Τετάρτη 27 Φλεβάρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΔΗΜΟΣ ΠΕΤΡΟΥΠΟΛΗΣ - ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΩΝ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΠΕΤΡΟΥΠΟΛΗΣ
Εκθεση με έργα της Βάσως Κατράκη

Εως τις 4 Μάρτη η έκθεση στο Πολιτιστικό Κέντρο Πετρούπολης

Η κόρη της χαράκτριας, Μαριάννα
Η κόρη της χαράκτριας, Μαριάννα
«Μ' ενδιαφέρει να 'ρθω σε όσο γίνεται πληρέστερη επικοινωνία με τους ανθρώπους, να τους μιλήσω με τη γλώσσα τους. Αυτή είναι η πιο μεγάλη καταξίωση του έργου ενός καλλιτέχνη. Δε διαλέγω ορισμένα θέματα, μα βιώματα».

Τα παραπάνω λόγια ανήκουν στη σπουδαία χαράκτρια Βάσω Κατράκη, της οποίας έργα εκτίθενται, έως τις 4 Μάρτη, στο Πολιτιστικό Κέντρο Πετρούπολης (Εθνικής Αντίστασης 61). Η έκθεση, που διοργανώνουν από κοινού ο δήμος Πετρούπολης και ο Σύλλογος Δημοκρατικών Γυναικών Πετρούπολης (μέλος ΟΓΕ) - για να τιμήσουν την 8η Μάρτη, Παγκόσμια Μέρα της Γυναίκας - εγκαινιάστηκε με μεγάλη επιτυχία το περασμένο Σάββατο. Τα εγκαίνια τίμησε με την παρουσία της η κόρη της χαράκτριας, Μαριάννα.

Είναι μια έκθεση που πραγματικά αξίζει κανείς να επισκεφθεί μιας και τα έργα της Β. Κατράκη δεν έχει συχνά την ευκαιρία να τα απολαύσει το αθηναϊκό κοινό. Η έκθεση φιλοξενεί 21 έργα της χαράκτριας. Ακόμα, οι επισκέπτες θα μπορούν να παρακολουθήσουν ντοκιμαντέρ αφιερωμένο στη ζωή και το έργο της.

Οπως θα αντιληφθεί κανείς, μέσα από την περιήγηση στην έκθεση, η ζωή και η τέχνη της βρίσκονται σε άμεση αλληλεξάρτηση. Το Αιτωλικό, ο τόπος γέννησής της, η λιμνοθάλασσα και οι ψαράδες. Στη συνέχεια, ο πόλεμος, η κατοχή, η Αντίσταση, οι διώξεις που ακολούθησαν και η εξορία. Σε όλη της τη δημιουργική πορεία, από τις αρχές του '40 έως και τα μέσα της δεκαετίας του 1980, καταπιάνεται με τα «μεγάλα, τα θεμελιώδη θέματα της ζωής». Από τα πρώτα σπουδαστικά της έργα μέχρι τις μετέπειτα μνημειακές της προτάσεις, η πρόσληψη και η απόδοση της ανθρώπινης μορφής είναι η κυρίαρχη αισθητική - θεματική επιλογή της δουλειάς της, στην οποία η ενδελεχής μελέτη και ο διάλογος με την ελληνική τέχνη παίζουν πρωταρχικό ρόλο.


Ξεκινώντας από την ξυλογραφία, θα περάσει το 1955 στη χάραξη πάνω σε πέτρα, μια πρωτότυπη τεχνική. Μια μαλακιά, αμμογενής πέτρα, ο ψαμμίτης λίθος της Σητείας είναι το νέο της υλικό. Οπως έλεγε η ίδια, «διερευνώντας τους παραδοσιακούς τρόπους χάραξης πάνω στα καθιερωμένα υλικά, όπως στο όρθιο και στο πλάγιο ξύλο, στο χαλκό κ.λπ., ένιωσα σιγά σιγά να εξαντλούνται οι εκφραστικοί τρόποι που ταίριαζαν στην ιδιοσυγκρασία μου. Στην περιπλάνηση των αναζητήσεών μου για το υλικό που θα εκπλήρωνε τις εκφραστικές μου ανάγκες, στάθηκα στον ψαμμίτη λίθο, που με την αδρή του επιφάνεια και την αδιερεύνητη περιοχή του, μου άνοιξε το δρόμο για τα μεγάλα σχήματα και στη βαθιά κι ελεύθερη χειρονομία...».

Η είσοδος είναι δωρεάν.

Ωρες λειτουργίας: Από τις 9.00 έως τις 14.00 και από τις 15.00 έως τις 21.00.

Τις μέρες της έκθεσης θα υπάρχει δυνατότητα ομαδικής ξενάγησης, κατόπιν τηλεφωνικής συνεννόησης. Τηλέφωνα επικοινωνίας: Τμήμα Πολιτισμού δήμου Πετρούπολης 210.5063.710 και Σύλλογος Δημοκρατικών Γυναικών Πετρούπολης 210.5018.386, 6970.404.252.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ολοκληρώνεται σήμερα η έκθεση βιβλίου(4/7/2013)
Εκθεση βιβλίου και βιβλιοπαρουσιάσεις(29/6/2013)
Εκθεση βιβλίου και βιβλιοπαρουσιάσεις(26/6/2013)
Συγκέντρωση της «Δημοκρατικής Συνεργασίας»(30/3/2002)
Συνεικόνες(7/10/1998)
Για τις εξελίξεις στα Βαλκάνια(24/6/1998)

Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org