ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 26 Νοέμβρη 2016
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΡΙΑ
Αυξάνονται τα θύματα της τουρκικής στρατιωτικής εμπλοκής

Τζιχαντιστές που στηρίζονται από την Τουρκία στην παραμεθόριο της Συρίας
Τζιχαντιστές που στηρίζονται από την Τουρκία στην παραμεθόριο της Συρίας
ΔΑΜΑΣΚΟΣ - ΑΓΚΥΡΑ.--

Η επικίνδυνη εμπλοκή της Τουρκίας στον πόλεμο της Συρίας ιδιαίτερα μετά την έναρξη της λεγόμενης «Επιχείρησης Ασπίδας του Ευφράτη», που συνιστά χερσαία στρατιωτική επέμβαση στο συριακό έδαφος δίχως την συναίνεση της Δαμασκού, εντείνεται. Τα θύματα της προχτεσινής επιδρομής συριακού αεροσκάφους κατά δύναμης του τουρκικού στρατού που προκάλεσε το θάνατο τριών Τούρκων στρατιωτών έγιναν τέσσερα, όταν ένας από τους τραυματίες υπέκυψε στα τραύματά του. Ο τουρκικός στρατός δρα μαζί με τζιχαντιστές «αντικαθεστωτικούς» κοντά στο Αλ Μπαμπ της Β. Συρίας. Αλλος ένας Τούρκος στρατιώτης σκοτώθηκε την Παρασκευή υπό αδιευκρίνιστες συνθήκες σε συγκρούσεις με τζιχαντιστές του «Ισλαμικού Κράτους» σε περιοχή της βόρειας Συρίας.

Ο Τούρκος πρωθυπουργός, Μπιναλί Γιλντιρίμ, σε μια έμμεση πλην σαφή προσπάθεια να απευθυνθεί στη συριακή κυβέρνηση, υποστήριξε ότι οι σκοποί της τουρκικής χερσαίας επιχείρησης στο συριακό έδαφος «δεν έχουν στόχο το Χαλέπι». Πρόσθεσε ότι η επίθεση δεν θα αλλάξει τους σκοπούς της Τουρκίας στη Συρία και κάλεσε όλες τις δυνάμεις στην περιοχή «να μην επαναλάβουν» την επίθεση κατά Τούρκων στρατιωτών...

Αργότερα, τουρκικά πολεμικά αεροσκάφη πραγματοποίησαν επιδρομές στη συριακή πόλη αλ Μπαμπ που βρίσκεται υπό τον έλεγχο του «Ισλαμικού Κράτους».

Τουρκικά ΜΜΕ αναφέρουν ότι στην «Επιχείρηση Ασπίδα του Ευφράτη» συμμετέχουν περίπου 600 Τούρκοι στρατιώτες και άλλοι 1.500 έως 3.000 Σύροι αντικαθεστωτικοί του λεγόμενου «Ελεύθερου Συριακού Στρατού». Από την έναρξη της «Ασπίδας του Ευφράτη» τον περασμένο Αύγουστο έχουν σκοτωθεί συνολικά 17 Τούρκοι στρατιώτες στο συριακό έδαφος.

Αργότερα χτες το απόγευμα, ο Ρώσος Πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, και ο Τούρκος ομόλογός του Ρ. Τ. Ερντογάν συζήτησαν τηλεφωνικά πώς θα μπορούσε να διευθετηθεί η συριακή κρίση. Σε ανακοίνωση του Κρεμλίνου οι συνομιλίες χαρακτηρίστηκαν «εποικοδομητικές» και σημειώθηκε πως συμφώνησαν να συνεχίσουν το διάλογο μέσω των υπουργείων Εξωτερικών, Αμυνας και των υπηρεσιών Ασφαλείας των δύο χωρών, «με στόχο τον συντονισμό των προσπαθειών στη μάχη εναντίον της διεθνούς τρομοκρατίας».

Και ένας νεκρός Αμερικανός στρατιώτης...

Το ίδιο 24ωρο, ρεπορτάζ της εφημερίδας «Ουάσιγκτον Ποστ» επικαλούμενο αξιωματούχο του Πενταγώνου στην Ουάσιγκτον, ανέφερε ότι ένας Αμερικανός στρατιώτης σκοτώθηκε την Πέμπτη στη Βόρεια Συρία μερικές δεκάδες χλμ. μακριά από την πόλη Ράκα, που θεωρείται «πρωτεύουσα» του «ισλαμικού χαλιφάτου» των τζιχαντιστών του «Ισλαμικού Κράτους». Το ρεπορτάζ της εφημερίδας σημείωσε ότι πρόκειται για τον πρώτο Αμερικανό στρατιώτη που χάνει τη ζωή του σε συριακό έδαφος από την έναρξη του πολέμου το 2011, από τους περίπου 500 που επισήμως βρίσκονται στην περιοχή στο πλευρό κυρίως των Κούρδων μαχητών των δυνάμεων YPG, που για την Τουρκία θεωρούνται «τρομοκρατικές» και παρακλάδι του ΡΚΚ.

Συλλήψεις τζιχαντιστών στο Λίβανο

Το ίδιο διάστημα, αξιωματούχοι του λιβανέζικου στρατού ανακοίνωσαν πως συνέλαβαν έναν εκ των ηγετικών στελεχών του «Ισλαμικού Κράτους» και 11 τζιχαντιστές στη διάρκεια εφόδου χτες τα ξημερώματα κοντά στην πόλη Αρσάλ στη συριακή μεθόριο.

Το ηγετικό στέλεχος των τζιχαντιστών φέρεται πως είναι ο Αχμαντ Γιουσέφ Αμούν, που τραυματίστηκε στη διάρκεια ανταλλαγής πυρών σε έφοδο του λιβανέζικου στρατού.

ΒΡΕΤΑΝΙΑ
Yπέρ δεύτερου δημοψηφίσματος ο πρώην πρωθυπουργός Μέιτζορ

ΛΟΝΔΙΝΟ.--

Οι ενδοαστικές κόντρες στο πολιτικό σκηνικό της Βρετανίας συνεχίστηκαν χτες με τον «Συντηρητικό» πρώην πρωθυπουργό Τζον Μέιτζορ να παίρνει τη «σκυτάλη» από τον «Εργατικό» Τόνι Μπλερ και να δηλώνει πως είναι εφικτό ένα δεύτερο δημοψήφισμα σε σχέση με την παραμονή ή αποχώρηση της χώρας από την ΕΕ (Brexit).

Αρνούμενος, όπως σημείωσε, «την τυραννία της πλειοψηφίας», ο συντηρητικός Τζον Μέιτζορ δήλωσε πως είναι «απολύτως αξιόπιστη» η ιδέα να διεξαχθεί ένα δεύτερο δημοψήφισμα για τους όρους της συμφωνίας που η χώρα έχει διαπραγματευθεί με την ΕΕ, όπως αναφέρεται σε χτεσινά δημοσιεύματα του βρετανικού Τύπου. Σε αντίθετη περίπτωση, πρότεινε στην πρωθυπουργό, Τ. Μέι, να λάβει υπόψη της στη διαπραγμάτευση και το άλλο 48% των Βρετανών ψηφοφόρων που επέλεξαν την παραμονή της χώρας στην ΕΕ, προσθέτοντας ότι κατά τ' άλλα «σέβεται» την ψήφο των Βρετανών.

«Μπορώ να δεχθώ», είπε (σύμφωνα με ρεπορτάζ των «Τάιμς του Λονδίνου»), «πως το Ηνωμένο Βασίλειο δεν θα παραμείνει πλήρες μέλος της ΕΕ αλλά ελπίζω πως η Βρετανία θα μπορέσει να παραμείνει όσο εγγύτερα γίνεται στην ενιαία αγορά». Συμπλήρωσε μάλιστα πως σε κάθε περίπτωση το βρετανικό Κοινοβούλιο θα πρέπει να πάρει την τελική απόφαση πάνω σε οποιαδήποτε συμφωνία με τα άλλα μέλη της ΕΕ.

Την Πέμπτη, σε ανάλογη κίνηση κατά του Brexit είχε προβεί και ο πρώην πρωθυπουργός Τόνι Μπλερ με συνέντευξή του στο βρετανικό πολιτικό περιοδικό «Νew Statesman». Ο Μπλερ δήλωσε έτοιμος να δημιουργήσει μία «πλατφόρμα» με ιδεολογική κατεύθυνση το «προοδευτικό κέντρο» για να βοηθήσει «τους εκατομμύρια πολιτικά άστεγους στη Βρετανία μετά το δημοψήφισμα του Ιούνη». Εκτίμησε μάλιστα πως «είναι ακόμη δυνατό να σταματήσουμε το Brexit, αν το αποφασίσει ο βρετανικός λαός, αφού είδαμε τι σημαίνει πραγματικά».

«Δεν κάνει μπλόφα η ΕΕ», λέει ο Μαλτέζος πρωθυπουργός

Στο μεταξύ, ο Τζόζεφ Μούσκατ, πρωθυπουργός της Μάλτας, που αναλαμβάνει από το νέο χρόνο την προεδρία της ΕΕ, δήλωσε πως η Βρετανία δεν θα πρέπει να αναμένει ότι η σχέση της με την ΕΕ θα γίνει καλύτερη απ' ό,τι είναι τώρα όταν εγκαταλείψει το μπλοκ. Μιλώντας στο ραδιόφωνο του BBC προειδοποίησε για μία πιθανή σκληρή στάση των άλλων μελών της ΕΕ στις επικείμενες διαπραγματεύσεις για το Brexit.

Σε ερώτηση σχετικά με τη θέση του Βρετανού υπουργού Εξωτερικών, Μπόρις Τζόνσον, που είχε πει ότι η Βρετανία θα μπορούσε να διατηρήσει πρόσβαση στην ενιαία αγορά βάζοντας περιορισμούς στη μετακίνηση των πολιτών χωρών - μελών της ΕΕ, ο Μουσκάτ απάντησε: «Δεν υπάρχει απολύτως καμία μπλόφα από την ευρωπαϊκή πλευρά (...) Οχι, αυτή είναι πραγματικά και στα αλήθεια η θέση μας και δεν την βλέπω να αλλάζει».

Η βρετανική οικονομία

Τέλος, χτες, το αμερικανικό ειδησεογραφικό πρακτορείο «Μπλούμπεργκ», επικαλούμενο στοιχεία της βρετανικής Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας, εκτίμησε πως η βρετανική οικονομία έδειξε «ισχυρές αντοχές» μετά την ψήφο υπέρ του Brexit τον Ιούνη, καθώς οι δαπάνες των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων αυξήθηκαν στο τρίτο τρίμηνο κατά 0,7% σε σχέση με το δεύτερο τρίμηνο και οι επενδύσεις των επιχειρήσεων κατά 0,9%.

Επιπλέον, τα στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας αναφέρουν ότι ο ρυθμός ανάπτυξης της βρετανικής οικονομίας σε σχέση με το δεύτερο τρίμηνο διαμορφώθηκε στο 0,5%, χάρη κυρίως στις εξαγωγές, με τη μεγαλύτερη συμβολή να προέρχεται από το εξωτερικό εμπόριο.

Την Τετάρτη, πάντως, το Γραφείο για την Παρακολούθηση του Προϋπολογισμού αναθεώρησε πτωτικά την πρόβλεψή του για το ρυθμό ανάπτυξης το 2017 στο 1,4% από 2,2%, σημειώνοντας ότι η αβεβαιότητα θα οδηγήσει τις επιχειρήσεις να καθυστερήσουν τις επενδύσεις, ενώ η πτώση της στερλίνας συμπιέζει το εισόδημα των καταναλωτών μέσω της αύξησης των τιμών των εισαγωγών.

ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Πρωτοβουλία για συμφωνία ελέγχου εξοπλισμών με τη Ρωσία

Πρόταση της γερμανικής διπλωματίας να υπάρξει νέα συμφωνία με τη Ρωσία ελέγχου των εξοπλισμών στην Ευρώπη και να υπάρξει περισσότερος διάλογος, για να προληφθεί ένας ανταγωνισμός όπλων στην Ευρώπη μετά την παρέμβαση της Ρωσίας στην Κριμαία και την Ανατολική Ουκρανία, εμφανίζεται να στηρίζεται από 15 χώρες - μέλη του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ). Ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών, Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάγερ, σε συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα «Welt», υποστήριξε ότι «η ασφάλεια της Ευρώπης κινδυνεύει», αλλά «όσο δύσκολες και να είναι οι σχέσεις με τη Ρωσία στο παρόν, χρειαζόμαστε περισσότερο διάλογο, όχι λιγότερο». Ο σοσιαλδημοκράτης πολιτικός που έχει προταθεί για Πρόεδρος της Γερμανίας για του χρόνου, κάλεσε πρώτη φορά σε μια νέα συμφωνία εξοπλισμών με τη Ρωσία τον Αύγουστο, για να αποφευχθεί η κλιμάκωση των εντάσεων στην Ευρώπη. Οι άλλες που στηρίζουν έως τώρα την πρόταση είναι οι: Γαλλία, Ιταλία, Αυστρία, Βέλγιο, Ελβετία, Τσεχική Δημοκρατία, Ισπανία, Φινλανδία, Ολλανδία, Νορβηγία, Ρουμανία, Σουηδία, Σλοβακία, Βουλγαρία και Πορτογαλία.

Οι κυβερνήσεις των χωρών αυτών σχεδιάζουν να συναντηθούν ξανά στο περιθώριο συνάντησης του ΟΑΣΕ σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών στις 8 και 9 Δεκέμβρη στο Αμβούργο, όπου η Γερμανία προεδρεύει αυτή την περίοδο του Οργανισμού.

Ο Σταϊνμάγερ καταδίκασε την προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσία και την υποστήριξη της Μόσχας για τους αυτονομιστές στην Ανατολική Ουκρανία, δηλώνοντας ότι τέτοιες πράξεις υπονομεύουν τους λεπτούς δεσμούς εμπιστοσύνης που έχουν χτιστεί ανά τις δεκαετίες και απειλούν να εξαπολύσουν ένα νέο ανταγωνισμό όπλων. Η πρωτοβουλία αυτή αντιμετωπίζεται με επιφυλάξεις από την πλευρά των ΗΠΑ, ενώ έτσι κι αλλιώς, σε περίοδο που κλιμακώνεται η αντιπαράθεση της Ρωσίας με το ΝΑΤΟ, που συγκεντρώνει στρατιωτικές δυνάμεις στα σύνορά της, είναι αμφίβολο αν μπορεί να προχωρήσει. Επίσης, ο Γερμανός ΥΠΕΞ και οι άλλοι (όλοι στο ΝΑΤΟ) κάνουν την ...πάπια για τη στήριξη που πρόσφεραν στις εθνικιστικές και φασιστικές δυνάμεις όταν ανέτρεπαν την προηγούμενη αστική κυβέρνηση της Ουκρανίας, πριν δυο χρόνια, όταν αυτή παζάρευε και με την ΕΕ και με τη Ρωσία ενεργειακές και άλλες συμφωνίες.

ΑΙΓΥΠΤΟΣ
Συγκρούσεις στη Χερσόνησο του Σινά

ΚΑΪΡΟ.--

Επίθεση τζιχαντιστών οργάνωσης - παρακλαδιού του «Ισλαμικού Κράτους» στη βόρεια Χερσόνησο του Σινά στην Αίγυπτο, με αυτοκίνητο που είχε παγιδευτεί με εκρηκτικά, αργά το βράδυ της Πέμπτης, προκάλεσε το θάνατο τουλάχιστον 11 Αιγυπτίων στρατιωτών και τον τραυματισμό άλλων 12.

Η επίθεση εξαπολύθηκε όταν ο βομβιστής αυτοκτονίας και μερικές δεκάδες τζιχαντιστές όρμησαν σε φυλάκιο ελέγχου του στρατού, στο οποίο υπήρχαν περίπου 30 στρατιώτες.

Λίγες ώρες αργότερα, ακολούθησε και άλλη επίθεση τζιχαντιστών καθώς άλλοι τρεις Αιγύπτιοι στρατιώτες βρέθηκαν σφαγμένοι έξω από την πόλη Ελ Αρίς της Χερσονήσου Σινά.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ