ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 26 Νοέμβρη 2016
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ - ΙΤΑΛΙΑ
Σε επιφυλακή η ΕΚΤ για «μέτρα» ανάλογα με το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος

ΦΡΑΓΚΦΟΥΡΤΗ.--

Το αποτέλεσμα του ιταλικού δημοψηφίσματος θα μπορούσε να προκαλέσει μεγαλύτερη πολιτική αβεβαιότητα, ισχυρές διακυμάνσεις στις αγορές και αύξηση του κόστους δανεισμού για τις ασθενέστερες χώρες επιτείνοντας εκ νέου τις ανησυχίες για τις υπερχρεωμένες χώρες, εκτίμησε ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) Βιτόριο Κονστάντσιο, προειδοποιώντας ότι η ΕΚΤ θα αντιδράσει «σε οποιοδήποτε οικονομικό σοκ» επιφέρουν οι κάλπες που θα στηθούν στις 4 Δεκέμβρη στην Ιταλία.

Ο Κονστάντσιο συσχέτισε το βρετανικό δημοψήφισμα του περασμένου Ιούνη για Brexit, την εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ στις ΗΠΑ όχι μόνον με το επικείμενο ιταλικό δημοψήφισμα αλλά και με τις επικείμενες γαλλικές και γερμανικές εκλογές, εκφράζοντας την ανησυχία πως δημιουργείται «κλίμα που πυροδοτεί συναισθήματα κατά της ΕΕ στην Ευρωζώνη», θέτοντάς την σε κίνδυνο...

Μετά την παρουσίαση της εξαμηνιαίας έκθεσης της ΕΚΤ για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα στην Ευρωζώνη, ο αντιπρόεδρός της, προέβλεψε μιλώντας στο πρακτορείο «Μπλούμπεργκ» «πιθανή διόρθωση από τις ΗΠΑ» διαβεβαιώνοντας ότι «η ΕΚΤ θα συνεχίσει να ασκεί σταθεροποιητικό ρόλο», ώστε να αποφευχθούν τυχόν προβλήματα στην Ευρώπη. Οσον αφορά τις αγορές, ο Κονστάνσιο εξέφρασε την πεποίθηση ότι αυτό το διάστημα δεν δείχνουν να ανησυχούν για τυχόν διάλυση της Ευρωζώνης. Η παρέμβασή του, ωστόσο, ήταν αρκετή να μειώσει τα επιτόκια των ιταλικών κρατικών ομολόγων καθώς χρηματιστηριακοί κύκλοι εκτίμησαν ότι η ΕΚΤ θα στηρίξει την αγορά εάν υπάρξουν «πολιτικές αναταράξεις».

Το ίδιο 24ωρο ο βουλευτής, πρώην υπουργός Οικονομικής Ανάπτυξης της Ιταλίας και πρώην γραμματέας του κυβερνώντος Δημοκρατικού Κόμματος, Πιερλουίτζι Μπερσάνι, μιλώντας στον ανταποκριτή του ΑΠΕ στη Ρώμη εξήγησε ότι θα υποστηρίξει το «ΟΧΙ» στο ιταλικό δημοψήφισμα εκτιμώντας πως «τυχόν νίκη του "ναι" θα δημιουργήσει μεγαλύτερη αστάθεια ενώ, παράλληλα, με επικράτηση του "όχι" η Ιταλία δεν θα βγει από το Ευρώ». Γίνεται φανερό ότι το δημοψήφισμα που αφορά σε συνταγματικές αλλαγές που επιχειρούν να κάνουν πιο ευέλικτη την κρατική μηχανή - επί της ουσίας για να προωθεί καλύτερα τη φιλομονοπωλιακή πολιτική - έχει μετατραπεί σε σημείο αντιπαράθεσης ανάμεσα σε αστικές δυνάμεις σε διαφορετικά κόμματα, αλλά και ενδοκομματικής όπως δείχνει το παράδειγμα του Μπερσάνι, που εκφράζει αντίθεση στη σημερινή κυβέρνηση Ρέντσι, για το μείγμα διαχείρισης έως τις σχέσεις της Ιταλίας με την ΕΕ. Οι λεγόμενες ευρωσκεπτικιστικές δυνάμεις, όπως το λαϊκίστικο Κίνημα των 5 Αστέρων, αξιοποιούν την ευκαιρία για να εκφράσουν τμήματα της αστικής τάξης και να χειραγωγήσουν τον λαό, κρύβοντας τον πραγματικό αντίπαλο, το κεφάλαιο και την εξουσία του.

ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Δυναμικά συνεχίζουν την απεργία οι πιλότοι

Καθηλωμένα είναι τα αεροπλάνα της «Λουφτχάνσα», από την καθολική απεργία των πιλότων στη Γερμανία
Καθηλωμένα είναι τα αεροπλάνα της «Λουφτχάνσα», από την καθολική απεργία των πιλότων στη Γερμανία
Συνεχίζουν τις απεργιακές τους κινητοποιήσεις οι πιλότοι που εκπροσωπούνται από το συνδικάτο Vereinigung Cockpit (VC), διεκδικώντας αυξήσεις από την εργοδοσία της γερμανικής αεροπορικής εταιρεία Lufthansa. Η απεργία ξεκίνησε την Τετάρτη και προκηρύσσονται επαναλαμβανόμενες απεργίες, αφού η εργοδοσία επιμένει στο ποσοστό 2,5% σε έξι χρόνια έως το 2019, ενώ το συνδικάτο διεκδικεί μέση ετήσια μισθολογική αύξηση 3,7% για 5.400 πιλότους στη Γερμανία σε μια περίοδο πέντε ετών από το 2012.

Την συμπαράστασή του στους αγωνιζόμενους πιλότους της Γερμανίας εκφράζει η ταξική Παγκόσμια Συνδικαλιστική Ομοσπονδία, που σημειώνει ότι είναι απολύτως δίκαιο το αίτημα για αυξήσεις σύμφωνα με τις σύγχρονες ανάγκες.

ΗΠΑ
Ο Τραμπ συνεχίζει το «φιλεργατικό» παραμύθι

«Εργάζομαι σκληρά ακόμη και την Ημέρα των Ευχαριστιών, προσπαθώντας να καταφέρω την εταιρία Carrier A. C. να παραμείνει στην Ιντιάνα. Κάνουμε πρόοδο - Θα ξέρουμε σύντομα!» ήταν το τελευταίο μήνυμα που ανάρτησε στο «Τουίτερ» ο νεοεκλεγείς Πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, προσπαθώντας να αναζωπυρώσει το δημόσιο ενδιαφέρον γύρω από την προεκλογική του υπόσχεση να διατηρήσει αλλά και να δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ, εγκλωβίζοντας μέρος της εργατικής τάξης στο ιδεολόγημα ότι για να έχουν δουλειά οι εργάτες πρέπει να υπάρχουν καπιταλιστές.

Ο Τραμπ αναφερόταν στα σχέδια της τεχνολογικής εταιρείας «Carrier Corp»., (θυγατρική της United Technologies Corp) να μεταφέρει στο Μεξικό μονάδα της που απασχολεί 1.400 εργαζόμενους στην Ιντιάνα (όπου είναι κυβερνήτης ο νεοεκλεγείς αντιπρόεδρος Μάικ Πενς) λόγω χαμηλότερου εργατικού κόστους. Εκπρόσωπος της εταιρείας αρνήθηκε να σχολιάσει την κατάσταση ή το μήνυμα του νεοεκλεγέντος Προέδρου.

Ο Τραμπ, πάντως, είχε συνδέσει την απόφαση της Carrier Corp., για μεταφορά μονάδας της στο Μεξικό με τη Συμφωνία Ελεύθερου Εμπορίου για τη Βόρεια Αμερική (NAFTA), η οποία υλοποιείται μεταξύ ΗΠΑ, Καναδά και Μεξικού. Ο ίδιος, είχε μάλιστα απειλήσει ότι εάν εκλεγεί θα επιβάλει φόρους στα προϊόντα που παράγει η εταιρεία κατά την εισαγωγή τους, από το Μεξικό στις ΗΠΑ.

  • «Οι διπλωματικές σχέσεις της Ουγγαρίας με τις ΗΠΑ μπορεί να βελτιωθούν σημαντικά υπό τον Ρεπουμπλικάνο Ντόναλντ Τραμπ» δήλωσε χτες ο Ούγγρος πρωθυπουργός, Βίκτορ Ορμπάν, έπειτα από τηλεφωνική συνομιλία με τον εκλεγμένο Πρόεδρο των ΗΠΑ.
ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΠΕΚΙΝΟ.-- Τους 74 έφτασαν τελικά οι εργάτες που σκοτώθηκαν προχτές, όταν κατέρρευσε σκαλωσιά σε υπό κατασκευή μονάδα παραγωγής Ενέργειας στην πόλη Φενγκτσένγκ της ανατολικής κινεζικής επαρχίας Ζιανγκσί. Μέχρι χτες, είχαν γίνει συνολικά 13 συλλήψεις. Το «Ασοσιέιτεντ Πρες» μετέδωσε χτες ότι οι έρευνες εστιάζονται στην εταιρεία διαχείρισης της μονάδας, τη Ζιανγκσί Γκανένγκ και την εταιρεία Χεμπέι Γινένγκ, που επίσης εμπλεκόταν στα έργα και ορισμένοι λένε ότι συνδέεται με διάφορα εργατικά δυστυχήματα. Το 2012 και το 2009 είχαν γίνει εργατικά δυστυχήματα σε εργοτάξια της Γινένγκ στην κινεζική επαρχία Γιουνάν και την Γκουαντόνγκ.

ΠΑΡΙΣΙ.-- Μία γυναίκα σκοτώθηκε, μετά από επίθεση ενόπλου με μαχαίρι σε οίκο ευγηρίας για ιεραποστόλους, στο Μονπελιέ της νότιας Γαλλίας, αργά το βράδυ της Πέμπτης. Ο εισαγγελέας της περιοχής είπε ότι «δεν έχει αποδειχτεί μέχρι τώρα οποιαδήποτε διασύνδεση με την ισλαμική τρομοκρατία». Την ίδια στιγμή, ο γενικός εισαγγελέας του Παρισιού Φρανσουά Μολένς υποστήριξε χτες ότι οι συλληφθέντες που θεωρούνται ύποπτοι ότι σχεδίαζαν επίθεση την 1η Δεκέμβρη είχαν δηλώσει πίστη στο «Ισλαμικό Κράτος».

ΣΟΦΙΑ.-- Με πλαστικές σφαίρες και αντλίες νερού, η βουλγάρικη αστυνομία διέλυσε τη συγκέντρωση διαμαρτυρίας μερικών χιλιάδων εξαγριωμένων προσφύγων και μεταναστών σε καταυλισμό της πόλης Χαρμανλί, εξαιτίας της απαγόρευσης εξόδου τους από το χώρο λόγω κρουσμάτων μεταδοτικών νοσημάτων. Λόγω της έκρυθμης κατάστασης, στον καταυλισμό έσπευσε ο απερχόμενος πρωθυπουργός, Μπόικο Μπορίσοφ, ο οποίος ανέβαλε, λόγω των γεγονότων, την προγραμματισμένη για χτες επίσκεψή του στην Ουγγαρία.

ΤΕΧΕΡΑΝΗ.-- Τουλάχιστον 36 είναι οι νεκροί και άλλοι 95 οι τραυματίες από τη σύγκρουση δύο επιβατικών αμαξοστοιχιών υπό αδιευκρίνιστες συνθήκες, χτες το πρωί, στην επαρχία Σεμνάν του Ιράν.

ΦΙΛΑΔΕΛΦΕΙΑ.-- Αποτροπιασμό προκαλεί στις ΗΠΑ ένα ακόμη «παιχνίδι» θανάτου ανηλίκων με όπλα. Ενα 2χρονο αγόρι πυροβολήθηκε και τραυματίστηκε σοβαρά στο στήθος από τον 4χρονο ξάδελφό του το απόγευμα της Πέμπτης, όταν τα δύο παιδιά έπαιζαν με ένα όπλο σε σπίτι στη βόρεια Φιλαδέλφεια.

ΚΟΣΤΑ ΡΙΚΑ - ΚΥΚΛΩΝΑΣ «ΟΤΟ»
Ερευνες για αγνοούμενους

ΣΑΝ ΧΟΣΕ.--

Σε «συναγερμό» ήταν χτες για ώρες τα συνεργεία διάσωσης στο νότιο τμήμα της Κόστα Ρίκα, κοντά στα σύνορα με τη Νικαράγουα, για τον εντοπισμό τουλάχιστον έξι ατόμων των οποίων τα ίχνη χάθηκαν μετά το σαρωτικό πέρασμα του κυκλώνα «Οτο».

Ο Πρόεδρος της Κόστα Ρίκα, Λούις Γκιγιέρμο ανακοίνωσε πως εξαιτίας του κυκλώνα «Οτο» έχασε τη ζωή του αδιευκρίνιστος αριθμός ατόμων, καθώς, ιδιαίτερα στο νότιο τμήμα της χώρας, έπεσε, μέσα σε ελάχιστες ώρες, ποσότητα βροχής που πέφτει συνήθως μέσα σε έναν μήνα.

Ο κυκλώνας «Οτο», είναι ο πρώτος που πλησιάζει το έδαφος της Κόστα Ρίκα από το 1851, υποβαθμίστηκε αργότερα χτες το μεσημέρι σε επικίνδυνη καταιγίδα κατηγορίας δύο και αργότερα σε τροπική καταιγίδα πριν πλησιάσει τον ανατολικό Ειρηνικό Ωκεανό. Ο «Οτο» περνώντας από τον Παναμά προκάλεσε το θάνατο τεσσάρων ανθρώπων.

Το σαρωτικό πέρασμά του πάνω από χώρες της Κεντρικής Αμερικής σημειώθηκε παράλληλα με σεισμό 7 Ρίχτερ που εκδηλώθηκε το βράδυ της Πέμπτης με υποθαλάσσιο επίκεντρο 120 χλμ. έξω από τις ακτές του Ελ Σαλβαδόρ. Ο ισχυρός σεισμός που προξένησε αρκετές υλικές ζημιές προκάλεσε ανακοίνωση για πιθανό τσουνάμι που ήταν τελικά αρκετά μικρό. Στα θύματα αναφέρεται μια γυναίκα που έπαθε καρδιακή ανακοπή στη Νικαράγουα.

ΙΣΡΑΗΛ
Ανεξέλεγκτα τα πύρινα μέτωπα

ΤΕΛ ΑΒΙΒ.--

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, επανέλαβε χτες ότι η αιτία των εκατοντάδων πυρκαγιών που εκδηλώνονται το τελευταίο πενθήμερο σε κεντρικό και βόρειο τμήμα της χώρας είναι αποτέλεσμα εμπρησμού «με τρομοκρατικά κίνητρα» πέραν της ξηρασίας και των ισχυρών ανέμων που πνέουν κατά τόπους. Ευχαρίστησε επιπλέον τις χώρες που έστειλαν βοήθεια πυρόσβεσης όπως η Ελλάδα, η Κύπρος, η Ρωσία, η Ιταλία, η Ιορδανία, η Αίγυπτος αλλά και η Παλαιστινιακή Αρχή...

Ισραηλινοί αξιωματούχοι ανακοίνωσαν αργότερα τη σύλληψη τουλάχιστον 12 υπόπτων για εμπρησμό, είτε ενώ επιχειρούσαν να βάλουν φωτιά, είτε ενώ εγκατέλειπαν την περιοχή όπου είχε εκδηλωθεί η πυρκαγιά. Οι άνθρωποι που έχουν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν τις εστίες τους για προληπτικούς λόγους ανέρχονται πλέον σε 80.000 αν και κάποιες εκατοντάδες από αυτούς στη Χάιφα έλαβαν χτες εντολή να επιστρέψουν.

Οι πυρκαγιές θεωρούνται οι χειρότερες από το 2010 όταν επί τέσσερις μέρες μαίνονταν ανεξέλεγκτα δεκάδες μέτωπα προκαλώντας το θάνατο 42 ανθρώπων.
Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org