ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 13 Νοέμβρη 2020
Σελ. /28
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΕΠΙΣΙΤΙΣΜΟΥ - ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΩΝ ΤΟΥ ΠΑΜΕ
Να δοθεί απεργιακή απάντηση στις προκλητικές αξιώσεις των ξενοδόχων

Καταδικαστική για τους εργαζόμενους η πρόταση της εργοδοσίας για την ΣΣΕ στα ξενοδοχεία

Από την πρόσφατη απεργιακή συγκέντρωση του κλάδου στην Αθήνα
Από την πρόσφατη απεργιακή συγκέντρωση του κλάδου στην Αθήνα
Κάλεσμα στους εργαζόμενους και τα σωματεία του κλάδου, να οργανώσουν τη συμμετοχή τους στην απεργία στις 26 Νοέμβρη, προκειμένου να δώσουν απάντηση στα σχέδια των εργοδοτών για νέα επίθεση στα δικαιώματά τους, όπως αυτά εκφράζονται μέσα και από την πρόταση που κατέθεσαν οι μεγαλοξενοδόχοι για τη νέα Συλλογική Σύμβαση Εργασίας (ΣΣΕ) των ξενοδοχοϋπαλλήλων, απευθύνει η Πανελλαδική Γραμματεία Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων του ΠΑΜΕ.

Η προκλητική πρόταση των ξενοδόχων για τη νέα ΣΣΕ, καθώς η μετενέργεια της σημερινής Σύμβασης λήγει στο τέλος του μήνα, συζητήθηκε στη συνεδρίαση της Διοίκησης της Ομοσπονδίας (ΠΟΕΕΤ) την περασμένη Τρίτη. Η πρόταση αυτή είναι «καταδικαστική για τους εργαζόμενους», ενώ την ίδια στιγμή «διασφαλίζει ότι δεν θα πειραχτεί ούτε μια δεκάρα από τα κέρδη που συσσώρευσαν οι ξενοδόχοι για πάνω από 7 χρόνια», ξεκαθαρίζει η Γραμματεία.

Συγκεκριμένα προβλέπει: Μείωση μισθών κατά 10%. Πρόβλεψη για ...υποκατώτατο μισθό 650 ευρώ για 18 μήνες για όσους εισέρχονται πρώτη φορά στο επάγγελμα. Αύξηση στις κρατήσεις από τον μισθό για διαμονή και φαγητό. Μείωση στο επίδομα τουριστικής εκπαίδευσης από 10% στο 6%. Εξαίρεση από τη ΣΣΕ των εργαζομένων που δουλεύουν σε ξενοδοχεία με κάτω από 30 δωμάτια.

«Μόνο που δεν ζήτησαν να κάνουμε έρανο για λογαριασμό τους..!»

«Το μόνο που δεν ζήτησαν είναι να κάνουμε έρανο για λογαριασμό τους!», σχολιάζει η Γραμματεία του ΠΑΜΕ. Οπως υπενθυμίζει, οι «αναξιοπαθούντες» ξενοδόχοι χάρη στα μέτρα της κυβέρνησης «δεν πλήρωσαν από 23 Μάρτη μέχρι σήμερα ούτε ένα ευρώ για μισθούς και ασφαλιστικές εισφορές», «απασχολούσαν και απασχολούν μέχρι και σήμερα όσους εργαζόμενους θέλουν, όσο θέλουν, όπως θέλουν», «επιδοτήθηκαν και επιδοτούνται με εκατομμύρια», ενώ ευθύνονται μαζί με την κυβέρνηση «για το άνοιγμα του Τουρισμού χωρίς κανένα μέτρο προστασίας της υγείας και της ασφάλειας εργαζομένων και πελατών».

Οι συνδικαλιστές που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ πρότειναν στη συνεδρίαση της Ομοσπονδίας αγωνιστικό σχέδιο δράσης, με κήρυξη 24ωρης απεργίας στις 26 Νοέμβρη, σε συντονισμό με τις Ομοσπονδίες και τα μεγάλα Εργατικά Κέντρα που ήδη προετοιμάζουν την απεργία, καθώς και κλιμάκωση με πρωτοβουλίες τους επόμενους μήνες. Η πρόταση απορρίφθηκε από τους εργατοπατέρες στην πλειοψηφία της διοίκησης. Οπως σημειώνει η Πανελλαδική Γραμματεία, «η απάντηση που πήραμε ήταν αναμενόμενη, ενταγμένη στη γραμμή της ΓΣΕΕ, που είναι επίσης ενταγμένη στη γραμμή Βρούτση, στη γραμμή της κυβέρνησης: "Τώρα η πανδημία δεν επιτρέπει κινητοποιήσεις. Η ηγεσία θα ανακοινώσει δράσεις όποτε θεωρήσει απαραίτητο"».

Οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ καλούν τους εργαζόμενους να μην εφησυχάζουν από την καταρχήν ομόφωνη απόρριψη των αξιώσεων των ξενοδόχων, αλλά να πάρουν την υπόθεση στα χέρια τους, με συνεδριάσεις σωματείων, αποκάλυψη της νέας επίθεσης των εργοδοτών, πλατιά ενημέρωση για τα σχέδια της κυβέρνησης για διευθέτηση του χρόνου εργασίας, χτύπημα στην οργάνωση και λειτουργία των συνδικάτων, στη συνδικαλιστική δράση, στην απεργία.

«Να πάρουμε άμεσα αποφάσεις που αφορούν τη ζωή μας! Η ανάγκη για γενικό ξεσηκωμό απαιτεί να οργανωθεί άμεσα πανεργατική απεργία στις 26 Νοέμβρη και να καθορίσουμε την πορεία μας για τη συνέχεια», τονίζει η Πανελλαδική Γραμματεία.

Καλεί τους εργαζόμενους να διεκδικήσουν: Υπογραφή κλαδικής Συλλογικής Σύμβασης, υποχρεωτικής για όλους στα ξενοδοχεία, με 5ήμερο - 8ωρο, χωρίς μειώσεις σε μισθούς και δικαιώματα. Προσλήψεις μόνιμου προσωπικού στα νοσοκομεία, να επιταχτεί τώρα ο ιδιωτικός τομέας Υγείας. Μέτρα προστασίας από την πανδημία στους χώρους δουλειάς. Να μην περάσουν τα αντεργατικά σχέδια της κυβέρνησης.

ΚΑΒΑΛΑ
Νεκρός 58χρονος εργάτης που παρασύρθηκε από σκαπτικό

Τη ζωή του σε φρικτό εργατικό «ατύχημα» έχασε ένας 58χρονος εργάτης, χειριστής σκαπτικού στο Χαλκερό Καβάλας, την Τρίτη 10/11, όταν το μηχάνημά του ανατράπηκε και έπεσε από μεγάλο ύψος, παρασύροντας και τον ίδιο.

Σε ανακοίνωσή του, το Σωματείο Οικοδόμων και Συναφών Επαγγελμάτων Καβάλας εκφράζει τα συλλυπητήριά του στην οικογένεια και τους οικείους του εργαζόμενου.

Οπως επισημαίνει, η προσθήκη ενός ακόμα εργαζόμενου στη μεγάλη λίστα των εργατών που αφήνουν την τελευταία τους πνοή στο βωμό της επιβίωσης, επιβεβαιώνει για ακόμη μια φορά ότι η ζωή των εργατών μέσα στους χώρους δουλειάς κρέμεται πραγματικά από μια κλωστή.

Η συνεχόμενη αύξηση των εργατικών «ατυχημάτων» στις Κατασκευές, σημειώνει η ανακοίνωση, «είναι το φυσικό επακόλουθο της αυξημένης πίεσης από την εντατικοποίηση της δουλειάς, για να αυξηθούν τα κέρδη των εργοδοτών. Της έλλειψης μέτρων προστασίας για τη ζωή και την υγεία των εργατών, αφού τα μέσα ατομικής προστασίας και μέτρα υγιεινής θεωρούνται κόστος».

Και υπογραμμίζει: «Τεράστιες είναι και οι ευθύνες των κυβερνήσεων διαχρονικά, που με τους αντεργατικούς νόμους που ψηφίζουν δίνουν αέρα στα πανιά της εργοδοσίας να αλωνίζει. Εχουν αφήσει υποστελεχωμένους τους ελεγκτικούς μηχανισμούς (Επιθεώρηση Εργασίας, Επιθεώρηση Μεταλλείων, Επιθεώρηση Ασφάλειας και Υγείας) με αποτέλεσμα να πραγματοποιούνται ελάχιστοι έλεγχοι. Δεν παίρνουν κανένα ουσιαστικό μέτρο για την προστασία των εργαζομένων από τις άθλιες συνθήκες που επικρατούν στους χώρους εργασίας».

Το σωματείο απαιτεί άμεση διαλεύκανση των αιτιών του «ατυχήματος» και καταλογισμό των ευθυνών, επαρκή στελέχωση των ελεγκτικών μηχανισμών και εντατικοποίηση των ελέγχων, για να παρθούν ουσιαστικά μέτρα υγιεινής και ασφάλειας στους χώρους δουλειάς, όπως και την άμεση στήριξη της οικογένειας.

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ «ΠΑΠΑΣΤΡΑΤΟΣ»
Ανάγκη η οργάνωση κόντρα στα σχέδια για εντατικοποίηση και μείωση προσωπικού

Τη στάση των εργαζομένων που αρνήθηκαν την «πρόταση» της εταιρείας που περιλαμβάνει χειρότερους όρους δουλειάς, «κόντρα στις πιέσεις που δέχτηκαν από διευθυντές και managers», αλλά και στο προεδρείο του σωματείου που τους άφησε «στο "έλεος" της εργοδοσίας», χαιρετίζει η ΔΑΣ Εργαζομένων στην «Παπαστράτος». Διεκδικεί να γίνει Γενική Συνέλευση για να παρθούν συλλογικές αποφάσεις για τα επόμενα βήματα στον αγώνα.

Το προηγούμενο διάστημα, η εταιρεία παρουσίασε σχέδιο «αναδιοργάνωσης» που περιλάμβανε, μεταξύ άλλων, μείωση προσωπικού, είτε με «εθελούσιες» αποχωρήσεις, είτε με τη μορφή της λύσης συνεργασίας με εργολαβικές εταιρείες που έχουν ουσιαστικό ρόλο στην παραγωγή. Ειδικά για τους εργαζόμενους στην παραγωγή, το σχέδιο μεταφραζόταν σε κατάργηση των ειδικοτήτων, μεγάλη εντατικοποίηση και δουλειά του ίδιου προσωπικού στα πόστα και του τεχνικού και του χειριστή. Το «σχέδιο» τέθηκε σε ψηφοφορία που οργάνωσε το επιχειρησιακό Σωματείο και απορρίφθηκε από την πλειοψηφία των εργαζομένων.

Μετά από την απόφαση αυτή, η εργοδοσία «ενημέρωσε» τους εργαζόμενους πως «ως άμεσο αποτέλεσμα» της απόφασης, η «επένδυση» στο Λιθογραφείο που εντασσόταν στο ίδιο σχέδιο «αναδιοργάνωσης» δεν θα πραγματοποιηθεί, αφήνοντας αιχμές για το μέλλον του συγκεκριμένου τμήματος και κάνοντας λόγο για «χαμένη ευκαιρία».

Απαντώντας στην εν λόγω εργοδοτική μεθόδευση, η ΔΑΣ τονίζει ότι «τη μοναδική ευθύνη την έχει η εταιρεία που επιδιώκει με κάθε τρόπο να εντατικοποιήσει τη δουλειά, να μειώσει το προσωπικό, να καταργήσει ειδικότητες. Η πραγματικότητα είναι ότι οδηγεί τους εργαζόμενους σε τμήματα των γραφείων σε οικειοθελείς παραιτήσεις γιατί η εναλλακτική πρόταση για δουλειά είναι στο εξωτερικό», σημειώνει στην ανακοίνωσή της. Απαιτεί να σταματήσουν οι απειλές της εταιρείας προς τους εργαζόμενους και να γίνει Γενική Συνέλευση.

ΔΗΜΟΣ ΑΜΑΡΟΥΣΙΟΥ
Εφυγε τροχός λεωφορείου σε κίνηση

Τρόχος λεωφορείου της δημοτικής συγκοινωνίας Αμαρουσίου έφυγε από τη θέση του ενώ το όχημα κινούνταν και έπεσε πάνω σε σταθμευμένο όχημα. Ευτυχώς δεν τραυματίστηκε κάποιος, ενώ έγιναν μόνο υλικές ζημιές. Το περιστατικό, που έγινε την περασμένη Παρασκευή, αναφέρει σε ανακοίνωσή της η ΔΑΣ ΟΤΑ Εργαζομένων Δήμου Αμαρουσίου.

Τον έλεγχο των ελαστικών και τη συντήρησή τους έχει αναλάβει ιδιωτική εταιρεία, σημειώνει η ΔΑΣ ΟΤΑ, και ρωτά αν θα αναλάβουν την ευθύνη η διοίκηση του δήμου και οι δημοτικοί σύμβουλοι που ψήφισαν υπέρ της εκχώρησης της συγκεκριμένης υπηρεσίας σε εργολάβο. Απευθύνει δε τα ερωτήματα: «Τι εννοεί ο δήμαρχος όταν δηλώνει ότι θα διεξαχθεί έλεγχος για να δούμε ποιος φταίει; Υπάρχει πιθανότητα να φταίει κάποιος άλλος πέραν του εργολάβου;».

Καλεί τη διοίκηση του δήμου «να σταματήσει έστω και τώρα κάθε ιδιωτικοποίηση υπηρεσιών, να απαιτήσει τώρα προσλήψεις μόνιμου προσωπικού με πλήρη μισθολογικά και ασφαλιστικά δικαιώματα». Καλεί ταυτόχρονα τους δημότες να ενώσουν τις δυνάμεις τους μαζί με τους εργαζόμενους για τα δίκαια αυτά αιτήματα.

ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΟΤΑ ΑΤΤΙΚΗΣ
Να σταματήσουν οι διώξεις εργαζομένων από τον δήμο Περιστερίου

Να σταματήσει άμεσα κάθε δίωξη εργαζομένων και συνδικαλιστών, οι οποίοι πρωτοστατούν στη διεκδίκηση μέτρων προστασίας στο χώρο δουλειάς, απαιτεί από τη δημοτική αρχή Περιστερίου το Συνδικάτο Εργαζομένων ΟΤΑ Αττικής.

«Ο αντιδραστικός κατήφορος της δημοτικής αρχής Παχατουρίδη στο Περιστέρι δεν έχει πάτο. Μετά την απόλυση εγκύου το καλοκαίρι, τώρα βαφτίζει πρωτοπόρους εργαζόμενους ''υποκινητές'', τους κατηγορεί για "κακόπιστη κριτική'' και επιχειρεί να τους προσάψει πειθαρχικά παραπτώματα με τον κατάπτυστο Ν.4057/2012 περί ''αναξιοπρεπούς ή ανάρμοστης ή ανάξιας για υπάλληλο συμπεριφοράς εντός ή εκτός υπηρεσίας''», καταγγέλλει.

Το Συνδικάτο ξεκαθαρίζει πως οι εργαζόμενοι, «με συλλογικές διαδικασίες και καθολική συμμετοχή, με πρωτοβουλία της σωματειακής επιτροπής του Συνδικάτου ΟΤΑ Αττικής, απαίτησαν να τους χορηγηθούν όλα τα απαραίτητα μέσα ατομικής προστασίας, να σταματήσουν να εισέρχονται εργαζόμενοι και επισκέπτες στο αμαξοστάσιο χωρίς κανένα προληπτικό μέτρο για τη διασπορά της Covid (π.χ. θερμομέτρηση), να σταματήσει ο συγχρωτισμός στα οχήματα που τους μεταφέρουν στα πόστα εργασίας τους, να μπει ένα τέλος στο αίσχος του Σταθμού Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων μέσα στην πόλη».

«Το ταξικό κίνημα ούτε τρομοκρατείται ούτε θα επιτρέψει τη δίωξη των συναδέλφων γιατί εξέφρασαν τη γνώμη τους για τις συνθήκες εργασίας και συμμετείχαν σε αγωνιστική κινητοποίηση», ξεκαθαρίζει το Συνδικάτο.

ΗΜΑΘΙΑ - ΠΕΛΛΑ
Παρεμβάσεις για τους εργαζόμενους στα διαλογητήρια - κονσερβοποιεία

Παρεμβάσεις στα τοπικά γραφεία του ΟΑΕΔ σε Βέροια, Νάουσα, Αλεξάνδρεια και Γιαννιτσά, για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εποχικοί εργαζόμενοι στα διαλογητήρια και κονσερβοποιεία, πραγματοποίησε στις 10/11 το Συνδικάτο Εργαζομένων Γάλακτος, Τροφίμων και Ποτών Ημαθίας - Πέλλας.

Τα προβλήματα για τους εποχικά εργαζόμενους είναι ιδιαίτερα οξυμένα φέτος με τα εκατοντάδες κρούσματα στους χώρους δουλειάς. Οι εργαζόμενοι βρέθηκαν για πολλές μέρες χωρίς δουλειά, σε αρκετές περιπτώσεις χωρίς να καλύπτονται τα χαμένα μεροκάματα, ενώ η πλειοψηφία τους δεν θα καταφέρει να ενταχθεί στο ταμείο ανεργίας.

Με τις παρεμβάσεις στον ΟΑΕΔ απαίτησαν: Πλήρη προστασία όλων των ανέργων. Ενταξη στο ταμείο ανεργίας χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Να διασφαλιστούν όλα τα μισθολογικά και ασφαλιστικά δικαιώματα. Καμιά απόλυση. Καμιά αλλαγή της σύμβασης. Να γίνουν test σε όλους τους εργαζόμενους και τους οικείους τους με ευθύνη κυβέρνησης και εργοδοσίας. Να ενταθούν οι έλεγχοι από τον ΕΟΔΥ και ΣΕΠΕ σε όλους τους χώρους δουλειάς. Στελέχωση με μόνιμο προσωπικό των δημόσιων δομών Υγείας.
Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org