Τρίτη 5 Φλεβάρη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΚΡΗΤΗΣ
Αθλια επιχείρηση σε βάρος αγροτών και ναυτεργατών

Εστησαν απεργοσπαστικό μηχανισμό, εγκαταλείποντας φτωχούς παραγωγούς στα δόντια μεγαλεμπόρων και εξαγωγέων

Το προσωπείο του υπερασπιστή των αγροτών «φόρεσαν» κυβέρνηση και τοπικές αρχές, προκειμένου να στήσουν απεργοσπαστικό μηχανισμό σε βάρος των ναυτεργατών και να παραδώσουν φτωχούς παραγωγούς στους εκβιασμούς και την κερδοσκοπία των μεγαλεμπόρων.

Χαρακτηριστικά είναι όσα έγιναν στην Κρήτη.

Από την περασμένη βδομάδα, ορισμένοι αγροτοσυνδικαλιστές του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ προσπαθούσαν να δημιουργήσουν στα χωριά της Κρήτης κλίμα ενάντια στη ναυτεργατική απεργία, χρεώνοντας στην κινητοποίηση τα αδιέξοδα των φτωχών αγροτών. Εισέπραξαν μάλιστα τη σχετική «κατανόηση» των στελεχών ΠΑΣΟΚ - ΝΔ στην Τοπική Διοίκηση, σε σύσκεψη που έγινε. Με τη σειρά του, το υπουργείο Ναυτιλίας και Αιγαίου έδωσε σήμα, για να φύγει πλοίο από το Ηράκλειο για Πειραιά, σπεύδοντας να ικανοποιήσει τις αιτήσεις «αγανακτισμένων» μεγαλεμπόρων και εξαγωγέων.

Η τεχνητή ένταση που προσπάθησαν να δημιουργήσουν στα χωριά, δεν τους βγήκε. Η ίδια η καθημερινότητα βεβαιώνει τους φτωχούς αγρότες πως το πρόβλημά τους είναι η κυβερνητική πολιτική και όχι οι εργατικοί αγώνες. Χαρακτηριστικά, ένα μεγάλος μέρος των φτωχομεσαίων αγροτών στην περιοχή της Μεσσαράς, και πιο συγκεκριμένα στο Τυμπάκι, έχουν ήδη αφήσει τα χωράφια και τα θερμοκήπιά τους γιατί δεν μπορούν να τα καλλιεργήσουν λόγω του αυξημένου κόστους παραγωγής. Δύσκολη όμως, είναι η κατάσταση και στην περιοχή της Βιάννου, αλλά και στην Ιεράπετρα με την πλειοψηφία των μικρομεσαίων παραγωγών να παράγει πολύ μικρές ποσότητες οπωροκηπευτικών.

Κυβέρνηση - Τοπική Διοίκηση και μεγαλοαγρότες έστησαν ένα σκηνικό πιέσεων και εκβιασμών σε βάρος φτωχών παραγωγών, ευνοώντας απροκάλυπτα τους μεγαλεμπόρους και τους εξαγωγείς. Ενδεικτικό αυτού είναι το γεγονός ότι η πλειοψηφία των μικροπαραγωγών στην Ιεράπετρα αναγκάστηκε να κόψει προϊόντα που δεν ήταν ακόμα ώριμα κάτω από την πίεση των εμπόρων για να σπάσουν την απεργία και να φύγει το πλοίο. Μάλιστα, σε πολλές περιπτώσεις, οι εκβιασμοί και οι πιέσεις που ασκήθηκαν ήταν τέτοιοι που τους έπαιρναν τα προϊόντα ρίχνοντας πολύ τις τιμές, ή ακόμα και χωρίς να έχουν καν τιμολογηθεί. Στη Βιάννο και ιδιαίτερα στην περιοχή της Αρβης και της Ψαρής Φοράδας οι μεγαλέμποροι πήραν τα προϊόντα ατιμολόγητα με το πρόσχημα ότι θα δουν πρώτα σε τι τιμή θα τα πουλήσουν, λόγω της καθυστέρησης από την απεργία, και εν συνεχεία θα τους πληρώσουν.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ