιδράσεις της κυβέρνησης και της ΝΔ στο ρεπορτάζ του BBC είναι τουλάχιστον υποκριτικές.

* * *

Η κυβέρνηση είναι χωμένη μέχρι το λαιμό στον ευρωατλαντικό σχεδιασμό και αυτό δεν επιβεβαιώνεται μόνο από τη συμφωνία των Πρεσπών. Μόλις τον περασμένο Νοέμβρη, οι ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ψήφισαν έκθεση στο Ευρωκοινοβούλιο (προβλέπεται να πάρει και τη μορφή Οδηγίας), με την οποία καθιερώνονται τα πλέον ελαστικά κριτήρια για την αναγνώριση μειονοτήτων στα κράτη - μέλη της ΕΕ, ανοίγοντας τον ασκό του Αιόλου στη Βαλκανική και όχι μόνο. Στην ίδια έκθεση, που καταψήφισε το ΚΚΕ, οι ευρωβουλευτές της ΝΔ και του ΚΙΝΑΛ ψήφισαν λευκό, δεν απέρριψαν δηλαδή το αντιδραστικό της περιεχόμενο. Για την ιστορία, θυμίζουμε ότι το Ευρωκοινοβούλιο ήταν αυτό που πριν λίγα χρόνια διοργάνωνε εκδήλωση με θέμα «Ανύπαρκτες Μειονότητες στην Ελλάδα: Τούρκοι της Δυτικής Θράκης και Μακεδόνες». Εκθέσεις αμερικανικών ινστιτούτων ήταν αυτές που παρουσιάζονταν στα γραφεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και κατηγορούσαν την Ελλάδα ότι δεν αναγνωρίζει «μακεδονική μειονότητα» και ότι αρνείται το δικαίωμα των μουσουλμάνων να αυτοπροσδιορίζονται ως Τούρκοι. Αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ) ήταν αυτές που έκριναν ότι «η προπαγάνδιση εθνοτικής μειονότητας δεν συνιστά απειλή για τη δημοκρατική κοινωνία». Ολα αυτά είναι η καλύτερη απάντηση στους υποστηρικτές του «αυτοπροσδιορισμού», οι οποίοι στην πραγματικότητα κάνουν πως δεν βλέπουν τον σχεδιασμό ιμπεριαλιστικών κέντρων που σέρνεται πίσω από τέτοια ιδεολογήματα...

* * *

Στην πιο πρόσφατη παρέμβασή του, λοιπόν, το Ευρωκοινοβούλιο διατείνεται ότι «δεν υπάρχει πρότυπο για τα δικαιώματα των μειονοτήτων στην ΕΕ ούτε και κοινή αντίληψη ως προς το ποιος μπορεί να θεωρηθεί πρόσωπο που ανήκει σε μειονότητα». Οτι δεν υφίσταται «ορισμός της έννοιας των μειονοτήτων» και ότι «κάθε ορισμός θα πρέπει να εφαρμόζεται με ευέλικτο τρόπο, καθόσον η de facto συμπερίληψη δικαιούχων στην προστασία των μειονοτικών δικαιωμάτων συχνά αποτελεί μέρος μιας εξελικτικής διαδικασίας που μπορεί ενδεχομένως να οδηγήσει σε επίσημη αναγνώριση». Παραθέτοντας ορισμένα γενικά κριτήρια στον προσδιορισμό της μειονότητας, που εύκολα μπορούν να προσαρμοστούν κατά περίπτωση, η έκθεση καλεί τα κράτη - μέλη να «προστατεύουν την πολιτιστική και γλωσσική ταυτότητα των εθνικών/εθνοτικών μειονοτήτων και να δημιουργούν τις κατάλληλες συνθήκες για την προώθηση αυτής της ταυτότητας». Εν ολίγοις, ανοίγει διάπλατα την πόρτα του αυτοπροσδιορισμού, με ό,τι αυτό συνεπάγεται, σε συνθήκες έξαρσης των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών και σχεδίων για αλλαγές συνόρων, όπου πάντα τα μειονοτικά ζητήματα αποτελούσαν το πρελούδιο επεμβάσεων και διευθετήσεων σε βάρος των λαών. Υπάρχει άλλωστε οδυνηρή εμπειρία από τον πόλεμο ΕΕ - ΝΑΤΟ - ΗΠΑ ενάντια στη Γιουγκοσλαβία κ.λπ., με διαμελισμούς χωρών και κατατρεγμούς λαών, τη δημιουργία του ευρωΝΑΤΟικού προτεκτοράτου του Κοσόβου, τις στρατιωτικές επιχειρήσεις και κάθε είδους επεμβάσεις της σε Ουκρανία, Ανατολική Μεσόγειο, Μέση Ανατολή, Αφρική, με την αξιοποίηση υπαρκτών αλλά και ανύπαρκτων μειονοτήτων. Την ίδια ώρα, βέβαια, ρωσόφωνοι πληθυσμοί σε κράτη της Βαλτικής χάνουν μέχρι και το δικαίωμα ψήφου, με τις ευλογίες πάντα της ΕΕ. Τέτοια είναι η υποκρισία και η επιλεκτική ευαισθησία της Ευρωένωσης για τις μειονότητες.

* * *

Καταψηφίζοντας την έκθεση, η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ την κατήγγειλε ως επικίνδυνη, γιατί επιδιώκει τη νομιμοποίηση της ΕΕ να χρησιμοποιεί τις μειονότητες, να ανακινεί υπαρκτά και ανύπαρκτα προβλήματα, είτε σε κράτη - μέλη της είτε σε χώρες της γειτονιάς της, ως εργαλείο των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων και αλλαγής συνόρων, στην αντιπαράθεσή της με άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα. Κατήγγειλε επίσης ότι οι διακηρυκτικές αναφορές της έκθεσης περί «προστασίας των μειονοτήτων από ακροδεξιές, ρατσιστικές φασιστικές δυνάμεις» συνιστούν πρόκληση και κενό γράμμα, αφού η ΕΕ διαχρονικά «κάνει τις πλάτες» σε αυτές τις δυνάμεις σε χώρες όπως η Ουκρανία, αλλά και σε κράτη - μέλη της. Είναι η αντεργατική ευρωενωσιακή πολιτική που ενισχύει ακροδεξιές, φασιστικές δυνάμεις, καθώς και οι ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις της ΕΕ και των συμμάχων της στα Βαλκάνια, στην Ανατολική Ευρώπη που τρέφουν και ισχυροποιούν εκατέρωθεν εθνικισμούς. Οι όποιες διαφορές στη θρησκεία, στη γλώσσα, στον πολιτισμό, στην εθνική καταγωγή πρέπει να γίνονται σεβαστές και να αξιοποιούνται για να γεφυρώνουν και όχι να χωρίζουν τους λαούς. Για να γίνει αυτό πραγματικότητα, απαιτείται η σύγκρουση με τα ιμπεριαλιστικά κέντρα, για την αποδέσμευση από τις ενώσεις τους, η αντιπαράθεση με τα σχέδια των αστικών τάξεων για «γεωστρατηγική αναβάθμιση», στην κατεύθυνση ανατροπής του συστήματος της εκμετάλλευσης, που δημιουργεί και εκμεταλλεύεται τις εθνοτικές, θρησκευτικές, πολιτιστικές διαφορές.


Β. Ν.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ