Τετάρτη 27 Φλεβάρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΣΡΑΗΛ
Καταγγελία για πειραματόζωα πολιτικούς κρατούμενους και παιδιά!

Από παλιότερη κινητοποίηση για την απελευθέρωση των χιλιάδων πολιτικών κρατουμένων στις ισραηλινές φυλακές
Από παλιότερη κινητοποίηση για την απελευθέρωση των χιλιάδων πολιτικών κρατουμένων στις ισραηλινές φυλακές
Αποτροπιασμό προκαλούν αποκαλύψεις για πειράματα ισραηλινών φαρμακευτικών εταιρειών και πολεμικών βιομηχανιών σε βάρος Παλαιστινίων αμάχων, κρατουμένων και μη, που έκανε πριν από λίγες μέρες η Παλαιστίνια πανεπιστημιακός και λέκτορας στο Εβραϊκό Πανεπιστήμιο, Ναντέρα Σαλχούμπ Κεβορκιάν, στη διάρκεια διάλεξης που έδωσε στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια της Νέας Υόρκης.

«Οι παλαιστινιακές περιοχές είναι εργαστήρια. Η εφεύρεση προϊόντων και υπηρεσιών από επιχορηγούμενες από το κράτος εταιρείες ασφαλείας τροφοδοτείται από τις μακροπρόθεσμες απαγορεύσεις κυκλοφορίας και την καταπίεση των Παλαιστινίων από τον ισραηλινό στρατό», τόνισε στην ομιλία της. Υποστήριξε ότι οι ισραηλινές κατοχικές αρχές έχουν εκδώσει άδειες σε μεγάλες φαρμακευτικές εταιρείες προκειμένου να διενεργήσουν πειράματα σε βάρος Παλαιστινίων πολιτικών κρατουμένων και Αράβων του Ισραήλ που κρατούνται στις ισραηλινές φυλακές. Αποκάλυψε ακόμη ότι οι κατοχικές αρχές δεν διστάζουν να κάνουν πειραματόζωα ακόμη και μικρά παιδιά, σε βάρος των οποίων δοκιμάζουν νέα όπλα ή διενεργούν δοκιμές σε συνοικίες της κατεχόμενης Ανατολικής Ιερουσαλήμ.

Οι καταγγελίες της καθηγήτριας συμπίπτουν με την πρόσφατη άρνηση των ισραηλινών αρχών να παραδώσουν τη σορό του 51χρονου Παλαιστίνιου πολιτικού κρατούμενου Φάρες Μπαρούντ, που πέθανε στις 6 Φλεβάρη στις ισραηλινές φυλακές, υποφέροντας επί χρόνια από διάφορες σοβαρές ασθένειες. Μιλώντας σε δημοσιογράφους, συγγενείς του Μπαρούντ εξέφρασαν φόβο ότι μπορεί να είχε υποβληθεί εν αγνοία του σε πειράματα και γι' αυτό αρνήθηκαν να τους παραδώσουν τη σορό του.

Δεν είναι η πρώτη φορά που δημοσιοποιούνται παρόμοιες καταγγελίες. Τον Ιούλη του 1997, η ισραηλινή εφημερίδα «Γεντιότ Αχρονότ» είχε δημοσιεύσει ρεπορτάζ όπου η πρώην πρόεδρος της Βουλής, Ντάλια Ιτζίκ, παραδεχόταν ότι το ισραηλινό υπουργείο Υγείας είχε επιτρέψει σε φαρμακευτικές εταιρείες να δοκιμάσουν πειραματικά φάρμακα σε κρατούμενους, τονίζοντας ότι είχαν διενεργηθεί πάνω από 5.000 κλινικές δοκιμές.


Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org