Τετάρτη 12 Ιούνη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Στο Καρπενήσι στις 12-14 Ιούλη το Αντιιμπεριαλιστικό Διήμερο της ΚΝΕ

«Εμπνεόμαστε, Διδασκόμαστε, Συνεχίζουμε. Με το ΚΚΕ μπροστά για το δίκιο του λαού»! Με αυτό το σύνθημα, το φετινό 28ο Αντιιμπεριαλιστικό Διήμερο της ΚΝΕ ταξιδεύει στο Καρπενήσι, στην καρδιά της Ρούμελης, από τις 12 έως τις 14 Ιούλη.

Το Καρπενήσι έχει συνδεθεί με κορυφαίες στιγμές της επαναστατικής δράσης του 20ού αιώνα στη χώρα μας και αναδεικνύονται βασικές πλευρές της στρατηγικής του Κόμματος στην ανάπτυξη της ταξικής πάλης κατά την κρίσιμη δεκαετία του 1940. Ολη η ευρύτερη περιοχή συνδέεται άμεσα με την ίδρυση των πρώτων ανταρτοομάδων του ΕΛΑΣ, τη δράση του ΚΚΕ την περίοδο της Κατοχής και της Απελευθέρωσης. Στις Κορυσχάδες (χωριό δίπλα στο Καρπενήσι) πραγματοποιήθηκε το Εθνικό Συμβούλιο στις 14 Μάη 1944, όπου λειτουργεί σήμερα και αντίστοιχο μουσείο. Επίσης, φέτος συμπληρώθηκαν 70 χρόνια από τη νικηφόρα μάχη και κατάληψη του Καρπενησίου (21/1/1949 - 8/2/1949) από τον Δημοκρατικό Στρατό Ελλάδας.

Σε κάθε γωνιά της περιοχής, στα βουνά και τα χωριά της, γράφτηκαν λαμπρές σελίδες Ιστορίας του λαϊκού κινήματος, που μέχρι και σήμερα παραμένουν ανεξίτηλα χαραγμένες. Εμπνέουν κάθε νέα και νέο που επιλέγει τον δρόμο του οργανωμένου αγώνα για τον σοσιαλισμό - κομμουνισμό. Αυτά τα μονοπάτια θα περπατήσουν οι νέοι και οι νέες που θα συμμετάσχουν στο φετινό Διήμερο, αυτές τις σελίδες Ιστορίας θα γνωρίσουν.


Να σημειωθεί ότι για 7η χρονιά, η ΚΝΕ θα φιλοξενήσει και φέτος τις δυο μέρες του Αντιιμπεριαλιστικού Διημέρου παιδική κατασκήνωση για παιδιά μεγαλύτερων τάξεων του Δημοτικού και Γυμνασίου. Συντροφικότητα, γνώση, διεκδίκηση, παιχνίδια, γέλια, τραγούδια, δημιουργία, αλληλεγγύη, αγώνας... είναι λέξεις που συναντιούνται κάθε χρόνο στις παιδικές κατασκηνώσεις των Διημέρων για τα παιδιά που συμμετέχουν!

Στο σημερινό 4σέλιδο «Νεολαία» μπορούμε να βρούμε:

-- Ανακοίνωση - κάλεσμα της ΚΝΕ προς τη νεολαία μπροστά στις βουλευτικές εκλογές της 7ης Ιούλη.

-- Εμπειρία από την προεκλογική δράση και τα εκλογικά στέκια νεολαίας της ΚΝΕ στην Κεντρική Μακεδονία.

-- Στις 12 - 14 Ιούλη το 28ο Αντιιμπεριαλιστικό Διήμερο της ΚΝΕ στο Καρπενήσι.

-- Κινητοποιήσεις των φοιτητών του Τμήματος ΤΕΙ στον Αγιο Νικόλαο Κρήτης για τα προβλήματα μπροστά στη μετατροπή του Ιδρύματος σε Μεσογειακό Πανεπιστήμιο.

-- Πλούσια δραστηριότητα των Οργανώσεων της ΚΝΕ.

Τώρα χρειαζόμαστε δυνατό ΚΚΕ!

Κάλεσμα της ΚΝΕ προς τη νεολαία μπροστά στις εκλογές της 7ης Ιούλη

Στο κάλεσμα της ΚΝΕ προς τη νέα γενιά μπροστά στις βουλευτικές εκλογές της 7ης Ιούλη, που μοιράζεται σε εξορμήσεις σε σχολές, χώρους δουλειάς, γειτονιές, στέκια νεολαίας, τονίζει:

«Τώρα χρειαζόμαστε μια μαχητική δύναμη!

Στις βουλευτικές εκλογές, στις 7 Ιούλη, ψηφίζουμε ΚΚΕ! Ελεύθερα και ανυπότακτα!

Γιατί:

 • Ψήφος στο ΚΚΕ σημαίνει ΝΑΙ στη σύγκρουση με το σύστημα της εκμετάλλευσης και της αδικίας, με τις κυβερνήσεις και τα κόμματα που εφάρμοσαν και συνεχίζουν να εφαρμόζουν πολιτική που είναι συνώνυμη της φτώχειας, των μνημονίων, της εργασιακής ζούγκλας, του πανάκριβου σχολείου - εξεταστικού κέντρου, δηλαδή της ΝΔ, του ΣΥΡΙΖΑ, του ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ.
 • Ψήφος στο ΚΚΕ σημαίνει ΝΑΙ στον αγώνα για τα όνειρά μας στη μόρφωση, τον αθλητισμό, τον πολιτισμό, τη ζωή, για να μπει πραγματικό τείχος στον φασισμό και ρατσισμό, για μεγαλύτερη απομόνωση της ναζιστικής - εγκληματικής Χρυσής Αυγής.
 • Ψήφος στο ΚΚΕ σημαίνει ΝΑΙ στην αλήθεια και την εντιμότητα, κόντρα στα ψέματα, την κοροϊδία και τον "ρεαλισμό" της υποταγής, κόντρα στα κυβερνητικά αλισβερίσια και την μπόχα που αναδύει το σάπιο αστικό πολιτικό σύστημα.
 • Ψήφος στο ΚΚΕ σημαίνει ΝΑΙ στην αλληλεγγύη που αποτυπώνεται στο σύνθημα "Ολοι για έναν κι ένας για όλους"! Για την ειρήνη και φιλία των λαών, ενάντια στους πολέμους για τα κέρδη των λίγων!
 • Ψήφος στο ΚΚΕ σημαίνει ΝΑΙ στην ελευθερία της ζωής με δικαιώματα.
 • Ψήφος στο ΚΚΕ σημαίνει ΝΑΙ στην πρόοδο! Για να δυναμώσουν η λαϊκή αντίσταση και διεκδίκηση, η ελπίδα, η προοπτική της πραγματικής ανατροπής!
Η ψήφος στο ΚΚΕ είναι ψήφος ανυπακοής!

Είναι αυτό που ταιριάζει στη νέα γενιά!

Τα κόμματα του συστήματος μας καλούν να συμβιβαστούμε με τη μιζέρια, να υποταχθούμε. Απαντάμε:

"Ο,τι και να είναι τ' άστρα, εγώ τη γλώσσα μου τους βγάζω..."

Περνάμε στην αντεπίθεση!

Σ' αυτές τις εκλογές κρίνεται πόσο δυνατός θα είναι ο λαός!

Πόσο ισχυρή θα είναι η δύναμη που είναι σταθερά δίπλα σου, μπροστά στα δύσκολα, που δεν σε πρόδωσε ποτέ, που φοβίζει το σύστημα!

Πόσο δυνατό θα είναι το ΚΚΕ!

Γι' αυτό, το πραγματικό δίλημμα των εκλογών είναι αν την επόμενη μέρα των εκλογών, με μια επιθετική κυβέρνηση που θα εκλεγεί, θα δυναμώσει εκείνη η δύναμη που μάχεται για τα δικαιώματά μας, μέσα κι έξω απ' τη Βουλή.

Η "ελπίδα" δεν ήρθε ποτέ... Περίμενες σε λάθος σταθμό! Επόμενη στάση: ΚΚΕ!

Το αποτέλεσμα των εκλογών της 26ης Μαΐου ήρθε να επιβεβαιώσει εμφατικά το γεγονός ότι με την αντιλαϊκή πολιτική της όλα αυτά τα χρόνια, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ όχι μόνο δεν... "ξεμπέρδεψε με το παλιό", αλλά το "ξέπλυνε" και το "ανέστησε"!

Ταυτίστηκε με τα μνημόνια, τα αντιλαϊκά μέτρα, τις περικοπές, με τον "διαβολικά καλό" Τραμπ και την Μέρκελ, με ακροδεξιούς συγκυβερνήτες και χαριεντίσματα με φασίστες, με αλαζονικές και αυταρχικές πρακτικές, δίνοντας το δικαίωμα σε αντιδραστικές δυνάμεις να συκοφαντούν αξίες και ιδανικά που γεννήθηκαν από γνήσιους και ανιδιοτελείς αγωνιστές. Επέτρεψε στη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ να εμφανίζονται δικαιωμένοι για το προηγούμενο αντιλαϊκό τους έργο!

Δεν επιλέγουμε «μία απ' τα ίδια»!

Το ξελάσπωμα της πολιτικής των ΝΔ - ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ τους δίνει τώρα τη δυνατότητα να γίνουν ακόμα πιο επιθετικοί. Νιώθουν πλέον απελευθερωμένοι να προωθήσουν ακόμα πιο βάρβαρα μέτρα, πατώντας πάνω στο οπλοστάσιο που από κοινού με τον ΣΥΡΙΖΑ υπηρετούν: Τα 3 μνημόνια, τους μηχανισμούς εποπτείας της Ευρωπαϊκής Ενωσης, τη "θηλιά" δεσμεύσεων μέχρι το 2060, τη βαθύτερη εμπλοκή στους δολοφονικούς σχεδιασμούς ΝΑΤΟ - ΗΠΑ - ΕΕ, συνολικά τις απαιτήσεις των καπιταλιστών. Εχει αποδειχτεί, άλλωστε, ότι κάθε επόμενη κυβέρνηση δεν μπορεί παρά να είναι χειρότερη από την προηγούμενη, αφού "χτίζει" πάνω στο αντιλαϊκό πλαίσιο που ήδη υπάρχει και το ενισχύει...

Δεν χαραμίζουμε την ψήφο μας σε κόμματα "μιας χρήσης", που εμφανίζονται στα "ξαφνικά", ίσα - ίσα για να συμπληρώσουν τις διάφορες συγκυβερνήσεις στο βάρβαρο έργο τους και μετά επιστρέφουν από εκεί που ήρθαν. Τέτοιο είναι το κόμμα του Βαρουφάκη, που ήδη έχει ομολογήσει ότι θα συνεργαζόταν τόσο με τη ΝΔ όσο και με τον ΣΥΡΙΖΑ! Πλέον έχουμε πείρα... Είναι κόμματα βαθιά συστημικά, γι' αυτό και δεν είναι τυχαία η υπερπροβολή τους από τα ΜΜΕ των ολιγαρχών.

Να πετάξουμε τη ναζιστική - εγκληματική Χρυσή Αυγή στα σκουπίδια της Ιστορίας!

Η υποχώρηση της Χρυσής Αυγής και σε ψήφους και σε ποσοστά πρέπει να συνεχιστεί ακόμα περισσότερο μπροστά στις βουλευτικές εκλογές, ώστε να πετάξουμε έξω από τη Βουλή το ναζιστικό δολοφονικό συνονθύλευμα, δίνοντας ταυτόχρονα αποφασιστικό χτύπημα στα διάφορα σχέδια ανασυγκρότησης του ακροδεξιού χώρου. Θα δώσουμε όλες μας τις δυνάμεις, για να απομονωθούν οι φασίστες της Χρυσής Αυγής και οι παραφυάδες τους από κάθε σχολείο, σχολή και γειτονιά!

Αλλάζουμε την εικόνα!

Δεν αφήνουμε όσους στηρίζουν το δρόμο που μας έφερε έως εδώ (ΣΥΡΙΖΑ, ΝΔ, ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ), τους φασίστες, τους ρατσιστές και ακροδεξιούς να μιλάνε εξ ονόματος της νεολαίας. Αυτοί ψήφισαν! Εσύ;

Ηρθε η ώρα να πάρουν απάντηση από τη νεολαία με ψήφο στο ΚΚΕ, τη μόνη ψήφο που δίνει δύναμη στον αγώνα για τη ζωή που μας αξίζει!

ΤΩΡΑ χρειαζόμαστε δυνατό ΚΚΕ!».

Συναυλία στην Κρήτη

Μια μεγάλη συναυλία, με ελεύθερη είσοδο, οργανώνουν οι Τομεακές Οργανώσεις της ΚΝΕ στο Ηράκλειο της Κρήτης, την Παρασκευή 14 Ιούνη, στις 8 μ.μ. στην πλατεία Ελευθερίας, λίγο πριν από το τέλος των εξετάσεων και της εξεταστικής.

Οπως αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους, η συναυλία - στην οποία συμμετέχουν ο Μάνος Παπαδάκης και το συγκρότημά του και οι The Stakes - «είναι μια καλή ευκαιρία να συναντηθούμε και να διασκεδάσουμε όλοι εμείς που δώσαμε μαζί όλες τις μάχες και τους αγώνες μέσα στη χρονιά! Ταυτόχρονα, όμως, να ανανεώσουμε το ραντεβού μας ώστε με πείσμα να δώσουμε τη μάχη των βουλευτικών εκλογών που έχουμε μπροστά μας, μια μάχη που αφορά συνολικά τη νεολαία, να μην πέσει στα ψεύτικα διλήμματα ΣΥΡΙΖΑ - ΝΔ, να μη δώσει συγχωροχάρτι σε παλιούς και νέους διαχειριστές της αντιλαϊκής πολιτικής. Να κάνει το βήμα, να μπει στον αγώνα, να στηρίξει το ΚΚΕ. Η ψήφος στο ΚΚΕ είναι η μοναδική ψήφος που δεν πάει χαμένη, που δεν θα τη βρει απέναντί του».

Εκδρομή της ΚΝΕ στο Μουσείο Αμπελακίων

Μονοήμερη εκδρομή «στην Ιστορία και στις ομορφιές του τόπου μας» οργανώνει η Οργάνωση Περιοχής Θεσσαλίας της ΚΝΕ το Σάββατο 15 Ιούνη. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει ξενάγηση στο Μουσείο Αμπελακίων περιόδου 1940 - 1949, στο χωριό Αμπελάκια του νομού Λάρισας. Θα ακολουθήσει δροσιστική βουτιά, με στιγμές ξεκούρασης αλλά και αθλητικές δραστηριότητες στην παραλία του Στόμιου της Λάρισας.

Στον παραδοσιακό οικισμό των Αμπελακίων, από το 2008 λειτουργεί το Μουσείο το οποίο φιλοξενεί μνήμες, ιστορίες και διδάγματα της θρυλικής δεκαετίας 1940 - 1949 και των δύο ένοπλων αναμετρήσεων: Του εθνικοαπελευθερωτικού αγώνα του λαού μας ενάντια στην τριπλή φασιστική κατοχή, μέσα από τη δράση του Εθνικού Απελευθερωτικού Μετώπου (ΕΑΜ), και της κορυφαίας ταξικής σύγκρουσης στην Ελλάδα τον 20ό αιώνα, της εποποιίας του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας (ΔΣΕ).

Η ύπαρξη του παράνομου τυπογραφείου στα Αμπελάκια δεν έγινε γνωστή ούτε μετά την Απελευθέρωση της χώρας από τους κατακτητές. Οι 5-6 άνθρωποι που γνώριζαν το μυστικό, το κράτησαν καλά φυλαγμένο στην καρδιά τους και κρυμμένο στη μνήμη τους. Θα μαθευόταν πολύ αργότερα, το 1985, όταν έφτασε στα γραφεία της ΚΟ Θεσσαλίας του ΚΚΕ φωτοτυπημένο υλικό.

Πληροφορίες για το πρόγραμμα και συμμετοχές στο τηλέφωνο 6948482728 ή στις Οργανώσεις της ΚΝΕ σε όλη τη Θεσσαλία.

Αντιρατσιστική hip hop συναυλία

Φτάνοντας προς το τέλος οι εξετάσεις, μαθητές και φοιτητές τραγουδούν ενάντια στο ρατσισμό και την ξενοφοβία... Οι Οργανώσεις της ΚΝΕ στη Δράμα διοργανώνουν αντιρατσιστική hip hop συναυλία το Σάββατο 15 Ιούνη, στις 7 μ.μ. στην κεντρική πλατεία της Δράμας.

Στη συναυλία θα συμμετέχουν οι μουσικοί Stef, Greed και Matsxuk. Παρέμβαση θα κάνει η Αννα Παπαστεφανάκη, μέλος του Γραφείου Περιοχής Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης της ΚΝΕ.

Η είσοδος θα είναι ελεύθερη.

Νεολαιίστικο εκλογικό περίπτερο στην Ξάνθη

Εκλογικό στέκι νεολαίας στην Ξάνθη εγκαινιάζει η τοπική Τομεακή Οργάνωση της ΚΝΕ. Το περίπτερο θα λειτουργεί στην πλατεία Ελευθερίας, καθημερινά από τις 7 μ.μ. έως τις 9 μ.μ., και θα φιλοξενεί συζητήσεις και άλλες δραστηριότητες κι εκδηλώσεις. Μέχρι στιγμής έχουν ανακοινωθεί τα εξής:

-- Παρασκευή 14/6, στις 9 μ.μ., συζήτηση με θέμα «Μπορούμε να ζήσουμε καλύτερα στον 21ο αιώνα;».

-- Παρασκευή 21/6, στις 9 μ.μ., βιβλιοπαρουσίαση της έκδοσης «Αλήθειες και ψέματα για τον σοσιαλισμό: Για τη σοσιαλιστική επανάσταση».

-- Σάββατο 22/6, στις 9.30 μ.μ., προβολή ταινίας.

-- Τετάρτη 26/6, στις 9 μ.μ., λαϊκό - ρεμπέτικο γλέντι.

Σύσκεψη στη Χαλκίδα

Σε αγωνιστικό και αισιόδοξο κλίμα πραγματοποιήθηκε η σύσκεψη των ΟΒ της ΚΝΕ στο πρώην ΤΕΙ Στερεάς στη Χαλκίδα, μπροστά στις εκλογές της 7ης Ιούλη.

Την κεντρική ομιλία έκανε ο Θάνος Μπίμπας, μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ και Γραμματέας του Συμβουλίου Περιοχής Ανατολικής Στερεάς και Εύβοιας. Αναφέρθηκε στη σημασία που έχει για τη νεολαία και το λαό να συνεχίσουν το αγωνιστικό βήμα με το ΚΚΕ στην κάλπη των επικείμενων εθνικών εκλογών, να δυναμώσουν τη μοναδική δύναμη αντιπολίτευσης απέναντι στα κόμματα και τις κυβερνήσεις που υπηρετούν τα συμφέροντα των επιχειρηματικών ομίλων, να ενισχύσουν το ΚΚΕ, τη δύναμη των εργαζομένων και της νεολαίας, στον αγώνα για να μπουν εμπόδια στα χειρότερα, για την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών της νεολαίας.

Τόνισε ιδιαίτερα ότι η νέα γενιά πρέπει να προσπεράσει με την πείρα από την ίδια τη ζωή της όλους όσοι έχουν βάλει φαρδιά πλατιά την υπογραφή τους στο τσάκισμα των δικαιωμάτων της νεολαίας, όλους όσοι έχουν συμβάλει να ζει η νεολαία όλο και χειρότερα, υποθηκεύοντας τη ζωή και το μέλλον της. Κάλεσε τους σπουδαστές να πάνε στην κάλπη με κριτήριο τις ανάγκες, τα όνειρά τους, το πόσο δυνατός θα βγει ο λαός και η νεολαία την επόμενη μέρα.

Εξήγησε ότι η νεολαία μπορεί να κάνει το αποφασιστικό βήμα, έχοντας «ήσυχη» τη συνείδησή της, κάνοντας τη μοναδική κερδισμένη επιλογή και ψηφίζοντας το ΚΚΕ. «Είμαστε μία δύναμη που δρούμε σαν ένας άνθρωπος για την ενίσχυση του ΚΚΕ, για να γίνουν περισσότεροι οι σπουδαστές που θα στηρίξουν το ΚΚΕ στις 7 Ιούλη», τόνισε ο Θ. Μπίμπας.

Μετά την πλούσια συζήτηση ακολούθησε γλέντι.

Να είναι ακόμα περισσότεροι οι νέοι που με το κεφάλι ψηλά θα στηρίζουν το ΚΚΕ

Στη μάχη των βουλευτικών εκλογών της 7ης Ιούλη τα μέλη και οι φίλοι της ΚΝΕ μπαίνουμε με μεγαλύτερη σιγουριά ότι τώρα μπορούν οι χιλιάδες νέοι που έκαναν το βήμα ψηφίζοντας το ΚΚΕ για πρώτη φορά να πολλαπλασιαστούν. Να είναι ακόμα περισσότεροι οι μαθητές, οι φοιτητές, οι εργαζόμενοι που με το κεφάλι ψηλά θα αποφασίσουν να στηρίξουν το ΚΚΕ.

Γνωρίζουμε ότι υπάρχει ένα πολύ μεγάλο κομμάτι νέων που βρεθήκαμε μαζί στους αγώνες, που παρακολουθεί σταθερά τη δραστηριότητα και την παρέμβαση της ΚΝΕ, εκτιμούν την πολιτική του ΚΚΕ αλλά στις ευρωεκλογές δεν έκαναν το βήμα να το ψηφίσουν.

Γνωρίζουμε επίσης καλά ότι στα σχέδια του συστήματος για τη νεολαία την επόμενη μέρα το ΚΚΕ και η ΚΝΕ δεν έχουν θέση. Η δράση των κομμουνιστών είναι ενοχλητική για το σύστημα, την αστική τάξη, δεν θέλουν να υπάρχει «παραφωνία» αντίστασης, οργάνωσης αγώνα την επόμενη μέρα. Γιατί θέλουν τη νέα γενιά ενεργά να υποστηρίζει τα σχέδια των αφεντικών και των κυβερνήσεών τους, για φθηνό εργατικό δυναμικό, «ελαστικές» σχέσεις εργασίας, διαλυμένα πτυχία με τσακισμένα δικαιώματα.

Γι' αυτόν ακριβώς τον λόγο τώρα πρέπει και μπορούμε να εντείνουμε τις προσπάθειές μας για να μη χαθεί και να μη σκορπίσει καμία ψήφος. Να πολλαπλασιάσουμε την επαφή μας, τη συζήτηση με όλους όσοι μας εκτιμούν αλλά δεν εκφράστηκε αυτό με στήριξη στο ΚΚΕ (είτε ψηφίζοντας άλλο κόμμα είτε απέχοντας), αξιοποιώντας όλες εκείνες τις μορφές παρέμβασης που μας βοηθούν να φτάνουμε και να χτίζουμε δεσμούς μαζί τους. Η εξειδικευμένη δραστηριότητα για μαθητές, ένα έντονο πολιτικό πρόγραμμα θεματικών συζητήσεων με ομάδες νεολαίας, η δημιουργία στεκιών νεολαίας στα εκλογικά περίπτερα και κέντρα του ΚΚΕ μπορούν να αποτελέσουν μορφές που με την αξιοποίησή τους από τις Οργανώσεις της ΚΝΕ θα διευρύνουν πιο πλατιά τη συζήτηση που πρέπει να μπει στο επίκεντρο: Γιατί τώρα ΚΚΕ.

Νέες δυνάμεις μπορούν ενεργά τώρα να μπουν στη μάχη στο πλευρό μας

Γιατί από τη μέχρι τώρα δραστηριότητα των Οργανώσεων της ΚΝΕ στην Κεντρική Μακεδονία φαίνεται ότι έχει ενταθεί ο προβληματισμός για το ποιος δρόμος μας έφερε ως εδώ, ποια είναι η διέξοδος, αν μπορούμε να ζήσουμε καλύτερα. Αυτό φάνηκε και από την εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε από την Περιφερειακή Οργάνωση ΑΕΙ Θεσσαλονίκης για την πρόταση εξουσίας του ΚΚΕ, όπου πραγματικά οι ερωτήσεις από παιδιά που έρχονταν για πρώτη φορά σε κάποια εκδήλωση της ΚΝΕ ήταν περισσότερες από κάθε άλλη φορά. Τα θετικά σημάδια τώρα μπορούν να γενικευτούν, με περισσότερους μαθητές, νέους φοιτητές να έρχονται σε επαφή με το ΚΚΕ και την ΚΝΕ, μέσα από τις εκατοντάδες συσκέψεις που έχουν πραγματοποιηθεί, πολύμορφες πρωτοβουλίες όπως escape rooms, ιστορικούς περιπάτους, θερινά σινεμά.

Ορισμένες τέτοιες πρώτες παρεμβάσεις και σχεδιασμός των Οργανώσεων της Θεσσαλονίκης δείχνουν ότι μπορούμε να ανοίξουμε δρόμο σε μαθητές, που δεν φτάσαμε στις ευρωεκλογές, σε περιοχές που ζει το μεγαλύτερο κομμάτι νεολαίας που μας ενδιαφέρει, της Δυτικής Θεσσαλονίκης και στο κέντρο της πόλης. Οι πρώτες εκδηλώσεις στην πλατεία Ευόσμου, στη Νέα Παραλία δείχνουν ότι μπορούν τα στέκια νεολαίας στα εκλογικά περίπτερα του ΚΚΕ να αποτελέσουν σταθερό σημείο προσέλκυσης νέων και πλατιάς συζήτησης.

Γιατί έχουν αναδειχθεί στο προσκήνιο και μπορούμε να εμπιστευθούμε νέες δυνάμεις, που μπορούν ενεργά τώρα να μπουν στη μάχη στο πλευρό μας. Είναι όλοι αυτοί που στις προηγούμενες εκλογές έκαναν το βήμα και στήριξαν το ΚΚΕ και τώρα νιώθουν πιο δυνατό το δεσμό τους με το ΚΚΕ. Νέοι μαθητές, φοιτητές, εργαζόμενοι και άνεργοι που γνωρίζουν ότι ο μόνος δρόμος για τη στήριξη των δικών τους συμφερόντων είναι η αποφασιστική ενίσχυση του ΚΚΕ. Ανθρωποι που παρά το νεαρό της ηλικίας τους είναι ήδη μέσα στον αγώνα για μια καλύτερη ζωή μέσα από τις μαθητικές κινητοποιήσεις, το φοιτητικό κίνημα, τις απεργιακές κινητοποιήσεις. Που ξέρουν ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ έβαλε τη σφραγίδα της στο αντιλαϊκό μέλλον που έχουν διαμορφώσει για τους νέους εργαζόμενους, στην προώθηση των διδάκτρων και τη διάλυση των πτυχίων στα πανεπιστήμια, στη δημιουργία ενός σχολείου - εξεταστικού κέντρου. Που γνωρίζουν ότι και η ΝΔ, που προαλείφεται για την επόμενη κυβέρνηση, θα συνεχίσει ακριβώς τον ίδιο δρόμο.

Γιατί είναι πολλοί αυτοί που παρότι έκαναν διαφορετική επιλογή στις ευρωεκλογές, τώρα σκέφτονται σοβαρά ότι δεν μπορούν να τη χαρίσουν ξανά στο σύστημα, μπορούν να τη μετατρέψουν σε κερδισμένη ψήφο, με στήριξη του ΚΚΕ.

Να διευρύνουμε τους δεσμούς της ΚΝΕ και του Κόμματος με νεολαία

Τώρα μπορούμε αν:

 • Πιο τολμηρά, χωρίς καθυστέρηση, προωθήσουμε ένα πλούσιο σχέδιο με πολύμορφη δραστηριότητα και περιεχόμενο που θα ανοίξει δρόμους, θα βοηθήσει κόσμο να κάνει το βήμα, ψηφίζοντας ΚΚΕ στις 7 Ιούλη.
 • Πιο αποφασιστικά θέσουμε στο επίκεντρο τις δικές μας αιχμές, τη συζήτηση γύρω από τις θέσεις μας, τη διαμόρφωση κριτηρίου για το αν μπορούμε να εμπιστευτούμε τον καπιταλιστικό δρόμο ανάπτυξης, από όποια σκοπιά και αν προβάλλεται.
 • Πιο επιθετικά φθάσουμε χωρίς εξαιρέσεις σε όλους αυτούς που τώρα προβληματίζονται πιο έντονα από πριν, που δεν τους καλύπτουν τα αστικά κόμματα, τα προγράμματά τους, τα όρια αυτού του συστήματος. Που βλέπουν ότι την επόμενη μέρα των εκλογών θα πρέπει να είναι πιο ισχυρή η δύναμη που μπορεί να οργανώσει, να εμπνεύσει και να στηρίξει τις διεκδικήσεις της νεολαίας για ένα σχολείο που θα μορφώνει και δε θα εξοντώνει, για ουσιαστική αναβάθμιση και δωρεάν σπουδές, για σύγχρονα εργασιακά δικαιώματα, Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας για όλους τους εργαζόμενους, για κατώτερο μισθό εδώ και τώρα στα 751 ευρώ. Αυτή η δύναμη είναι το ΚΚΕ.
 • Με αυτοπεποίθηση συζητήσουμε με πολλαπλάσιους γύρω από την πρόταση διεξόδου του ΚΚΕ, για το παρόν και το μέλλον, γιατί η μεγάλη πλειοψηφία έχει αντικειμενικό συμφέρον και μπορεί να δει τον εαυτό της σε καλύτερη θέση μέσα από την πρότασή μας.

Μπορούμε κάθε μέρα από τις 25 που έχουμε μπροστά μας να την κάνουμε να μετρήσει! Να αξιοποιηθούν για να διευρύνουμε τους δεσμούς της ΚΝΕ και του Κόμματος με νεολαία, ξεπερνώντας εμπόδια, μετατρέποντας τον προβληματισμό σε πολλά αποφασιστικά βήματα μπροστά, με χιλιάδες νεανικές ψήφους στο ΚΚΕ!


Του
Θανάση ΣΓΟΥΡΟΥ*
*Ο Θανάσης Σγούρος είναι μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Πλήθος μαθητών στις δράσεις της ΚΝΕ ενάντια στα ναρκωτικά

Με μεγάλη επιτυχία ξεκίνησαν το περασμένο Σαββατοκύριακο οι μαθητικές δραστηριότητες της ΚΝΕ ενάντια στα ναρκωτικά, στην πόλη της Θεσσαλονίκης και στα στέκια νεολαίας στην Παραλία και στον Εύοσμο.

Δεκάδες μαθητές έδωσαν το «παρών» στα escape room της ΚΝΕ που διοργανώθηκαν στην Παραλία, στον Εύοσμο, στην Πολίχνη, στη Χαλκηδόνα και στον Χορτιάτη.

Οπως σημειώνουν οι Οργανώσεις της ΚΝΕ: «Δόθηκε η ευκαιρία να προβληματίσουμε και να συζητήσουμε με δεκάδες νέους για τη στάση που χρειάζεται να έχει η νεολαία απέναντι σε όλα τα ναρκωτικά. Το παιχνίδι μυστηρίου πραγματεύεται έναν νέο που είναι γεμάτος όνειρα για τη ζωή, αλλά λόγω δυσκολιών και αδιεξόδων καταλήγει να κάνει χρήση ουσιών. Οι μαθητές μέσα από γρίφους, κρυμμένα μηνύματα και διάφορες αποστολές, καλούνται να λύσουν το αδιέξοδο της ζωής του νέου και να τον φέρουν στο "φως", που συμβολίζει τη ζωή μακριά από όλες τις ουσίες, συμβολίζει τη συλλογικότητα, τον αγώνα, τη δημιουργία, την αλληλεγγύη».

Οι δραστηριότητες των Μαθητικών Οργανώσεων Κεντρικής Μακεδονίας της ΚΝΕ, μπροστά στην Παγκόσμια Μέρα Κατά των Ναρκωτικών, συνεχίζονται με αθλητικά τουρνουά με συνθήματα όπως «Κλώτσα την μπάλα και όχι τη ζωή σου! Πες όχι σε όλα τα ναρκωτικά!» και «Πέτα τη μπάλα στο καλάθι! Οχι στη ζωή σου! Πες όχι σε όλα τα ναρκωτικά!». Συγκεκριμένα:

-- Στη Βέροια, τουρνουά ποδοσφαίρου την Τετάρτη 19/6, μετά τις 6 μ.μ. στο γήπεδο Προμηθέα.

-- Στη Θεσσαλονίκη:

 • Στην Τούμπα, τουρνουά ποδοσφαίρου το Σάββατο 22/6, μετά τις 6 μ.μ. στο δημοτικό γήπεδο Τριανδρίας.
 • Στη Νέα Παραλία, το Σάββατο 22/6, τουρνουά μπάσκετ ΚΝΕ - ΚΕΘΕΑ μετά τις 6 μ.μ., και την Κυριακή 23/6 στα γηπεδάκια μπάσκετ στη Νέα Παραλία, στο ύψος Μεγάλου Αλεξάνδρου και Πέτρου Συνδίκα.
 • Σε Συκιές - Νεάπολη, τουρνουά ποδοσφαίρου την Τετάρτη 26/6, μετά τις 6 μ.μ. στα Γήπεδα Στρεμπενιώτη.
 • Στην Πολίχνη, τουρνουά μπιτς βόλεϊ και ποδοσφαίρου την Τετάρτη 26/6, μετά τις 6 μ.μ. στο ΔΑΚ Πολίχνης.
Το πρόγραμμα στα εκλογικά στέκια

Παράλληλα συνεχίζεται η δραστηριότητα στα δύο εκλογικά στέκια νεολαίας στη Θεσσαλονίκη, στη Νέα Παραλία Θεσσαλονίκης, μετά το Αγαλμα του Μ. Αλεξάνδρου, και στην πλατεία Ευόσμου. Τα περίπτερα θα είναι ανοιχτά σταθερά απογευματινές ώρες.

 • Το πρόγραμμα για το περίπτερο στη Νέα Παραλία περιλαμβάνει:

Παρασκευή 14/6, μετά τις 9 μ.μ., κοκτέιλ πάρτι.

Δευτέρα 24/6, στις 8.30 μ.μ., συζήτηση για την Παγκόσμια Μέρα Κατά των Ναρκωτικών με τους: Ελένη Παπαδοπούλου, μέλος της ΚΕΟΕ της ΚΝΕ, Παναγιώτη Γεωργάκα, πρώην επιστημονικό υπεύθυνο του προγράμματος ΚΕΘΕΑ «Αργώ». Θα ακολουθήσει live με τους Urban Pulse.

 • Το πρόγραμμα για το περίπτερο στην πλατεία Ευόσμου περιλαμβάνει:

Τετάρτη 12 και Πέμπτη 13 Ιούνη, από τις 7 μ.μ., παιχνίδια rouk zouk, «Πες βρες» και κρυμμένου θησαυρού.

Τετάρτη 19 Ιούνη, στις 7 μ.μ., παιχνίδια Total Anti-War edition.

Πέμπτη 20 Ιούνη, στις 8 μ.μ., συζήτηση με θέμα «Τον φασισμό βαθιά κατάλαβέ τον, δεν θα πεθάνει μόνος, τσάκισέ τον».

Τετάρτη 27 και Πέμπτη 28 Ιούνη, στις 7 μ.μ., τουρνουά πινγκ πονγκ και τριπόντων, quizdom ενάντια σε όλα τα ναρκωτικά.

ΦΟΙΤΗΤΕΣ ΠΡΩΗΝ ΤΕΙ ΑΓΙΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΚΡΗΤΗΣ
Σε αγωνιστική ετοιμότητα για τις συνέπειες της «πανεπιστημιοποίησης»

Από παλιότερες φοιτητικές κινητοποιήσεις

MotionTeam

Από παλιότερες φοιτητικές κινητοποιήσεις
Μέσα από μαζικές διαδικασίες, με συλλογή πάνω από 100 υπογραφών και ομόφωνη απόφαση της Γενικής τους Συνέλευσης, οι φοιτητές του ΤΕΙ Αγίου Νικολάου απαιτούν να καλυφτούν μια σειρά από ανάγκες, να αντιμετωπιστούν αντίστοιχα προβλήματα. Απορρίπτουν όλη την προσπάθεια εφησυχασμού που επιχειρήθηκε από τον υπουργό Παιδείας, αλλά και τη διοίκηση του Ιδρύματος τις προηγούμενες μέρες, για δήθεν αναβάθμιση των σπουδών που θα επιτευχθεί με την ίδρυση του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου.

Σε δελτίο Τύπου του Συλλόγου επισημαίνεται: «Το τοπικό τμήμα στον Αγιο Νικόλαο για χρόνια λειτουργεί με ελάχιστους μόνιμους καθηγητές στο δυναμικό του. Μάθαμε πρόσφατα πως σε παρόντα χρόνο ο αριθμός αυτών είναι μόλις 7. Βλέπουμε επίσης μέσα από πρόσφατη ανακοίνωση του Συλλόγου Εκτακτου Ακαδημαϊκού Προσωπικού του ΤΕΙ Κρήτης πως το έκτακτο προσωπικό σε κάποια τμήματα ξεπερνάει το 60%. Φαίνεται λοιπόν πως το εν λόγω ζήτημα απασχολεί έντονα το Ιδρυμα.

Συγκεκριμένα, το τμήμα στον Αγιο Νικόλαο αντιμετωπίζει χρόνια πρόβλημα με τη μετακίνηση των φοιτητών, η οποία αποδεικνύεται ακριβή αλλά και αναξιόπιστη. Με τα δρομολόγια να γίνονται κάθε 2 ώρες, τα μαθήματα του προγράμματος σπουδών δεν μπορούν παρά να ρυθμίζονται βάσει των δρομολογίων, και όχι το αντίθετο. Επίσης, φοιτητές του τμήματος ποτέ δεν είχαν πρόσβαση σε φοιτητικές εστίες, με πολλούς από αυτούς να αναγκάζονται να εργάζονται.

Με το ίδρυμα λοιπόν να έχει τμήματα σε κάθε νομό της Κρήτης, κύρια ανησυχία των φοιτητών είναι το ότι τα ζητήματα που αντιμετωπίζουν τα τμήματα του Ιδρύματος, μπορεί ακόμη και να ενταθούν όταν θα έρθει η ώρα να κατανεμηθούν πόροι για την κάλυψη των νέων αναγκών που θα υπάρξουν με τη διαδικασία της πανεπιστημιοποίησης.

Καθώς λοιπόν και η σχετική νομοθεσία φαίνεται να αφήνει και διάφορα κενά για το πώς θα εφαρμοστούν οι διαδικασίες στην πράξη, εμείς οι φοιτητές δεν θα αφεθούμε στην καλή θέληση πολιτικών βλέψεων του εκάστοτε υπουργού αλλά και της διοίκησης του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου», σημειώνουν οι φοιτητές, που απαιτούν: Αύξηση της χρηματοδότησης και δίκαιη κατανομή της, έγκαιρη και έγκυρη ενημέρωση για τα θέματα της «πανεπιστημιοποίησης», εξασφάλιση κάλυψης των αναγκών προσωπικού για κάθε τμήμα και δημιουργία νέων θέσεων, να έχουν λόγο οι φοιτητές για τις αποφάσεις που αφορούν τις σπουδές τους.

Στο πλευρό τους το Συμβούλιο Περιοχής Κρήτης της ΚΝΕ

Τη στήριξή του στον δίκαιο αγώνα των φοιτητών του Τμήματος Διοίκησης Επιχειρήσεων του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου (πρώην ΤΕΙ Κρήτης) του Αγίου Νικολάου εκφράζει σε ανακοίνωσή του το Συμβούλιο Περιοχής Κρήτης της ΚΝΕ.

Συγκεκριμένα, αναφέρει:

«Το Συμβούλιο Περιοχής Κρήτης της ΚΝΕ χαιρετίζει τους φοιτητές του Τμήματος Διοίκησης Επιχειρήσεων του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου (πρώην ΤΕΙ Κρήτης), που μέσα από συλλογή υπογραφών, τη Γενική τους Συνέλευση και τις κινητοποιήσεις που αποφάσισαν, διεκδικούν ουσιαστική αναβάθμιση των σπουδών τους, αύξηση της χρηματοδότησης για να αντιμετωπιστούν μια σειρά προβλήματα, όπως οι ακριβές μεταφορές, η έλλειψη εστιών.

Με αυτόν τον τρόπο δείχνουν ταυτόχρονα πως δεν τσιμπάνε στις τυμπανοκρουσίες του υπουργού, ότι δήθεν με τη μετατροπή του ΤΕΙ Κρήτης σε Μεσογειακό Πανεπιστήμιο θα λυθούν μια σειρά προβλήματα, ότι θα αναβαθμιστούν οι σπουδές. Ισα - ίσα που με την κατηγοριοποίηση των αποφοίτων ανοίγει ο δρόμος για να συμπτυχθούν προς τα κάτω τα δικαιώματα. Για παράδειγμα, όσον αφορά το Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων του Μεσογειακού Πανεπιστημίου στον Αγιο Νικόλαο θα υπάρχουν: Οι απόφοιτοι που θα πάρουν το πτυχίο του υπάρχοντος τμήματος, του 4ετούς προγράμματος του Μεσογειακού Πανεπιστημίου, των 2ετών που θα φτιαχτούν και των 3ετών των κολεγίων.

Οι φοιτητές έχουν απέναντί τους όλα εκείνα τα κόμματα που με σχέδιο χτυπάνε τα σημερινά δικαιώματά τους, αλλά και τα αυριανά εργασιακά, με στόχο να υπηρετήσουν καλύτερα τα αφεντικά τους, τους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους, την αύξηση των κερδών τους. Γι' αυτούς άλλωστε τσακώνονται για το ποιος θα 'ναι κυβέρνηση την επόμενη μέρα. Οι πραγματικοί υπεύθυνοι της απομόνωσης που βιώνουν οι φοιτητές του ΤΕΙ στον Αγιο Νικόλαο είναι η σημερινή κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και οι προηγούμενες της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ που δεν δίνουν δεκάρα για τις ανάγκες των φοιτητών.

Η ΚΝΕ και το ΚΚΕ θα 'ναι και τώρα και από τις 8 Ιούλη, την επομένη των εκλογών, ως ισχυρή λαϊκή αντιπολίτευση μαζί με τους φοιτητές του Τμήματος Διοίκησης Επιχειρήσεων, για τις ανάγκες τους, στήριγμα και συμπαραστάτης στις διεκδικήσεις τους απέναντι σε οποιαδήποτε κυβέρνηση.

Καλούμε τους φοιτητές του ΤΕΙ να μην συμβιβαστούν με τα λίγα και με τα ψίχουλα, όπως κάποιοι τους καλούν να κάνουν.

Αυτή η στάση δεν ταιριάζει στον νέο άνθρωπο, με τα όνειρα και τις προσδοκίες από τη ζωή του!

Τους καλούμε αντίθετα να βαδίσουν τον δρόμο του αγώνα, να οργανωθούν στο σύλλογό τους και να διεκδικήσουν τη ζωή και τις σπουδές που τους αξίζουν, έχοντας στο νου τους τις τρομερές δυνατότητες της χώρας μας για φιλολαϊκή ανάπτυξη».

Τα κροκοδείλια δάκρυα του υπουργείου Παιδείας για τους μαθητές των εσπερινών και οι ευθύνες των κυβερνήσεων

Με ανακοίνωσή του, σχετικά με τη μη συμμετοχή στις πανελλαδικές εξετάσεις υποψηφίων εσπερινού λυκείου των Χανίων, το υπουργείο Παιδείας χύνει κροκοδείλια δάκρυα, χωρίς να παίρνει κανένα μέτρο και καμία πρωτοβουλία στην κατεύθυνση διασφάλισης των δικαιωμάτων των μαθητών. Και ενώ κάνει λόγο για «πρωτόγνωρη εργοδοτική αναλγησία» και «ασύδοτους εργοδότες», συγκαλύπτει συνειδητά τις πολιτικές ευθύνες της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και των προηγούμενων των ΝΔ - ΠΑΣΟΚ, για την ανυπαρξία θετικών μέτρων απέναντι στους εργαζόμενους μαθητές. Κι αυτό δεν αφορά μόνο τα Χανιά, ούτε μόνο την ανυπαρξία ελέγχων και δεσμεύσεων προς την εργοδοσία για τις άδειες στις εξετάσεις, αλλά και την απουσία ολοκληρωμένου θεσμικού πλαισίου και μέτρων στήριξης των μαθητών των εσπερινών.

Οι μαθητές των εσπερινών γενικών λυκείων και ΕΠΑΛ από το 2011 σταμάτησαν να εξετάζονται το απόγευμα και εξετάζονται το πρωί, μαζί με τους αποφοίτους των πρωινών, αφού καταργήθηκαν τα εσπερινά σχολεία ως εξεταστικά κέντρα, προκειμένου να εξοικονομηθούν κονδύλια. Αυτή η απόφαση ξεσήκωσε τότε διαμαρτυρίες των μαθητών των εσπερινών, ενώ ήταν φανερό ότι κάποιοι δεν θα μπορούσαν να πάρουν άδειες από τις δουλειές τους για να εξεταστούν. Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ διατήρησε τη ρύθμιση αυτή και πρόσθεσε νέα εμπόδια για τις πανελλαδικές εξετάσεις των μαθητών των κατηγοριών αυτών. Συγκεκριμένα, με Υπουργική Απόφαση (ΦΕΚ 3674/28-08-2018) η κυβέρνηση κατάργησε τη διάταξη που έδινε τη δυνατότητα στους μαθητές των εσπερινών ΓΕΛ να δώσουν πανελλαδικές εξετάσεις εφόσον είχαν φοιτήσει στην Α' Ημερησίου Λυκείου και στη Γ' και Δ' Εσπερινού.

Αν η δημοσιονομική πειθαρχία και οι απαιτήσεις των «εταίρων» είναι ο οδηγός για τον ΣΥΡΙΖΑ, τη ΝΔ και τις υπόλοιπες δυνάμεις που ομνύουν στον καπιταλιστικό δρόμο ανάπτυξης, ακόμη και για τέτοια ζητήματα που θέτουν εξόφθαλμα ολοφάνερα εμπόδια και ταξικούς φραγμούς στους εργαζόμενους μαθητές, ο οργανωμένος αγώνας και η ολόπλευρη ενίσχυση του ΚΚΕ, μαζί και η εκλογική, αποτελούν τον πραγματικό «μονόδρομο» για τα συμφέροντα της μεγάλης μάζας των μαθητών...


Δ. Γ.

Κινητοποίηση φοιτητών και εργαζομένων στον Βόλο

Με αγωνιστική κινητοποίηση ενάντια στην πολιτική που πλήττει τα δικαιώματά τους, «υποδέχτηκαν» χτες φοιτητές και εργαζόμενοι του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας τον υπουργό Παιδείας της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και τον υπεύθυνο για θέματα Παιδείας της ΝΔ, οι οποίοι ήταν οι κεντρικοί ομιλητές στην εκδήλωση με θέμα «Το παρόν και το μέλλον του Πανεπιστημίου», που οργανώθηκε υπό την αιγίδα της Πρυτανείας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Την κινητοποίηση που πραγματοποιήθηκε στη Γεωπονική Σχολή οργάνωσαν οι φοιτητικοί σύλλογοι Γεωπονίας, Χωροταξίας, Παιδαγωγικού Ειδικής Αγωγής μαζί με το Σωματείο Διοικητικών Υπαλλήλων του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και το Σωματείο Καθαριστριών - Καθαριστών Ν. Μαγνησίας.

Μιλώντας στη συγκέντρωση εκ μέρους του φοιτητικού συλλόγου Γεωπονίας, ο Γιάννης Μπράτσος τόνισε, ανάμεσα στα άλλα: «Η ψήφιση του νόμου για τη συγχώνευση του Πανεπιστημίου και του ΤΕΙ Θεσσαλίας ήταν αποτέλεσμα της προώθησης της πολιτικής που στόχο έχει την παραπέρα ενίσχυση των επιχειρηματικών συμφερόντων, το μεγαλύτερο δέσιμο του Ιδρύματος με τους επιχειρηματικούς ομίλους, το χτύπημα στα πτυχία και στο δικαίωμα στη μόρφωση. Οι φοιτητές παλεύουν ενάντια στην αντιεκπαιδευτική πολιτική κυβερνήσεων και ΕΕ, ενάντια στα νομοσχέδια που τσακίζουν τις ζωές τους και κατηγοριοποιούν τα πτυχία. Οι προτεραιότητες των κυβερνήσεων διαχρονικά σε σχέση με τους φοιτητές και τις ανάγκες τους φαίνονται ανάγλυφα στο γεγονός ότι στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας υπάρχουν μόλις 40 κλίνες στην πόλη του Βόλου για 10.000 φοιτητές, αλλά και στα απαράδεκτα όρια στη σίτιση, που δικαίωμα για δωρεάν σίτιση έχει μόνο το 10% των φοιτητών».

Στην ομιλία της, η Μαρία Πλαγερά, πρόεδρος του Σωματείου Καθαριστριών - Καθαριστών Ν. Μαγνησίας, στάθηκε στην «κοροϊδία όλων των κυβερνήσεων, ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ, απέναντι στην απαίτηση για μόνιμη και σταθερή εργασία, αφού με όποια κυβέρνηση πάντα ερχόμασταν μπροστά στο σχέδιο να μπουν εργολάβοι στο Ιδρυμα και να απολυθούμε». Και υπογράμμισε πως «όλοι οι εργαζόμενοι στην καθαριότητα σε σχολεία και σε πανεπιστήμια καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες και θα συνεχίσουν τον αγώνα για μόνιμη και σταθερή δουλειά». Αναφέρθηκε και στις απολύσεις που έγιναν στο ΤΕΙ Θεσσαλίας μετά από τη συγχώνευση του Πανεπιστημίου με το ΤΕΙ και τόνισε πως «το Σωματείο θα είναι σε ετοιμότητα να διεκδικήσει τα δικαιώματα των εργαζομένων, απέναντι σε εργολάβους στην καθαριότητα και στη φύλαξη».Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ