Παρασκευή 13 Νοέμβρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΚΑΒΑΛΑ
Νεκρός 58χρονος εργάτης που παρασύρθηκε από σκαπτικό

Τη ζωή του σε φρικτό εργατικό «ατύχημα» έχασε ένας 58χρονος εργάτης, χειριστής σκαπτικού στο Χαλκερό Καβάλας, την Τρίτη 10/11, όταν το μηχάνημά του ανατράπηκε και έπεσε από μεγάλο ύψος, παρασύροντας και τον ίδιο.

Σε ανακοίνωσή του, το Σωματείο Οικοδόμων και Συναφών Επαγγελμάτων Καβάλας εκφράζει τα συλλυπητήριά του στην οικογένεια και τους οικείους του εργαζόμενου.

Οπως επισημαίνει, η προσθήκη ενός ακόμα εργαζόμενου στη μεγάλη λίστα των εργατών που αφήνουν την τελευταία τους πνοή στο βωμό της επιβίωσης, επιβεβαιώνει για ακόμη μια φορά ότι η ζωή των εργατών μέσα στους χώρους δουλειάς κρέμεται πραγματικά από μια κλωστή.

Η συνεχόμενη αύξηση των εργατικών «ατυχημάτων» στις Κατασκευές, σημειώνει η ανακοίνωση, «είναι το φυσικό επακόλουθο της αυξημένης πίεσης από την εντατικοποίηση της δουλειάς, για να αυξηθούν τα κέρδη των εργοδοτών. Της έλλειψης μέτρων προστασίας για τη ζωή και την υγεία των εργατών, αφού τα μέσα ατομικής προστασίας και μέτρα υγιεινής θεωρούνται κόστος».

Και υπογραμμίζει: «Τεράστιες είναι και οι ευθύνες των κυβερνήσεων διαχρονικά, που με τους αντεργατικούς νόμους που ψηφίζουν δίνουν αέρα στα πανιά της εργοδοσίας να αλωνίζει. Εχουν αφήσει υποστελεχωμένους τους ελεγκτικούς μηχανισμούς (Επιθεώρηση Εργασίας, Επιθεώρηση Μεταλλείων, Επιθεώρηση Ασφάλειας και Υγείας) με αποτέλεσμα να πραγματοποιούνται ελάχιστοι έλεγχοι. Δεν παίρνουν κανένα ουσιαστικό μέτρο για την προστασία των εργαζομένων από τις άθλιες συνθήκες που επικρατούν στους χώρους εργασίας».

Το σωματείο απαιτεί άμεση διαλεύκανση των αιτιών του «ατυχήματος» και καταλογισμό των ευθυνών, επαρκή στελέχωση των ελεγκτικών μηχανισμών και εντατικοποίηση των ελέγχων, για να παρθούν ουσιαστικά μέτρα υγιεινής και ασφάλειας στους χώρους δουλειάς, όπως και την άμεση στήριξη της οικογένειας.


Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org