Πέμπτη 1 Σεπτέμβρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Για τη δική τους σωτηρία νοιάζονται

Γρηγοριάδης Κώστας

Μετά τον Γουόρεν Μπάφετ και τους 15 Γάλλους μεγαλοεπιχειρηματίες που ζητούν να φορολογηθούν για να «σωθούν» τα κράτη τους από την κρίση και να καλύψουν τα ελλείμματα, 50 Γερμανοί πολυεκατομμυριούχοι ζητούν από τη γερμανική κυβέρνηση να επιβάλει υψηλότερους φόρους σε όσους διαθέτουν περιουσία και εισοδήματα άνω των 500.000 ευρώ το χρόνο. Μάλιστα, ζητούν να τους επιβληθεί ετήσιος φόρος 5% για τα δυο πρώτα χρόνια και στη συνέχεια 1% το χρόνο! Εύλογα προκύπτει το ερώτημα: Πόσο φόρο πληρώνουν σήμερα οι μεγαλοεπιχειρηματίες, ώστε να ονομάζουν το 1% ή το 5% ...αύξηση;

Πάντως, αξίζει να σημειωθεί ότι πέρα από τους εντυπωσιασμούς, στους οποίους αποσκοπούν τέτοιες κινήσεις για να προσδώσουν χαρακτήρα «εθνικής υπόθεσης» στις θυσίες που επιβάλλονται στους λαούς για την διέξοδο από την κρίση υπέρ της πλουτοκρατίας, οι καπιταλιστές ανησυχούν, καθώς διακρίνουν δυσκολίες στη διαχείριση της κρίσης που προκύπτουν από τα ίδια τα αδιέξοδα του καπιταλισμού.

Γι' αυτό, η πλουτοκρατία, ακόμα και για τέτοιες δήθεν «θυσίες» (δηλαδή τη φορολόγησή της) ζητάει ως ανταλλάγματα την πλήρη εφαρμογή των αντιδραστικών μέτρων που ξεχαρβαλώνουν τα εργατικά δικαιώματα προκειμένου να ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητα του κεφαλαίου. Που σημαίνει ότι αυτή την τάχα συμβολή τους θα την πάρουν πίσω πολλαπλάσια από την ένταση της εκμετάλλευσης, ενώ εμφανίζονται και ως συμμετέχοντες στα βάρη της κρίσης ενισχύοντας την αστική προπαγάνδα υποταγής των εργαζομένων στα βάρβαρα μέτρα που τους επιβάλλονται «υπέρ της σωτηρίας της οικονομίας» των καπιταλιστών. Για παράδειγμα, ο διευθυντής της Ferrari, Λούκα ντι Μοντετζέμολο, προτείνει να προστεθούν συμπληρωματικά τέλη για όσους έχουν ετήσιο εισόδημα 5 - 10 εκατ. ευρώ, αλλά με τον όρο να εφαρμοστούν οι μεταρρυθμίσεις της ιταλικής κυβέρνησης, που προωθούν τη λιτότητα για το λαό, ιδιωτικοποιήσεις και καταστρατήγηση των εργασιακών σχέσεων κ.ά.

Για τη δική τους σωτηρία νοιάζονται οι καπιταλιστές, η οποία, είτε έτσι είτε αλλιώς, περνάει μέσα από τη χρεοκοπία του λαού.

Στο όνομα της «ελευθερίας» του κεφαλαίου

Καμία έκπληξη δεν προκάλεσε βέβαια η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας με την οποία ήρθε να νομιμοποιήσει και καθαγιάσει την ειλημμένη απόφαση της κυβέρνησης για την απελευθέρωση των «κλειστών επαγγελμάτων». Ηταν απόφαση εντελώς αναμενόμενη, που επιβεβαιώνει για ακόμα μια φορά τον ταξικό ρόλο της Δικαιοσύνης και ξεμπροστιάζει το συμβιβασμένο συνδικαλιστικό κίνημα που τη χρησιμοποιεί σε κάθε ευκαιρία ως άλλοθι για το ξεπούλημα των αγώνων. Δεν μπορεί, όμως, να περάσει απαρατήρητο το σκεπτικό της απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας, που δικαιολογεί την απελευθέρωση των «κλειστών επαγγελμάτων» στο όνομα της «αρχής της οικονομικής ελευθερίας», που την ορίζει ως τη «δυνατότητα ελεύθερης επιλογής επαγγέλματος, χωρίς την ύπαρξη περιορισμών στην άσκησή του». Στην πραγματικότητα πρόκειται για τις «τέσσερις ελευθερίες του Μάαστριχτ» - ελευθερία κίνησης των κεφαλαίων, των εμπορευμάτων, των υπηρεσιών και του εργατικού δυναμικού - που δίνουν τη δυνατότητα στα μονοπώλια της ΕΕ να διεισδύουν σε όλους τους τομείς της οικονομίας, να αναπτύσσονται και να βγάζουν υπερκέρδη μέσα και έξω από τα σύνορα της ΕΕ, με ολέθριες συνέπειες για τους λαούς. Οι «ελευθερίες» αυτές έχουν, βέβαια, ενδυθεί και το συνταγματικό μανδύα και την ισχύ της (αστικής) νομιμότητας. Είναι ολοφάνερο ότι αν ο λαός τη «σεβαστεί», υπογράφει τη θανατική του καταδίκη...

Ολα για το κεφάλαιο

Το νέο μισθολόγιο που ετοιμάζει η κυβέρνηση θα επιφέρει νέες μειώσεις στους μισθούς των εργαζομένων στο Δημόσιο. Ανεξάρτητα από το πώς αυτό θα συμβεί - άμεσα ή σταδιακά - είναι βέβαιο ότι θα συνοδευθεί από νέο μπαράζ συκοφαντιών της κυβέρνησης και των μηχανισμών της σε βάρος των εργαζομένων.

Θα ξεκινήσει, με άλλα λόγια, πάλι το γνωστό παραμύθι περί επιδομάτων που δεν ανταποκρίνονται στους πραγματικούς όρους εργασίας και άλλα τέτοια. Αυτό διαφάνηκε και στην προχτεσινή συνάντηση που είχε η Ομοσπονδία Εργαζομένων ΟΤΑ με τον υπουργό Εσωτερικών, Χάρη Καστανίδη.

Αυτό που θα «ξεχάσει» να πει η κυβέρνηση είναι ότι τα επιδόματα κάθε είδους είναι απόρροια της επιδοματικής πολιτικής, που χρόνια εφάρμοζαν οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ με την πλήρη στήριξη των συμβιβασμένων συνδικαλιστικών πλειοψηφιών, κρατώντας τους βασικούς μισθούς σε επίπεδο φτώχειας.

Τα επιδόματα δίνονταν αντί για αυξήσεις στους βασικούς μισθούς, οι οποίοι και πριν την κρίση ήταν χαμηλοί συγκριτικά με τις σύγχρονες πραγματικές ανάγκες των εργαζομένων. Και, βέβαια, τα επιδόματα σε καμιά περίπτωση δεν επαρκούν για να καλύψουν την ψαλίδα αυτή. Επίσης, οι κυβερνήσεις προτιμούν την επιδοματική πολιτική γιατί ένα επίδομα μπορείς να το καταργήσεις πιο εύκολα. Ακόμα, γιατί τα περισσότερα επιδόματα δεν είναι συντάξιμα ενώ ο βασικός μισθός είναι και, από την άλλη, κάθε κυβέρνηση μέσω των επιδομάτων έκτιζε μηχανισμούς χειραγώγησης τμημάτων των εργαζομένων, χρήσιμους για τη στήριξη των πολιτικών της.

Ολα αυτά δε θα ειπωθούν και, πάνω απ' όλα, δε θα ειπωθεί ότι οι περικοπές δε γίνονται γιατί κάποιοι παίρνουν δήθεν άδικα κάποια επιδόματα αλλά γιατί στην παρούσα φάση το κεφαλαιοκρατικό σύστημα απαιτεί όλο και περισσότερους πόρους, οι οποίοι είναι προϊόν της ληστρικής και διαρκούς αφαίμαξης του εργατικού και λαϊκού εισοδήματος.

Ποιοι παιδικοί σταθμοί;

Ανοίγουν σήμερα οι παιδικοί σταθμοί. Για άλλη μια χρονιά (μα φέτος περισσότερο από ποτέ άλλοτε) γονείς, παιδιά και εργαζόμενοι του χώρου βρίσκονται αντιμέτωποι με μια απαράδεκτη κατάσταση: Υποχρηματοδότησή τους, τεράστιες ελλείψεις σε υποδομές και προσωπικό, απολύσεις συμβασιούχων με ταυτόχρονη επέκταση των ελαστικών σχέσεων εργασίας, κλείσιμο σταθμών ή έστω σύμπτυξη τμημάτων, ουσιαστικά ανυπαρξία βρεφικών τμημάτων καθότι απαιτούν για τη λειτουργία τους περισσότερο προσωπικό. Συν τα τροφεία που καλούνται να πληρώσουν οι γονείς ενώ συρρικνώνεται δραματικά το εισόδημα. Συν το γεγονός ότι ασφαλιστικά ταμεία μειώνουν δραστικά ή και καταργούν την όποια επιχορήγηση έδιναν στον ασφαλισμένο για να πληρώσει το σταθμό του παιδιού του. Συν (το κυριότερο ίσως) τον αποκλεισμό με διάφορες δικαιολογίες χιλιάδων παιδιών από τους δημοτικούς παιδικούς σταθμούς καθώς δεν υπάρχουν κτίρια. Γεγονός που οδηγεί χιλιάδες νέα ζευγάρια, εργατικές - λαϊκές οικογένειες σε απόγνωση εφόσον δεν έχουν τη δυνατότητα να βρεθεί το παιδί τους σε κάποιον παιδικό σταθμό, ζήτημα που έχει σχέση με την ίδια την κοινωνικοποίηση των παιδιών από την προσχολική ηλικία, αλλά και για να βγουν οι ίδιοι στο μεροκάματο.

Στο όνομα της κρίσης η κυβέρνηση άφησε στον «αέρα» ακόμα και τα περιορισμένα αιτήματα δήμων για έγκριση πρόσληψης προσωπικού. Μάλιστα, αντικατέστησε αυτήν τη διαδικασία με διμηνίτες συμβασιούχους για να ψευτοκαλύψουν ελλείψεις στην αρχή της περιόδου. Δηλαδή, αγνοεί τα οργανικά κενά, τα διευρυνόμενα από τις συνταξιοδοτήσεις, παραπέρα απολύει τους προηγούμενους συμβασιούχους με τη λήξη των συμβάσεών τους, και φέρνει ορισμένους άλλους οι οποίοι μόλις προσαρμοστούν στο εργασιακό τους περιβάλλον και γνωριστούν με τα παιδιά θα πρέπει να αποχωρήσουν για να αντικατασταθούν απ' αυτούς που θα στείλει το ΑΣΕΠ. Αλήθεια, τι επιπτώσεις θα έχει αυτός ο πρώιμος και αντιπαιδαγωγικός αποχωρισμός στον ψυχισμό βρεφών και νηπίων; Οπωσδήποτε η πολιτική αυτή (που δεν αφορά «απλά και μόνο» στη λειτουργία των δημοτικών παιδικών σταθμών αλλά επεκτείνεται συνολικά στον τομέα της Πρόνοιας) χαράζεται κεντρικά από την κυβέρνηση, τα κόμματα του ευρωμονόδρομου. Αντιλαϊκή - αντεργατική πολιτική που την περιέγραφε ανάγλυφα ο «Καλλικράτης». Κάτι που το ΚΚΕ είχε δει και καταγγείλει από την αρχή. Οι δημοτικές αρχές που τώρα μιλούν για αδιέξοδα και προβλήματα, αποθέωναν τον «Καλλικράτη» και μιλούσαν τότε για μια «νέα εποχή με πολλές προκλήσεις» στο χώρο της Τοπικής Διοίκησης... Και έχουν τεράστια ευθύνη γι' αυτό.

Η κατάσταση δεν πάει άλλο, δε φτιασιδώνεται, δεν ανατρέπεται με λόγια και ευχές. Εδώ και τώρα γονείς και εργαζόμενοι του χώρου σε συμπόρευση με τα ταξικά συνδικάτα, τους κομμουνιστές αιρετούς αγωνιστικά να διεκδικήσουν: Να μην κλείσει κανένας παιδικός σταθμός στους δήμους. Να ιδρυθούν άμεσα νέοι ώστε να γίνονται δεκτά όλα τα παιδιά που κάνουν αίτηση, χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Καμία απόλυση. Να προσληφθεί μόνιμο προσωπικό όλων των ειδικοτήτων, να μονιμοποιηθούν όλοι οι συμβασιούχοι. Αύξηση τώρα της χρηματοδότησης από τον κρατικό προϋπολογισμό για να καλυφθούν οι διευρυνόμενες λαϊκές ανάγκες, για ασφαλείς και δωρεάν υποδομές, με το αναγκαίο επιστημονικό και βοηθητικό προσωπικό. Κατάλληλη κτιριακή υποδομή με αξιοποίηση της δημοτικής, της κρατικής περιουσίας. Κατάργηση κάθε πληρωμής από τους γονείς, χρηματοδότηση των βρεφονηπιακών σταθμών από τον κρατικό προϋπολογισμό. Αποκλειστικά δημόσιοι, δωρεάν, σύγχρονοι, ασφαλείς σταθμοί για όλα τα παιδιά.


Θανάσης ΜΠΑΛΟΔΗΜΑΣ

Ψήνουν τη νέα αντιλαϊκή επίθεση...

Γρηγοριάδης Κώστας

ΔΕ ΘΑ υπάρξουν νέα φορολογικά μέτρα εισπρακτικού χαρακτήρα! Το ξαναείπε ο υπουργός Οικονομικών, Ε. Βενιζέλος, κι όσο περισσότερο το λέει τόσο λιγότερο πρέπει να το πιστεύει κανείς.

Ιδίως αν συνδυαστεί με τα... ευχολόγιά του πριν μερικές μέρες στη Βουλή, όπου δήλωνε ότι «δεν ΠΡΕΠΕΙ να υπάρξουν νέα μέτρα» διότι θα αποδώσουν όσα έχουν ήδη ληφθεί.

Κι όλα αυτά μέσα στο... γνωστό κλίμα όπου «η τρόικα πιέζει» και «ο προϋπολογισμός δεν βγαίνει», άρα η χώρα ακροβατεί σε τεντωμένο σκοινί. Γνωρίζουμε όλοι την κατάληξη αυτής της ιστορίας.

Αυτό, όμως, στο οποίο... δεν πέφτουν έξω με τίποτε, είναι ότι τις όποιες «διορθώσεις» θα τις πληρώσουν για άλλη μία φορά οι Ελληνες εργαζόμενοι. Το έχουν ξεκαθαρίσει πως είτε με τον έναν είτε με τον άλλον τρόπο εκεί θα πάει η δουλειά.

Λες και ο κόσμος δε βρίσκεται ήδη στα όριά του, σαν να μην αυξάνεται η ανεργία και να μειώνονται συνεχώς οι μισθοί, την ίδια ώρα που τα πάντα ακριβαίνουν και τα στοιχειώδη γίνονται «απαγορευμένα».

Αλλωστε, ας μην ξεχνάμε πως μέσα στην υποτιθέμενη «θύελλα» του εκτροχιασμού των δημόσιων εσόδων, οι άνθρωποι συζητάνε για ...μείωση των συντελεστών φορολόγησης των επιχειρήσεων. Για το αν θα γίνει 15% ή ακόμη λιγότερο...

ΙΔΙΑΙΤΕΡΩΣ ΧΑΡΟΥΜΕΝΟΣ ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας, πήγε να πει στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ότι αναμένονται και άλλες συγχωνεύσεις στον τραπεζικό χώρο. Κι αυτές αποτελούν «καλά νέα».


Παπαγεωργίου Βασίλης

Είναι φανερό ότι αντιλαμβάνονται πλήρως τις αγωνίες του κόσμου. Γιατί αυτό απασχολεί τους πάντες και γι' αυτό συζητάνε... Δηλαδή, έχουν αφήσει τα δικά τους πραγματικά βάσανα και όλος τους ο καημός είναι για το πώς θα πάνε οι συγχωνεύσεις των τραπεζών...

Πίσω από το «θαύμα» του τουρισμού

Παπαγεωργίου Βασίλης

Πανηγυρίζει στον χτεσινό πρωτοσέλιδο τίτλο της η «Καθημερινή»: «Σε ύψη ρεκόρ οι αφίξεις των τουριστών», τονίζει, σημειώνοντας στο σχετικό ρεπορτάζ ότι θα ξεπεράσουν τα 16,5 εκατομμύρια φέτος οι ξένοι τουρίστες φτάνοντας το ιστορικό ρεκόρ που είχε σημειωθεί το 2007, ενώ και τα έσοδα από τον τουρισμό αυξήθηκαν 12,6%. Πώς όμως συνέβη αυτό το «θαύμα»; Μέχρι προχτές, δηλαδή μέχρι την 24ωρη απεργία των εργαζομένων στον τουρισμό και επισιτισμό στις 23 του Αυγούστου, η εφημερίδα του εφοπλιστή Αλαφούζου ωρυόταν κάθε φορά που γινόταν κάποια απεργιακή κινητοποίηση ή διαδήλωση ότι αυτό αποτελεί «καίριο πλήγμα στον τουρισμό», ότι «πλήττεται η διεθνής εικόνα της χώρας» και άλλες τέτοιες άθλιες συκοφαντίες και αισχρά ψέματα. Εννοείται ότι τα χτεσινά αποστομωτικά στοιχεία που καταδεικνύουν ότι ο τουρισμός δεν πλήττεται από τις απεργιακές κινητοποιήσεις και διαδηλώσεις καθόλου δεν πρόκειται να πτοήσουν τα κόμματα και τα ΜΜΕ της πλουτοκρατίας, που τα ίδια ακριβώς ψέματα θα λένε και στην επόμενη απεργία. Ακριβώς γιατί βασικός στόχος τους ήταν και παραμένει να τσακίσουν το λαϊκό - ταξικό κίνημα χρησιμοποιώντας τον τουρισμό, που τάχα είναι η «βαριά βιομηχανία», ο «μεγαλύτερος εργοδότης» και άλλα τέτοια φούμαρα. Γνωρίζουν βέβαια πολύ καλά ότι τα «έσοδα» από τον τουρισμό τα καρπώνεται μια χούφτα μεγαλοεπιχειρηματιών και μεγαλοξενοδόχων, ενώ την ίδια στιγμή οι εργαζόμενοι «εισπράττουν» μισθούς πείνας, μαύρη και ανασφάλιστη εργασία, εξοντωτικά ωράρια μέχρι «τελικής πτώσης», ενώ ετοιμάζονται να τους καταργήσουν και τα ΒΑΕ. Στην άγρια εκμετάλλευσή τους και στη δραστική μείωση του λεγόμενου «εργατικού κόστους», οφείλονται τα «ελκυστικά πακέτα» που κάνουν οι μεγαλοξενοδόχοι και άρα και το ρεκόρ των ξένων τουριστών...

«Διαρθρωτικές αλλαγές» και η «διαφορά»

«Η δική μου ατζέντα, η δική μου προτεραιότητα - και αυτό συζήτησα και με τον πρωθυπουργό χτες και με το Πολιτικό Συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ - είναι να προτάξουμε τα διαρθρωτικά μέτρα. Να δώσουμε μια νέα ώθηση, μια νέα δυναμική. Αυτά όλα θα βγουν τις επόμενες ημέρες αναλυτικά στην επιφάνεια: Το μισθολόγιο στο δημόσιο, το μισθολόγιο στις ΔΕΚΟ, η εργασιακή εφεδρεία, η αγορά εργασίας, η απελευθέρωση των επαγγελμάτων, το κλείσιμο και η αναδιάρθρωση των φορέων». Δεν θα μπορούσε να είναι πιο σαφής ο Ε. Βενιζέλος όσον αφορά τις προτεραιότητες της κυβέρνησης τις επόμενες βδομάδες. Η νέα κλιμάκωση της αντιλαϊκής επίθεσης φέρει (ξανά) την κωδική ονομασία «διαρθρωτικά μέτρα». Οπως είπε σε άλλο σημείο της χθεσινής συνέντευξής του (στον Real fm) ο υπουργός Οικονομικών, τα μέτρα «που κάνουν τη διαφορά και διεθνώς είναι οι διαρθρωτικές αλλαγές». Πίσω από τον εύηχο αυτό όρο κρύβεται ολόκληρη η βαρβαρότητα των άγριων μέτρων που προωθεί η κυβέρνηση. «Διαρθρωτικές αλλαγές» σημαίνει σφαγή των μισθών και των συντάξεων, τσάκισμα των εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων, διάλυση των δημοσίων υπηρεσιών, ιδιωτικοποίηση των πάντων, ανελέητες και δίχως τέλος φοροεπιδρομές στα λαϊκά νοικοκυριά. «Διαρθρωτικές αλλαγές» δεν είναι παρά οι καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις με στόχο να φορτωθούν τα βάρη της κρίσης στις πλάτες του λαού, να ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητα του κεφαλαίου μέσω της δραστικής υποτίμησης της τιμής της εργατικής δύναμης. Η εργατική τάξη, ο λαός δεν πρέπει να έχουν την παραμικρή αυταπάτη: Μοναδική διέξοδος είναι η ανατροπή του καθεστώτος των μονοπωλίων και προς τα εκεί πρέπει να «βλέπουν» οι πάντες και να στοχεύουν οι ταξικοί αγώνες. Η διέξοδος αυτή είναι που κάνει τη «διαφορά» υπέρ των λαϊκών συμφερόντων.

Στη λεία με μάσκα τον «ανθρωπισμό»

Με ασπίδα τον «ανθρωπισμό» η ΔΗΜ.ΑΡ. υποδεικνύει στην κυβέρνηση να διεκδικήσει για λογαριασμό της ντόπιας πλουτοκρατίας μερίδιο της «λείας» απ' την επέμβαση στη Λιβύη. Η ανακοίνωση που εξέδωσε είναι πραγματικά «μνημείο» μιας κατ' ευφημισμόν «αριστεράς», που άγεται και φέρεται καταπώς προστάζουν τα συμφέροντα του κεφαλαίου. Αναφέρει μεταξύ άλλων: «Επείγουσα προτεραιότητα της διεθνούς κοινότητας, της Ευρωπαϊκής Ενωσης και της ελληνικής διπλωματίας πρέπει να είναι η άμεση κατάπαυση των εχθροπραξιών, η εδραίωση της ειρήνης και της ομαλής μετάβασης της Λιβύης στη δημοκρατική ομαλότητα χωρίς πράξεις αντεκδίκησης και με εξασφάλιση της εδαφικής και κοινωνικής ενότητας της χώρας».

Ζητά, δηλαδή, απ' το λύκο να φυλάει τα πρόβατα. Ισχυρίζεται ότι οι ίδιοι που προκάλεσαν τον πόλεμο στη Λιβύη για να βάλουν στο χέρι τον πλούτο της, οι πρωτεργάτες της ΝΑΤΟικής επέμβασης, μπορούν τώρα να γίνουν οι εγγυητές της ειρήνης, της ομαλότητας και της ενότητας της χώρας! Και συγκαλύπτει ότι η ιμπεριαλιστική ειρήνη είναι η άλλη όψη του ιμπεριαλιστικού πολέμου.

Και συνεχίζει η ΔΗΜ.ΑΡ. αποκαλύπτοντας ότι δεν την πήρε ο ανθρωπιστικός πόνος, αλλά ο πόνος μη και μείνουν έξω απ' τη λαφυραγώγηση τα ντόπια μονοπώλια: «Αυτές είναι οι προτεραιότητες που οφείλει να προωθήσει η ελληνική κυβέρνηση στη συνάντηση της ομάδας επαφής, στο Παρίσι, μαζί με την ετοιμότητά της να συμβάλει στην απαραίτητη ανθρωπιστική και πολιτική βοήθεια και την προώθηση της ελληνικής επιχειρηματικότητας και θετικής παρουσίας της στην περιοχή».

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Μπλοκ εχθρικό στο λαό

Τα φωτογραφικά ενσταντανέ απ' την προχτεσινή συνάντηση κυβέρνησης, εργατοπατέρων και μεγαλοεργοδοτών, αποτυπώνουν με ευκρίνεια το μαύρο μπλοκ που παρατάσσεται απέναντι στην εργατική τάξη και τα φτωχά λαϊκά στρώματα, προωθώντας με πυγμή την πολιτική που έχει ανάγκη το κεφάλαιο για έξοδο απ' την κρίση, βαθιά αντεργατική και αντιλαϊκή. Αποθεώνοντας την επιζήμια για το λαό και το κίνημα αντίληψη της ταξικής συνεργασίας και της κοινωνικής συναίνεσης, επικαλέστηκαν το «κοινό καλό», όταν αντικειμενικά τέτοιο δεν μπορεί να υπάρξει ανάμεσα στο κεφάλαιο και τους εργάτες, όπως άλλωστε έγινε φανερό κι απ' το περιεχόμενο της συνάντησης.

Οι παρεμβάσεις του πρωθυπουργού και του προέδρου του ΣΕΒ, απέδειξαν την πλήρη σύμπλευση κυβέρνησης - βιομηχάνων, με τον Δ. Δασκαλόπουλο να αξιώνει «αταλάντευτη υλοποίηση» των αντιλαϊκών δεσμεύσεων της κυβέρνησης και τον Γ. Παπανδρέου να διαβεβαιώνει πως θα υλοποιηθούν οι «διαρθρωτικές αλλαγές, για να μπορεί να γίνει η οικονομία μας ανταγωνιστική». Ολα αυτά πασπαλισμένα με την απαραίτητη κινδυνολογία προς το λαό, πως αν δε συναινέσει στο σφαγιασμό του τότε «το κόστος για όλους μας θα είναι εφιαλτικά μεγαλύτερο», όπως θρασύτατα δήλωσε ο πρόεδρος των βιομηχάνων. Παρόντες στο προσκλητήριο συστράτευσης εναντίον του λαού και των συμφερόντων του, ήταν και οι εκπρόσωποι των μεγαλεμπόρων, που δεν έκρυψαν την έγνοια τους για την επαναφορά του κεφαλαίου σε τροχιά ανάπτυξης, αξιώνοντας με τη σειρά τους παραπέρα επιδότηση των ασφαλιστικών εισφορών και μείωση των φορολογικών συντελεστών.

Πρόκειται για τους ίδιους που επί σειρά ετών έβαλαν πλάτη στο πέρασμα μιας πολιτικής που ενίσχυσε με κάθε τρόπο τα μονοπώλια και τη γιγάντωσή τους, ρίχνοντας στο «καναβάτσο» τους μικρούς και μεσαίους εμπόρους και αυτοαπασχολούμενους. Δε θα μπορούσαν φυσικά να απουσιάζουν οι συνδικαλιστικές ηγεσίες της εργατικής αριστοκρατίας. Οπως δεν απουσίασαν ποτέ απ' τις προσπάθειες νομιμοποίησης στη συνείδηση του λαού μιας σκληρής αντιλαϊκής πολιτικής. Ο πρόεδρος μάλιστα της ΓΣΕΕ ζήτησε να στηριχθεί το κεφάλαιο με μέτρα που θα το επαναφέρουν σε τροχιά ανάπτυξης! Οι θέσεις και οι προτάσεις τους και σ' αυτή τη σύσκεψη ήταν υποστηρικτικές της αντιλαϊκής αντεργατικής πολιτικής. Πρόκειται για συνδικαλιστικές ηγεσίες που δούλεψαν συνειδητά και στο πλευρό κυβέρνησης - κεφαλαίου για να βρεθεί η εργατική τάξη απροετοίμαστη στη νέα επίθεση.

Η δράση και τα αιτήματά τους, όπως αυτό για επαναδιαπραγμάτευση του χρέους, σιγοντάρουν την κυρίαρχη στρατηγική, καλλιεργούν την ταξική συναίνεση, αφοπλίζουν τους αγώνες. Απ' το «μονόλογο» αυτής της σύσκεψης, ούτε μια λέξη δεν ειπώθηκε απ' τη σκοπιά των συμφερόντων του λαού. Αυτά μόνο ο λαός μπορεί πλέον να τα υπερασπιστεί, όχι με κοινωνικό διάλογο, αλλά με ανειρήνευτη ταξική πάλη. Στο εχθρικό μπλοκ που παρατάσσεται απέναντί του, να αντιπαρατάξει το δική του συμμαχία. Μαζί η εργατική τάξη και τα άλλα φτωχά λαϊκά στρώματα, να συγκροτήσουν το δικό τους κοινωνικό μπλοκ, βαθαίνοντας παντού την οργάνωση για την αντεπίθεση στους μηχανισμούς και τα κόμματα που υπηρετούν την πλουτοκρατία.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ