Παρασκευή 13 Νοέμβρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΕΠΙΣΙΤΙΣΜΟΥ - ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΩΝ ΤΟΥ ΠΑΜΕ
Να δοθεί απεργιακή απάντηση στις προκλητικές αξιώσεις των ξενοδόχων

Καταδικαστική για τους εργαζόμενους η πρόταση της εργοδοσίας για την ΣΣΕ στα ξενοδοχεία

Από την πρόσφατη απεργιακή συγκέντρωση του κλάδου στην Αθήνα
Από την πρόσφατη απεργιακή συγκέντρωση του κλάδου στην Αθήνα
Κάλεσμα στους εργαζόμενους και τα σωματεία του κλάδου, να οργανώσουν τη συμμετοχή τους στην απεργία στις 26 Νοέμβρη, προκειμένου να δώσουν απάντηση στα σχέδια των εργοδοτών για νέα επίθεση στα δικαιώματά τους, όπως αυτά εκφράζονται μέσα και από την πρόταση που κατέθεσαν οι μεγαλοξενοδόχοι για τη νέα Συλλογική Σύμβαση Εργασίας (ΣΣΕ) των ξενοδοχοϋπαλλήλων, απευθύνει η Πανελλαδική Γραμματεία Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων του ΠΑΜΕ.

Η προκλητική πρόταση των ξενοδόχων για τη νέα ΣΣΕ, καθώς η μετενέργεια της σημερινής Σύμβασης λήγει στο τέλος του μήνα, συζητήθηκε στη συνεδρίαση της Διοίκησης της Ομοσπονδίας (ΠΟΕΕΤ) την περασμένη Τρίτη. Η πρόταση αυτή είναι «καταδικαστική για τους εργαζόμενους», ενώ την ίδια στιγμή «διασφαλίζει ότι δεν θα πειραχτεί ούτε μια δεκάρα από τα κέρδη που συσσώρευσαν οι ξενοδόχοι για πάνω από 7 χρόνια», ξεκαθαρίζει η Γραμματεία.

Συγκεκριμένα προβλέπει: Μείωση μισθών κατά 10%. Πρόβλεψη για ...υποκατώτατο μισθό 650 ευρώ για 18 μήνες για όσους εισέρχονται πρώτη φορά στο επάγγελμα. Αύξηση στις κρατήσεις από τον μισθό για διαμονή και φαγητό. Μείωση στο επίδομα τουριστικής εκπαίδευσης από 10% στο 6%. Εξαίρεση από τη ΣΣΕ των εργαζομένων που δουλεύουν σε ξενοδοχεία με κάτω από 30 δωμάτια.

«Μόνο που δεν ζήτησαν να κάνουμε έρανο για λογαριασμό τους..!»

«Το μόνο που δεν ζήτησαν είναι να κάνουμε έρανο για λογαριασμό τους!», σχολιάζει η Γραμματεία του ΠΑΜΕ. Οπως υπενθυμίζει, οι «αναξιοπαθούντες» ξενοδόχοι χάρη στα μέτρα της κυβέρνησης «δεν πλήρωσαν από 23 Μάρτη μέχρι σήμερα ούτε ένα ευρώ για μισθούς και ασφαλιστικές εισφορές», «απασχολούσαν και απασχολούν μέχρι και σήμερα όσους εργαζόμενους θέλουν, όσο θέλουν, όπως θέλουν», «επιδοτήθηκαν και επιδοτούνται με εκατομμύρια», ενώ ευθύνονται μαζί με την κυβέρνηση «για το άνοιγμα του Τουρισμού χωρίς κανένα μέτρο προστασίας της υγείας και της ασφάλειας εργαζομένων και πελατών».

Οι συνδικαλιστές που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ πρότειναν στη συνεδρίαση της Ομοσπονδίας αγωνιστικό σχέδιο δράσης, με κήρυξη 24ωρης απεργίας στις 26 Νοέμβρη, σε συντονισμό με τις Ομοσπονδίες και τα μεγάλα Εργατικά Κέντρα που ήδη προετοιμάζουν την απεργία, καθώς και κλιμάκωση με πρωτοβουλίες τους επόμενους μήνες. Η πρόταση απορρίφθηκε από τους εργατοπατέρες στην πλειοψηφία της διοίκησης. Οπως σημειώνει η Πανελλαδική Γραμματεία, «η απάντηση που πήραμε ήταν αναμενόμενη, ενταγμένη στη γραμμή της ΓΣΕΕ, που είναι επίσης ενταγμένη στη γραμμή Βρούτση, στη γραμμή της κυβέρνησης: "Τώρα η πανδημία δεν επιτρέπει κινητοποιήσεις. Η ηγεσία θα ανακοινώσει δράσεις όποτε θεωρήσει απαραίτητο"».

Οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ καλούν τους εργαζόμενους να μην εφησυχάζουν από την καταρχήν ομόφωνη απόρριψη των αξιώσεων των ξενοδόχων, αλλά να πάρουν την υπόθεση στα χέρια τους, με συνεδριάσεις σωματείων, αποκάλυψη της νέας επίθεσης των εργοδοτών, πλατιά ενημέρωση για τα σχέδια της κυβέρνησης για διευθέτηση του χρόνου εργασίας, χτύπημα στην οργάνωση και λειτουργία των συνδικάτων, στη συνδικαλιστική δράση, στην απεργία.

«Να πάρουμε άμεσα αποφάσεις που αφορούν τη ζωή μας! Η ανάγκη για γενικό ξεσηκωμό απαιτεί να οργανωθεί άμεσα πανεργατική απεργία στις 26 Νοέμβρη και να καθορίσουμε την πορεία μας για τη συνέχεια», τονίζει η Πανελλαδική Γραμματεία.

Καλεί τους εργαζόμενους να διεκδικήσουν: Υπογραφή κλαδικής Συλλογικής Σύμβασης, υποχρεωτικής για όλους στα ξενοδοχεία, με 5ήμερο - 8ωρο, χωρίς μειώσεις σε μισθούς και δικαιώματα. Προσλήψεις μόνιμου προσωπικού στα νοσοκομεία, να επιταχτεί τώρα ο ιδιωτικός τομέας Υγείας. Μέτρα προστασίας από την πανδημία στους χώρους δουλειάς. Να μην περάσουν τα αντεργατικά σχέδια της κυβέρνησης.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ