ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 11 Οχτώβρη 2007
Σελ. /28
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ - ΑΠΟΜΑΚΡΥΝΣΗ ΜΑΥΣΩΛΕΙΟΥ ΤΟΥ ΛΕΝΙΝ
Με το φόβο μαζικών αντιδράσεων

ΜΟΣΧΑ.--

Τις συνέπειες ενός μαζικού ξεσηκωμού του ρωσικού λαού φοβάται η ρωσική κυβέρνηση ότι θα προκαλέσει ένα ενδεχόμενο κλείσιμο του Μαυσωλείου του Λένιν και επιδιώκει να θέσει το θέμα σε δημοψήφισμα. Αυτά τουλάχιστον υποστηρίζει ο επικεφαλής του προεδρικού τμήματος διοίκησης για θέματα ιδιοκτησίας, Βλαντιμίρ Κόζιν, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Ροσίισκαγια Γκαζέτα» που δημοσιεύτηκε χτες.

Οπως χαρακτηριστικά υποστήριξε για το θέμα ο Βλ. Κόζιν, «Θα επαναλάβω ό,τι έχω πει πολλές φορές: είμαι σίγουρος ότι τώρα δε θα πρέπει να πειράξουμε τίποτα», και υπογράμμισε ότι «μόλις τώρα απομακρυνόμαστε από την επανάσταση, τις ατέλειωτες πολιτικές μάχες, η χώρα άρχισε να ζει κανονικά, να δουλεύει και να πλουτίζει. Αλλά αν ακουμπήσουμε αυτό το ευαίσθητο θέμα, το κύμα σε ολόκληρη τη χώρα θα αναπτυχθεί και θα ξεσηκώσει τους γονείς μας, τις γιαγιάδες και τους παππούδες μας...».

«Οπωσδήποτε, μια νεκρόπολη στο κέντρο της χώρας μας είναι φανερό πως δεν έχει νόημα. Ομως ας αφήσουμε τους άλλους να το αποφασίσουν. Ο καλύτερος τρόπος είναι ένα δημοψήφισμα», υποστήριξε το στέλεχος του Κρεμλίνου και πρόσθεσε ότι «αν ένα 80% του πληθυσμού αποφασίσει ότι ο Λένιν θα πρέπει να ταφεί τότε θα πρέπει να παρθεί μια απόφαση, αλλά όχι νωρίτερα».

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΚΙΤΟ.-- Αναβολή της έναρξης των εργασιών της Συντακτικής Συνέλευσης που ήταν προγραμματισμένη για τις 31 Οκτώβρη καθώς η Ανώτατη Εκλογική Επιτροπή παρά τη διορία των 10 ημερών δεν έχει ανακοινώσει τα τελικά αποτελέσματα των εκλογών. Παράλληλα, ο πρόεδρος Ραφαέλ Κορέα ανακοίνωσε ότι προχωρά σε ανασχηματισμό καθώς ζήτησε τις παραιτήσεις υπουργών μετά τις διαφωνίες τους όσον αφορά την τροποποίηση του νόμου των υδρογονανθράκων προκειμένου να χρηματοδοτήσει τα κοινωνικά προγράμματα.

ΜΠΟΓΚΟΤΑ.-- Η Κολομβιανή γερουσιαστής Πιεδάδ Κόρδοβα, μεσολαβήτρια για την επίτευξη μιας ανθρωπιστικής ανταλλαγής, δήλωσε χτες ότι οι Ενοπλες Επαναστατικές Δυνάμεις της Κολομβίας (FARC) ανακοίνωσαν ότι οι Λουτσιάνο Μαρίν, γνωστός ως Ιβάν Μάρκες, και Χόρχε Μπρικένιο, θα είναι οι δύο απεσταλμένοι στη συνάντηση με τον Πρόεδρο της Βενεζουέλας, Ούγο Τσάβες.

ΜΠΟΥΕΝΟΣ ΑΪΡΕΣ.-- Ο ιερέας Κρίστιαν Βον Βέρνιτς καταδικάστηκε σε ισόβια κάθειρξη για την ανάμειξή του σε βασανισμούς, απαγωγές και δολοφονίες αριστερών και κομμουνιστών στη διάρκεια της δικτατορίας στην Αργεντινή (1976-83).

ΛΟΝΔΙΝΟ.-- Ερευνα που πραγματοποιήθηκε σε τρεις χιλιάδες παιδιά στη Βρετανία έδειξε ότι τα τρία τέταρτα έχουν υποστεί τουλάχιστον μία μορφή κακοποίησης τον τελευταίο χρόνο. Τα περισσότερα περιστατικά βίας εναντίον των παιδιών εντοπίζονται στο σχολείο, στους παιδικούς σταθμούς, αλλά και στο διάστημα ανάμεσα στο σπίτι και το σχολείο.

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-- Η «Αλ Κάιντα» παραμένει η «πιο σοβαρή και επικίνδυνη» τρομοκρατική απειλή για τις ΗΠΑ και είναι πιθανό να εντείνει τις προσπάθειες για να τοποθετήσει ανθρώπους της μέσα στη χώρα αυτή, σύμφωνα με νέα έκθεση του Λευκού Οίκου.

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ.-- Υψηλόβαθμη αντιπροσωπεία της ρωσικής ενεργειακής εταιρείας «Γκαζπρόμ» συναντήθηκε χτες με τον πρόεδρο και τον πρωθυπουργό της Σερβίας εκφράζοντας ζωηρό ενδιαφέρον για την εξαγορά της σερβικής κρατικής πετρελαϊκής εταιρείας, ΝΙS, στο πλαίσιο επενδυτικού σχεδίου που θα συμπεριλαμβάνει τη δημιουργία ευρωπαϊκού αγωγού φυσικού αερίου «South Stream» που θα διαπερνά και αυτή τη βαλκανική χώρα.

ΜΟΓΚΑΝΤΙΣΟΥ.-- Νέες συγκρούσεις κατοχικών δυνάμεων και ισλαμιστών ενόπλων στη Σομαλία είχαν ως αποτέλεσμα το θάνατο τουλάχιστον οκτώ αμάχων. Στο μεταξύ, ο φιλοαμερικανός πρόεδρος Αμπντουλαχί Γιουσούφ προωθεί στη Βουλή ψήφο εμπιστοσύνης για την κυβέρνηση του πρωθυπουργού Αλί Μοχάμεντ Γκέντι μεθοδεύοντας την αντικατάστασή της...

ΑΜΠΟΥΤΖΑ.-- Σπάνια επιδημία πολιομυελίτιδας σημειώνεται σε πολιτείες της Βόρειας Νιγηρίας με θύματα 69 παιδιά που παρέλυσαν εξαιτίας της νόσου. Το περίεργο είναι πως μολύνθηκαν από συνομηλίκους τους που είχαν εμβολιαστεί κατά της ασθένειας...

ΜΑΔΡΙΤΗ.-- Κατά 12,5% αυξήθηκε η τιμή του γάλακτος αυτόν το μήνα στην Ισπανία, όπως και οι τιμές σε άλλα βασικά προϊόντα μεταξύ των οποίων, το ψωμί, τα αυγά και το κρέας, δημοσιοποίησε την Τρίτη η «Ομοσπονδία Καταναλωτών σε Δράση» (FACUA).

ΜΑΔΡΙΤΗ.-- Την επίθεση της Τρίτης στη βόρεια πόλη του Μπιλμπάο από την ΕΤΑ καταδίκασε χτες ο Ισπανός πρωθυπουργός Χοσέ Λουίς Ροντρίγκεθ Θαπατέρο μιλώντας στη Γερουσία. Την ίδια στιγμή, ισπανικό δικαστήριο ανακοίνωσε ότι στις 31 Οκτώβρη θα ανακοινώσει τις ετυμηγορίες για τους κατηγορούμενους στις βομβιστικές επιθέσεις του 2004 στη Μαδρίτη που είχαν σαν αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 191 άνθρωποι.

Πιέσεις προς το Κογκρέσο

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΜΑΝΑΓΚΟΥΑ.--

Εκκληση προς το Δημοκρατικά ελεγχόμενο Κογκρέσο να εγκρίνει τις διμερείς συμφωνίες ελεύθερου εμπορίου με τον Παναμά, την Κολομβία και το Περού, απηύθυνε η επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Κοντολίσα Ράις, δράττοντας την ευκαιρία του θριάμβου της «αμερικανικής πολιτικής» με αφορμή την έγκριση της συμφωνίας κατά το δημοψήφισμα της Κυριακής στην Κόστα Ρίκα.

Η μη έγκριση των συμφωνιών θα αποτελέσει πλήγμα τόσο για τις χώρες αυτές όσο και τα συμφέροντα των ΗΠΑ στην ευρύτερη περιοχή προειδοποίησε η Ράις, ξεχνώντας εντέχνως ότι το δημοψήφισμα στην Κόστα Ρίκα εγκρίθηκε οριακά, ενώ οι κινητοποιήσεις για την απόρριψή της ήταν πρωτοφανείς για την Κόστα Ρίκα. Ξεχνώντας επίσης τις καταγγελίες για τις ευρύτατες παραβιάσεις, τόσο των εγγυήσεων όσο και της διαφάνειας του δημοψηφίσματος, που κατήγγειλε χτες η «Περιφερειακή Σοσιαλιστική Συμμαχία» (ASC) ομπρέλα οργανώσεων της Κεντρικής Αμερικής.

ΙΝΔΙΑ
Υπέρ της πυρηνικής συμφωνίας ο Μπαραντάι

ΝΕΟ ΔΕΛΧΙ.-

Ανευ όρων στήριξη στην πυρηνική συμφωνία ΗΠΑ - Ινδίας παρείχε χτες, κατά την επίσκεψή του στο Νέο Δελχί, ο επικεφαλής της Διεθνούς Ενωσης για την Ατομική Ενέργεια, Μοχάμεντ Ελ Μπαραντάι, υποστηρίζοντας ότι πρόκειται για μία ιδιαίτερα σημαντική συμφωνία για την οικονομική ανάπτυξη της Ινδίας, παρά τις εσωτερικές αντιρρήσεις που εκφράστηκαν.

Οπως ισχυρίστηκε ο Μ. Ελ Μπαραντάι, η εν λόγω συμφωνία θα βοηθήσει την οικονομία της χώρας, μετά από τρεις δεκαετίες να προχωρήσει μπροστά. Δηλώσεις οι οποίες αποτελούν παρέμβαση στα εσωτερικά της χώρας, συστήνοντας ακόμα και παράβλεψη των αντιρρήσεων του ΚΚ Ινδίας (Μαρξιστικού), που συμμετέχει στην κυβέρνηση και απειλεί με αποχώρηση εάν συναινέσει σε ένα σχέδιο το οποίο θα δεσμεύσει την εξωτερική πολιτική της Ινδίας στο άρμα της αμερικανικής ιμπεριαλιστικής πολιτικής.

Θυμίζουμε πως παρά το ότι ο επικεφαλής της ΔΕΑΕ υπεραμύνεται του πυρηνικού προγράμματος της Ινδίας, χωρίς να ζητά αποδείξεις ότι δε χρησιμοποιείται στην πολεμική της βιομηχανία, ωστόσο, στην περίπτωση του Ιράν και του πυρηνικού του προγράμματος για την παραγωγή ενέργειας, απαίτησε αποδείξεις ότι δε διαθέτει πυρηνικό οπλοστάσιο...

ΤΟΥΡΚΙΑ
Καταστρώνει σχέδια επέμβασης στο Β. Ιράκ

ΑΓΚΥΡΑ - ΝΤΙΓΙΑΡΜΠΑΚΙΡ - ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ - ΒΑΓΔΑΤΗ.--

Σχέδια στρατιωτικής επέμβασης στο βόρειο Ιράκ, προκειμένου να πλήξει κουρδικούς στόχους, καταρτίζει επισήμως πλέον η Τουρκία, με τη σχετική πρόταση να κατατίθεται στην Εθνοσυνέλευση προς έγκριση σήμερα, σύμφωνα με πληροφορίες. Υπέρ τάσσονται οι στρατηγοί της χώρας, που πιέζουν προς αυτή την κατεύθυνση, με ενδεικτικές και τις δηλώσεις του αρχηγού του τουρκικού στρατού Γιασάρ Μπουγιούκανιντ, να χαρακτηρίζει την επέμβαση «πολύ χρήσιμη»...

Η ιρακινή κυβέρνηση και Κούρδοι αξιωματούχοι, μπροστά στον ορατό κίνδυνο μίας επέμβασης στο έδαφος της χώρας, ξεκαθάρισε ότι δε θα επιτρέψει την επιδρομή τουρκικών στρατευμάτων, σημειώνοντας ότι «η Τουρκία πρέπει να σεβαστεί την κυριαρχία του Ιράκ».

Κατά μίας διασυνοριακής τουρκικής επέμβασης στο Ιράκ, τάχθηκε μετά τις ΗΠΑ και η ΕΕ, με την Επιτροπή να υπενθυμίζει στην Αγκυρα ότι «η ΕΕ και η Τουρκία έχουν τακτικά δεσμευτεί για την ανεξαρτησία, την κυριαρχία, την ενότητα και την εδαφική ακεραιότητα του Ιράκ». Στο μεταξύ, χτες στην Τουρκία πραγματοποιήθηκαν νέες βομβιστικές επιθέσεις, χωρίς να υπάρξει ανάληψη ευθύνης, που όμως αποδίδονται στους Κούρδους αντάρτες. Κατά τις επιθέσεις, στην περιοχή του Ντιγιάρμπακιρ, πληροφορίες κάνουν λόγο για ένα παιδί νεκρό και πολλούς πολίτες και αστυνομικούς τραυματισμένους.

Αναφορικά με την πρόταση ψηφίσματος στο αμερικανικό κογκρέσο, που προτείνει την αναγνώριση της γενοκτονίας των Αρμενίων από τους Οθωμανούς, τόσο ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζορτζ Μπους, όσο και η υπουργός Εξωτερικών Κοντολίζα Ράις, ζήτησαν να καταψηφιστεί, καθώς θα περιέπλεκε αρνητικά τις σχέσεις των δύο χωρών και θα δυσχέραινε την αμερικανική πολιτική στη Μέση Ανατολή.

ΣΟΥΔΑΝ
Ο στρατός αρνείται τις κατηγορίες

ΧΑΡΤΟΥΜ.--

Ο σουδανικός στρατός αρνήθηκε χτες πως ευθύνεται για την καταστροφική επίθεση κατά αμάχων και ανταρτών του «Σουδανικού Απελευθερωτικού Στρατού» (SLA) του Μίνι Μινάουι στην πόλη Μουχατζιρίγια του νότιου Νταρφούρ, αποδίδοντας τα γεγονότα που οδήγησαν στο θάνατο δεκάδων αμάχων «σε φυλετικές συγκρούσεις»...

Παρά τη διάψευση, ο Αμπού Μπακρ Κάντου, εκπρόσωπος της φράξιας του «SLA-Unity», επέμεινε στις καταγγελίες για επιχειρήσεις του σουδανικού στρατού και παραστρατιωτικών ομάδων των «Τζαντζαγουίντ» στη Μουχατζέρια αλλά και σε παρακείμενα χωριά, λέγοντας πως «επιδίδονται σε εμπρησμούς, καταστροφές και λεηλασίες».

Το ίδιο 24ωρο, 16μελές κλιμάκιο της αποστολής των «Γιατρών Χωρίς Σύνορα» αναχώρησε από τη Μουχατζιρίγια του νοτίου Νταρφούρ από το φόβο επανάληψης ή κλιμάκωσης των επιθέσεων.

ΗΠΑ
Οι υποκλοπές στο επίκεντρο

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ απέρριψε την εκδίκαση της προσφυγής που κατέθεσε κατά της CIA ο Χαλέντ Ελ Μάσρι, Γερμανός υπήκοος που είχε συλληφθεί και απαχθεί από τη CIA, το 2004 στην ΠΓΔΜ και είχε κρατηθεί πέντε μήνες σε μυστικές φυλακές όπου υπέστη και βασανιστήρια. Ακόμη πάντως εκκρεμεί το γερμανικό αίτημα έκδοσης των 13 πρακτόρων της CIA

Το Δικαστήριο δέχτηκε ότι η υπόθεση ανήκει στην αρμοδιότητα της CIA, αλλά δεν αιτιολόγησε την απόφαση που έλαβαν καθώς δεν έχουν την υποχρέωση να το πράττουν. Στο Ανώτατο Δικαστήριο εκκρεμεί και προσφυγή για το σκάνδαλο των τηλεφωνικών υποκλοπών που διεξήγαγε η κυβέρνηση των ΗΠΑ χωρίς τη σύμφωνη γνώμη των δικαστικών Αρχών.

Το θέμα των υποκλοπών όμως απασχολεί και το Κογκρέσο όπου οι Δημοκρατικοί που διαθέτουν την πλειοψηφία και στα δύο σώματα, εισηγήθηκαν νομοθετικές μεταρρυθμίσεις, για τις έρευνες θα απαιτείται έγκριση ειδικού δικαστηρίου, βάσει του νόμου του 1978 για την Επιτήρηση των Ξένων Κατασκόπων, κάτι που μέχρι σήμερα ήταν αρμοδιότητα των διωκτικών Αρχών.

Η προτεινόμενη ρύθμιση, η οποία απαντά σε ένα προσωρινό μέτρο που πέρασε ο Λευκός Οίκος τον Αύγουστο εν μέσω προειδοποιήσεων για νέες επιθέσεις, θα επιτρέψει στο ειδικό δικαστήριο να εγκρίνει τη δυνατότητα της κυβέρνησης να παρεμβαίνει σε τηλεφωνικές επικοινωνίες και το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο ξένων στόχων στις ΗΠΑ για ένα χρόνο.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ