ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 27 Φλεβάρη 2019
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΣΡΑΗΛ
Καταγγελία για πειραματόζωα πολιτικούς κρατούμενους και παιδιά!

Από παλιότερη κινητοποίηση για την απελευθέρωση των χιλιάδων πολιτικών κρατουμένων στις ισραηλινές φυλακές
Από παλιότερη κινητοποίηση για την απελευθέρωση των χιλιάδων πολιτικών κρατουμένων στις ισραηλινές φυλακές
Αποτροπιασμό προκαλούν αποκαλύψεις για πειράματα ισραηλινών φαρμακευτικών εταιρειών και πολεμικών βιομηχανιών σε βάρος Παλαιστινίων αμάχων, κρατουμένων και μη, που έκανε πριν από λίγες μέρες η Παλαιστίνια πανεπιστημιακός και λέκτορας στο Εβραϊκό Πανεπιστήμιο, Ναντέρα Σαλχούμπ Κεβορκιάν, στη διάρκεια διάλεξης που έδωσε στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια της Νέας Υόρκης.

«Οι παλαιστινιακές περιοχές είναι εργαστήρια. Η εφεύρεση προϊόντων και υπηρεσιών από επιχορηγούμενες από το κράτος εταιρείες ασφαλείας τροφοδοτείται από τις μακροπρόθεσμες απαγορεύσεις κυκλοφορίας και την καταπίεση των Παλαιστινίων από τον ισραηλινό στρατό», τόνισε στην ομιλία της. Υποστήριξε ότι οι ισραηλινές κατοχικές αρχές έχουν εκδώσει άδειες σε μεγάλες φαρμακευτικές εταιρείες προκειμένου να διενεργήσουν πειράματα σε βάρος Παλαιστινίων πολιτικών κρατουμένων και Αράβων του Ισραήλ που κρατούνται στις ισραηλινές φυλακές. Αποκάλυψε ακόμη ότι οι κατοχικές αρχές δεν διστάζουν να κάνουν πειραματόζωα ακόμη και μικρά παιδιά, σε βάρος των οποίων δοκιμάζουν νέα όπλα ή διενεργούν δοκιμές σε συνοικίες της κατεχόμενης Ανατολικής Ιερουσαλήμ.

Οι καταγγελίες της καθηγήτριας συμπίπτουν με την πρόσφατη άρνηση των ισραηλινών αρχών να παραδώσουν τη σορό του 51χρονου Παλαιστίνιου πολιτικού κρατούμενου Φάρες Μπαρούντ, που πέθανε στις 6 Φλεβάρη στις ισραηλινές φυλακές, υποφέροντας επί χρόνια από διάφορες σοβαρές ασθένειες. Μιλώντας σε δημοσιογράφους, συγγενείς του Μπαρούντ εξέφρασαν φόβο ότι μπορεί να είχε υποβληθεί εν αγνοία του σε πειράματα και γι' αυτό αρνήθηκαν να τους παραδώσουν τη σορό του.

Δεν είναι η πρώτη φορά που δημοσιοποιούνται παρόμοιες καταγγελίες. Τον Ιούλη του 1997, η ισραηλινή εφημερίδα «Γεντιότ Αχρονότ» είχε δημοσιεύσει ρεπορτάζ όπου η πρώην πρόεδρος της Βουλής, Ντάλια Ιτζίκ, παραδεχόταν ότι το ισραηλινό υπουργείο Υγείας είχε επιτρέψει σε φαρμακευτικές εταιρείες να δοκιμάσουν πειραματικά φάρμακα σε κρατούμενους, τονίζοντας ότι είχαν διενεργηθεί πάνω από 5.000 κλινικές δοκιμές.

ΒΡΕΤΑΝΙΑ - BREXIT
Η Μέι πετάει το μπαλάκι στη Βουλή

ΛΟΝΔΙΝΟ.--

Η Βρετανίδα πρωθυπουργός, Τερέζα Μέι, προσπάθησε χτες να καθησυχάσει τη Βουλή των Κοινοτήτων ότι οι βουλευτές θα έχουν τον τελευταίο λόγο είτε σε ενδεχόμενη καθυστέρηση της διαδικασίας αποχώρησης της Μεγάλης Βρετανίας από την ΕΕ, είτε στην αποτροπή ενός Brexit δίχως συμφωνία σε περίπτωση που απορρίψουν (για μία ακόμη φορά...), στην επόμενη σημαντική ψηφοφορία η οποία προγραμματίστηκε για τις 12 Μάρτη, το σχέδιο συμφωνίας που πέτυχε με την ΕΕ τον περασμένο Νοέμβρη. Η Μ. Βρετανία θα αποχωρήσει από την ΕΕ χωρίς συμφωνία στις 29 Μάρτη «μόνο αν εξασφαλίσει τη σαφή συναίνεση του Κοινοβουλίου», τόνισε η Μέι. Τάχθηκε ωστόσο εναντίον μίας πολύμηνης παράτασης, λέγοντας ότι κάτι τέτοιο θα παρέτεινε την κατάσταση αβεβαιότητας.

Ο αρχηγός των αντιπολιτευόμενων Εργατικών, Τζέρεμι Κόρμπιν, απάντησε ότι αν η κυβερνητική συμφωνία για το Brexit εγκριθεί από το Κοινοβούλιο, θα πρέπει να υποβληθεί σε μια «επιβεβαιωτική λαϊκή ψηφοφορία», δηλαδή σε νέο δημοψήφισμα. Τόνισε ότι «η αποτυχημένη συμφωνία της πρωθυπουργού δεν παρέχει βεβαιότητα ή εγγυήσεις για το μέλλον και απορρίφθηκε ευρέως από τη Βουλή αυτή». Κατηγόρησε έτσι την Μέι για «κακόγουστη και παράτολμη» χρονοτριβή σε σχέση με το Brexit. «Δεν μπορούμε να θέσουμε σε κίνδυνο τη βιομηχανία της χώρας μας και τον βιοπορισμό του κόσμου», πρόσθεσε.

Νωρίτερα, το αρμόδιο για το Brexit υπουργείο δημοσιοποίησε έκθεση για τις συνέπειες μίας ενδεχόμενης αποχώρησης της χώρας από την ΕΕ δίχως συμφωνία. Μεταξύ άλλων εκτιμήθηκε ότι θα είχε επιπρόσθετες ζημιές στη βιομηχανία και τις επιχειρήσεις τουλάχιστον 13 δισ. στερλινών, ότι θα προκαλούσε μεγάλο κύμα ακρίβειας σε τρόφιμα, φάρμακα και άλλα βασικά προϊόντα, αλλά και πολύμηνες καθυστερήσεις σε εμπορεύματα που φτάνουν στη χώρα μέσω του λιμανιού στο Ντόβερ από άλλες χώρες της ΕΕ.

Το βρετανικό δίκτυο BBC, σε μια προσπάθεια να χαρτογραφήσει τις επόμενες κρίσιμες συνεδριάσεις στη Βουλή των Κοινοτήτων, μετέδωσε ότι σε περίπτωση που στις 12 Μάρτη απορριφθεί το κυβερνητικό σχέδιο για το Brexit, τότε θα ακολουθήσει νέα ψηφοφορία στις 13 Μάρτη, με θέμα το αν θα υπάρξει αποχώρηση από την ΕΕ δίχως συμφωνία. Αν ψηφιστεί, τότε η Βρετανία θα αποχωρήσει από την ΕΕ στις 29 Μάρτη χωρίς συμφωνία. Αν απορριφθεί (το πιθανότερο), θα γίνει νέα ψηφοφορία στις 14 Μάρτη με θέμα την καθυστέρηση του Brexit. Αν εγκριθεί, η Μέι θα πρέπει να ζητήσει την ομόφωνη συγκατάθεση των άλλων 27 χωρών - μελών της ΕΕ.

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΑΜΠΟΥΤΖΑ.-- Ο εκπρόσωπος Τύπου της προεκλογικής εκστρατείας του Νιγηριανού Προέδρου Μουχαμάντου Μπουχάρι υποστήριξε χτες πως ο τελευταίος επανεξελέγη κατά τις προεδρικές εκλογές του Σαββατοκύριακου. Κάλεσε τον ισχυρότερο υποψήφιο της αντιπολίτευσης, εκατομμυριούχο Ατίκου Αμπουμπακάρ, να αποδεχτεί την ήττα του «με χάρη και ηρεμία». Μέρος των επίσημων αποτελεσμάτων έδειχνε τον Μπουχάρι να έχει πάρει πάνω από 1,6 εκατ. ψήφους και να έχει βγει πρώτος σε 13 από τις 36 πολιτείες της χώρας. Αντίθετα, ο Αμπουμπακάρ φάνηκε να υπερισχύει σε 10 πολιτείες, οι περισσότερες στο νότιο τμήμα της χώρας.

ΒΟΥΚΟΥΡΕΣΤΙ.-- Στους 151 έφτασε χτες ο αριθμός των ανθρώπων στη Ρουμανία που πέθαναν από την επιδημία γρίπης που πλήττει τη χώρα εδώ και βδομάδες. Τα περισσότερα θύματα είχαν σοβαρά προβλήματα υγείας και δεν είχαν εμβολιαστεί κατά των ιών της γρίπης.

ΛΟΝΔΙΝΟ.-- Ανώτατο Δικαστήριο στο Λονδίνο απέρριψε την προσφυγή παραδοσιακών ταξιτζήδων που ζητούσαν να αρθεί η άδεια λειτουργίας της διαδικτυακής πλατφόρμας παροχής υπηρεσιών μεταφορών με ΙΧ αυτοκίνητα «Uber».

ΝΙΑΜΕΪ.-- Υπουργοί από το Σουδάν, τη Λιβύη, το Τσαντ και τον Νίγηρα αποφάσισαν τη δημιουργία Κοινού Επιχειρησιακού Κέντρου για τη «βελτίωση της προστασίας» των συνόρων τους.

ΧΑΡΤΟΥΜ.-- Μετά την κήρυξη «έκτακτης κατάστασης» στο Σουδάν, ο Πρόεδρος της χώρας, Ομάρ αλ Μπασίρ, απαγόρευσε και τις διαδηλώσεις, ενώ προχώρησε σε αξιολογήσεις και κρίσεις ανώτερων αξιωματούχων του στρατού, διορίζοντας τον στρατηγό Εσάμ Ντιν Μουμπάρακ στη νεοσύστατη θέση του «κρατικού υπουργού Αμυνας».

ΑΛΓΕΡΙΑ
Διαδηλώσεις κατά της υποψηφιότητας Μπουτεφλίκα

ΑΛΓΕΡΙ.--

Φουντώνουν οι φοιτητικές διαδηλώσεις στο Αλγέρι και άλλες πόλεις της χώρας, περίπου ενάμιση μήνα πριν τις κρίσιμες προεδρικές εκλογές της 18ης Απρίλη στην Αλγερία, με αφορμή την απόφαση του 81χρονου Αλγερινού Προέδρου Αμπντελαζίζ Μπουτεφλίκα να διεκδικήσει πέμπτη προεδρική θητεία.

Η πιο μαζική φοιτητική κινητοποίηση πραγματοποιήθηκε στην πανεπιστημιούπολη στο Αλγέρι, όπου πολλές εκατοντάδες νέοι έκλεισαν την είσοδο των εγκαταστάσεων και πραγματοποίησαν συγκέντρωση διαμαρτυρίας. Κρατώντας στα χέρια αλγερινές σημαίες φώναζαν τα συνθήματα: «Μπουτεφλίκα αποσύρσου» και «Οχι σε πέμπτη θητεία». Απέναντί τους είχαν συγκεντρωθεί από νωρίς ισχυρές δυνάμεις της αστυνομίας παρακολουθώντας στενά την κινητοποίηση.

Επιπρόσθετη αφορμή για την κατάληψη του πανεπιστημίου έδωσε η απόφαση 11 φοιτητικών ενώσεων να αναρτήσουν στο διαδίκτυο ανακοίνωση με την οποία εξέφραζαν την υποστήριξή τους στην υποψηφιότητα του απερχόμενου Προέδρου.

Πανεπιστημιακοί καθηγητές κάλεσαν συναδέλφους τους να στηρίξουν τις φοιτητικές κινητοποιήσεις κατά της νέας υποψηφιότητας του Μπουτεφλίκα στις εκλογές, καλώντας τους να κάνουν «το καθήκον τους» και να ακούσουν «τη φωνή του λαού που ξεσηκώνεται κατά μίας πραγματικής απειλής για το μέλλον και τη σταθερότητα της χώρας μας».

Νωρίτερα, ο Αλγερινός πρωθυπουργός Αχμεντ Ουγιαχία προσπάθησε να εκτονώσει τις αντιδράσεις, λέγοντας πως σε τελική ανάλυση «οι κάλπες θα αποφασίσουν με ήρεμο και πολιτισμένο τρόπο» εάν θα παραμείνει στην εξουσία ο Πρόεδρος Μπουτεφλίκα.

Οι πρώτες κινητοποιήσεις στην Αλγερία ενάντια στην απόφαση του Μπουτεφλίκα (που υποφέρει από σοβαρά προβλήματα υγείας και μετέβη χτες για πολλοστή φορά στην Ελβετία για νοσηλεία) ξεκίνησαν την Παρασκευή. Δεκάδες χιλιάδες άτομα διαδήλωσαν στο Αλγέρι, παρά την απαγόρευση που ισχύει εδώ και χρόνια για μαζικές διαδηλώσεις. Παρόμοια κινητοποίηση, με σαφώς μικρότερη συμμετοχή, πραγματοποιήθηκε και την Κυριακή, στη διάρκεια της οποίας τραυματίστηκαν τουλάχιστον τρία άτομα από τα πυρά αστυνομικών που έριξαν «στο ψαχνό» για εκφοβισμό...

ΙΡΑΝ
Δεν έγινε δεκτή η παραίτηση Ζαρίφ

ΤΕΧΕΡΑΝΗ.--

Η απόφαση του Ιρανού Προέδρου Χασάν Ροχανί να μην αποδεχτεί την ξαφνική προχτεσινοβραδινή παραίτηση του υπουργού Εξωτερικών, Μοχάμεντ Τζαβάντ Ζαρίφ, δείχνει να ενισχύει πολιτικά τον έμπειρο διπλωμάτη που διαπραγματεύτηκε με επιτυχία το 2015 την επίτευξη διεθνούς συμφωνίας για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα. Είχε προηγηθεί η ανάρτηση μηνύματος του Ζαρίφ στον προσωπικό λογαριασμό στο «Instagram», όπου εξέφραζε ευγνωμοσύνη «για τη γενναιοδωρία του αγαπητού και γενναίου λαού και αρχών του Ιράν», που τον εμπιστεύτηκαν τους 67 μήνες που έμεινε στην ανώτερη θέση του υπουργείου Εξωτερικών. «Απολογούμαι για την ανικανότητα να συνεχίσω να υπηρετώ και για τα ελαττώματα της θητείας μου», κατέληξε.

Νωρίτερα είχε δώσει συνέντευξη στην ιρανική εφημερίδα «Jomhuri Eslami», χαρακτηρίζοντας «θανατηφόρο δηλητήριο που υπονομεύει την εξωτερική πολιτική» τις διενέξεις μεταξύ των ιρανικών κομμάτων. Στην ίδια συνέντευξη ο Ζαρίφ επισήμανε πως αυτοί που ευθύνονται για την αποδυνάμωση της διεθνούς συμφωνίας του 2015 για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα είναι ο Αμερικανός Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ και ο Αμερικανός σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας Τζον Μπόλτον και όχι ο Ιρανός Πρόεδρος, λέγοντας: «Αντί να καταδικάσετε τον Τραμπ, γιατί έρχεστε και καταδικάζετε τον εκλεγμένο Πρόεδρο του λαού; Ερχεστε και καταδικάζετε την εξωτερική πολιτική. Ποιο είναι το αποτέλεσμα; Το αποτέλεσμα είναι ότι ο λαός χάνει τις ελπίδες του για το μέλλον».

Σε κάθε περίπτωση, η είδηση έπεσε σαν κεραυνός στην Τεχεράνη. Μέχρι νωρίς χτες το πρωί, πάνω από 160 βουλευτές συγκέντρωσαν υπογραφές απαιτώντας από τον Πρόεδρο Ροχανί να μην αποδεχτεί την επιστολή παραίτησης.

Αίσθηση προκάλεσε και στις Βρυξέλλες, όπου εκπρόσωπος της επικεφαλής της ΕΕ για την Κοινή Εξωτερική Πολιτική, Φεντερίκα Μογκερίνι, εξέφρασε αφενός ανησυχία για την πληροφορία και αφετέρου την ελπίδα πως η παραίτηση Ζαρίφ δεν θα γίνει αποδεκτή.

Αντίθετα, ένας από τους ελάχιστους που εξέφρασε ικανοποίηση ήταν ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου. «Ο Ζαρίφ αποχώρησε, στα τσακίδια. Για όσο διάστημα είμαι εδώ, το Ιράν δεν θα αποκτήσει πυρηνικές βόμβες», ανέφερε σε ανάρτησή του στο «Twitter».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ