Τετάρτη 27 Φλεβάρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΡΑΝ
Δεν έγινε δεκτή η παραίτηση Ζαρίφ

ΤΕΧΕΡΑΝΗ.--

Η απόφαση του Ιρανού Προέδρου Χασάν Ροχανί να μην αποδεχτεί την ξαφνική προχτεσινοβραδινή παραίτηση του υπουργού Εξωτερικών, Μοχάμεντ Τζαβάντ Ζαρίφ, δείχνει να ενισχύει πολιτικά τον έμπειρο διπλωμάτη που διαπραγματεύτηκε με επιτυχία το 2015 την επίτευξη διεθνούς συμφωνίας για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα. Είχε προηγηθεί η ανάρτηση μηνύματος του Ζαρίφ στον προσωπικό λογαριασμό στο «Instagram», όπου εξέφραζε ευγνωμοσύνη «για τη γενναιοδωρία του αγαπητού και γενναίου λαού και αρχών του Ιράν», που τον εμπιστεύτηκαν τους 67 μήνες που έμεινε στην ανώτερη θέση του υπουργείου Εξωτερικών. «Απολογούμαι για την ανικανότητα να συνεχίσω να υπηρετώ και για τα ελαττώματα της θητείας μου», κατέληξε.

Νωρίτερα είχε δώσει συνέντευξη στην ιρανική εφημερίδα «Jomhuri Eslami», χαρακτηρίζοντας «θανατηφόρο δηλητήριο που υπονομεύει την εξωτερική πολιτική» τις διενέξεις μεταξύ των ιρανικών κομμάτων. Στην ίδια συνέντευξη ο Ζαρίφ επισήμανε πως αυτοί που ευθύνονται για την αποδυνάμωση της διεθνούς συμφωνίας του 2015 για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα είναι ο Αμερικανός Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ και ο Αμερικανός σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας Τζον Μπόλτον και όχι ο Ιρανός Πρόεδρος, λέγοντας: «Αντί να καταδικάσετε τον Τραμπ, γιατί έρχεστε και καταδικάζετε τον εκλεγμένο Πρόεδρο του λαού; Ερχεστε και καταδικάζετε την εξωτερική πολιτική. Ποιο είναι το αποτέλεσμα; Το αποτέλεσμα είναι ότι ο λαός χάνει τις ελπίδες του για το μέλλον».

Σε κάθε περίπτωση, η είδηση έπεσε σαν κεραυνός στην Τεχεράνη. Μέχρι νωρίς χτες το πρωί, πάνω από 160 βουλευτές συγκέντρωσαν υπογραφές απαιτώντας από τον Πρόεδρο Ροχανί να μην αποδεχτεί την επιστολή παραίτησης.

Αίσθηση προκάλεσε και στις Βρυξέλλες, όπου εκπρόσωπος της επικεφαλής της ΕΕ για την Κοινή Εξωτερική Πολιτική, Φεντερίκα Μογκερίνι, εξέφρασε αφενός ανησυχία για την πληροφορία και αφετέρου την ελπίδα πως η παραίτηση Ζαρίφ δεν θα γίνει αποδεκτή.

Αντίθετα, ένας από τους ελάχιστους που εξέφρασε ικανοποίηση ήταν ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου. «Ο Ζαρίφ αποχώρησε, στα τσακίδια. Για όσο διάστημα είμαι εδώ, το Ιράν δεν θα αποκτήσει πυρηνικές βόμβες», ανέφερε σε ανάρτησή του στο «Twitter».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ