Τετάρτη 21 Σεπτέμβρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Ταξίδι του 42ου Φεστιβάλ σε μεγάλες πόλεις...

Με μεγάλη επιτυχία και πολυπληθή παρουσία της νεολαίας ολοκληρώθηκαν το περασμένο Σαββατοκύριακο οι εκδηλώσεις του 42ου Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή» σε όλες τις μεγάλες επαρχιακές πόλεις, οδεύοντας προς την κορύφωσή του με τις εκδηλώσεις στο Πάρκο Τρίτση στο Ιλιον, που ξεκινούν από αύριο.

Ο «Ριζοσπάστης» παρουσιάζει σήμερα αποσπάσματα ομιλιών, καθώς και ρεπορτάζ των εκδηλώσεων από την Πάτρα, την Καλαμάτα, το Ηράκλειο, τη Λάρισα, τα Γιάννενα και τη Μυτιλήνη.

Ακόμα, Φεστιβάλ πραγματοποιήθηκαν σε Καρδίτσα, Βόλο, Χαλκίδα, Κοζάνη και σε άλλες μεγάλες πόλεις.

Στο σημερινό 4σέλιδο «Νεολαία» μπορούμε να βρούμε:

-- Ολο το πλούσιο πρόγραμμα και οι δραστηριότητες του 42ου Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή», που ανοίγει τις πύλες του την Πέμπτη στο Πάρκο «Αντ. Τρίτσης».

-- Ανταποκρίσεις από τα Φεστιβάλ που έγιναν τις προηγούμενες μέρες σε μεγάλες πόλεις ανά την Ελλάδα.

ΓΙΑΝΝΕΝΑ
Απαιτείται αγώνας ταξικός, που χρειάζεται και γνώση και τόλμη και αντοχή

Το Σάββατο μίλησε η Ελένη Μπέλλου, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ

Πετυχημένα ολοκληρώθηκαν οι διήμερες εκδηλώσεις του 42ου Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή» στα Γιάννενα την Παρασκευή και το Σάββατο 16 και 17 Σεπτέμβρη στο Πάρκο Λιθαρίτσια.

Και τις δύο μέρες στο χώρο του Φεστιβάλ λειτουργούσαν εκθέσεις, με θέμα «70 χρόνια από την ίδρυση του ΔΣΕ - Αυτή είναι η Ιστορία μας - Διδασκόμαστε» και «Η εμφάνιση της εργατικής τάξης και του εργατικού κινήματος στα Γιάννενα». Πραγματοποιήθηκε έκθεση φωτογραφίας για τη ζωή των προσφύγων στα στρατόπεδα συγκέντρωσης της περιοχής από ερασιτέχνες φωτογράφους της πόλης.

Στις σκηνές του Φεστιβάλ ανέβηκαν φοιτητικά και μαθητικά συγκροτήματα, παρουσιάστηκαν μουσικοαφηγηματικά αφιερώματα στο τραγούδι της ξενιτιάς, της μετανάστευσης, της προσφυγιάς και του πολέμου, καθώς και στα 70 χρόνια από την ίδρυση του ΔΣΕ. Η ορχήστρα έπαιξε ανέκδοτα τραγούδια του ΔΣΕ, που συνοδεύτηκαν από χορευτικό. Πραγματοποιήθηκαν μεγάλη συναυλία από τον Βασίλη Παπακωνσταντίνου, καθώς και ηπειρώτικο γλέντι με τον Βασίλη Παπαγεωργίου στο κλαρίνο.

Το μαθητικό τμήμα Ακαδημίας Μπάσκετ έδειξε μία προπόνηση και η Ακαδημία Κινεζικών Πολεμικών Τεχνών Kung Fu πραγματοποίησε παρουσίαση του αθλήματος.

Στον παιδότοπο, την πρώτη μέρα, οι δραστηριότητες είχαν θέμα «Αν όλα τα παιδιά της Γης...» και τη δεύτερη «Η γνώση είναι δύναμη!».


Οι εκδηλώσεις κορυφώθηκαν με την ομιλία της Ελένης Μπέλλου, μέλους του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, η οποία ανάμεσα στα άλλα τόνισε:

«Τι είναι αυτό που έχει υπερωριμάσει στον καπιταλισμό: Η κοινωνική εργασία που χρειάζεται και κοινωνική ιδιοκτησία για να λύσει τέτοια προβλήματα, όπως τη γενική μείωση του εργάσιμου χρόνου με μισθούς ικανούς να εξασφαλίσουν ζωή αντίστοιχη με αυτά που ήδη παράγει η κοινωνία, με κατοικία που διαθέτει όλες τις σύγχρονες λειτουργίες και την προστασία της από φυσικά φαινόμενα.

Είναι ψέμα πως δεν υπάρχουν οι απαιτούμενοι πόροι. Δεν είναι οικονομικό - λογιστικό το ζήτημα, αλλά ταξικό, πολιτικό.

Ο πρώτος και θεμελιακός πόρος είναι η εργατική δύναμη, μεγάλο μέρος της οποίας παραμένει αναξιοποίητο στον καπιταλισμό, ενώ ένα άλλο μέρος της γρήγορα καταστρέφεται λόγω της εντατικοποίησης, της έλλειψης εφαρμογής σύγχρονων μέτρων προστασίας της, ενώ όταν φτάσει σε ηλικία που πέφτει η ικανότητά της δεν μπορεί να απολαύσει με τη συνταξιοδότηση μια άνετη και ευχάριστη ζωή.

Το ζήτημα, λοιπόν, είναι ότι η εργατική δύναμη πρέπει να απαλλαγεί από τη μέγγενη της καπιταλιστικής ιδιοκτησίας, που σημαίνει: Να γίνουν κοινωνική ιδιοκτησία οι βιομηχανίες, οι μεγάλες αγροτικές εκμεταλλεύσεις, η γη, οι μεταφορές, οι υποδομές τους (λιμάνια, αεροδρόμια, σιδηροδρομικοί σταθμοί κ.λπ.), οι τηλεπικοινωνίες, το εμπόριο να γίνει κρατικό, απ' αυτό να περνά και η συγκέντρωση του αγροτικού προϊόντος που θα παράγουν ακόμη συνεταιρισμένοι ή μεμονωμένοι αγρότες, η Υγεία, η Παιδεία, η Πρόνοια να είναι αποκλειστικά κρατικές υπηρεσίες προσφερόμενες ανάλογα με τις ανάγκες του καθένα και της καθεμιάς, ανεξάρτητα από ηλικία, φύλο, εθνότητα, γλωσσική ή άλλη πολιτισμική παράδοση.

Μόνο με σχέσεις κοινωνικής ιδιοκτησίας μπορούν παραγωγή και υπηρεσίες να σχεδιαστούν κεντρικά - επιστημονικά με στόχο το ολοένα ανώτερο επίπεδο κοινωνικής ευημερίας.

Μόνο με κοινωνική ιδιοκτησία μπορούν οι εργαζόμενοι να έχουν αποφασιστικό λόγο και συμμετοχή στην οργάνωση της παραγωγής, των υπηρεσιών, όλων των κοινωνικών λειτουργιών.

(...) Αυτή η οργάνωση της παραγωγής, της οικονομίας συνολικά είναι ρεαλιστική, γιατί τις υλικές προϋποθέσεις της τις έχει ήδη δημιουργήσει ο άνθρωπος με την εργασία του, τις έχει διαμορφώσει ήδη η καπιταλιστική εξέλιξη, η οποία όμως τώρα έχει γίνει στενός, ασφυκτικός κορσές για την εργατική δύναμη και τα μέσα παραγωγής που η ίδια δημιουργεί.

Δεν σπάει όμως από μόνος του αυτός ο στενός κορσές, πρέπει να τον καταστρέψεις, αλλά τα δικά του στοιχεία αντιστέκονται, τα λάστιχά του, οι ίνες του.

Στην καπιταλιστική κοινωνία, οι δυνάμεις που αντιστέκονται είναι οι καπιταλιστές, κοντά τους και ανώτερα μεσαία στρώματα, αντιστέκονται με τα μέσα εξουσίας που διαθέτουν, αλλά δεν μπορούν να καταργήσουν τις αντιφάσεις, τα προβλήματα που γεννούν.

Απαιτείται, λοιπόν, αγώνας ταξικός, που χρειάζεται και γνώση και τόλμη και αντοχή.

Νέοι και νέες,

Σήμερα, αντοχή και μη υποταγή είναι να οργανωθείτε στο φοιτητικό, σπουδαστικό σύλλογο, ν' ακολουθήσετε την ΚΝΕ, να οργανωθείτε στο σωματείο, στη συνδικαλιστική πάλη με το ΠΑΜΕ, να συμπορευτείτε με το ΚΚΕ, με τον αγώνα σας ν' ανοίξετε το δρόμο για την κατάργηση της καπιταλιστικής ιδιοκτησίας, για την αποδέσμευση από την Ευρωζώνη, την ΕΕ, το ΝΑΤΟ, αλλά και να μην υποστηρίζετε καμιά ένωση καπιταλιστικών κρατών, οικονομική ή στρατιωτική.

Αντοχή και μη υποταγή είναι να βάλει ο καθένας σας το λιθαράκι του στην εργατική - λαϊκή συμμαχία, από τα ρυάκια του καθημερινού αγώνα να συγκεντρωθούν δυνάμεις στο μεγάλο ορμητικό αντιμονοπωλιακό - αντικαπιταλιστικό ποτάμι που θα διαβρώσει τα θεμέλια του καπιταλισμού, θα διαμορφώσει τις προϋποθέσεις για το τελικό κτύπημα της επαναστατικής ανατροπής του.

Νέοι και νέες, φίλοι και σύντροφοι,

Το ΚΚΕ, η ΚΝΕ σάς καλούν σ' αυτό το συνειδητό σχεδιασμένο αγώνα.

Και όπως λέει ο τίτλος της έκδοσης του ΚΣ της ΚΝΕ:

Ξεκίνα!

Πρέπει όλα να τα ξέρεις!

Εσύ να πάρεις πρέπει την εξουσία!».

ΚΑΛΑΜΑΤΑ
Ανασύνταξη του εργατικού κινήματος με γερές βάσεις στους τόπους δουλειάς

Το Σάββατο μίλησε η Λουίζα Ράζου, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ

Με κυρίαρχη τη μαζική παρουσία της νεολαίας κι ένα «δυνατό» συναυλιακό πρόγραμμα με τους Γιάννη Γιοκαρίνη και Λάκη Παπαδόπουλο, την πρώτη μέρα και τον Θάνο Μικρούτσικο με τον Μίλτο Πασχαλίδη τη δεύτερη, έγινε την περασμένη Παρασκευή και Σάββατο το διήμερο Φεστιβάλ της ΚΝΕ και στην Καλαμάτα, με κεντρική ομιλήτρια το Σάββατο την Λουίζα Ράζου, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

Στην ομιλία της αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στους αγώνες που αναπτύχθηκαν όλο το προηγούμενο διάστημα, τονίζοντας:

«Αυτός ο κύκλος κινητοποιήσεων άφησε σοβαρά ίχνη και πείρα που μπορούν να αξιοποιηθούν για την ταξική ανασυγκρότηση και την προώθηση της οργάνωσης της κοινωνικής συμμαχίας, στην αναγκαία νέα αγωνιστική απάντηση που πρέπει να εκδηλωθεί τις επόμενες μέρες πιο μαζικά, πιο μαχητικά, με αιχμηρά αιτήματα, με ριζοσπαστική γραμμή πάλης. Αυτήν την προσπάθεια υπηρετεί η πρωτοβουλία των Ομοσπονδιών και των Συνδικάτων για τις ΣΣΕ, που αγκαλιάστηκε από εκατοντάδες οργανώσεις της εργατικής τάξης σε όλη την Ελλάδα.

Η ανασύνταξη του εργατικού κινήματος απαιτεί να μπουν πιο γερές βάσεις στα μεγάλα εργοστάσια και τόπους δουλειάς. Στους κλάδους που συγκεντρώνεται η εργατική τάξη, τα νεότερα τμήματά της που δουλεύουν με τις ευέλικτες εργασιακές σχέσεις και που η διευθέτηση του χρόνου εργασίας βαφτίζεται από την εργοδοσία "διευκόλυνση". Να ζωντανέψουν οι εργατικές - λαϊκές οργανώσεις, να δυναμώσουν το ΠΑΜΕ και οι ριζοσπαστικές διεκδικήσεις της εργατικής τάξης, που, με βάση τη σημερινή κατάσταση, θα έχει μέτρο την ικανοποίηση των αναγκών της και όχι τις αντοχές της κερδοφορίας των μονοπωλίων. Που σε συμμαχία με τα άλλα λαϊκά στρώματα θα στρέφει τα πυρά του απέναντι σε ΕΕ - ΔΝΤ και την εξουσία του κεφαλαίου που είναι ο πραγματικός αντίπαλός τους, όπως και σε κάθε αντιλαϊκή κυβερνητική αστική εκδοχή.


Ενα τέτοιο κίνημα θα διεκδικεί ταυτόχρονα την ανάκτηση των μεγάλων απωλειών που έχει υποστεί μέσα στα χρόνια της οικονομικής καπιταλιστικής κρίσης, κάνοντας καθαρό ότι δεν είναι διατεθειμένο να υιοθετήσει νέες αυταπάτες και καμιά εκδοχή του "σεναρίου επιτυχίας" της καπιταλιστικής ανάπτυξης».

Ακόμα, μίλησε για τις παροχές και τα ταξίματα της κυβέρνησης προς τους μονοπωλιακούς ομίλους και το αντιλαϊκό κυβερνητικό αφήγημα περί «δίκαιης ανάπτυξης», σύμφωνα με το οποίο τάχα θα κερδίσουν και οι εργαζόμενοι, σημειώνοντας:

«Το τι σημαίνει η στήριξη της ανταγωνιστικότητας και της επιχειρηματικότητας, που είναι και η στρατηγική του ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται και από την κατάσταση στον κλάδο του Τουρισμού. Η Μεσσηνία διαφημίζεται σαν μία από τις πετυχημένες περιοχές του τουριστικού θαύματος και τούτης και της προηγούμενης κυβέρνησης. Πανηγυρίζουν για την αύξηση στις αφίξεις, την πληρότητα των ξενοδοχείων. Θα είχε όμως ενδιαφέρον να μας πουν και για τις εργασιακές σχέσεις των ξενοδοχοϋπαλλήλων, για τα παιδιά που δουλεύουν στον επισιτισμό, για τους μισθούς που παίρνουν. Για το εποχικό επίδομα και τα ένσημα που συγκεντρώνουν και αν θα προλάβουν όσο ζουν να πάρουν μια αξιοπρεπή σύνταξη με βάση το Ασφαλιστικό που ψήφισε η κυβέρνηση το Μάη.

Οπως επίσης, είναι σε όλους σας γνωστό εδώ στην Καλαμάτα, ότι μεγάλη βιομηχανική επιχείρηση της περιοχής κατέγραψε νέα αύξηση κερδών 29,56% για το 1ο τρίμηνο του 2016 σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό. Αυτό δεν την εμπόδισε να απολύσει δεκάδες συμβασιούχους εργάτες.

Αυτή είναι η "κανονικότητα" του εκμεταλλευτικού συστήματος που με "αριστερή" φλυαρία, λόγια χωρίς αντίκρισμα περί κοινωνικής δικαιοσύνης, μάχη κατά της διαπλοκής και των μεγάλων συμφερόντων και άλλα, γίνεται προσπάθεια να κρυφτεί ο αντιλαϊκός της χαρακτήρας.

Γι' αυτό απαιτείται άμεση αντίδραση και πάλη, να μην τολμήσουν να φέρουν τα νέα αντιλαϊκά εκτρώματα.

Να μην τους περάσει η επιδίωξη για τις ομαδικές απολύσεις, για τη θεσμοθέτηση του λοκ-άουτ, ώστε να επιβάλουν σιγή νεκροταφείου στους τόπους δουλειάς, δυσκολεύοντας τις αγωνιστικές και απεργιακές κινητοποιήσεις, δίνοντας χτύπημα στη συνδικαλιστική δράση, στα εναπομείναντα εργασιακά δικαιώματα. Ο συνδικαλιστικός και εργασιακός νόμος που ετοιμάζεται με τη συνδρομή των ξεπουλημένων εργοδοτικών και κυβερνητικών συνδικαλιστών ντόπιων και Ευρωπαίων, πρέπει να πάρει σθεναρή εργατική απάντηση».

ΛΑΡΙΣΑ
Η ελπίδα για το λαό βρίσκεται στην οργάνωση του δικού του αγώνα κόντρα στο κεφάλαιο και την εξουσία του

Την πρώτη μέρα μίλησε ο Κώστας Αβραμόπουλος, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ

Πλήθος κόσμου έδωσε το «παρών» για δυο μέρες, στις εκδηλώσεις του 42ου Φεστιβάλ στη Λάρισα, που έγιναν την περασμένη Παρασκευή και το Σάββατο στην Κοίτη του Πηνειού. Αξιόλογες μουσικοθεατρικές παραστάσεις, ενδιαφέρουσες συζητήσεις, ανάμεσά τους και αυτή για τις διεθνείς εξελίξεις, τον πόλεμο και το Προσφυγικό με τον Ελισαίο Βαγενά, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, εκθέσεις, σπουδαίες συναυλίες καλλιτεχνών όπως του Θάνου Μικρούτσικου με τον Μίλτο Πασχαλίδη, γνήσια λαϊκά γλέντια, ένας δημιουργικός παιδότοπος που γέμισε χαρούμενες φατσούλες και πολλά άλλα συγκέντρωσαν το ενδιαφέρον των επισκεπτών.

Κεντρικός ομιλητής, την πρώτη μέρα του Φεστιβάλ, ήταν ο Κώστας Αβραμόπουλος, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, που μεταξύ άλλων στάθηκε ιδιαίτερα στα προβλήματα των αγροτών, σημειώνοντας:

«Κοροϊδεύουν, προσπαθούν να κρύψουν ότι μέσα σ' αυτό το σύστημα η αγροτική παραγωγή είναι αντικειμενικά εξαρτημένη από τη βιομηχανία, ότι καθορίζεται από το τι συμφέρει τον μεγαλέμπορο, τον βιομήχανο, τις τράπεζες, το μεγάλο καπιταλιστικό κέρδος.

Μπροστά σ' αυτήν την κατάσταση ολοένα και περισσότεροι αγρότες και κτηνοτρόφοι συντονίζουν τα βήματά τους μέσα από τους αγροτοκτηνοτροφικούς συλλόγους, Ομοσπονδίες, Επιτροπές Αγώνα και τις επιτροπές των μπλόκων, που συντονίζονται μέσα από την Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων, διεκδικώντας αιτήματα που ανταποκρίνονται στις ανάγκες τους.


Το ΚΚΕ στήριξε και στηρίζει με όλες του τις δυνάμεις τους αγώνες επιβίωσης και τα αιτήματα της φτωχομεσαίας αγροτιάς για:

  • Να ανακληθεί άμεσα η αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών και των ορίων συνταξιοδότησης στα 67. Μείωση των ορίων συνταξιοδότησης στα 60 για τους αγρότες και στα 55 για τις αγρότισσες.
  • Φορολογία για κάθε πραγματικό εισόδημα, κατάργηση των τεκμηρίων.
  • Κατάργηση όλων των άμεσων και έμμεσων περιορισμών της παραγωγής, που επιβάλλει η νέα ΚΑΠ της ΕΕ, να μην ισχύσουν οι περικοπές στις επιδοτήσεις.
  • Αφορολόγητο πετρέλαιο, όπως στους εφοπλιστές.
  • Κατώτατες εγγυημένες τιμές, που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής και να αφήνουν ένα εισόδημα επιβίωσης.
  • Αμεση αποζημίωση για τις καταστροφές.
  • Να γίνουν τα απαραίτητα έργα υποδομών για εξασφάλιση επαρκούς άρδευσης, αντιπλημμυρικά έργα κ.ά.

Ο αγώνας αυτός για να έχει αποτέλεσμα θα πρέπει να συγκρουστεί με το σύνολο της αντιλαϊκής πολιτικής και σε συμμαχία με την εργατική τάξη να στραφεί ενάντια στον πραγματικό αντίπαλο, που είναι τα μονοπώλια, οι πολυεθνικές και οι κυβερνήσεις τους».

Προς το κλείσιμο της ομιλίας του υπογράμμισε:

«Η ελπίδα για τους εργάτες, τις εργάτριες, τη φτωχομεσαία αγροτιά, τους ΕΒΕ, τη νεολαία και τις γυναίκες των εργατικών - λαϊκών οικογενειών βρίσκεται στην οργάνωση του δικού τους αγώνα, σε γραμμή ρήξης και ανατροπής με το κεφάλαιο και την εξουσία του, τον πραγματικό αντίπαλο. Αναγκαία προϋπόθεση αποτελεί η ανασύνταξη του εργατικού κινήματος, η συγκρότηση μιας ισχυρής κοινωνικής συμμαχίας με γραμμή αντεπίθεσης, ρήξης και ανατροπής, με ισχυρό ΚΚΕ. Ας σκεφτούμε πόσο διαφορετικά θα ήταν τα πράγματα για τον εργάτη, την εργάτρια, τον νέο και τη νέα, τον άνεργο αν το ΚΚΕ πατούσε γερά μέσα στις βιομηχανίες, στις επιχειρήσεις. Αν ο συσχετισμός υπέρ των ταξικών δυνάμεων ήταν πιο ισχυρός.

Οι κομμουνιστές και οι κομμουνίστριες, οι ΚΝίτες και οι ΚΝίτισσες θα δώσουμε τον καλύτερό μας εαυτό για την άνοδο της ικανότητας του ΚΚΕ και του ταξικού εργατικού κινήματος να συνδέεται με πλατιές λαϊκές μάζες, να τις βάζει στον αγώνα, να τις οργανώνει. Να γίνει συνείδηση σε όλο και περισσότερους ότι η πάλη για το μεροκάματο, για τη Συλλογική Σύμβαση, για την Κοινωνική Ασφάλιση, ενάντια στις απολύσεις, για να έχει αποτέλεσμα, θα πρέπει να συνδέεται με την επιλογή ενός εντελώς διαφορετικού δρόμου ανάπτυξης, με στόχο τις ανθρώπινες ανάγκες και όχι τα κέρδη των καπιταλιστών. Να κατανοείται ολοένα και πιο βαθιά ότι η εργατική τάξη είναι αυτή που παράγει όλο τον πλούτο και τον καρπώνονται μια χούφτα παράσιτα! Στο ερώτημα "αν μπορούμε να ζήσουμε καλύτερα, εμείς και τα παιδιά μας", το ΚΚΕ απαντάει κατηγορηματικά: ΝΑΙ, ΜΠΟΡΟΥΜΕ!».

ΗΡΑΚΛΕΙΟ ΚΡΗΤΗΣ
Η ισχυροποίηση του ΚΚΕ καθοριστικός παράγοντας για την αναγέννηση του κινήματος

Κεντρικός ομιλητής ήταν ο Τηλέμαχος Δημουλάς, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ

Με την ομιλία του Τηλέμαχου Δημουλά, μέλους του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, ολοκληρώθηκαν με επιτυχία, οι εκδηλώσεις του 42ου Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή», στις 16 και 17/9, στο Πάρκο Κομμένο Μπεντένι, στο Ηράκλειο.

Ξεχωριστή στιγμή των εκδηλώσεων ήταν το μουσικοθεατρικό αφιέρωμα «70 χρόνια ΔΣΕ - Η δράση του στην Κρήτη», που πραγματοποιήθηκε από τη Θεατρική Ομάδα της ΚΝΕ, η μουσικοθεατρική παράσταση από μαθητές ΕΠΑΛ της πόλης με θέμα: «Ολυμπιακοί Αγώνες - το ντόπινγκ και τα ναρκωτικά στο χώρο του αθλητισμού, οι αιτίες και η διέξοδος», καθώς και το αφιέρωμα στο αντάρτικο τραγούδι. Ακόμα, στις δύο σκηνές ανέβηκαν ερασιτεχνικά συγκροτήματα της πόλης, αλλά και οι Rebellion Connexion, οι Vanilla Swing και οι ALMA. Και οι δύο βραδιές έκλεισαν με τον καλύτερο τρόπο, με λαϊκό και κρητικό γλέντι.

Ο Τ. Δημουλάς σημείωσε ανάμεσα στα άλλα:

«Τις τελευταίες μέρες η εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα βρίσκονται αντιμέτωποι με μια τεράστια προπαγανδιστική εκστρατεία, από την πλευρά της κυβέρνησης, με σκοπό και στόχο την εξαπάτηση και την υποταγή των εργαζομένων, της νεολαίας.

Οι δηλώσεις του κ. Τσίπρα στα εγκαίνια της ΔΕΘ δεν πρέπει να ξεγελάσουν κανέναν εργαζόμενο, νέο και νέα.

Το νέο παραγωγικό πρότυπο που πλάσαρε ως καινοτόμο και οδηγό για να ξεκινήσει η ανάκαμψη και να ξεπεραστεί η κρίση είναι μια συνταγή σε νέα έκδοση που στηρίζεται στα ίδια υλικά.


Καταδικάζουν το λαό να ζει στη μόνιμη φτώχεια, να συνηθίζει στην ιδέα ότι υπάρχει και η ευκαιρία να ζει με ένα ξεροκόμματο και να τρέχει στα κοινωνικά παντοπωλεία, στα κοινωνικά ιατρεία και φαρμακεία, στα ανταλλακτικά παζάρια για να συμπληρώνει τη ζωή του.

Ο λαός, όμως, πρέπει να αντιμετωπίσει τη σκληρή πραγματικότητα με βάση τις δικές του ανάγκες και τα δικά του διλήμματα και όχι με τα διλήμματα που θέτουν το κεφάλαιο και οι διάφορες μερίδες του για να τον παγιδεύσουν.

Τώρα, όλοι έχουν αποχτήσει πείρα και μπορούν να βγάλουν συμπεράσματα και να κρίνουν την κάθε πολιτική δύναμη. Να ξεχωρίσουν ποιος τους δουλεύει και ποιος όχι.

Τώρα που όλοι βλέπουμε τα αποτελέσματα της "δεύτερη φορά ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ" είναι ανάγκη να βγουν σωστά συμπεράσματα.

Πολλοί μας λένε "είχατε δίκιο", "καλά μας τα λέγατε για τον ΣΥΡΙΖΑ". Ομως αυτό δε φτάνει. Δεν αντιμετωπίζονται τα προβλήματα με σωστές διαπιστώσεις. Το "μέλλον δε θα 'ρθει από μόνο του", αν δε βάλουμε πλάτη εμείς, λέει ο στίχος του τραγουδιού (...)

Η πραγματική αναμέτρηση δεν είναι ανάμεσα στις κυβερνήσεις που έχουν κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ ή αυτές με κορμό τη ΝΔ. Είναι ανάμεσα στο κεφάλαιο και τα μονοπώλια, από τη μία μεριά, και το λαό, από την άλλη.

'Η ο λαός θα ορθώσει ανάστημα και θα γίνει αφέντης στον τόπο του ή τα μονοπώλια, το κεφάλαιο, η ΕΕ θα συνεχίζουν να του ρουφάνε το αίμα και θα το κάνουν μέσα από τις πολιτικές κυβερνήσεων που θα αυτοπροσδιορίζονται "αριστερές", "δεξιές", "κεντροαριστερές", "αντιμνημονιακές", "φιλελεύθερες".

Σήμερα, αυτός ο δρόμος για το λαό περνάει μέσα από τη ρήξη, την οργανωμένη σύγκρουση με τα μονοπώλια και το καπιταλιστικό σύστημα, με το κράτος και την εξουσία τους, με την καπιταλιστική εργοδοσία στους χώρους δουλειάς, με τους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς - την ΕΕ και το ΝΑΤΟ.

Περνάει μέσα από την οργάνωση στα συνδικάτα και την ανασύνταξη του εργατικού - λαϊκού κινήματος, την ισχυροποίηση της κοινωνικής συμμαχίας της εργατικής τάξης με τα άλλα φτωχά λαϊκά στρώματα, της πόλης και της υπαίθρου, σε αντικαπιταλιστική - αντιμονοπωλιακή κατεύθυνση και πλαίσιο αιτημάτων. Μέσα από το ζωντάνεμα των συλλογικών διαδικασιών στους χώρους δουλειάς, στις γειτονιές, στα σχολεία και τα πανεπιστήμια, το δυνάμωμα του ΠΑΜΕ και των άλλων ριζοσπαστικών συσπειρώσεων.

Μέσα από την ισχυροποίηση του ΚΚΕ παντού, γιατί αυτός είναι ο καθοριστικός παράγοντας για την αναγέννηση του κινήματος».

ΠΑΤΡΑ
Ο καπιταλισμός είναι «στενός κορσές» για τα εργατικά - λαϊκά δικαιώματα

Το Σάββατο μίλησε ο Κύριλλος Παπασταύρου, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ

Σε έναν όμορφο χώρο, στο ΤΕΙ της Πάτρας, που για δυο μέρες γέμισε από νιάτα, αλλά και ανθρώπους κάθε ηλικίας, έγινε την περασμένη Παρασκευή και το Σάββατο το Φεστιβάλ της ΚΝΕ στην αχαϊκή πρωτεύουσα. Κεντρικός ομιλητής ήταν ο Κύριλλος Παπασταύρου, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

Στο πρόγραμμα και τις δυο μέρες περιλαμβάνονταν συναυλίες γνωστών κι αγαπημένων καλλιτεχνών όπως των Δημήτρη Μπάση, Ρίτας Αντωνοπούλου, Μανώλη Ανδρουλιδάκη, Γλυκερίας, αλλά και τοπικών και νεανικών σχημάτων, με ξεχωριστή την παρουσία και χορευτικών ομάδων από τοπικούς φορείς. Ακόμα, αφιερώματα και θεατρικά δρώμενα πλούτισαν τις εκδηλώσεις, ενώ ενδιαφέρουσες ήταν και οι συζητήσεις, σε μια από τις οποίες, μάλιστα, με θέμα τις εξελίξεις στη Λατινική Αμερική μίλησαν και εκπρόσωποι ξένων Οργανώσεων Νεολαίας που βρίσκονται στη χώρα μας και θα παραβρεθούν στη Διεθνούπολη του κεντρικού Φεστιβάλ στην Αθήνα.

Στην ομιλία του, ο Κύριλλος Παπασταύρου, ανάμεσα σε όλα τα θέματα στα οποία στάθηκε, επισήμανε και τα εξής:

«Ο καπιταλισμός είναι "στενός κορσές" για τα εργατικά λαϊκά δικαιώματα και τις ανάγκες ακόμα και για την ανάκτηση ορισμένων απωλειών, την ανακούφιση των εργαζομένων από τις επιπτώσεις της κρίσης. Στην Πάτρα, εξάλλου, υπάρχει μια σημαντική εμπειρία, από τα πολλά εμπόδια που βάζει η αστική εξουσία, το κράτος που λειτουργεί για λογαριασμό του κεφαλαίου σε κάθε προσπάθεια της Δημοτικής Αρχής να ανακουφίσει, να ξαλαφρώσει τους εργαζόμενους, τη φτωχολογιά, τη νεολαία της πόλης.


Είναι κροκοδείλια τα δάκρυα για την άνοδο εθνικιστικών, ρατσιστικών και ξενοφοβικών θέσεων στην ΕΕ, με αφορμή το προσφυγικό πρόβλημα. Είναι πρώτα απ' όλα ο αντικομμουνισμός, που, με τις ευλογίες της ΕΕ, ανδρώθηκε σε κράτη όπως η Πολωνία και η Ουγγαρία. Είναι η πολιτική ανοιγοκλεισίματος της στρόφιγγας των προσφυγικών ροών, τα γεωπολιτικά παιχνίδια που παίζονται στις πλάτες των εκατομμυρίων θυμάτων προσφύγων των ιμπεριαλιστικών πολέμων που στρώνουν το έδαφος σε τέτοιες απόψεις και δυνάμεις. Είναι, επίσης, υποκριτική η αγανάκτηση για τη δράση φασιστοειδών σε μια σειρά περιοχές από τη Χίο μέχρι το Ωραιόκαστρο.

Τρία χρόνια από τη δολοφονία του Π. Φύσσα, από τις δολοφονικές επιθέσεις ενάντια σε στελέχη του ΚΚΕ και συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ο φασισμός, οι φασιστικές ομάδες και συμμορίες αναθρέφονται κάτω από τις φτερούγες του συστήματος, αποτελούν γνήσια τέκνα του. Η στάση της Δημοτικής Αρχής της Πάτρας, που αρνείται να παράσχει οποιαδήποτε διευκόλυνση στη φασιστική εγκληματική Χρυσή Αυγή, δημιουργεί πονοκεφάλους σε όσους ονειρεύονται μια σοβαρή Χρυσή Αυγή, σε όσους επιδιώκουν να ξεπλυθούν οι φασίστες από τα εγκλήματά τους, σε όσους ελπίζουν ότι σε κάτι τέτοιο θα οδηγήσει η δίκη που βρίσκεται σε εξέλιξη.

Η κίνηση νομικής διαδικασίας σε βάρος του δημάρχου της Πάτρας, Κώστα Πελετίδη, για μια απόφαση πολιτική με καθαρά πολιτικό περιεχόμενο, φανερώνει την ανάγκη, την αναμέτρηση με το φασισμό και το ναζισμό να πάρει πάνω του το εργατικό - λαϊκό κίνημα, γνωρίζοντας ότι μόνο στέλνοντας στον κάλαθο των αχρήστων το σύστημα που τον γεννά και τον θρέφει, μπορεί να βάλει τέλος στις φασιστικές συμμορίες. Εχει μεγάλη σημασία η με κάθε τρόπο απομόνωση της Χρυσής Αυγής, να μπουν εμπόδια σε κάθε προσπάθεια να παραπλανήσει και να δηλητηριάσει φτωχά εργατικά - λαϊκά στρώματα που απογοητεύονται ή και νιώθουν προδομένα από τη διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ.

Τα σύννεφα είναι μαύρα πάνω απ' τα κεφάλια μας. Το ενδεχόμενο μιας πιο γενικευμένης ιμπεριαλιστικής αντιπαράθεσης είναι υπαρκτό στο μέλλον. Η εμπλοκή της ελληνικής αστικής τάξης σε ιμπεριαλιστικά σχέδια και πολέμους αποτελεί μία ακόμα πλευρά της στρατηγικής της για την ανάκαμψη, για να μπορέσει να ενισχύσει και να εδραιώσει τη θέση της στην περιοχή. Τις επιπτώσεις αυτών των επιλογών θα πληρώσει ο λαός μας και πρώτα απ' όλα η νεολαία που θα κληθεί να γίνει κρέας για τα κανόνια των ιμπεριαλιστικών συγκρούσεων.

Να σκεφθούμε: Η εμπλοκή, η συμμετοχή σε ιμπεριαλιστικές πολεμικές συγκρούσεις είναι η συνέχεια της πολιτικής που τσακίζει εργατικά - λαϊκά δικαιώματα. Γι' αυτό, οι εργαζόμενοι πρέπει να απορρίψουν τα καλέσματα περί "εθνικής ομοψυχίας", να μην στρατευτούν στις επικίνδυνες επιδιώξεις του κεφαλαίου».

Θα χαιρετίσει ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚ Ινδίας (Μαρξιστικό)

Στη μεγάλη πολιτική συγκέντρωση που θα γίνει το Σάββατο 24 Σεπτέμβρη στο Φεστιβάλ και πριν από το χαιρετισμό του Γραμματέα του ΚΣ της ΚΝΕ, Ν. Αμπατιέλου, θα παραβρεθεί και θα απευθύνει χαιρετισμό ο Σιτάραμ Γιετσούρι, ΓΓ της ΚΕ του ΚΚ Ινδίας (Μαρξιστικό).

Φώντας ΛΑΔΗΣ

Συγγραφέας, στιχουργός

«Η ζωή να ομορφύνει»

Η νεολαία, από μόνη της, είναι συνώνυμο της τόλμης. Πολύ περισσότερο το χαρακτηριστικό αυτό αρμόζει στην προοδευτική, την επαναστατική νεολαία. Το ίδιο και η τέχνη. Αληθινή τέχνη σημαίνει όχι μόνο ταλέντο και σκληρή δουλειά, όχι μόνο έμπνευση και άντληση από την παράδοση, αλλά κυρίως σημαίνει τόλμη, κοίταγμα προς τα μπρος, πρωτοτυπία, πείραμα.

Σε ένα Φεστιβάλ, λοιπόν, όπως αυτό της ΚΝΕ, όπου η νεολαία και η τέχνη συναντιούνται, το αποτέλεσμα είναι πολλαπλασιαστικό.

Η τέχνη άλλωστε καταφέρνει και κάτι άλλο: Να ενώνει τους ανθρώπους. Και αυτήν ακριβώς την ενότητα «στη δουλειά και στον αγώνα», όπως λέει το τραγούδι, την έχουμε ανάγκη σήμερα όσο ποτέ.

Το Φεστιβάλ είναι και ένα σημείο επαφής της πολιτικής με την τέχνη, με τον πολιτισμό γενικότερα. Και αυτό ίσως είναι το σημαντικότερο. Ο μεγάλος αυτός χώρος, όπου αυτές τις μέρες γίνονται οι εκδηλώσεις του Φεστιβάλ, μετατρέπεται σ' ένα μεγάλο αλώνι, όπου πολιτική και τέχνη επιδίδονται σε έναν αγώνα άμιλλας για τον κοινό σκοπό. Δυο πολύ διαφορετικοί κόσμοι, αυτός της τέχνης και ο κόσμος της πολιτικής, συναντιούνται εδώ και αλληλογνωρίζονται, αναζητώντας τρόπους, ώστε «η ζωή να ομορφύνει, τ' όνειρο ζωή να γίνει».

Μίλτος ΠΑΣΧΑΛΙΔΗΣ

Τραγουδοποιός

Για άλλη μια χρονιά παρευρίσκομαι στο μεγαλύτερο φεστιβάλ, στο Φεστιβάλ της ΚΝΕ και του «Οδηγητή», κάτι που με γεμίζει με χαρά και τιμή.

Καλούς αγώνες να έχουμε! Καλή αντάμωση.

Νατάσσα ΜΠΟΦΙΛΙΟΥ

Ερμηνεύτρια

Είναι μεγάλη μου χαρά που θα βρεθώ για 3η φορά ως καλλιτέχνης στο Φεστιβάλ της ΚΝΕ με ανθρώπους που μοιραζόμαστε το ίδιο όνειρο για έναν καλύτερο κόσμο.

Ολα έτοιμα

Μια «ανάσα» πριν από την έναρξη, όλα είναι έτοιμα για να υποδεχτούν τους χιλιάδες επισκέπτες του Φεστιβάλ στην Αθήνα. Με την εθελοντική, συλλογική, σχεδιασμένη δουλειά εκατοντάδων μελών και φίλων της ΚΝΕ και του Κόμματος, κόντρα στην υποβάθμιση και την εγκατάλειψη, που ανοίγει το δρόμο για την ιδιωτικοποίησή του, το πάρκο «Α. Τρίτσης» στο Ιλιον, παίρνει για μια ακόμα χρονιά «ζωή» και ετοιμάζεται να υποδεχτεί τις εκδηλώσεις του 42ου Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή». Η προσπάθεια του Κόμματος και της ΚΝΕ αναγνωρίζεται πλατιά από τους εργαζόμενους και τους νέους των δυτικών συνοικιών, που βλέπουν την κατάσταση στο πάρκο να βρίσκεται στο «μη παρέκει». Για τρεις μέρες, από την Πέμπτη έως το Σάββατο και τη μεγάλη κορύφωση του Φεστιβάλ, το ραντεβού τους είναι εκεί, μαζί με τους χιλιάδες επισκέπτες του Φεστιβάλ...

Συγκέντρωση σχολικών ειδών για τα προσφυγόπουλα

Στο «Μικρόκοσμο», τον νέο χώρο που θα λειτουργήσει φέτος στο Φεστιβάλ για παιδιά μεγαλύτερων τάξεων του Δημοτικού και μικρότερων τάξεων του Γυμνασίου, θα συγκεντρώνονται και τις τρεις μέρες για τα παιδιά των προσφύγων σχολικά είδη (τετράδια, μολύβια, γόμες, ξύστρες, μπλοκ, μπογιές κ.τ.λ.).

Θυμίζουμε ότι ο «Μικρόκοσμος», πέρα από τις τρεις εκδηλώσεις του που περιλαμβάνονται δίπλα στο πρόγραμμα του Φεστιβάλ, θα είναι διαμορφωμένος με «4 γωνιές» δραστηριοτήτων, που θα λειτουργούν από τις 19.00 έως τις 22.30 με πειράματα, παιχνίδια, εργαστήρια κ.ά.

Για την πρόσβαση στο πάρκο «Αντ. Τρίτσης»

Η πρόσβαση στο πάρκο «Αντ. Τρίτσης» μπορεί να γίνει ως εξής:

  • Με λεωφορείο

-- Α10 Στ. Λαρίσης - Αχαρναί, Β10 Στ. Λαρίσης - Αχαρναί, 735 Σταθμός Κάτω Πατήσια - Ζεφύρι - Αχαρναί στη στάση «1η Πολυκατοικιών».

-- Β12 Μάρνη - Ανω Λιόσια, 711 Ζωφριά - Αττική στη στάση «6η Χασιάς».

-- 420 Πειραιάς - Αγιοι Ανάργυροι, 892 Αγία Βαρβάρα - Χαϊδάρι - Αγιοι Ανάργυροι στη στάση «Τέρμα».

  • Οδικώς

-- Από την Αττική Οδό, στον κόμβο 7 που οδηγεί στη «Λεωφόρο Δημοκρατίας» και στον Κόμβο 6 που οδηγεί στη «Λεωφόρο Χασιάς (Φυλής)».

-- Από την Εθνική Οδό, στην έξοδο στον κόμβο για Αγίους Αναργύρους - Ιλιον («Τρεις Γέφυρες»).

  • Από τον προαστιακό, στη στάση Αγίων Αναργύρων και από εκεί με τα λεωφορεία Α10, Β10, 735, Β12, 711.
  • Πούλμαν δρομολογούνται αύριο από: Ζωγράφου (18.30, πλατεία Γαρδένιας), Καισαριανή (18.30, πλατεία), Βύρωνα (18.30, πλατεία Ταπητουργείου), Ηλιούπολη (18.30, Μουσείο Εθνικής Αντίστασης), Καλλιθέα (18.30, πλατεία Δαβάκη), Μπραχάμι (17.45, Αγ. Δημητρίου 163 - Ν. Τέρμα), Νέα Σμύρνη (18.30, Αγ. Φωτεινής, Polis Park).
ΜΥΤΙΛΗΝΗ
Στο επίκεντρο το Προσφυγικό και οι κυβερνητικές ευθύνες

Στο Φεστιβάλ που έγινε το Σάββατο, μίλησε ο Νίκος Σοφιανός, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ

Στην πόλη της Μυτιλήνης ταξίδεψε το βράδυ του περασμένου Σαββάτου το 42ο Φεστιβάλ, όπου μίλησε ο Νίκος Σοφιανός, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

Στο χώρο του Φεστιβάλ παρουσιάστηκαν εκθέσεις αφιερωμένες στο Δημοκρατικό Στρατό Λέσβου, στο Προσφυγικό και στις αιτίες του. Η εκδήλωση ξεκίνησε με χαιρετισμό της Γραμματέα του Τομεακού Συμβουλίου Λέσβου της ΚΝΕ, Αναστασίας Βελλή, συνέχισε με τη χορωδία «Νίκος Μυρογιάννης» του Δήμου Λέσβου, ακολούθησε βίντεο - αφιέρωμα στους μαχητές του Δημοκρατικού Στρατού Λέσβου και τελείωσε με λαϊκό γλέντι από το συγκρότημα «Τα Φώτα Απέναντι».

Στην ομιλία του ο Νίκος Σοφιανός, αναφερόμενος στην πραγματικότητα του εγκλωβισμού χιλιάδων ανθρώπων, προσφύγων και μεταναστών, που στοιβάζονται σε δομές υπερπλήρεις, με τις εικόνες της ντροπής ανθρώπων στα σύρματα και άλλων να κοιμούνται στους δρόμους, ανέδειξε τις ευθύνες της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, λέγοντας:

«Πριν από λίγους μήνες πανηγύριζαν και υπέγραφαν τη Συνθήκη ΕΕ - Τουρκίας, την οποία στήριξαν και τα άλλα κόμματα. Αμεση συνέπεια αυτής της συνθήκης είναι ο διπλός εγκλωβισμός στα νησιά 14.000 προσφύγων και μεταναστών. Οι ίδιες πολιτικές δυνάμεις στήριξαν την απόφαση της συγκυβέρνησης να καλέσει τη ΝΑΤΟική αρμάδα στο Αιγαίο, δήθεν για να αντιμετωπίσει τις προσφυγικές ροές. Το αστικό πολιτικό σύστημα στο σύνολό του στηρίζει τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο στη Συρία, στο Ιράκ, στο Αφγανιστάν, που ξεσπιτώνει χιλιάδες ανθρώπους, τους σπρώχνει στο δρόμο της προσφυγιάς.

Εγκαιρα, και εδώ από τη Λέσβο, το ΚΚΕ είχε εκφράσει την αντίθεσή του στα "hot spot" που έφτιαξε η κυβέρνηση με τη στήριξη και των άλλων κομμάτων. Είχε καταγγείλει τη δράση των ΜΚΟ, των πολυεθνικών δηλαδή, που έκαναν και κάνουν μπίζνες στην πλάτη των προσφύγων. Είχε καταδικάσει τη Συμφωνία ΕΕ - Τουρκίας, αναδεικνύοντας τα αποτελέσματα που θα έφερνε.

Τώρα που σταμάτησαν τις βόλτες στο νησί οι διάσημοι και οι διάφοροι celebrities, απαιτούμε την άμεση μετακίνηση των προσφύγων από τα νησιά, την επίσπευση της διαδικασίας χορήγησης ασύλου σε όλη τη χώρα και όχι μόνο στα νησιά, την άμεση μετακίνηση στις χώρες προορισμού των ασυνόδευτων παιδιών και των χωρισμένων οικογενειών. Το εργατικό - λαϊκό κίνημα, οι μαζικοί φορείς, οι επιτροπές κατοίκων πρέπει συντονισμένα να διεκδικήσουν τη μεταφορά τώρα από τα νησιά. Το εργατικό - λαϊκό κίνημα δεν το δεσμεύουν οι συμφωνίες κυβέρνησης - ΕΕ. Στη βάση αυτή πρέπει να απομονωθούν οι ρατσιστικές και ξενοφοβικές συμπεριφορές και η συγκαλυμμένη ή απροκάλυπτη δράση της ναζιστικής Χρυσής Αυγής.

Στις βαριές συνέπειες που πληρώνουν οι νησιώτες από την πολιτική που διαχειρίζεται την καπιταλιστική οικονομική κρίση έρχονται να προστεθούν οι συνέπειες από τις συνθήκες εγκλωβισμού χιλιάδων ανθρώπων, που απελπισμένα προσπαθούν να βρουν δρόμο διαφυγής. Χρειάζεται η πιο μαχητική πολιτική και ιδεολογική διαπάλη για να αναδειχθούν οι αιτίες που σπρώχνουν στην προσφυγιά. Να μεγαλώσει η εναντίωση στον πόλεμο που κάνουν οι ιμπεριαλιστές στην περιοχή, στην εχθρική για τα λαϊκά συμφέροντα πολιτική της κυβέρνησης, που για το χατίρι της αστικής τάξης μπλέκεται στο κουβάρι των οξύτατων ανταγωνισμών, καλλιεργεί σαθρές αυταπάτες περί Ελλάδας ασφαλούς χώρας, δικαιολογεί την άμεση συμμετοχή της στο μακελειό διαφημίζοντας τη βάση της Σούδας, δηλώνοντας την πρόθεσή της να ανοίξει νέα ΝΑΤΟική βάση στην Κάρπαθο.

Το Κόμμα μας προβάλλει συγκεκριμένους στόχους και αιτήματα, άμεσα μέτρα που πρέπει η κυβέρνηση να πάρει, καταγγέλλοντας την απαράδεκτη καθυστέρηση στη δημιουργία ανθρώπινων χώρων προσωρινής διαμονής των προσφύγων και μεταναστών.

Είναι χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτής της καθυστέρησης οι εξαγγελίες για την εκπαίδευση άνω των 22.000 προσφυγόπουλων. Είναι "στον αέρα" οι δομές απογευματινής εκπαίδευσης για την ηλικία των 7 - 15 χρόνων, ενώ την αγωγή για τις μικρότερες ηλικίες την έχει παραδώσει στις ΜΚΟ, χωρίς σχέδιο, χωρίς έλεγχο. Ειδικά στα νησιά οι εξαγγελίες δεν έχουν αντίκρισμα.

Αμεσα, ως Κόμμα, θα πιέσουμε για την υλοποίηση των προσπαθειών εκπαιδευτικής στήριξης για τα προσφυγόπουλα, διεκδικώντας προσλήψεις εκπαιδευτικών, προσωπικού καθαριότητας, φύλαξης, καθώς και την παροχή όλων των πιστοποιητικών υγείας των παιδιών που θα παρακολουθήσουν αυτές τις δομές με τη φροντίδα του κράτους και του υπουργείου Υγείας».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ