ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 11 Οχτώβρη 2007
Σελ. /28
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΕΞΟΡΜΗΣΗ ΤΗΣ ΚΝΕ ΣΤΑ ΔΗΜΟΣΙΑ ΙΕΚ
Δικαίωμα η υψηλού επιπέδου εκπαίδευση

Στο ΙΕΚ Περιστερίου περιόδευσε χτες ο Γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ και βουλευτής του ΚΚΕ Γιάννης Πρωτούλης

Από τη συζήτηση με τους καθηγητές...
Από τη συζήτηση με τους καθηγητές...
Με νέους και νέες, που το πρωί φορούν τη φόρμα της δουλιάς και το απόγευμα παίρνουν τη σχολική τσάντα και σπουδάζουν στο Δημόσιο ΙΕΚ Περιστερίου συνομίλησε χτες ο Γιάννης Πρωτούλης, Γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ και βουλευτής του ΚΚΕ στο πλαίσιο της πλατιάς εξόρμησης της Οργάνωσης στους σπουδαστές στην Κατάρτιση. Οι δυνάμεις της ΚΝΕ «οργώνουν» από τις αρχές της εβδομάδας τα δημόσια ΙΕΚ με περιοδείες στελεχών της Οργάνωσης και καθημερινές εξορμήσεις οι οποίες θα συνεχιστούν και τις επόμενες εβδομάδες σε όλους τους χώρους της κατάρτισης, δημόσιους και ιδιωτικούς. Για να ανοίξει συζήτηση με τους νέους εργαζόμενους, με τους σπουδαστές για το δικαίωμα στην επαγγελματική εκπαίδευση, στην εργασία, στον ελεύθερο χρόνο.

Μιλώντας σε σπουδαστές του ΙΕΚ, ο Γ. Πρωτούλης επισήμανε ότι «μετά τις εκλογές άνοιξε ένας νέος κύκλος επίθεσης στα δικαιώματα της νεολαίας» και πρόσθεσε ότι στο στόχαστρο βρίσκονται τα δικαιώματα στην εκπαίδευση, στη δουλιά, στην Ασφάλιση. «Ερχεστε να πάρετε ένα "χαρτί", οποιοδήποτε "χαρτί" για να βρείτε μια ανθρώπινη δουλιά», σημείωσε. Ομως, επισήμανε «εσείς αντιμετωπίζετε ένα εντελώς διαφορετικό περιβάλλον από εκείνο που αντιμετώπιζαν οι γονείς σας», με μισό μισθό, χωρίς Ασφάλιση, χωρίς δικαίωμα στην Υγεία και την Παιδεία. «Είμαστε η γενιά που - αν περάσουν αυτά τα σχέδια - θα φύγει ταυτόχρονα από τη ζωή και τη δουλιά», είπε χαρακτηριστικά, υπογραμμίζοντας την επίθεση που εξελίσσεται παράλληλα και στα ζητήματα της Κοινωνικής Ασφάλισης.

...και την ενημέρωση στους μαθητές
...και την ενημέρωση στους μαθητές
Αλλωστε, οι σπουδαστές των ΙΕΚ ήδη βιώνουν καθημερινά και το μεγάλο κόστος της ρηχής και ληξιπρόθεσμης κατάρτισης και τη δουλιά χωρίς δικαιώματα. Οπως καταγγέλλουν σε προχτεσινή τους Ερώτηση 7 βουλευτές του ΚΚΕ, οι σπουδαστές των δημόσιων ΙΕΚ του ΟΕΕΚ πληρώνουν δίδακτρα 367 ευρώ το εξάμηνο και των ΙΕΚ του ΟΑΕΔ 295 ευρώ το εξάμηνο. Δεν τους χορηγούνται συγγράμματα, ενώ η πρακτική τους άσκηση γίνεται σε ιδιωτικές επιχειρήσεις και ΝΠΔΔ χωρίς ασφάλιση και με μισθούς πολύ κάτω των συλλογικών συμβάσεων.

Παρουσιάζοντας τις θέσεις του ΚΚΕ για την επαγγελματική εκπαίδευση, ο Γιάννης Πρωτούλης υπογράμμισε πως το ΚΚΕ δε μιλά για κατάρτιση, αλλά για υψηλού επιπέδου επαγγελματική εκπαίδευση, που να παρέχεται στους σπουδαστές μέσα από δημόσιες και δωρεάν Επαγγελματικές Σχολές με το ενιαίο 12χρονο δημόσιο και δωρεάν σχολείο. Ακόμα επανέλαβε ότι το ΚΚΕ διεκδικεί άμεσα για τους σπουδαστές των ΙΕΚ κατάργηση των διδάκτρων, μειωμένο εισιτήριο στις συγκοινωνίες, δωρεάν διανομή συγγραμμάτων, πρακτική άσκηση στο αντικείμενο σπουδών με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα.

Ο Γ. Πρωτούλης κάλεσε τους σπουδαστές να «πάρετε την υπόθεση στα χέρια σας, να γραφτείτε στους συλλόγους σας», γιατί «εσείς θα πιέσετε. Να διεκδικήσετε, να φωνάξετε. Είναι το δίκιο σας».

Συζητώντας νωρίτερα με τον διευθυντή και τον υποδιευθυντή του ΙΕΚ, τόνισε ότι είναι απαράδεκτο να εργάζονται οι εκπαιδευτικοί ως ωρομίσθιοι, να αναγκάζονται να δουλεύουν από δω κι από κει και επισήμανε την πάγια θέση του ΚΚΕ για μονιμοποίηση όλων των εκπαιδευτικών, για πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα.

ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΚΚΕ
Απαράδεκτη η κατάσταση στα μουσικά σχολεία

Από την πρόσφατη κινητοποίηση μαθητών των μουσικών σχολείων στο Σύνταγμα
Από την πρόσφατη κινητοποίηση μαθητών των μουσικών σχολείων στο Σύνταγμα
Την απαράδεκτη κατάσταση που επικρατεί στα μουσικά σχολεία, ως αποτέλεσμα της πολιτικής της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, που χαρακτηρίζεται από τη βαθιά υποτίμηση της αισθητικής αγωγής στο σχολείο, και την πρόταση για καλλιτεχνική παιδεία σε κρατικά δωρεάν κέντρα σε κάθε δήμο, φέρνει για ακόμα μια φορά το ΚΚΕ στη Βουλή, με Ερώτηση προς τον υπουργό Παιδείας από τους βουλευτές Λιάνα Κανέλλη, Σπύρο Χαλβατζή, Κώστα Αλυσανδράκη, Αχιλλέα Κανταρτζή, Γιάννη Ζιώγα και Μπάμπη Χαραλάμπους.

«Ουσιαστική λύση στο πρόβλημα θα μπορούσε να δοθεί με: α) Τη δημιουργία ενιαίου δωδεκάχρονου βασικού σχολείου που να ενσωματώνει στο πρόγραμμά του την αισθητική αγωγή σαν αναπόσπαστο στοιχείο της γενικής παιδείας και β) την παράλληλη ίδρυση κρατικών κέντρων καλλιτεχνικής αγωγής σε επίπεδο δήμου, τα οποία θα παρέχουν δημόσια και δωρεάν καλλιτεχνική παιδεία», σημειώνουν οι βουλευτές του ΚΚΕ.

Στην Ερώτηση υπογραμμίζονται τα κυριότερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα μουσικά σχολεία: Τεράστιο πρόβλημα ελλείψεων σε καθηγητές μουσικής και γενικής παιδείας με συνέπεια την απώλεια πολλών ωρών μαθημάτων και την εξώθηση των μαθητών στα φροντιστήρια και στα ωδεία. Η επιζήμια για όλους τους μαθητές κατάτμηση του σχολείου σε επικαθήμενες βαθμίδες (Δημοτικό - Γυμνάσιο - Λύκειο) έχει ακόμη σοβαρότερες επιπτώσεις στα μουσικά σχολεία, καθώς διαρρηγνύει κάθε συνέχεια της μουσικής εκπαίδευσης στα ατομικά μαθήματα μουσικών οργάνων. Επιπλέον, για μια σειρά μουσικά όργανα δεν έχει συνταχθεί αναλυτικό πρόγραμμα. Οι γονείς υποχρεώνονται να αγοράζουν τα μουσικά όργανα των παιδιών τους, καθώς η κυβερνητική εξαγγελία για διάθεση 9 εκατ. ευρώ με σκοπό τη δωρεάν παροχή μουσικών οργάνων δεν έχει ακόμη υλοποιηθεί. Τα περισσότερα στεγάζονται σε ακατάλληλα και ανεπαρκή κτίρια, με πρόχειρες αίθουσες διδασκαλίας οργάνων, χωρίς αίθουσα εκδηλώσεων και βιβλιοθήκη και χωρίς αίθουσα εστιατορίου, παρότι τα παιδιά παραμένουν στο σχολείο μέχρι το απόγευμα. Οι απόφοιτοι των μουσικών σχολείων δεν αποκτούν κανένα τίτλο ή πιστοποίηση για τις μουσικές σπουδές που πραγματοποίησαν σε αυτά, παρά το γεγονός ότι η πιστοποίηση αυτή προβλέπεται σε σχετικό νόμο, που συνειδητά παραμένει ανενεργός.

ΛΑΡΙΣΑ
«Στριμωγμένα» δεκάδες νήπια

Ενα χαρακτηριστικό παράδειγμα που αποδεικνύει περίτρανα την κυνική αδιαφορία με την οποία η κυβέρνηση αντιμετωπίζει το ζήτημα οργάνωσης της νηπιακής εκπαίδευσης στη χώρα μας, αποτελεί το 55ο Νηπιαγωγείο Λάρισας. Σε μια μικρή και ακατάλληλη αίθουσα του εν λόγω νηπιαγωγείου φιλοξενούνται, ούτε λίγο ούτε πολύ, 41 νήπια!

Ενα μήνα μετά την έναρξη της σχολικής χρονιάς και παρά τις συνεχείς «ενοχλήσεις» των γονιών και των εκπαιδευτικών προς τους αρμοδίους, λύση στο πρόβλημα δε δίνεται. Η Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Λάρισας αναγνωρίζει, μεν, την οξύτητα του προβλήματος και δηλώνει ότι αναζητεί κάποια λύση, πλην όμως αποτέλεσμα κανένα. Αυτό έχει προκαλέσει την οργή και την αγανάκτηση των γονιών, οι οποίοι, σε συνέλευση που έκαναν, αποφάσισαν να διεκδικήσουν πιο μαχητικά το δίκιο τους.

Η τελευταία «δέσμευση» του προϊσταμένου της Διεύθυνσης, Χρ. Λιάπη, είναι η δήλωσή του πως «θα βρούμε λύση σε συνεννόηση με το Δήμο Λάρισας, με την υποδοχή μερικών παιδιών στον πλησιέστερο Σταθμό του δήμου»....

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΓΟΝΕΩΝ ΑΘΗΝΑΣ
Συγκέντρωση ενάντια στην αποκέντρωση

Συγκέντρωση ενάντια στην αποκέντρωση της εκπαίδευσης, με αιχμή τα προβλήματα στα νηπιαγωγεία, τα τροφεία στους παιδικούς σταθμούς και το οξυμένο κτιριακό πρόβλημα όλων των βαθμίδων, πραγματοποιείται σήμερα στις 6 μ.μ. στην πλατεία Δημαρχείου Αθήνας με πρωτοβουλία της Ομοσπονδίας Ενώσεων Συλλόγων Γονέων Νομαρχίας Αθήνας και τη συμμετοχή μαζικών φορέων του Δήμου Αθήνας.

«ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ»
Σήμερα η σύσκεψη

Η «Δημοκρατική Πανεπιστημονική Κίνηση» (ΔΗ.ΠΑ.Κ.) Αθήνας καλεί τους καθηγητές των Πανεπιστημίων της Αθήνας σε συζήτηση για το νόμο πλαίσιο και τις κινητοποιήσεις στα ΑΕΙ, σήμερα Πέμπτη 11 Οκτώβρη, στις 6.30 μ.μ., στην αίθουσα ΙΙΙ του νέου κτιρίου της Νομικής Σχολής (είσοδος από Μασσαλίας).

Το πρόγραμμα των εξορμήσεων

Συνεχίζεται η πλατιά εξόρμηση που πραγματοποιούν οι δυνάμεις της ΚΝΕ στους σπουδαστές των δημοσίων ΙΕΚ, για τα δικαιώματα στην επαγγελματική εκπαίδευση, στην εργασία, στον ελεύθερο χρόνο. Σήμερα, Πέμπτη, στις 6 μ.μ. στη Σιβιτανίδειο θα περιοδεύσει ο Γιάννης Πρωτούλης, Γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ. Το πρόγραμμα των περιοδειών έχει ως εξής:

Σήμερα, Πέμπτη

-- Στο ΙΕΚ Αργυρούπολης, η Αθηνά Τσάμη, μέλος της ΚΕΟΕ της ΚΝΕ, στις 6 το απόγευμα.

-- Στο ΙΕΚ Χαλανδρίου, ο Γιώργος Φραγκογιάννης, μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ στις 6 το απόγευμα.

-- Στο ΙΕΚ Ηλιούπολης, ο Δαφνής Γιώργος, στις 7 το απόγευμα.

Αύριο, Παρασκευή στις 6 το απόγευμα

-- Στο ΙΕΚ Αγίων Αναργύρων, ο Παναγής Γιώργος, μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ.

-- Στο ΙΕΚ Ν. Σμύρνης, η Σπεθογιάννη Καλλιόπη, μέλος του Γραφείου Αθήνας.

-- Στο ΙΕΚ Αγ. Δημητρίου, η Αθηνά Τσάμη, μέλος της ΚΕΟΕ της ΚΝΕ.

-- Στο ΙΕΚ Κηφισιάς, ο Μάκης Μακρής, μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ.

-- Στο ΙΕΚ Χαϊδαρίου, ο Παναγιώτης Παπαγεωργόπουλος, μέλος του Γραφείου του ΚΣ και γραμματέας της Οργάνωσης Αθήνας της ΚΝΕ.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ