Κυριακή 3 Σεπτέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Ρεπορτάζ: Χρήστος ΜΑΝΤΑΛΟΒΑΣ

Ρεπορτάζ: Χρήστος ΜΑΝΤΑΛΟΒΑΣ

«Η κυβέρνηση θα μας βρει μπροστά της»

Μια συζήτηση με τον Αβραάμ Μπαμπάλα, επικεφαλής της Συντονιστικής Επιτροπής Σεισμοπλήκτων Μενιδίου

Ο Αβραάμ Μπαμπάλας μένει στον καταυλισμό «Πλάτων» και είναι επικεφαλής της Συντονιστικής Επιτροπής Σεισμοπλήκτων Μενιδίου. Μιλήσαμε μαζί του για να μας δώσει μια συνολικότερη εικόνα της κατάστασης που επικρατεί.

Ο Α. Μπαμπάλας, αναφερόμενος στα δάνεια, επισημαίνει ότι «Βρισκόμαστε εκεί που ξεκινήσαμε. Υπάρχει ένας δρόμος ταχύτητας από το ΥΠΕΧΩΔΕ στην τράπεζα και από την τράπεζα στο ΥΠΕΧΩΔΕ. Πρέπει να εγκριθεί το δάνειό σου από το ΥΠΕΧΩΔΕ και από εκεί τα χαρτιά σου να πάνε στην τράπεζα. Εκεί, συνεχίζει, περνάνε τρεις μέχρι πέντε μήνες, για να εξεταστεί ο φάκελός σου, και μετά σου ζητάνε συμπληρωματικά χαρτιά. Το ποσό που σου βγάζουνε στο δίνουνε σε τρεις δόσεις. Ομως το τρίτο μέρος του δανείου που είναι κρατική αρωγή το παίρνεις εφόσον έχεις φτιάξει το σπίτι. Εκτός από τις καθυστερήσεις υπάρχει και το πρόβλημα του ύψους των δανείων. Οι 130.000 ανά τετραγωνικό μέτρο που δίνει η κυβέρνηση, δε φτάνουν και αναγκάζεσαι να δανειστείς από αλλού με προσημειώσεις και υποθήκες για να τελειώσεις το σπίτι, για να πάρεις την κρατική αρωγή. Ουσιαστικά, σπρώχνουν τους ανθρώπους στις τράπεζες και θα τους κάνουν να χρωστάνε ακόμα και τα δισέγγονά τους».

Ενα άλλο σημαντικό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι σεισμόπληκτοι είναι η ενοικίαση ενός σπιτιού. «Δύσκολα πας να νοικιάσεις ξανά σπίτι χωρίς να ξέρεις ότι είναι γερό. Ομως και αυτά που είναι αξιόπιστα σπίτια, θα πρέπει να είσαι βιομήχανος για να το πληρώσεις. Θέλεις το λιγότερο 120 - 130.000 δρχ. το μήνα για ενοίκιο. Εμείς προτείνουμε ως Συντονιστική Επιτροπή - για όσους τουλάχιστον πρώην ενοικιαστές έχουν τις προϋποθέσεις - να εκπονηθεί άμεσα πρόγραμμα εργατικής κατοικίας. Στο κάτω - κάτω ο Οργανισμός Εργατικής Κατοικίας δε βάζει και δικά του κονδύλια. Τα υπόλοιπα είναι από τον μπεζαχτά των εργαζομένων. Υποχρέωσή τους είναι να στεγάσουν τον κόσμο».

Ο Α. Μπαμπάλας μιλά για τα καθημερινά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι άνθρωποι στους καταυλισμούς. «Ζητάμε, λέει, ως Συντονιστικό να φυλάσσονται οι χώροι και να υπάρχουν τουλάχιστον ένας παιδίατρος και ένας παθολόγος σε κάθε καταυλισμό για τα έκτακτα περιστατικά. Ομως, τόσο ο υπουργός Δημόσιας Τάξης όσο και ο υπουργός Υγείας μας απάντησαν ότι το έμψυχο δυναμικό που διαθέτουν στις περιοχές είναι επαρκές. Εμείς τους προκαλούμε να έρθουν οι ίδιοι να διαπιστώσουν αν ισχύουν αυτά που λένε».

Καταλήγοντας ο Α. Μπαμπάλας τόνισε ότι την κύρια ευθύνη για τα όσα συμβαίνουν την έχει η κυβέρνηση που ασελγεί σε βάρος των σεισμοπαθών. «Ομως - συνεχίζει - αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί άλλο. Η κυβέρνηση θα μας βρει μπροστά της».

Ενας χρόνος μετά το σεισμό...

60.000 οικογένειες μένουν ακόμα σε προσωρινά ακατάλληλα σπίτια...

Οι συγγενείς των 154 νεκρών περιμένουν ακόμα να μάθουν τους υπεύθυνους για την κατάρρευση των κτιρίων...

Χιλιάδες σεισμόπληκτοι συνεχίζουν να ζουν στα «μεταλλικά τους κουτιά», τα λυόμενα...

Εκατοντάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις έβαλαν «λουκέτο»...

Λίγοι είναι οι τυχεροί που έχουν εισπράξει την πρώτη δόση της επιδότησης ενοικίου...

Ενας μεγάλος αριθμός σεισμοπλήκτων δεν έχει εξασφαλίσει ούτε καν την απαιτούμενη έγκριση για το δάνειο ανακατασκευής ή επισκευής...

Η κρατική βοήθεια για τις επισκευές των σπιτιών που υπέστησαν βλάβες είναι πενταροδεκάρες...

* * *

Σεπτέμβρης 2000.

Ενας χρόνος μετά τον καταστροφικό σεισμό που σκόρπισε το θάνατο και την καταστροφή. Ενας χρόνος μετά τις ελπίδες που η κυβέρνηση μοίραζε απλόχερα στο Μενίδι, στα Ανω Λιόσια, στη Νέα Φιλαδέλφεια, στην Πετρούπολη, στην Κάτω Κηφισιά, στη Μεταμόρφωση, σε όλη την Αττική.

Ενας χρόνος...

Που, σαν τραγική σύμπτωση, έρχεται και «κλείνει», στην αρχή μιας νέας τραγωδίας. Και «συναντά» κι άλλους νεκρούς. Κι άλλες καταστροφές. Κι άλλους άστεγους. Αυτή τη φορά από τη φωτιά.

Ενας χρόνος...

Που βρίσκει τον κ. Λαλιώτη να δηλώνει ευθαρσώς στους συγγενείς των 154 θυμάτων ότι δε βρέθηκαν οι φάκελοι των κτιρίων που κατέρρευσαν...

Και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να μιλά για τις ευθύνες των βοσκών που καίνε τα δάση...

Και τους αξιότιμους αρμόδιους υπουργούς να ρίχνουν τις ευθύνες στους ίδιους τους νεκρούς που κάηκαν...

Ολα σε έναν ατέλειωτο κύκλο επανάληψης...

* * *

Πηγή του κακού η πολιτική που εφαρμόζουν. Πολιτική που είναι ταγμένη να υπηρετεί το μεγάλο κεφάλαιο. Που γεννά και πολλαπλασιάζει τις καταστροφές γιατί αυτή ακριβώς είναι η λογική της. Που στέλνει τους σεισμόπληκτους, πίσω στα χαλάσματα για να βρουν λογαριασμούς της ΔΕΗ και να εισπράξουν τις 200.000 δραχμές.

Που χαρίζει δισεκατομμύρια σε επιχειρηματίες, αλλά δεν μπορεί να ικανοποιήσει τις «παράλογες απαιτήσεις» των σεισμοπλήκτων που ζητούν περισσότερα χρήματα για την αποκατάσταση των ζημιών...

* * *

Από σήμερα ο «Ρ» θα προσπαθήσει να αναδείξει την κατάσταση που επικρατεί στην Αττική, ένα χρόνο μετά το σεισμό. Το αφιέρωμα ξεκινά σήμερα από την κατάσταση που επικρατεί στους καταυλισμούς του Μενιδίου. Μία περιοχή που χτυπήθηκε σκληρά από το σεισμό.

Τις επόμενες μέρες με ρεπορτάζ, συνεντεύξεις, άρθρα, που θα ακολουθήσουν, θα επιχειρήσουμε να αποτυπώσουμε όσα συμβαίνουν εκεί, όπου δεν υπάρχουν μόνο οι μνήμες του σεισμού. Αλλά ο καθημερινός εφιάλτης!


Κ. Π.

ΤΗΝ ΤΡΙΤΗ:

Στα Ανω Λιόσια

ΚΑΤΑΥΛΙΣΜΟΙ ΣΕΙΣΜΟΠΛΗΚΤΩΝ ΜΕΝΙΔΙΟΥ
Σα να πέρασε μόλις μια μέρα!

Τίποτα ουσιαστικά δεν άλλαξε για τους σεισμόπληκτους του Μενιδίου, που μένουν ακόμα - ένα χρόνο μετά το σεισμό - στα μεταλλικά κλουβιά, όπως αποκαλούν οι ίδιοι τα λυόμενα.

Κάθε μέρα για τους σεισμόπληκτους που ζουν στους καταυλισμούς Λαθαία Β`, Μεγάλα Σχοίνα, Καποτά και Πλάτωνα στο Μενίδιγίνεται όλο και πιο καθαρό ότι θα συνεχίσουν να μένουν σε αυτά για πολύ καιρό ακόμα, αφού η κυβέρνηση αδιαφορεί για τις ανάγκες τους και προωθεί τη διαδικασία αποκατάστασης με πολύ αργούς ρυθμούς.

Επιπλέον το ύψος των δανείων που τους δίνει για την ανακατασκευή των σπιτιών τους είναι πολύ μικρό και έτσι αναγκάζονται να χρεώνονται στις τράπεζες παίρνοντας επιπλέον υψηλότοκα δάνεια.

Καταυλισμός «Λαθαία Β`»

Η Μ. Παναγιωτοπούλου που μένει στον καταυλισμό Λαθαία Β` μας λέει για το γιο της: «Ο γιος μου είχε συνεργείο αυτοκινήτων που καταστράφηκε με το σεισμό. Του έχει στοιχίσει μέχρι τώρα για να το ξαναφτιάξει 18 εκατομμύρια και ακόμα δεν το έχει τελειώσει. Ως σεισμόπληκτο του δώσανε δάνειο μόνο 5,5 εκατομμύρια και από αυτά πρέπει να πληρώσει το μηχανικό και το ΙΚΑ. Πώς να του φθάσουνε αυτά τα λεφτά; Εχει χρεωθεί μέχρι το λαιμό. Κοντεύει να τον κλείσουν φυλακή».

Η Αγγελική Ρ . (δεν ήθελε να δημοσιευτεί το όνομά της) είχε την «ατυχία» να χαρακτηριστεί το σπίτι της κίτρινο. Και αυτό γιατί οι επισκευές των ζημιών θα τις κοστίσουν τουλάχιστον 20 εκατομμύρια, ενώ της δίνουνε μόνο τρία εκατομμύρια. «Καλύτερα να γκρεμιζόταν» κατέληξε.

Ψευτοκατασκευές, για να διαφυλαχτεί ό,τι απόμεινε από το νοικοκυριό. Μόλις και μετά βίας τα μεταλλικά κλουβιά των 20 τ.μ. χωράνε μερικά έπιπλα
Ψευτοκατασκευές, για να διαφυλαχτεί ό,τι απόμεινε από το νοικοκυριό. Μόλις και μετά βίας τα μεταλλικά κλουβιά των 20 τ.μ. χωράνε μερικά έπιπλα
Πιο κάτω, σε έναν οικίσκο, ο Πέτρος Περάκης επισημαίνει ότι δε φτάνει που δίνουν λίγα λεφτά για να ξαναφτιάξουν τα σπίτια, αλλά καθυστερούν και να τα δώσουν, αφού «το Υποθηκοφυλακείο και η Πολεοδομία δε λειτουργούν αυτό το μήνα λόγω... διακοπών!».

Ο Μιχάλης Μιχαηλίδης μας λέει για το πρόβλημα της οικογένειας του, «ο γιος μου είχε ένα φούρνο που καταστράφηκε και αυτός και τα σπίτια που έμεναν οι οικογένειές μας. Τώρα μας δίνουν 50 εκατομμύρια για να αγοράσουμε καινούριο εξοπλισμό για το φούρνο, αλλά τα 25 από αυτά θα πάνε στα χαρτιά και τα υπόλοιπα θα μας τα δώσουνε όταν φτιάξουμε το κτίριο ξανά. Πώς θα γίνει αυτό, αφού το δάνειο για το κτίριο είναι τόσο χαμηλό;».

Οταν τον ρωτήσαμε για τη βοήθεια, που έχουν ως καταυλιζόμενοι, από την κυβέρνηση μας απάντησε: «Ποια βοήθεια; Κάτι λίγα λεφτά που μοίρασαν στην αρχή και κάτι τρόφιμα που ούτε τα σκυλιά δεν τα τρώνε. Και αυτά στην αρχή, τώρα τα βγάζουμε πέρα μόνοι μας».

Καταυλισμός «Μεγάλα Σχοίνα»

Στο καταυλισμό Μεγάλα Σχοίνα μιλήσαμε με τη Μ. Σιόλη, μέλος της προσωρινής Διοικούσας Επιτροπής «Αξιον Εστί», όπως λέγεται ο σύλλογος των σεισμοπαθών.

«Τίποτα - λέει - από όσα έχουμε ζητήσει δεν έγιναν ακόμα. Ούτε γιατροί, ούτε παιδικός σταθμός, ούτε συγκοινωνίες. Ακόμα και την εγκατάσταση δικτύου αποχέτευσης για τον καταυλισμό που ζητάγαμε δεν έκαναν και τώρα έχουμε βόθρους που ξεχειλίζουν και απειλούν όχι μόνο τη δική μας υγεία, αλλά και των κατοίκων που μένουν γύρω από τον καταυλισμό. Μας είπαν ότι η ΕΥΔΑΠ ενέκρινε το έργο, αλλά ακόμα ούτε την απόφαση δεν έχουμε δει».


Αναφερόμενη στην αποκατάσταση, τονίζει ότι αν και η ίδια δεν είχε σπίτι πρι το σεισμό, από όσα γνωρίζει τα δάνεια προχωρούν με αργούς ρυθμούς, ενώ υπογράμμισε ότι για τους ενοικιαστές θα έπρεπε - τουλάχιστον για όσους έχουν τις προϋποθέσεις - να εκπονηθούν προγράμματα εργατικής κατοικίας.

Καταυλισμός «ΚΑΠΟΤΑ»

Στο καταυλισμό ΚΑΠΟΤΑ που φιλοξενεί πάνω από 2.500 σεισμόπληκτους, η κατάσταση είναι ακόμα πιο τραγική.

Η Π. Λιατίφη λέει αγανακτισμένη: «Είχε έρθει εδώ χθες (τη Δευτέρα) ο Λαλιώτης μαζί με τον δήμαρχο, αλλά δε μας είπαν τίποτα. Ηρθε απλώς, κοίταξε το χώρο και μας είπε πως θα φτιάξει πλατεία στον καταυλισμό. Λες και τα λύσαμε όλα τα άλλα. Δεν είναι ζωή αυτή εδώ απάνω. Ούτε γουρούνια δε ζουν εδώ».

Και συνεχίζει: «Για να πάμε στο κέντρο του Μενιδίου θέλουμε μια ώρα. Ζητήσαμε να φέρουνε εδώ γιατρούς, έναν παιδίατρο και έναν παθολόγο τουλάχιστον. Ο δήμαρχος στην αρχή υποσχέθηκε ότι θα το τακτοποιήσει, χθες άλλαξε τροπάρι και είπε ότι δεν είναι δικιά του αρμοδιότητα. Κανένας δεν ενδιαφέρεται. Ο άντρας μου τόσο καιρό ήταν άνεργος, τώρα έπιασε δουλιά. Προηγουμένως ζούσαμε πέντε άτομα με τριάντα χιλιάδες το μήνα. Πήγαμε και στο δήμαρχο να ζητήσουμε μια δουλιά, ότι να 'ναι, και μας είπε ότι δεν μπορεί να μας βοηθήσει γιατί είμαστε Τσιγγάνοι. Ασε τους άλλους τους μεγάλους. Ο Σημίτης εδώ ήρθε μια φορά, μοίρασε παιχνίδια και ούτε ενδιαφέρθηκε ξανά. Ηρθε και ο Καραμανλής και πέταγε σοκοφρέτες στον αέρα, λες και τα παιδιά μας ήταν σκυλιά. Και τα κανάλια έλεγαν το βράδυ ότι μοίρασε δώρα σε όλα τα παιδιά. Είμαστε καταυλιζόμενοι, αλλά έχουμε και αξιοπρέπεια».

Ηρθε ο Λαλιώτης εδώ και είπε πως θα φτιάξει πλατεία στον καταυλισμό. Λες και λύσαμε όλα τα άλλα, λέει αγανακτισμένη η Π. Λιατίφη. Εμ βέβαια, κύριε Λαλιώτη ...σπίτια θέλουν όχι πλατείες
Ηρθε ο Λαλιώτης εδώ και είπε πως θα φτιάξει πλατεία στον καταυλισμό. Λες και λύσαμε όλα τα άλλα, λέει αγανακτισμένη η Π. Λιατίφη. Εμ βέβαια, κύριε Λαλιώτη ...σπίτια θέλουν όχι πλατείες
Στη συζήτηση μπαίνει η Α. Αναστασιάδου: «Εμένα το σπίτι μου έχει διαλυθεί τελείως. Ομως το έχουν βγάλει κίτρινο, γιατί ο σκελετός έχει μείνει απείραχτος. Ωστόσο όλοι οι τοίχοι, τα δάπεδα, οι εγκαταστάσεις θέλουν φτιάξιμο από την αρχή. Μου δώσανε δάνειο 540.000 δραχμές. Τι θα κάνω με αυτά τα λεφτά; Τα δάνεια είναι της ντροπής. Εγώ και ο γιος μου είμαστε άνεργοι και μέχρι να καταφέρουμε να το χτίσουμε θα μένουμε εδώ καμιά δεκαριά χρόνια, αν φυσικά μας αφήσουνε»...

«Εχω κάνει τόσο καιρό αίτηση για το δάνειο και ακόμα τίποτα», λέει ο Ε. Καχριμπανίδης.«Ρωτάω πότε θα βγει και μου λένε μετά από δύο μήνες, τρεις, γιατί λείπουνε οι αρμόδιοι. Αλλά δε φτάνει μόνο ότι καθυστερούν το δάνειο, είναι και ότι τα λεφτά που θα πάρουμε δε φθάνουμε για να ξαναχτίσουμε το σπίτι. Και έτσι ή θα αναγκαστούμε να πάρουμε επιπλέον δάνειο με υψηλό επιτόκιο ή θα μπούμε μέσα να μείνουμε με τα τούβλα και σιγά - σιγά να το φτιάχνουμε. Αλλιώς δε γίνεται»...


«Οχι μόνο μας δίνουν λίγα λεφτά, αλλά καθυστερούν και να τα δώσουν», λέει ο Π. Περάκης
«Οχι μόνο μας δίνουν λίγα λεφτά, αλλά καθυστερούν και να τα δώσουν», λέει ο Π. Περάκης
ΣΠΥΡΟΣ ΣΤΡΙΦΤΑΡΗΣ
Η κυβέρνηση σκυλεύει το πτώμα που δημιούργησε

Σχολιάζοντας τα μέτρα της κυβέρνησης για την πυρόπληκτη περιοχή των Ιωαννίνων, ο Σπ. Στριφτάρης, βουλευτής και μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, που περιόδευσε στην περιοχή, υπογράμμισε: «Η κυβέρνηση σκυλεύει ένα πτώμα που η ίδια δημιούργησε. Τόσες μέρες άφησε την περιοχή να καίγεται και δεν πήρε κανένα μέτρο».

«Οι κάτοικοι απαιτούν γρήγορα να παρθούν μέτρα αντιπλημμυρικής προστασίας. Ωστόσο, οι δασάρχες που θα έπρεπε να ερωτηθούν και να ενημερωθούν για αυτό το θέμα, δε γνωρίζουν τίποτα» πρόσθεσε. «Κανείς δεν τους ρώτησε. Ακούγεται ειρωνικά το μέτρο της απαγόρευσης της βόσκησης, αφού δεν έχουν απομείνει πολλά ζώα στην περιοχή. Πρέπει να βελτιωθεί το οδικό δίκτυο, διότι πολλά χωριά κινδυνεύουν να μείνουν χωρίς συγκοινωνία. Οσον αφορά τα ειδικά προγράμματα για την ανάπτυξη της περιοχής, έπρεπε να είχαν εφαρμοστεί πριν από χρόνια. Οι κάτοικοι θέλουν να χτίσουν τα σπίτια τους. Το κράτος οφείλει να τους αποκαταστήσει, χωρίς δάνεια. Αφού αυτό δημιούργησε αυτή την κατάσταση, ας αναλάβει εξ ολοκλήρου το κόστος να τη διορθώσει».

ΑΧΑΪΑ
Θα έχουν την τύχη των σεισμόπληκτων

«Τα μέτρα που εξαγγέλθηκαν για τους πυρόπληκτους της Αχαΐας είναι πανομοιότυπα με αυτά που είχαν εξαγγελθεί το 1996 για τους σεισμόπληκτους του νομού» εκτιμά ο Κώστας Μπάτσικας, γραμματέας της ΝΕ Αχαΐας του ΚΚΕ. «Εδωσαν, συνεχίζει, όπως - όπως τα 200 χιλιάρικα, η διαδικασία αποκατάστασης όμως ήταν χρονοβόρα και δεν ήταν ικανοποιητική. Τα στεγαστικά δάνεια που δόθηκαν στους σεισμόπληκτους ήταν με τραπεζικά κριτήρια και δεν αρκούσαν για να καλυφθεί το κόστος κατασκευής. Επρεπε να υπάρξει δανειοδότηση με κοινωνικά κριτήρια.

Το σύνολο των μέτρων που είχαν εξαγγελθεί πριν τέσσερα χρόνια για τους σεισμόπληκτους δεν έχουν υλοποιηθεί. Είμαστε σίγουροι ότι την ίδια τύχη θα έχουν και τα μέτρα για τους πυρόπληκτους.

Οσον αφορά τους αγρότες της Αιγιάλειας, υπάρχουν εδώ και δυο χρόνια πυρόπληκτοι αγρότες που δεν έχουν πάρει αποζημιώσεις. Υπάρχουν αγρότες που δε δήλωσαν την καταστροφή που έπαθαν για να μη χάσουν την επιδότηση. Στην περιοχή Αραβωνίτσας οι αποζημιώσεις των σταφιδοπαραγωγων εκκρεμούν εδώ και δυο χρόνια. Ουσιαστικά έχουν μείνει χωρίς εισόδημα. Οι αποζημιώσεις, έτσι κι αλλιώς, δε χορηγούνται έγκαιρα, δεν είναι στο ύψος της πραγματικής ζημιάς και δεν καλύπτουν το χρονικό διάστημα που απαιτείται για να αναγεννηθούν οι καλλιέργειες. Οι αποζημιώσεις που εξαγγέλθηκαν καλύπτουν το 50% του εισοδήματος για τη φετινή χρονιά. Αν αφαιρέσουμε και την επιδότηση είναι ψίχουλα».

ΚΟΡΙΝΘΙΑ
Αγνωστο πότε θα δοθούν τα χρήματα

Φίλιππας Ακαρέπης, γραμματέας ΝΕ Κορινθίας του ΚΚΕ.

«Από τα 225 σπίτια που έπαθαν ζημιές από την πυρκαγιά, τα 135 θεωρούνται ως ολικά καταστραφέντα από τις επιτροπές της νομαρχίας. Γι' αυτά δεν έχει καταβληθεί το ποσό των δυο εκατομμυρίων δραχμών για την αντικατάσταση της καμένης οικοσκευής. Ακόμα δεν είναι γνωστό πότε θα αρχίσει η εφαρμογή του μέτρου για τη δανειοδότηση και την καταβολή της κρατικής ενίσχυσης για την επισκευή ή ανακατασκευή τους», μας πληροφόρησε σχετικά ο Φίλιππας Ακαρέπης, γραμματέας ΝΕ Κορινθίας του ΚΚΕ.

«Οσον αφορά τους αγρότες, συνέχισε, έχει αρχίσει η εξατομίκευση των ζημιών από επιτροπές της διεύθυνσης Γεωργίας, αλλά επειδή δεν υπάρχει επαρκής αριθμός γεωπόνων, η διαδικασία θα πάρει πολύ καιρό μέχρι να ολοκληρωθεί και να δοθούν στους αγρότες τα ψίχουλα που εξήγγειλε η κυβέρνηση και θα εγκριθούν τελικά από την ΕΕ.

Μέχρι σήμερα δεν έχουν αποσαφηνιστεί τα όσα έταξε προφορικά ο υπουργός Γεωργίας όταν επισκέφτηκε την Κόρινθο. Δηλαδή, πώς και σε ποιους θα δοθούν οι διπλάσιες οικονομικές ενισχύσεις, πώς θα δοθούν οι προκαταβολές για την αποκατάσταση του φυτικού και ζωικού κεφαλαίου, πώς θα δοθεί η επιδότηση για το χαμένο φετινό λάδι και τη χαμένη φετινή παραγωγή της μαύρης και άσπρης σταφίδας.

Το κόστος των τεχνικών αντιπλημμυρικών και αντιδιαβρωτικών έργων έχει υπολογιστεί στα δυο δισ. από τις τεχνικές υπηρεσίες της νομαρχίας, το κόστος των δασικών αντιπλημμυρικών έργων στο 1,1 δισ. (500 εκατομμύρια για το δασαρχείο Κορίνθου και 600 εκατομμύρια για το δασαρχείο Ξυλοκάστρου).

Μέχρι σήμερα έχουν δοθεί στη νομαρχία 60 εκατομμύρια και αναμένονται άλλα 200. Εκτός του ότι είναι πολύ λιγότερα αυτά που εξάγγειλε η κυβέρνηση (1,75 δισ.), είναι και ζήτημα το πότε θα τα δώσει για να ολοκληρωθούν τα αναγκαία έργα.

Οσον αφορά την οικονομική ενίσχυση των δήμων, σύμφωνα με την κυβερνητική ανακοίνωση, το υπουργείο Εσωτερικών διέθεσε 600 εκατομμύρια στους πληγέντες δήμους. Οι τρεις δήμοι του νομού, Κιάτο, Ξυλόκαστρο και Ευρωστίνη, παρά το ότι είναι σοβαρά πληγέντες και παρότι έχουν ήδη αποκαταστήσει τις ζημιές στα δίκτυα ύδρευσης, έχουν καθαρίσει ρέματα και γενικά προσπαθούν να επουλώσουν τις πληγές, ακόμα δεν έχουν δει μέρος από τα χρήματα που ανακοίνωσε η υπουργός Εσωτερικών».


ΡΕΠΟΡΤΑΖ:
Χριστίνα ΔΙΑΜΑΝΤΗ - Γιώργος ΑΝΔΡΟΥΤΣΟΣ

ΑΡΚΑΔΙΑ
Καμιά αλλαγή στις χρήσεις γης

Ανακοίνωση - καταπέλτης από τη ΝΕ Αρκαδίας του ΚΚΕ

Γιατί ενώ από 10ετίας είχε εντοπιστεί ότι στο Μαίναλο έπρεπε να παρθούν μέτρα για την προστασία, τον καθαρισμό και την ανανέωση του δάσους, δεν έγινε τίποτα; Γιατί δόθηκαν άδειες για δόμηση στην καρδιά του δάσους και τι είδους «ανάπτυξη» και «αξιοποίηση» προσφέρουν τα συγκροτήματα του Κωτσόβολου και του Φουρλή; Ποιος και γιατί παραχώρησε εκτάσεις στις Μοτσιάρες, στους Ρούχους, στον Ξηρόκαμπο και αλλού και τι θα γίνει εκεί; Τι ρόλο παίζει η «Αναπτυξιακή Μαίναλου ΑΕ», που συμμετέχουν και εκπρόσωποί της στην ΤΑ;

Τα παραπάνω σοβαρότατα ερωτηματικά θέτει με ανακοίνωσή της η Νομαρχιακή Επιτροπή Αρκαδίας του ΚΚΕ, η οποία καλεί την κυβέρνηση και τους ντόπιους εκφραστές της να δώσουν άμεσα απαντήσεις. «Μήπως απαντώντας τα παραπάνω ερωτήματα, εξηγείται και η προκλητική δήλωση του κ. Περιφερειάρχη Α. Ματσίγγου, σε κλιμάκιο του ΚΚΕ στις 27/8 στο Χρυσοβίτσι, ενώ μαινόταν η φωτιά, ότι "τώρα θα αναπτυχθεί το Μαίναλο"; Είναι απαράδεκτο να καίγονται τα δάση και μετά να έρχονται να τα... αναπτύξουν», δηλώνει η ΝΕ Αρκαδίας.

«Δεν πείθεται κανείς στην Αρκαδία ότι η μεγάλη επέκταση των πυρκαγιών είναι αποτέλεσμα των καιρικών συνθηκών και άλλων αντικειμενικών λόγων. Οσο και αν προσπαθούν οι υπουργοί και άλλοι κυβερνητικοί παράγοντες να αποπροσανατολίσουν, προβάλλοντας το επιχείρημα ότι κι άλλες αναπτυγμένες χώρες αντιμετωπίζουν πρόβλημα με τις φωτιές, όπως οι ΗΠΑ, η Γαλλία κ.ά., όλος ο λαός πια καταλαβαίνει ότι - όπως και στην Ελλάδα - οι κυβερνήσεις αυτών των χωρών υπηρετούν με συνέπεια τα συμφέροντα του μεγάλου κεφαλαίου, που βρίσκονται σε πλήρη αντίθεση με τα δικαιώματα των λαών τους και την προστασία του περιβάλλοντος», συνεχίζει η ανακοίνωση και καταγγέλλει: «Η σημερινή κυβέρνηση έχει αποφασίσει να δαπανήσει κοντά 5 τρισ. δραχμές για οπλικά συστήματα στα πλαίσια της εγκληματικής πολεμικής μηχανής του ΝΑΤΟ, ενώ σταθερά μειώνει τα κονδύλια της πυροπροστασίας και δασοπυρόσβεσης, όπως και άλλες κοινωνικού χαρακτήρα δαπάνες».

Η ΝΕ Αρκαδία του ΚΚΕ επισημαίνει στη συνέχεια πως ακριβώς στα πλαίσια της παραπάνω πολιτικής, η φωτιά στο Μαίναλο έκαιγε για τέσσερις μέρες πριν παρθούν τα πρώτα ουσιαστικά μέτρα. «Το κυβερνητικό δόγμα "να δώσουμε προτεραιότητα στις ανθρώπινες ζωές και τις κατοικημένες περιοχές", δεν προσανατόλιζε στην άμεση καταστολή της πυρκαγιάς, με αποτέλεσμα τελικά να κινδυνεύσουν κατοικημένες περιοχές (Κοτύλιο, Λικόχια, Χρυσοβίτσι), αλλά όπως δείχνει και με τραγικό τρόπο το παράδειγμα των Ιωαννίνων, να χαθούν και ανθρώπινες ζωές», υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση.

Αναφέρει, επίσης, πως το ΚΚΕ συμπαραστέκεται στις προσπάθειες των δασοπυροσβεστών, των πυροσβεστών, των φαντάρων, των εθελοντών και όλου του κόσμου που βρέθηκε όλες αυτές τις μέρες στα μέτωπα της φωτιάς. Ξεκαθαρίζει, όμως, πως αν δεν παρθούν ριζικά μέτρα αλλαγής της κατάστασης στο θέμα της πρόληψης και της καταστολής των πυρκαγιών, η αυτοθυσία όλων αυτών δε θα είναι αποτελεσματική. «Και γι' αυτό την ευθύνη την έχει η κυβέρνηση», δηλώνει κατηγορηματικά.

Τέλος, η ΝΕ Αρκαδίας του ΚΚΕ καλεί όλο το λαό της Αρκαδίας να πρωτοστατήσει όπου και όποτε υπάρχει ανάγκη, να μπει μπροστά, να οργανωθεί, να αγωνιστεί και να διεκδικήσει:

  • Ούτε μια σπιθαμή γης του Μαίναλου να μην αλλάξει χρήση, ούτε μια χούφτα χώμα στους κερδοσκόπους. Το δάσος είναι λαϊκή περιουσία και ανήκει σε όλο το λαό.
  • Λήψη άμεσων μέτρων σε έμψυχο προσωπικό και τεχνικά μέσα, για την πρόληψη και την αντιμετώπιση των πυρκαγιών.
  • Μέτρα για τον καθαρισμό και την ανανέωση του δάσους, στήριξη των κατοίκων να ζήσουν από τα προϊόντα του δάσους τους.
  • Αμεση αποζημίωση στην πραγματική αξία, όλων των καταστροφών που προκλήθηκαν από τις πυρκαγιές, σε σπίτια, καλλιέργειες, κοπάδια, και
  • Απαγόρευση κάθε οικοδομικής δραστηριότητας στο Μαίναλο έξω από τους υπάρχοντες οικισμούς.

«Ο λαός να πάρει την υπόθεση στα χέρια του. Μέσα από Επιτροπές Αγώνα να διεκδικήσει με αγωνιστικό τρόπο τα αιτήματά του. Να ανατρέψει την αντιλαϊκή - δασοκτόνα πολιτική της κυβέρνησης. Να επιβάλει τη θέλησή του», καταλήγει η ανακοίνωση της ΝΕ Αρκαδίας του ΚΚΕ.

«ΜΕΤΡΑ» ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΥΡΟΠΛΗΚΤΟΥΣ
Ικανά μόνο για τηλεοπτική κατανάλωση

Στης Καστάνης την ολόμαυρη ράχη...
Στης Καστάνης την ολόμαυρη ράχη...
«Ανακοινώνονται σήμερα τα μέτρα αποκατάστασης των πυρόπληκτων», παίζει η πρώτη είδηση. Εχεις αράξει στον καναπέ μπροστά στην οθόνη της τηλεόρασης, μαζί με ένα πακέτο με πατατάκια και περιμένεις τα νέα, ως ανυποψίαστος τηλεθεατής. Το σπίτι σου δεν κάηκε, το δέντρο δίπλα σου αναπνέει ακόμα και οι συγγενείς σου έχουν βγει βόλτα. Δεν προλαβαίνεις να φας το πρώτο και νάσου η Βάσω, η υπουργός Εσωτερικών, να ανακοινώνει τα κυβερνητικά μέτρα. Αφού ξεμπερδεύεις με το πατατάκι που όλως τυχαίως (!) στραβοκατάπιες, ξεκινά η «κασέτα»: «Η κυβέρνηση ενισχύει οικονομικά τους πληγέντες. Αποζημιώνει τους αγρότες και κτηνοτρόφους για τις απώλειες που είχαν. Παρέχει φοροελαφρύνσεις και διευκολύνσεις σύναψης δανείων. Προχωρά άμεσα στα αντιπλημμυρικά έργα και στην αποκατάσταση οδικών δικτύων. Η κυβέρνηση θα συνδράμει στην ασφάλεια και ανάπτυξη των καμένων περιοχών και των κατοίκων τους».

Τα παραπάνω μέτρα ανακοινώνουν κυβερνητικά χείλη και ταυτόχρονα αναγράφονται στην οθόνη της τηλεόρασης για... εμπέδωση. Κι εσύ τρως το τελευταίο πατατάκι, ανακουφισμένος για τη μέριμνα που έλαβε η κυβέρνηση έναντι των πληγέντων. Τι άλλο θα μπορούσε να κάνει, λες, και αλλάζεις κανάλι. Παίζει μια κωμωδία....

Την ίδια ώρα, κάπου αλλού - στη Σάμο, στη Φθιώτιδα, στην Αχαΐα, στην Κορινθία, στην Ηπειρο, στην Αρκαδία, στην Κέρκυρα - δεν κατεβαίνει μπουκιά. Βρίσκονται στο καφενείο ή στο σπίτι που δεν έχει καεί, μπροστά από την τηλεοπτική οθόνη, όχι ως τηλεθεατές, αλλά ως παθόντες. Είναι αυτοί που ξέρουν. Εχουν χάσει δικούς τους ανθρώπους, περιουσίες, τον τόπο τους όπως τον γνώριζαν, το μέλλον που πάσχιζαν για τους ίδιους και τα παιδιά τους, την αξιοπρέπειά τους. Εχουν «κερδίσει», όμως σε οργή, αλλά και σε αλήθεια. Αυτή την αλήθεια που «τρώγοντας τα πατατάκια» σού κρύβουν. Εχουν κερδίσει την αλήθεια του παθόντος. Αυτού που ξέρει, ότι τα «μέτρα» αποκατάστασης είναι μία ακόμα μαχαιριά στην πληγή του.

«Μέτρα» - κοροϊδία

Στο δρόμο προς τη Κάτω Λάμβανη. Εκεί που η κυβέρνηση εξαγγέλλει ότι τώρα πια, αφού γίναν όλα στάχτη, θα κατασκευαστούν ασφαλτόδρομοι
Στο δρόμο προς τη Κάτω Λάμβανη. Εκεί που η κυβέρνηση εξαγγέλλει ότι τώρα πια, αφού γίναν όλα στάχτη, θα κατασκευαστούν ασφαλτόδρομοι
Τι ήρθε να ανακοινώσει, λοιπόν, η κυβέρνηση, με την έπαρση του ικανού και αποτελεσματικού, και ταυτόχρονα του άμοιρου ευθυνών για τις καταστροφές από τις πυρκαγιές;

Ανακοίνωσε πως θα δοθεί στις οικογένειες - πολύτεκνες και μη - βοήθημα 200.000 δραχμών. Είναι το γνωστό «επίδομα» που καθιερώθηκε το 1994 και από τότε παραμένει καθηλωμένο. Ανακοίνωσε πως θα δοθεί αποζημίωση μέχρι 2 εκατομμύρια δραχμές (με ποια κριτήρια όμως;), για την αντικατάσταση οικοσυσκευής. Αυτή θα δοθεί... όταν εκδοθούν οι σχετικές αποφάσεις. Στην περίπτωση των νομών Σάμου, Αχαΐας, Κορινθίας και Φθιώτιδας, η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι ολοκληρώθηκαν οι αυτοψίες στα σπίτια που υπέστησαν ζημιές ή κάηκαν. Για να ανακατασκευάσουν οι πληγέντες το σπίτι τους, επιχορηγούνται μόνο με 130.000 δραχμές ανά τ.μ. Για τη δε επισκευή επιχορηγούνται μόνο με 65.000 δραχμές.

Οσοι έμειναν άνεργοι, λαμβάνουν επίσης το... συγκλονιστικό ποσό των 200.000 δραχμών, ενώ οι μη επιδοτούμενοι άνεργοι, «ενισχύονται» με 150.000 δραχμές. 120.000 δραχμές δίνεται στους συνταξιούχους.

Οι αγροτοκτηνοτρόφοι «αποζημιώνονται» κατά το ήμισυ των απωλειών που είχαν με βάση τη φετινή παραγωγή ή ζωικό κεφάλαιο. Οι απώλειες που θα έχουν τα επόμενα χρόνια δεν καλύπτονται και μένουν έτσι μετέωροι. Χαρακτηριστικό είναι πως μια ελιά για να αποδώσει καρπό χρειάζεται 6 με 10 χρόνια....

Ολα αυτά ισχύουν για όλες τις πυρόπληκτες περιοχές, μαζί με την υπόσχεση για αναδάσωση των καμένων εκτάσεων - κάτι όμως που δεν κατοχυρώνεται με νόμο - και την έναρξη των αντιπλημμυρικών έργων.

Ειδικό πακέτο «μέτρων» ανακοινώθηκε για την Ηπειρο - ως παραμεθόριος περιοχή - την περιφέρεια με το μεγαλύτερο ποσοστό ανεργίας στη χώρα, για το οποίο η κυβέρνηση δεν είναι άμοιρη ευθυνών. Τι ανακοινώθηκε; Μάλλον το αυτονόητο. Εναρξη αντιπλημμυρικών έργων και έργων οδοποιίας (με κυβερνητική ευθύνη σε πολλές περιπτώσεις οδικό δίκτυο σύνδεσης των χωριών μεταξύ τους δεν υπάρχει), μέτρα ενίσχυσης της κτηνοτροφίας, απαγόρευση της βόσκησης στις καμένες εκτάσεις, δημιουργία ελεγχόμενης κυνηγετικής ζώνης. Θα δημιουργηθεί τέλος, οικισμός για τους πυρόπληκτους των κοινοτήτων Αγ. Μαρίνας και Λάβδανης, ενώ θα ενισχυθούν τα φυλάκια στρατού και θα ιδρυθεί σταθμός συνοροφυλάκων στην Αγ. Μαρίνα.

ΣΑΜΟΣ
Ούτε καν όλα τα επιδόματα δεν έχουν δοθεί

«Ούτε καν αυτά τα κυβερνητικά "μέτρα" - κοροϊδία για την αποκατάσταση των πληγέντων από τη φωτιά δεν προχωρούν ικανοποιητικά, παρά τις δηλώσεις κυβερνητικών στελεχών», σημειώνει σχολιάζοντας τις κυβερνητικές ανακοινώσεις ο Μάριος Τσαντίρης, γραμματέας ΝΕ Σάμου του ΚΚΕ. «Η κατάσταση στο νησί, συνεχίζει, σύμφωνα με στοιχεία από τις υπηρεσίες της Σάμου, μέχρι στιγμής έχει ως εξής:

Οι 26 οικογένειες που κάηκε το σπίτι τους έχουν πάρει τις 200 χιλιάδες δραχμές άμεσης βοήθειας. Η υπηρεσία κοινωνικής πρόνοιας ζητά έγγραφό της να δοθεί το βοήθημα και για δεύτερες κατοικίες.

Δεν έχουν προωθηθεί ακόμη από τους δήμους οι καταστάσεις των κατά κύριο επάγγελμα αγροτών που επλήγησαν για να πάρουν το βοήθημα των 200 χιλιάδων.

Εχει γίνει καταγραφή και αυτοψία δικαιούχων επιδόματος οικοσκευής, αλλά ακόμη δεν έχει γίνει εξατομίκευση της ζημιάς και καθορισμός του ποσού που δικαιούται ο καθένας.

Ολοκληρώθηκε η μελέτη επείγουσας φύσης αντιδιαβρωτικών μέτρων (προβλέπονται κορμοδέματα και κορμοφράγματα σε χειμάρρους για τα ορεινά, στον Αμφίλυσσο, στον Ιμβρασο, στο Λάζαρο, πάνω από τη μονή Βροντά), ενώ θα γίνει συμπληρωματική μελέτη για την περιοχή Κοκκαρίου. Θα γίνουν σύντομοι διαγωνισμοί τμηματικής ανάθεσης των έργων σε ειδικευμένους εργολάβους. Υψος συνολικού προϋπολογισμού 500 εκατομμυρίων.

Γίνεται μελέτη για τσιμεντοφράγματα στους χειμάρρους (μεσοπρόθεσμα αντιπλημμυρικά έργα) που αναμένεται να ολοκληρωθεί σε ένα μήνα περίπου.

Διατακτικές προς ΕΟΣΣ για χορήγηση διατακτικών για υποκατάστατα και ζάχαρη στους επίσημα καταγεγραμμένους μελισσοκόμους.

Διευκρινίζουμε τέλος ότι σύμφωνα με τη Διεύθυνση Γεωργίας κατά κύριο επάγγελμα αγρότες θεωρούνται όσοι έχουν πάνω από το 50% του εισοδήματός τους από αγροτική ασχολία και αφιερώνουν πάνω από 50% του χρόνου τους στην αγροτική απασχόληση.

Σύμφωνα με αυτά τα κριτήρια, στα 15 χωριά που επλήγησαν, αγρότες χαρακτηρίζονται 480 άτομα, ενώ άλλοι 200 είναι περίπου οι πληγέντες αγρότες της δυτικής Σάμου.

Δηλαδή, 680 - 700 άτομα (εφόσον έχουν πληγεί και εφόσον αποκαταστήσουν τις ζημιές) μπορούν να ελπίζουν στις αποζημιώσεις και τα υπόλοιπα κυβερνητικά "μέτρα". Σε ένα σύνολο πληγέντων που ξεπερνά τα 3.500 άτομα».

Η ΑΛΛΗ ΔΙΑΣΤΑΣΗ
Τα αγροτοκαλλιτεχνικά φεστιβάλ

Πάει και αυτό το καλοκαίρι. Τέλειωσε και αυτός ο καλλιτεχνικός αλήθεια, οργασμός! Φεστιβάλ «Κάτω Ραχούλας», εκδηλώσεις «Πάνω Πλαγιάς», πολιτιστικά δρώμενα «Πέρα Λαγκαδιάς», τέλος... Μαζεύτηκαν και οι καλλιτέχνες - αληθινοί και ψεύτικοι - στα σπίτια τους. Και η επαρχία ξαναγυρίζει αργά - αργά στους αποκαρδιωτικούς ρυθμούς της. Τα βουνά, τα ρέματα, τα ποτάμια, οι λίμνες, τα νταμάρια, ξαναγυρίζουν στις «φυσικές» τους δραστηριότητες. Το υπουργείο Πολιτισμού - θεέ μου - στις δικές του ασχολίες, στο τίποτα. Επέστρεψε, δηλαδή, κάθε κατεργάρης στον πάγκο του!

Πάει, λοιπόν, και αυτό το καλοκαίρι. Που η νότα, για μια ακόμα φορά - αδιαμαρτύρητα - έμπλεξε με το σουβλάκι, η τραγωδία - ανυποψίαστη - με τη γειτονική ντισκοτέκ, ο κλασικός χορός - χωρίς συνείδηση - με τις σούζες των μοτοσακό, τα διάφορα «έθνικ» - αφελέστατα - με τις κραυγές των γαϊδάρων. Τι πανδαιμόνιο προχειρότητας! Τι εκστρατεία κακογουστιάς. Τι έλλειψη σεβασμού για τον συγγραφέα, τον δημιουργό, τον εκτελεστή και, κυρίως, τον θεατή... Και κοντά σε όλα αυτά μην ξεχάσουμε και τα πανηγύρια! Της Αγίας Τριάδας, του Αγίου Τάδε, της Μαρίας της Μαγδαληνής... Και πόση σκόνη. Και τι φρικτός θόρυβος.

Ω, Ελλάδα του καλοκαιριού. Με τις ατέλειωτες φωτιές ντεκόρ στις πολιτιστικές - και «πολιτιστικές» - εκστρατείες. Οπου τα διάφορα «σχήματα» ξεχύνονται πάνω στους λουόμενους για να του αρπάξουν το εισιτήριο. Επτά χιλιάδες το κεφάλι και - στην καλύτερη περίπτωση - μια πλαστική καρέκλα του χιλιάρικου να τρίζει μαζί με τις ακούρδιστες χορδές τηις κιθάρας. Και πάνω από το κεφάλι του θεατή να περνάνε - ασταμάτητα - οι νταλίκες. Και στο αυτί του να σφυρίζουν τα λούνα - παρκ και ο γύρος του θανάτου. Και τα αγγούρια και οι ντομάτες της Επιδαύρου να χορεύουν κάτω από τον ήχο του τσέλου. Ζήτω τα αγροτοκαλλιτεχνικά φεστιβάλ της δυστυχισμένης πατρίδας! Ζήτω η «γύφτικη» μυσταγωγία!

Και να τα κότερα. Και να οι έξωμες τουαλέτες. Και να οι πρεμιέρες. Και να οι «φιλότεχνοι» αστοί πολιτικοί να γονατίζουν - με ευλάβεια - μπροστά στον Αριστοφάνη, να φιλάνε - με συντριβή - χέρι του Σοφοκλή, αρκεί, όπως καταλαβαίνετε, να τους παίρνει η τηλεόραση! Και μετά, κάπου - μέσα στα χωράφια - όλο και κάποιο σκυλάδικο θα υπάρχει - με γκόμενες απ' τη Ρωσία, ίσως - για το υπόλοιπο βράδυ! Η η Παναγία της Σουμελάς, για ποντιακούς χορούς και απονομή - και αποδοχή, φυσικά - βραβείων «για την προσφορά στην ποντιακή υπόθεση»! `Η κάποια δεξίωση στο κότερο του «χορηγού» για τα ουίσκι τους! Και τις αναθέσεις, ίσως των μεγάλων έργων, ποιες ξέρει!

Ωκαημένη - και καμένη Ελλάδα! Πόσο να φωνάξεις και σε πόσες κατευθύνσεις - στο κράτος, στους καλλιτέχνες, στους θεατές - πολιτισμός δεν είναι ο ανεξέλεγκτος και ασυντόνιστος κουρνιαχτός που σηκώνεται τα καλοκαίρια από τις εξοντωτικές καλλιτεχνικές - και «καλλιτεχνικές» περιοδείες. Ο κουρνιαχτός που σηκώνεται - σκόπιμα - για να σκεπάσει τις ελλείψεις στον προγραμματισμό και στην υποδομή. Για να συγκαλύψει τις υποχρεώσεις. Πολιτισμός δεν είναι - σε καμία περίπτωση - τα χιλιάδες μικρόφωνα που στήνονται πάνω σε πρόχειρα πατάρια και κάτω από κακοκρεμασμένα - και πολύχρωμα, για τη συσκότιση φώτα. Πολιτισμός είναι να βλέπεις - και να ακούς - σωστά. Να μπορεί το έργο τέχνης - και ο καλλιτέχνης - να ακουστούν - και να ιδωθούν - απερίσπαστοι από εξωτερικά ηχητικά και οπτικά παράσιτα. Με το θεατή στη σωστή απόσταση από το δρώμενο. Στο σωστό ύψος. Στη σωστή στάση. Δε γίνεται πολιτισμός στα γήπεδα και στις αλάνες. Ο πολιτισμός δε «στήνει» τις «παραστάσεις» του στο «πιτς φιτίλι». Ο πολιτισμός δεν παίζει σήμερα στον Εβρο και αύριο στην Κρήτη το ίδιο έργο. Τα «σκηνικά» απαιτούνε μελέτη... και χρόνο! Το πρόχειρο είναι ο δολοφόνος της Τέχνης!

Οπολιτισμός, η τέχνη κύριοι - και «κύριοι» - δεν είναι καλοκαιρινό φρούτο. Μελιτζάνες και κολοκυθάκια για να βγαίνει μόνο τους ζεστούς μήνες. Ο πολιτισμός, η τέχνη, είναι πράξη ανάγκης. Και πρέπει να λειτουργεί όλες τις μέρες και όλους τους μήνες του χρόνου. Ο πολιτισμός, η τέχνη, δεν είναι όπως η ηλιοθεραπεία. Δεν εμφανίζεται - μόνον - όταν έχει πανσέληνο! Πρέπει να «παρουσιάζεται» σε κάθε στιγμή και κάτω από άριστες - πάντα συνθήκες. Αλλιώς όλα αυτά που παίζονται, που παριστάνονται, που ακούγονται, το καλοκαίρι - κάθε καλοκαίρι - στοχεύουν στη συγκάλυψη και το εισιτήριο. Και ευθύνη έχει ο καθένας από τη θέση του στα «δρώμενα» ή στα μη «δρώμενα».


Του
Νίκου ΑΝΤΩΝΑΚΟΥ

Ο ΤΡΙΤΟΣ ΚΟΣΜΟΣ ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ
Ποιος νοιάζεται γι' αυτές;

Λίγα μέτρα από την Ομόνοια, στην καρδιά της πρωτεύουσας, ο τρίτος κόσμος ζει και βασιλεύει. Στο Μεταξουργείο, η μέση ηλικία που οι γυναίκες αποκτούν το πρώτο τους παιδί είναι τα 16 χρόνια, παντρεύονται στην εφηβεία και πολύ συχνά υποφέρουν από κατάθλιψη. Περιδιαβάζοντας τους δρόμους της περιοχής νιώθεις μελαγχολία από την εγκατάλειψη, την υποβαθμισμένη ζωή, τη φτώχεια που είναι ολοφάνερη... Τι κάνει το κράτος γι' αυτά τα παιδιά που μεγαλώνουν χωρίς να πηγαίνουν σχολείο τα περισσότερα, γι' αυτές τις νεαρές γυναίκες που δεν προλαβαίνουν να ζήσουν, να μάθουν γράμματα, να σηκώσουν κεφάλι, που κοιμούνται συχνά κατάχαμα μαζί με τα παιδιά τους, χωρίς κανείς να νοιάζεται για τις τρώγλες που τις στεγάζουν;

Μια πρόσφατη έρευνα έρχεται να αποκαλύψει τις οδυνηρές συνθήκες ζωής των γυναικών και των παιδιών, αλλά και γενικότερα των οικογενειών που έχουν έρθει εδώ από τη Θράκη. Ελληνες υπήκοοι, μουσουλμάνοι - τσιγγανόφωνοι και τουρκόφωνοι, έφτασαν στην Αθήνα σαν εσωτερικοί οικονομικοί μετανάστες και πολύ συχνά ολόκληρες οικογένειες εξαρτώνται από την εργασία των παιδιών τους που δεν τελειώνουν το σχολείο - αν κάποτε το άρχισαν - και εκτίθενται στους κινδύνους της νύχτας.

Η έρευνα έγινε ανάμεσα σε παιδιά και γυναίκες 16-55 χρόνων και συνεργάστηκαν για την ολοκλήρωσή της το Κέντρο Ερευνών για θέματα Ισότητας, το Κέντρο Καλλιτεχνικής και Παιδαγωγικής Επιμόρφωση «ΣΧΕΔΙΑ» και η κοινωνική και εκπαιδευτική δράση, εταιρία μη κερδοσκοπική, με χρόνια εμπειρίας στην περιοχή και επικοινωνίας με τις γυναίκες που ζουν εκεί.

Οταν η υγεία ...πάει περίπατο

Σε σχέση με τη γυναίκα, οι ερωτήσεις αφορούσαν θέματα γυναικολογικά, ψυχικής υγείας και άλλα προβλήματα υγείας, καθώς και τον τρόπο αντιμετώπισής τους.

  • Οι γυναίκες εδώ αποκτούν το πρώτο τους παιδί σε μικρή κατά κανόνα ηλικία, όταν οι ίδιες δεν έχουν ολοκληρώσει ακόμη την ανάπτυξή τους, επιβαρύνοντας έτσι τις συνθήκες εγκυμοσύνης. Μια μητέρα απέκτησε το πρώτο της παιδί στα έντεκά της χρόνια (!) ενώ οι περισσότερες το απέκτησαν μεταξύ 14 και 17 χρόνων.
  • Δεν έχουν πάει στο γιατρό για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν, εκτός από πολύ σοβαρές περιπτώσεις.
  • Στην ερώτηση αν έχουν κάνει εκτρώσεις, 68,75% από τις τσιγγανόφωνες και 77,78% από τις τουρκόφωνες απάντησαν θετικά. Ο αριθμός των εκτρώσεων ποικίλλει από μια έκτρωση μέχρι τον απαράδεκτα υψηλό αριθμό των 25 και 27 (!!) σύμφωνα με δυο τουρκόφωνες, ενώ δυο άλλες γυναίκες αναφέρουν από είκοσι εκτρώσεις η κάθε μία. Οι περισσότερες αναφέρουν από μία έως τέσσερις εκτρώσεις. Κι όμως οι πιο πολλές εκδήλωσαν ενδιαφέρον να μάθουν περισσότερα για την αντισύλληψη. Προτιμούν να ενημερωθούν από γιατρό γυναικολόγο, ή νοσοκόμα, ενώ αρκετές αναφέρουν ότι προτιμούν μια γυναίκα να τους κάνει την ενημέρωση...
  • Αναφορικά με θέματα ψυχικής υγείας μόνο μια γυναίκα είπε ότι... δεν αντιμετωπίζει προβλήματα. Ολες οι υπόλοιπες μιλούν για άγχος, στενοχώρια, κατάθλιψη. Τα προβλήματα που τις απασχολούν στρέφονται συνήθως γύρω από την οικογένεια και τις δύσκολες συνθήκες της ζωής τους. Αρκετές καταφεύγουν σε ηρεμιστικά.
  • Γύρω στο ένα τρίτο των τσιγγανόφωνων και ένα έκτο των τουρκόφωνων γυναικών δηλώνει ότι δεν ξέρουν πού πρέπει να πάνε για να κάνουν εμβόλια στα παιδιά τους. Ο αναλφαβητισμός, που είναι σχεδόν καθολικός ανάμεσα στις τσιγγανόφωνες, τις εμποδίζει να παρακολουθούν στο βιβλιάριο υγείας του παιδιού τα εμβόλια που πρέπει να γίνουν.
  • Ολες οι γυναίκες προτιμούν να αποτείνονται στα νοσοκομεία, όταν παρουσιάζεται κάποιο πρόβλημα υγείας.

Στην πλειονότητά τους ιδίως οι τσιγγανόφωνες, θα ήθελαν να αλλάξουν εμφάνιση, κυρίως στον τρόπο που ντύνονται, ώστε να μην ξεχωρίζουν, ιδιαίτερα αν αναζητούν δουλιά. Η εύκολη διάκριση μέσω της ενδυμασίας τις κάνει στόχο για διαφορετική μεταχείριση..

Ασφυξία

Στην καθημερινή ζωή: Τι τις νευριάζει και πώς αντιδρούν; Τα παιδιά που κάνουν φασαρία και δεν ακούν είναι κάτι που θυμώνει όλες τις γυναίκες. Αρκετές έχουν παράπονα για τους άντρες και τα πεθερικά τους, τα οποία είναι «πανταχού παρόντα». Τα κουτσομπολιά του περίγυρου είναι το πιο ισχυρό όπλο που διαθέτει η μικροκοινωνία τους, για να ελέγχει τα μέλη της και οι γυναίκες φαίνεται ότι ασφυκτιούν μέσα σ' αυτό τον κλοιό του αυστηρού ελέγχου. Οι συνθήκες διαβίωσης αναφέρονται πολύ συχνά από τις τσιγγανόφωνες σαν αιτία θυμού («το γεγονός ότι δεν έχω λεφτά» το ότι «δεν μπορώ να αγοράσω ένα ωραίο ρούχο», «δεν έχω χρήματα ούτε για τσιγάρα»).

Οι περισσότερες από τις τσιγγανόφωνες που μίλησαν στην έρευνα (70,97%) ασχολούνται με την πώληση λουλουδιών είτε στα φανάρια, είτε συχνότερα τις βραδινές ώρες (20.00 - 3.00) σε διάφορα εστιατόρια και ταβέρνες. Παράλληλα, ορισμένες συμπληρώνουν τα έσοδά τους με επαιτεία «Δέκα χρόνια λέει μια 20χρονη ξέρεις τι έχω περάσει να πουλάω λουλούδια, κούραση! Από μικρό παιδί άγχος σου λέω, άγχος!». Από τις τουρκόφωνες πολλές είναι άνεργες ή δεν έχουν εργαστεί και ασχολούνται με τα οικιακά. Οι περισσότερες γυναίκες δηλώνουν ότι μπορούν να μάθουν οποιαδήποτε δουλιά, αρκεί να τους δείξει κάποιος, επειδή μαθαίνουν εύκολα και το μυαλό τους «κόβει».

Αναζητώντας δουλιά

Τόσο οι τσιγγανόφωνες όσο και οι τουρκόφωνες ενδιαφέρονται να βρουν δουλιά. Ομως αυτό που τις δυσκολεύει πολύ είναι ότι δεν έχουν πού ν' αφήσουν τα παιδιά τους (όλες θα ήθελαν να δημιουργηθεί ένα κέντρο εξωσχολικής απασχόλησης). Διαφαίνεται ακόμα καθαρά η συνειδητοποίηση ότι οι περιορισμένες γραμματικές τους γνώσεις αποτελούν εμπόδιο για να βρουν δουλιά... Από τα παιδιά τους, τα μισά περίπου δεν πήγαν ποτέ σχολείο - αλλά και από όσα πήγαν, άλλα σταμάτησαν και άλλα έχουν μεγάλες δυσκολίες: ένα ουσιαστικό εμπόδιο είναι πως όταν πάνε σχολείο για πρώτη φορά, τοποθετούνται σε τάξη ανάλογα με την ηλικία τους και όχι σύμφωνα με τις γνώσεις τους. Ετσι, δεν μπορούν να παρακολουθήσουν τα άλλα παιδιά. Ενας άλλος σημαντικός λόγος είναι ότι πολλά παιδιά εργάζονται το βράδυ, πουλώντας λουλούδια, κοιμούνται πολύ αργά και το πρωί δεν μπορούν να ξυπνήσουν. Τα τσιγγανόφωνα κορίτσια είναι η ομάδα παιδιών που στο μεγαλύτερο ποσοστό δουλεύει, ενώ τα τουρκόφωνα αγόρια είναι αυτά με το υψηλότερο ποσοστό φοίτησης στο σχολείο.

Ο Μεσαίωνας στην καρδιά της Αθήνας...

Η περιοχή του Μεταξουργείου όπου ζουν οι γυναίκες με τις οικογένειές τους έχει πολλές υποβαθμισμένες ή εγκαταλειμμένες κατοικίες όπου καταφεύγουν εξωτερικοί και εσωτερικοί μετανάστες. Μια περιοχή όπου κυριαρχεί η ανεργία και είναι ευδιάκριτη η φτώχεια των ανθρώπων και η έλλειψη πράσινου. Τα σπίτια βρίσκονται σε πολύ κακή κατάσταση συντήρησης και λείπουν στοιχειώδεις ανέσεις. Οπως διαπιστώνει η έρευνα, οι περισσότερες οικογένειες μένουν σε δωμάτια που έχουν κοινή αυλή και χώρους υγιεινής μαζί με άλλες οικογένειες. Σε ορισμένες περιπτώσεις, ιδιαίτερα όταν οι οικογένειες ζουν σε πολυκατοικίες, η τουαλέτα είναι, μέσα, αλλά μερικές φορές είναι και πάλι κοινή γιατί περισσότερες από μία οικογένειες στεγάζονται στο διαμέρισμα.


Αλίκη ΞΕΝΟΥ - ΒΕΝΑΡΔΟΥ

Ποιοι συμμετέχουν στο διαγωνισμό

Οι πέντε κοινοπραξίες που συμμετέχουν στη Β' φάση του διαγωνισμού του ΟΔΙΕ είναι οι εξής:

  • «Δρομέας» (συμμετέχουν ΓΕΚ, ΔΙΕΚΑΤ, ΤΕΡΝΑ, France Cheval, PMC, CPM, Prime Bank Πειραιώς),
  • «Πήγασος» (ΑΤΤΙΚΑΤ, ΑΘΗΝΑ, ΕΤΑΝΕ, ΕΥΚΛΕΙΔΗΣ, ΘΕΜΕΛΙΟΔΟΜΗ, ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ και ξένες εταιρίες),
  • « Ομιλος επιχειρήσεων» (ΓΕΚΑΤ, ΓΝΩΜΩΝ, IMPREGILO, TRACWISE και SUMITOMO BANK),
  • «Κένταυρος» (ΑΚΤΩΡ ΑΤΕ, ΑΡΧΙΡΟΔΟΝ, ΙΝΤΡΑΛΟΤ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΤΕΧΝΟΔΟΜΙΚΗ ΑΒΑΞ, TEB, J&P ATE),
  • «Ελληνικές Ιπποδρομίες» (ΑΛΤΕ, «Μυτιληναίος», «Τρίτων», Bank of Tokyo Mitsubishi LtD, International Reis, Builk και Moultiplex).

Μέχρι τις 30 Οκτώβρη 2000 οι κοινοπραξίες θα πρέπει να έχουν καταθέσει στον ΟΔΙΕ τεχνική και οικονομική προσφορά. Πληροφορίες αναφέρουν ότι και στις πέντε κοινοπραξίες υπάρχει... «κοινός παρονομαστής».


Κ. ΠΑΣ.

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ 2004
«Κούρσα» αδιαφάνειας και κυβερνητικών μεθοδεύσεων

Την ακύρωση του διαγωνισμού για τους ιπποδρόμους σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, το Ιππικό Κέντρο και το Πολυδύναμο Αθλητικό Κέντρο, σχεδιάζει η κυβέρνηση επειδή αυτό εξυπηρετεί τους ενδιαφερόμενους επιχειρηματίες! Ο «Ρ» αποκαλύπτει σήμερα το σχέδιο της κυβέρνησης

Στο χώρο του Φαληρικού ιπποδρόμου θα εγκατασταθεί το βασίλειο του τζόγου
Στο χώρο του Φαληρικού ιπποδρόμου θα εγκατασταθεί το βασίλειο του τζόγου
Προς ακύρωση οδεύει ο διαγωνισμός για την κατασκευή των δύο Ιπποδρόμων σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, του Ολυμπιακού Ιππικού Κέντρου στο Μαρκόπουλο και του Πολυδύναμου Αθλητικού Κέντρου, επειδή αυτό εξυπηρετεί οικονομικά τους ενδιαφερόμενους επιχειρηματικούς ομίλους!

Η κυβέρνηση «τρέχει» σε μια ατέλειωτη «κούρσα» αδιαφάνειας και διαπλοκής - όπως εξελίσσεται η συγκεκριμένη υπόθεση - και προχωρά σε απίστευτες μεθοδεύσεις για να ικανοποιήσει αυτές τις αξιώσεις μεγάλων ελληνικών και ξένων επιχειρηματιών.

Σύμφωνα λοιπόν με αποκλειστικές πληροφορίες του «Ρ», η κυβέρνηση μεθοδεύει την ακύρωση του κλειστού διαγωνισμού που έχει προκηρύξει ο ΟΔΙΕ από τον Αύγουστο του 1999 και που αφορά:

  • Την κατασκευή και εκμετάλλευση για 25 χρόνια δύο νέων ιπποδρόμων σε Μαρκόπουλο Αττικής και Λαγκαδά Θεσσαλονίκης.
  • Την κατασκευή του Ολυμπιακού Ιππικού Κέντρου στο Μαρκόπουλο για τις ανάγκες των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004 και
  • την κατασκευή των τεσσάρων Ολυμπιακών γηπέδων στο χώρο του Φαληρικού Ιπποδρόμου (πυγμαχία, χειροσφαίριση, τζούντο και τάε κβο ντο) επίσης για τις ανάγκες των Ολυμπιακών Αγώνων.
  • Ως αντισταθμιστικό για την κατασκευή των παραπάνω έργων θα παραχωρηθεί στον ανάδοχο η εκμετάλλευση του ιπποδρομιακού στοιχήματος για τουλάχιστον 25 χρόνια.


Το ενδεχόμενο ακύρωσης του διαγωνισμού προβλέπεται - σύμφωνα με τις πληροφορίες του «Ρ» - στα τεύχη δημοπράτησης που παρέδωσε πριν λίγες μέρες ο ΟΔΙΕ στις πέντε κοινοπραξίες, οι οποίες επιλέχτηκαν από την πρώτη φάση και διεκδικούν το έργο. Αυτό - σύμφωνα με τις πληροφορίες - έγινε κατόπιν σχετικής συνεννόησης με τους επιχειρηματικούς ομίλους, γιατί θεωρούν ότι όλο το «πακέτο» που συμπεριλαμβάνει ο διαγωνισμός δεν τους... συμφέρει!

Αυτό που ζήτησαν οι επιχειρηματίες είναι:

  • Να κατασκευάσουν ΜΟΝΟ τους δύο ιπποδρόμους σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη και όχι το Ιππικό Κέντρο και το Πολυδύναμο Αθλητικό Κέντρο.
  • Να παραμείνει ως ανταποδοτικό για την κατασκευή των ιπποδρόμων η εκμετάλλευση του ιπποδρομιακού στοιχήματος, που - σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΔΙΕ - θα τους επιφέρει έσοδα πάνω από 500 δισ. δρχ.
  • Να εκμεταλλευτούν εμπορικά το χώρο του Φαληρικού Ιπποδρόμου.
Το ...«εναλλακτικό σενάριο»

Για να υλοποιηθούν οι απαιτήσεις των επιχειρηματιών, αλλά και για να γίνουν όλα με νομότυπο τρόπο, δεδομένου ότι ο διαγωνισμός βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο, έπρεπε να βρεθεί ένα καλά μελετημένο και προσεκτικό σχέδιο.

Μετά από πολύμηνες συνεννοήσεις με... γνωστούς επιχειρηματίες - εκδότες - ιδιοκτήτες ΜΜΕ, βρέθηκε ένα «εναλλακτικό σενάριο», το οποίο συμπεριελήφθηκε στα τεύχη δημοπράτησης του έργου. Αυτός είναι και ο λόγος που η παράδοση των τευχών δημοπράτησης καθυστέρησαν να δοθούν στις πέντε υποψήφιες να αναλάβουν το έργο κοινοπραξίες, κατά έξι ολόκληρους μήνες!

Ποιο είναι το σχέδιο της κυβέρνησης; Τι αναφέρεται στα τεύχη δημοπράτησης;

Οτι σε περίπτωση που κάτι δεν πάει καλά με το διαγωνισμό και δεν έχει δημοπρατηθεί το έργο μέχρι τις 31.3.2001, τότε: η Γενική Γραμματεία Αθλητισμού έχει το δικαίωμα να αγοράσει τις μελέτες που έχουν υποβάλει οι πέντε κοινοπραξίες στο πλαίσιο του διαγωνισμού και να προχωρήσει στη δημοπράτηση μόνο των δύο Ολυμπιακών έργων (Ιππικό Κέντρο και Πολυδύναμο Αθλητικό Κέντρο), ως δημόσια έργα, με επιβάρυνση του κρατικού προϋπολογισμού.

«Αγονος» διαγωνισμός

Τι σημαίνει αυτό; Οτι ο διαγωνισμός που βρίσκεται σε εξέλιξη θα κηρυχτεί άγονος και η ΓΓΑ θα προκηρύξει νέο διαγωνισμό για την κατασκευή ΜΟΝΟ των δύο Ολυμπιακών έργων, δηλαδή την κατασκευή του Ιππικού Κέντρου και του Πολυδύναμου Αθλητικού Κέντρου, με βάση τις μελέτες που θα έχει αγοράσει η ΓΓΑ.

Ο δεύτερος διαγωνισμός για τον οποίο αρμόδιος θα είναι ο ΟΔΙΕ θα έχει ως αντικείμενο την κατασκευή με αυτοχρηματοδότηση των δύο ιπποδρόμων και την εκμετάλλευση του ιπποδρομιακού στοιχήματος.

Ολα αυτά θα γίνουν, πιθανότατα, με πρόσχημα την πίεση του χρόνου για την ολοκλήρωση των Ολυμπιακών έργων και το ενδεχόμενο να ...«ξεφτιλιστούμε διεθνώς» από την αδυναμία διοργάνωσης της Ολυμπιάδας. Ετσι οι επιχειρηματίες θα πετύχουν αυτό που θέλουν. Θα γλιτώσουν αρκετά δισεκατομμύρια από το κόστος κατασκευής των δύο Ολυμπιακών Εργων, θα εκμεταλλευτούν το ιπποδρομιακό στοίχημα και θα βρουν ένα χώρο στον οποίο θα αναπτυχθούν δραστηριότητες τζόγου.

Ταυτόχρονα, θα υπάρξει περαιτέρω επιβάρυνση του κρατικού προϋπολογισμού για την κατασκευή των Ολυμπιακών εγκαταστάσεων και έτσι τις ακριβές επιθυμίες των επιχειρηματιών θα πληρώσει ο εργαζόμενος ελληνικός λαός.

Οι πληροφορίες του «Ρ» αναφέρουν ότι σε αυτό το σενάριο συμφώνησαν πριν από έξι μήνες (τον περασμένο Φλεβάρη) όλοι οι αρμόδιοι φορείς. Δηλαδή, ο ΟΔΙΕ, το υπουργείο Πολιτισμού, η ΓΓΑ και η «Αθήνα 2004». Και αποφάσισαν να προχωρήσουν στην υλοποίησή του, καταγράφοντας το τι πρόκειται να γίνει σε περίπτωση που η κατασκευή του έργου δεν έχει ξεκινήσει στις 31.3.2001.

Τα προσχήματα

Τι είναι αυτό που μπορεί να μην πάει καλά μέχρι τις 31.3.2001, ώστε να υλοποιηθεί το συγκεκριμένο σενάριο; Δηλαδή, ποια είναι τα προσχήματα που μπορεί να χρησιμοποιήσει η κυβέρνηση για να προχωρήσει στην εφαρμογή του εναλλακτικού σεναρίου; Τα εξής:

  • Να επικαλεστεί την καθυστέρηση στην κατασκευή των δύο Ολυμπιακών έργων (Ιππικό Κέντρο και Πολυδύναμο Κέντρο).
  • Να επικαλεστεί τη μη ανταπόκριση των κοινοπραξιών στην υποβολή τεχνικής και οικονομικής προσφοράς.
  • Να επικαλεστεί τις πιθανές ενστάσεις των κοινοπραξιών που δε θα επιλεγούν ή κάποια δικαστική εμπλοκή της υπόθεσης.
  • Να επικαλεστεί ότι οι κοινοπραξίες αδυνατούν να πάρουν τα λεφτά των τραπεζών για να προχωρήσουν τα έργα.

Ενα πρόσχημα από τα παραπάνω είναι αρκετό για να κηρυχτεί ο διαγωνισμός άγονος και να μπει σε εφαρμογή το περίφημο «εναλλακτικό σχέδιο», στο οποίο αναφέρθηκε και ο διευθυντής Αθλημάτων της ΔΟΕ Ζ. Φελί, στην πρόσφατη συνέντευξη Τύπου. Αυτές είναι οι μεθοδεύσεις για τις οποίες η πρόεδρος της «Αθήνα 2004» δεν μπορούσε - στην ίδια συνέντευξη Τύπου - να πει πολλά πράγματα.

Και το «κερασάκι»...

Επισημαίνεται ότι στα τεύχη δημοπράτησης μένει «ανοιχτό» το θέμα της χωροθέτησης του Πολυδύναμου Αθλητικού Κέντρου. Το πιο πιθανό είναι το Πολυδύναμο Κέντρο να γίνει στο αεροδρόμιο του Ελληνικού. Κι αυτό γιατί δεν μπορεί το ένα έργο (ιππόδρομος στο Μαρκόπουλο) να αποτελεί ξεχωριστό αντικείμενο διαγωνισμού από το άλλο (Πολυδύναμο Κέντρο). Ετσι, ο χώρος του Φαληρικού ιπποδρόμου θα παραμείνει «ελεύθερος». Για ποιους όμως;

Οι επιχειρηματικοί όμιλοι πιέζουν ώστε να ενταχθεί η παραχώρηση του χώρου του Φαληρικού ιπποδρόμου στο διαγωνισμό για την κατασκευή των δύο ιπποδρόμων για να αναπτύξουν εμπορικές δραστηριότητες! Είναι χαρακτηριστικό ότι άνθρωπος που γνωρίζει πολύ καλά την υπόθεση, είπε στο «Ρ» για το Φαληρικό ιππόδρομο: «Ενας Θεός ξέρει τι θα γίνει τελικά εκεί».

Ο Θεός μπορεί να μην ξέρει, όμως η κοινοπραξία που θα αναλάβει την κατασκευή του έργου (κοινό μυστικό το όνομά της) έχει ήδη κάνει τα σχέδιά της και την πρότασή της...


Κώστας ΠΑΣΑΚΥΡΙΑΚΟΣ



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ