ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 15 Μάη 2007
Σελ. /32
Να, η επιβράβευση!

Παπαγεωργίου Βασίλης

Είναι γεγονός ότι η ΔΑΠ για άλλη μια χρονιά στις φετινές εκλογές οργίασε! Οπου μπορούσε άλλαζε τους εκλογικούς καταλόγους κατά το συμφέρον της και δεν επέτρεπε τον έλεγχό τους, καταργούσε τα παραβάν και την επίδειξη αστυνομικής ταυτότητας, έφερνε έως και μέλη των Σωμάτων Ασφαλείας να ψηφίσουν (πάλι καλά που δεν οπλοφορούσαν κιόλας), ενώ σε άλλες περιπτώσεις εμφάνιζε φοιτητές - «μαϊμού» για να ψηφίσουν...

Κι όλα αυτά είναι συνέχεια της δράσης της από την προεκλογική περίοδο, που έκανε «τσιφλίκι» της τις Γραμματείες Τμημάτων προκειμένου να διεκπεραιώνει διάφορες ...εξυπηρετήσεις σε φοιτητές, έταζε σημειώσεις, ευνοϊκή μεταχείριση στη βαθμολογία από καθηγητές ή απειλούσε όποιες παρατάξεις ή φοιτητές αποκάλυπταν αυτή της τη δράση (ακόμα και με ανώνυμα απειλητικά τηλεφωνήματα όπως καταγγέλθηκε στο Πανεπιστήμιο Πειραιά).

Ετσι δρα η ΔΑΠ για να εξυπηρετήσει την πολιτική ιδιωτικοποίησης της ανώτατης εκπαίδευσης. Γι' αυτή της τη δράση δέχτηκε και συγχαρητήρια από τον πρωθυπουργό, ο οποίος φαίνεται να δήλωσε σε πρόσφατη συνάντησή του με ΔΑΠίτες: «Αυτά τα παιδιά καθημερινά δίνουν αγώνα, δίνουν την ψυχή τους για πιο ποιοτικά πανεπιστήμια, για πτυχία με αντίκρισμα για μια καλύτερη Παιδεία. Τους αξίζουν συγχαρητήρια»!

Λουκέτο για το κέρδος

Εικοσιτετράωρη πανευβοϊκή απεργία πραγματοποίησαν, χτες, οι εργαζόμενοι του ΟΤΕ στο νομό, διαμαρτυρόμενοι για το κλείσιμο 6 τηλεπικοινωνιακών εμπορικών καταστημάτων στην Εύβοια (150 συνολικά καταστήματα σ' όλη τη χώρα), που προγραμματίζει ο ΟΤΕ. Πρόκειται για τα καταστήματα Καρύστου, Κύμης, Σκύρου, Ψαχνών, Μαντουδίου και Λ. Αιδηψού, περιοχές τουριστικές, οι περισσότερες για τους 8 μήνες του έτους, που ο πληθυσμός τους υπερδιπλασιάζεται.

Η «ανταγωνιστικότητα» και η «ελεύθερη οικονομία της αγοράς» όμως, που αποτελεί μπούσουλα και κατεύθυνση για τις κυβερνήσεις της ΝΔ (σήμερα) και του ΠΑΣΟΚ (προηγούμενα), οδήγησαν τον ΟΤΕ ΑΕ, πλέον, στην απώλεια του (όποιου) κοινωνικού του χαρακτήρα και στο κυνήγι του κέρδους. Απ' αυτό το «μικρό» γεγονός ας διδαχτούν, λοιπόν, και οι εργαζόμενοι, αλλά και οι χρήστες των υπηρεσιών του ΟΤΕ (εργαζόμενοι, αυτοαπασχολούμενοι, μικρομεσαίοι αγρότες, τα λαϊκά στρώματα δηλαδή) ότι η ένταση και η αύξηση της κερδοφορίας του κεφαλαίου (του ΟΤΕ ΑΕ στην περίπτωσή μας) είναι σε ευθεία αντίθεση με την κάλυψη των λαϊκών αναγκών.

Δήθεν διαφορετικότητα...

Από την Σέρβα Μαρίγια Σερίφοβιτς με την μπαλάντα «Προσευχή» στον Ουκρανό Αντρέι Ντανίλκο - ως Βέργκα Σερντούτσκα - και από εκεί στο ...ελληνικότατο «Yassou Maria» του Σαρμπέλ μέχρι τους Λετονούς τενόρους... Ολα τα 'χε ο «μπαξές» της φετινής Γιουροβιζιονιάδας. Μόνο που όλα αυτά δεν ήταν καινούρια, αλλά τα ίδια τα παλιά, όλα εκείνα που συνθέτουν εδώ και χρόνια το κακέκτυπο σόου της ευρω-ύπνωσης. Εκείνο που σώνει και καλά θέλουν να μας πείσουν ότι είναι η γιορτή του ευρωπαϊκού τραγουδιού και το οποίο και φέτος έδωσε ρέστα ανοησίας, κιτς και στο μεγαλύτερο μέρος του ομοιομορφίας.

Οσο κι αν επιχειρούν οι εγκέφαλοί του, που συνεχώς αναζητούν τρόπους ανανέωσης του Φεστιβάλ προκειμένου να μεγαλώνουν την παρέμβασή τους και τα όποια κέρδη τους (οικονομικά, πολιτικά κ.ά ), να πείσουν ότι φέτος κέρδισε η διαφορετικότητα, δεν το καταφέρνουν.



... και ευρω-αποχαύνωση

Για μια ακόμη χρονιά, πλην ελαχίστων εξαιρέσεων, γευτήκαμε τη γνωστή, αηδιαστική και ξαναζεσταμένη «σούπα» των πολυεθνικών μαγείρων της κερδοσκοπίας και της αποχαύνωσης. Μήπως, η ουκρανική καρικατούρα δεν ήρθε σε απόσταση αναπνοής από το... διαφορετικό σέρβικο τραγούδι, που τελικά νίκησε; Μήπως ελληνικό, τούρκικο και πόσα ακόμη τραγούδια δεν έμοιαζαν σαν να είχαν βγει από τον ίδιο δοκιμαστικό σωλήνα; Μήπως δεν ήταν πάμπολλες οι φορές που ακούγοντας κάποιο από τα τραγούδια του διαγωνισμού, δε νιώσαμε ότι το ένα ή το άλλο μέρος κάτι από τα παλιά μάς θυμίζει; Εκτός κι αν το «νέο» εκφράστηκε από τη Σέρβα τραγουδίστρια, που έδωσε συνέντευξη με ντεκόρ τη σημαία που είχε τη βασιλική κορόνα και το δικέφαλο αετό!

Εκείνο, που βγήκε κερδισμένο από τον 52ο διαγωνισμό τραγουδιού της Γιουροβίζιον σίγουρα δεν είναι το τραγούδι. Είναι και πάλι όλο αυτό το σύστημα των πολυεθνικών της δισκογραφίας και του θεάματος που τρέφεται εις βάρος του αληθινού πολιτισμού. Και μαζί όλοι αυτοί που επιδιώκουν τη χειραγώγηση, την αποχαύνωση των λαών, καλώντας τους να βάλουν άλλη μια θηλιά στο λαιμό, με το τηλεκοντρόλ και το κινητό στο χέρι. Ολοι εκείνοι που μιλούν για διαφορετικότητα και εννοούν ισοπέδωση. Φτάνει πια!

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Βήμα στη λαϊκή ρότα

Πάει καιρός που συντηρείται από πολλούς και διαφόρους κύκλους η εκλογολογία. Τις τελευταίες μέρες η συζήτηση επεκτάθηκε και στον εκλογικό νόμο, όταν ...όλως τυχαίως τρία κορυφαία στελέχη της ΝΔ με ταυτόχρονες συνεντεύξεις τους στον Τύπο επανέφεραν το ζήτημα της αλλαγής του, αποσαφηνίζοντας, προς αποφυγή παρεξηγήσεων, ότι η όποια αλλαγή πρέπει να είναι προς την κατεύθυνση της ενίσχυσης του ληστρικού χαρακτήρα του, ούτως ώστε να αναδεικνύει ισχυρή, στην τέλεση του αντιλαϊκού της έργου, κυβέρνηση.

Το πιο σημαντικό ζήτημα για τις λαϊκές δυνάμεις δεν είναι πώς και πότε θα γίνουν εκλογές. Ούτε, βεβαίως, το ποιο από τα δυο κόμματα της πλουτοκρατίας, ΝΔ ή ΠΑΣΟΚ, θα βρίσκεται στην κυβερνητική εξουσία με το άλλο συνοδοιπόρο του στην ίδια αντιλαϊκή ρότα. Αλλωστε, έχουν πλέον σημαντική πείρα από τη διακυβέρνηση και των δύο. Το πιο σημαντικό είναι με ποιο κριτήριο θα πάνε στην κάλπη. Και αυτό δεν μπορεί να είναι άλλο από τα καθημερινά τους προβλήματα. Που απορρέουν από τη στρατηγική των δύο αυτών κομμάτων. Τα οποία εντείνουν το μεταξύ τους καυγά όχι για την ουσία των λαϊκών προβλημάτων αλλά για το ήθος και το ύφος της διαχείρισης και τον τρόπο που το καθένα την ασκεί. Και πάνω σ' αυτό επιδιώκουν να εγκλωβίσουν λαϊκές συνειδήσεις προκειμένου το καθένα να κερδίσει την πολυπόθητη πλειοψηφία για τον κυβερνητικό θώκο.

Για «προοδευτικές μεταρρυθμίσεις» κάνει λόγο η ΝΔ που οδηγούν στην ανάπτυξη για όλους, γεγονός που από τον επόμενο χρόνο θα συμβάλλει στην αύξηση των εισοδημάτων των συνταξιούχων και των φτωχών λαϊκών στρωμάτων. Για «προοδευτικό εκσυγχρονισμό» κάνει λόγο το ΠΑΣΟΚ που θα επιτύχει ανάπτυξη και μέσω της αναδιανομής θα δοθεί η δυνατότητα για παροχές στους φτωχούς και στους συνταξιούχους και για δημιουργία ενός «κοινωνικού κράτους». Και ταυτόχρονα καυγαδίζουν για τη διαφάνεια και τη διαπλοκή. Εμφανίζουν, λοιπόν, επουσιώδεις φραστικές διαφορές για να συγκαλύψουν το κύριο: Τη γενική πολιτική τους, τη ρότα που ακολουθούν υπηρετώντας σε διαφορετικές χρονικές περιόδους τα ίδια ταξικά συμφέροντα, αυτά που ενισχύουν το κεφάλαιο σε βάρος της εργατικής τάξης, των άλλων λαϊκών στρωμάτων. Γεγονός που συνδέεται και με την επιλογή της ολιγαρχίας να στηρίξει το ένα από τα δύο κόμματα για την κυβερνητική εξουσία, ανάλογα με το ποιο από τα δύο μπορεί στη δοσμένη συγκυρία να εξασφαλίσει τη λαϊκή συναίνεση, την υποταγή, τη χειραγώγηση.

Κριτήριο, επομένως, για το λαό δεν είναι το ποια πολιτική διαχείρισης θα περιορίσει κάποιες ελάχιστες συνέπειες της συνεχιζόμενης αντιλαϊκής πολιτικής, αφού και αυτό ακόμη θα είναι μια προσωρινή κατάσταση. Το ζητούμενο είναι να καταδικαστεί η γενική γραμμή πλεύσης, να υποστεί ρήγματα η δικομματική εναλλαγή για να μπορεί το λαϊκό κίνημα να ορθώνει εμπόδια στα νέα αντιλαϊκά μέτρα που θα δρομολογηθούν. Σ' αυτή την κατεύθυνση μπορεί να αποσπά ο λαός κατακτήσεις. Μόνο σ' αυτή τη ρότα θα δημιουργούνται προϋποθέσεις για θετικές σε όφελος των λαϊκών συμφερόντων εξελίξεις.

Αλλά γι' αυτό να αναλάβουν οι εργαζόμενοι την ευθύνη να τσακίσουν τους εταίρους του δικομματισμού ενισχύοντας αποφασιστικά το ΚΚΕ. Διαμηνύοντας ότι ο δικός τους μονόδρομος είναι η διαμόρφωση προϋποθέσεων για δυναμική κοινωνικοπολιτική πάλη και για τα προβλήματα και για την προοπτική της λαϊκής εξουσίας.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ