ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 15 Μάη 2007
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Νέα «τροφή» στην εκλογολογία

Μετά τα σενάρια για επίσπευση του χρόνου των εκλογών, κυβερνητικά στελέχη θέτουν τώρα και θέμα αλλαγής του εκλογικού νόμου, για να αποφευχθεί μια «ισχνή» αυτοδυναμία στις επικείμενες εκλογές

Συστηματικά και σχεδιασμένα η κυβέρνηση τροφοδοτεί σε κάθε ευκαιρία και σε κάθε μορφή την εκλογολογία, επιδιώκοντας να εξοστρακίσει από την προεκλογική «ατζέντα» τα πραγματικά προβλήματα της πλειοψηφίας του λαού, που επιδεινώνονται από την αντιλαϊκή πολιτική που εφαρμόζει με τη στήριξη του ΠΑΣΟΚ.

Ταυτόχρονα με τη φιλολογία για επίσπευση του χρόνου διεξαγωγής των εκλογών, κυβερνητικά στελέχη άνοιξαν, προφανώς με άνωθεν εντολή, και θέμα αλλαγής του εκλογικού νόμου, ζητώντας τη συναίνεση του ΠΑΣΟΚ ώστε να μπορέσει να ισχύσει από τις επικείμενες εκλογές. Η μόνη έγνοια και «αγωνία» των στελεχών της κυβέρνησης είναι η «ισχνή» αυτοδυναμία που, όπως υπολογίζουν, θα προκύψει από τις επόμενες εκλογές με βάση τον ισχύοντα «νόμο Σκανδαλίδη». Από τις τοποθετήσεις τους προκύπτει σαφέστατα ότι η κυβέρνηση επιδιώκει μια αλλαγή του εκλογικού νόμου ώστε να εξασφαλιστεί μια «άνετη» αυτοδυναμία του πρώτου κόμματος, αφήνοντας σαφώς να εννοηθεί ότι είναι απαραίτητη προϋπόθεση για να υλοποιήσει το «δεύτερο πακέτο» των αντιδραστικών μεταρρυθμίσεων που είναι ήδη στα συρτάρια των υπουργών.

Η ανακίνηση της αλλαγής του εκλογικού νόμου, παρά την κατηγορηματική «άρνηση» του ίδιου του Κ. Καραμανλή πριν από μερικούς μήνες στη Βουλή «να ανοίξει τέτοιο θέμα» με το επιχείρημα ότι σέβεται στους θεσμούς, προκάλεσαν διάφορους συνειρμούς και σενάρια για τους λόγους που την προκάλεσαν. Κυρίαρχη εξήγηση ήταν ότι με βάση τις δημοσκοπήσεις, η κυβέρνηση «βλέπει» ότι στις επόμενες εκλογές θα έχει «οριακή» αυτοδυναμία και κάνει ό,τι μπορεί για να το αποτρέψει. Τις σκέψεις του κυβερνητικού επιτελείου αποκάλυψε ο γραμματέας της ΚΕ Λ. Ζαγορίτης, ο οποίος είπε χαρακτηριστικά: «Με 41,7% περίπου, με βάση τους υπολογισμούς που έχουμε κάνει, το πρώτο κόμμα έχει 151 έδρες. Δηλαδή μία έδρα κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Με 42% θα έχει 152 βουλευτές»...

Ταυτόχρονα οι δηλώσεις των κυβερνητικών στελεχών έδωσαν «πάτημα» στο ΠΑΣΟΚ να μιλήσει για ηττοπάθεια στη ΝΔ, πράγμα που οδήγησε χτες τον αναπληρωτή κυβερνητικό εκπρόσωπο να «μαζέψει» το θέμα και να αντεπιτεθεί στο ΠΑΣΟΚ.

«Η θέση της κυβέρνησης είναι γνωστή και έχει εκφραστεί επανειλημμένα από τον πρωθυπουργό», δήλωσε ο Ευ. Αντώναρος, αλλά ταυτόχρονα κάλυψε και τα κυβερνητικά στελέχη, αφήνοντας να εννοηθεί ότι είχαν «κάλυψη» από το Μέγαρο Μαξίμου. Περνώντας στην αντεπίθεση, κατηγόρησε το ΠΑΣΟΚ για «υπεραντίδραση» που «προδίδει αγωνία και πανικό».

Είχαν προηγηθεί οι δηλώσεις των υπουργών Ανάπτυξης και Υγείας σε κυριακάτικες εφημερίδες, με τις οποίες «προκαλούσαν» το ΠΑΣΟΚ να συναινέσει σε αλλαγή του εκλογικού νόμου. «Εχουν ωριμάσει οι συνθήκες, κυρίως τα δύο κόμματα εξουσίας να συμφωνήσουν για έναν εκλογικό νόμο - σταθερά του πολιτικού συστήματος. Αυτός θα μπορούσε να ισχύσει ακόμα και στις επόμενες εκλογές ύστερα από συμφωνία», είπε χαρακτηριστικά ο Δ. Αβραμόπουλος στην «Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία». Στο ίδιο μήκος κύματος ο Δ. Σιούφας σε συνέντευξή του στον «Ελεύθερο Τύπο» κάλεσε τον αρχηγό του ΠΑΣΟΚ να αποδεχτεί «αλλαγές στον εκλογικό νόμο που θα ενισχύσουν την αυτοδυναμία του πρώτου κόμματος και στις προσεχείς εκλογές».

Ο Λ. Ζαγορίτης επανήλθε χτες, λέγοντας πως «η θέση μας είναι ότι θέλουμε εκλογικό νόμο που να δίνει ισχυρή κυβέρνηση και άνετη κοινοβουλευτική πλειοψηφία στο πρώτο κόμμα», διευκρινίζοντας ότι «δεν πρόκειται να αλλάξει ο εκλογικός νόμος με μονομερή κίνηση από πλευράς της ΝΔ». Αναφορικά με τα σενάρια επίσπευσης των εκλογών, απέκλεισε τη διεξαγωγή τους τον Ιούνη, δηλώνοντας (στον «Αλφα 9,89») «τον αποκλείω τον Ιούνιο κατηγορηματικά».

Ευρύτατο ανασχηματισμό που θα απαντήσει στην εκλογολογία και εξάντληση της τετραετίας, πρότεινε ο Κ. Μητσοτάκης, ενώ συμφώνησε στην τροποποίηση του εκλογικού νόμου ώστε να ενισχυθεί περισσότερο το πρώτο κόμμα. «Ενα ταρακούνημα της κυβέρνησης αυτή την ώρα ασφαλώς δε θα έβλαπτε», δήλωσε στην «Καθημερινή της Κυριακής», δικαιολογώντας την πρότασή του για ανασχηματισμό.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει η θέση του αντιπροέδρου της Βουλής Γ. Τραγάκη, ο οποίος παραδέχτηκε ότι χάρη στον ισχύοντα καλπονοθευτικό νόμο η αυτοδυναμία του πρώτου κόμματος είναι εξασφαλισμένη σχεδόν 100%: «Σε όλα τα σενάρια που είναι περίπου 100, στα 97 από αυτά το πρώτο κόμμα γίνεται κυβέρνηση. Και με 40,5% το πρώτο κόμμα γίνεται κυβέρνηση και με 5 κόμματα στη Βουλή. Ο εκλογικός νόμος δεν επηρεάζει το νικητή του αποτελέσματος, επηρεάζει μόνο το συσχετισμό των δυνάμεων», είπε χαρακτηριστικά (στον «Αλφα 9,89»). Εκτίμησε επίσης ότι οι εκλογές θα γίνουν το φθινόπωρο και η δική του επιθυμία, όπως είπε, είναι «να γίνουν τον άλλο μήνα γιατί ένας παρατεταμένος προεκλογικός αγώνας κουράζει τα κόμματα, τους υποψηφίους και το λαό».

ΠΑΣΟΚ - ΕΚΛΟΓΙΚΟΣ ΝΟΜΟΣ
Διαφωνεί... συμφωνώντας

Να αξιοποιήσει το θέμα που άνοιξαν τα κυβερνητικά στελέχη με τις προτάσεις τους για αλλαγή του εκλογικού νόμου, θα επιδιώξει το επόμενο διάστημα το ΠΑΣΟΚ, επιχειρώντας να μεταθέσει την ανούσια αντιπαράθεση του δικομματισμού γύρω από την «εκλογολογία» και πίσω από αυτήν να συγκαλύψει την πλήρη ταύτιση των δύο κομμάτων στις κεντρικές πολιτικές επιλογές τους.

Μπορεί κορυφαία στελέχη του ΠΑΣΟΚ να δήλωσαν χτες ότι το κόμμα τους «απορρίπτει» κάθε συζήτηση περί αλλαγής του εκλογικού νόμου, κάνοντας λόγο για «φαρσοκωμωδία» και επιχείρηση «αποπροσανατολισμού» από τη ΝΔ, αλλά με νόημα φρόντιζαν - σχετική αναφορά έκανε ο Ν. Αθανασάκης στο ραδιόφωνο του «Αλφα» - να σημειώνουν ότι ο Γ. Παπανδρέου είχε ζητήσει «αλλαγή του εκλογικού νόμου» παραμονές της έναρξης της συζήτησης για την αναθεώρηση του Συντάγματος. Τότε ο Γ. Παπανδρέου είχε προτείνει «ένα σύστημα που θα συνδυάζει το σταυρό με τη λίστα και τις μονοεδρικές περιφέρειες με τις ευρείες», στηρίζοντας ακριβώς ένα εκλογικό σύστημα που θα ενισχύει και θα συντηρεί την εναλλαγή των κομμάτων του δικομματισμού στην εξουσία, αποφεύγοντας κατηγορηματικά να αναφερθεί στην καθιέρωση της «απλής αναλογικής».

Βέβαια, το ΠΑΣΟΚ σε κανένα σημείο δε διαφωνεί με την καθιέρωση ενός νόμου που θα ενισχύει την αυτοδυναμία του πρώτου κόμματος, αλλά στην παρούσα φάση προσπαθεί, και έχοντας ζητήσει πρόωρη προσφυγή στις κάλπες, να οξύνει την πόλωση και την αντιπαράθεση και μια ενδεχόμενη συναίνεσή του στη μετατροπή του εκλογικού νόμου, θα γκρέμιζε την επιχείρηση της Χαριλάου Τρικούπη.

ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΕΙΣ
Τα ίδια «μηνύματα»

Αυξομειώσεις στην «ψαλίδα» μεταξύ ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, ενισχύοντας την εικόνα ότι οι επικείμενες εκλογές είναι απλά ένα «ντέρμπι» μεταξύ των δύο μονομάχων, συνεχίζουν να καταγράφουν οι δημοσκοπήσεις, ενώ το ζητούμενο είναι η αλλαγή του συσχετισμού δυνάμεων και η χειραφέτηση των λαϊκών στρωμάτων από ΝΔ και ΠΑΣΟΚ.

Στις τελευταίες δημοσκοπήσεις «σφυγμομετρούνται» οι επιπτώσεις της υπόθεσης των ομολόγων στο δικομματικό καυγά για την εξουσία, ενώ στο απυρόβλητο παραμένει επιμελώς η ουσία της υπόθεσης. Στο πλαίσιο αυτό, το «Βαρόμετρο» της VPRC για τον «Σκάι» καταγράφει προβάδισμα 3 μονάδων της ΝΔ έναντι του ΠΑΣΟΚ. Στην εκτίμηση εκλογικής επιρροής που δίνει η εταιρεία, η ΝΔ συγκεντρώνει 42,5%, το ΠΑΣΟΚ 39,5%, το ΚΚΕ 6,5%, ο ΣΥΝ 5%, ο ΛΑ.Ο.Σ. 3,5%. Το 58% πιστεύει ότι η ΝΔ θα κερδίσει τις επόμενες εκλογές («παράσταση νίκης»), αλλά το 49% δηλώνει ότι θα νικήσει με μικρή διαφορά.

Μείωση της «ψαλίδας» ανάμεσα στη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ στην περιφέρεια της Κεντρικής Μακεδονίας δείχνει μια άλλη δημοσκόπηση, της εταιρείας «ΚΑΠΑ Research» σε 2.549 νοικοκυριά, για λογαριασμό της εφημερίδας «Αγγελιοφόρος της Κυριακής». Στην πρόθεση ψήφου η ΝΔ παίρνει 38,1% (48,8% στις εκλογές του 2004) έναντι 31,2% του ΠΑΣΟΚ (37,2%) και η διαφορά μειώνεται σε 6,9 μονάδες από 11,6. Το ΚΚΕ παίρνει 8,2% (5,1%), ο ΣΥΝ 2,1% (2,5%) και ο ΛΑ.Ο.Σ. 3,5%. Οι αναποφάσιστοι ανέρχονται σε 11,4%. Από τους ψηφοφόρους της ΝΔ το 2004 το 74,9% δηλώνουν ότι θα ψηφίσουν πάλι ΝΔ και το 3,9% ΠΑΣΟΚ. Από τους ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ το 75,3% πάλι ΠΑΣΟΚ και το 3,5% ΝΔ.

ΛΟΝΔΙΝΟ
Πανεπιστήμια υποταγμένα στο κεφάλαιο

Αρχίζει αύριο η Σύνοδος των Ευρωπαίων Υπουργών Παιδείας

Σταθμό ελέγχου της εμβάθυνσης των αντιδραστικών αναδιαρθρώσεων στην ανώτατη εκπαίδευση, όπως καθορίζονται στη διαδικασία της Μπολόνια, αποτελεί η Σύνοδος 45 Ευρωπαίων υπουργών Παιδείας που ξεκινάει αύριο και ολοκληρώνεται στις 18 Μάη στο Λονδίνο. Μετά τη διακήρυξη της Μπολόνια το 1999, τέτοιες σύνοδοι ελέγχου πραγματοποιούνται κάθε δυο χρόνια, με στόχο τη δημιουργία ενός ενιαίου «Ευρωπαϊκού Χώρου Ανώτατης Εκπαίδευσης» (ΕΧΑΕ) μέχρι το 2010.

Χρηματοδότηση πανεπιστημίων από ιδιώτες, δίδακτρα, «αξιολόγηση» - κατηγοριοποίηση των σχολών, διαφήμιση των σπουδών ως προϊόντων, μάνατζερς... είναι μερικά από τα θέματα που θα συζητηθούν στη Σύνοδο, αφού σύμφωνα με τις αποφάσεις των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων ο ΕΧΑΕ θα αποτελείται από ιδρύματα υποταγμένα πλήρως στις απαιτήσεις του κεφαλαίου.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ