Τρίτη 5 Φλεβάρη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΑΥΤΕΡΓΑΤΕΣ
Αποφασιστικά στους καταπέλτες για 6η μέρα
  • Σήμερα απεργιακή συγκέντρωση στον Πειραιά, στις 6.00 μ.μ., στον Αγιο Διονύση. Προσυγκέντρωση στις 5.00 μ.μ. στην πλατεία Καραϊσκάκη από συνδικάτα και Λαϊκές Επιτροπές
  • Το Εργατικό Κέντρο Πειραιά αποφάσισε παμπειραϊκή απεργία σε περίπτωση επιστράτευσης, ενώ στην ίδια κατεύθυνση προσανατολίζεται και η ΓΣΕΕ
  • Πλήθος φορέων συμμετείχαν σε μαζική σύσκεψη, χτες, για τη διεύρυνση του αγώνα

Φοιτητές στην απεργιακή συγκέντρωση των ναυτεργατών, το Σάββατο
Φοιτητές στην απεργιακή συγκέντρωση των ναυτεργατών, το Σάββατο
Τρίτο 48ωρο στους καταπέλτες κλείνουν σήμερα, Τρίτη, οι ναυτεργάτες. Με πεντακάθαρη τη σφραγίδα των ταξικών δυνάμεων στην περιφρούρηση και την ανάπτυξη του αγώνα, τη συμπαράταξη τμημάτων της εργατικής τάξης της στεριάς, όπως και φτωχών αγροτών και αυτοαπασχολούμενων, με τον πρώτο λόγο να έχουν οι νησιώτες, ο αγώνας αυτός έχει ήδη πάρει τη δική του θέση στις παρακαταθήκες της εργατικής τάξης.

Η υποστήριξη του ΚΚΕ στον αγώνα εκφράστηκε με την παρουσία της ίδιας της ΓΓ της ΚΕ του Κόμματος, Αλέκας Παπαρήγα, η οποία «κατέβηκε» στο λιμάνι για να παραβρεθεί το μεσημέρι του Σαββάτου στην απεργιακή συγκέντρωση των ναυτεργατών.

Σήμερα στις 6 το απόγευμα θα γίνει νέα απεργιακή συγκέντρωση στο λιμάνι του Πειραιά στον Αγ. Διονύση, έξω από τα «κρητικά» πλοία. Σε προσυγκέντρωση καλούν στις 5 το απόγευμα στην πλατεία Καραϊσκάκη τα ταξικά ναυτεργατικά σωματεία ΠΕΜΕΝ, «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ», ΠΕΕΜΑΓΕΝ, ΠΕΣ/ΝΑΤ, τα σωματεία της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης και οι αγωνιστικές παρατάξεις «Δημοκρατική Ενότητα Λιμενεργατών» και ΔΑΣ Ναυτιλιακών Υπαλλήλων.

Αλληλεγγύη και διεύρυνση του μετώπου

Νωρίς χτες το πρωί συνεδρίασε το προεδρείο του Εργατικού Κέντρου Πειραιά. Με βάση τις προτάσεις των ταξικών δυνάμεων που είναι ενταγμένες στη δύναμη του ΠΑΜΕ αποφάσισε, ομόφωνα, συμπαράταξη στον αγώνα των ναυτεργατών, απόσυρση του νομοσχεδίου του ΥΝΑ, συμμετοχή στη σημερινή απεργιακή συγκέντρωση και παμπειραϊκή απεργία σε περίπτωση επιστράτευσης των ναυτεργατών.

Η αλληλεγγύη και η διάθεση για αγώνα ήταν το στοιχείο που κυριάρχησε και στη σύσκεψη που διοργανώθηκε χτες το μεσημέρι από την Εκτελεστική Επιτροπή της ΠΝΟ, μετά από πρόταση των ταξικών ναυτεργατικών σωματείων. Στη σύσκεψη συμμετείχαν οι συνδικαλιστικοί φορείς των εργαζομένων στη ναυτιλία (σωματεία Ζώνης και ναυπηγείων, πλοηγοί, εργαζόμενοι στα λιμάνια, ναυτιλιακοί υπάλληλοι, υπάλληλοι του ΥΝΑ και του ΝΑΤ, συνταξιουχικά ναυτεργατικά σωματεία), αλλά και εργαζομένων στα μπλε λεωφορεία και καθαριστριών Πειραιά.

Στη σύσκεψη ο οργανωτικός γραμματέας της ΓΣΕΕ, Β. Μουτάφης, ομολόγησε ότι «όποια θεώρηση και να έχει κανείς, δεν μπορεί να συμφωνήσει με το νομοσχέδιο», συμπληρώνοντας ότι «είναι θετική η απόφαση του ΕΚ Πειραιά για απεργία και τον ίδιο δρόμο θα ακολουθήσει και η ΓΣΕΕ».

Ο πρόεδρος της ΠΕΜΕΝ, Σ. Τσιμπόγλου, δίνοντας το στίγμα των ταξικών δυνάμεων, αφού κατήγγειλε τον κοινωνικό αυτοματισμό από την κυβέρνηση σε βάρος των ναυτεργατών, ξεκαθάρισε ότι η επιθετικότητα της αντιλαϊκής πολιτικής της κυβέρνησης, που κωδικοποιείται στο νομοσχέδιο του ΥΝΑ, δεν αφορά μόνο τους ναυτεργάτες. Συντρίβει τα ναυτεργατικά δικαιώματα, τις ΣΣΕ, καταργεί την υποχρεωτική 10μηνη δρομολόγηση των ακτοπλοϊκών πλοίων, εξαρθρώνοντας το ακτοπλοϊκό δίκτυο. Ενώ με την παράδοση του λιμενικού δικτύου, των υποδομών της χώρας στα μονοπώλια, «θέτει σε κίνδυνο εδαφική ακεραιτότητα, αμυντική ικανότητα και κυριαρχικά της δικαιώματα». «Εξυπηρετεί - συνέχισε - τη στρατηγική του κεφαλαίου σε συνθήκες καπιταλιστικής κρίσης για κάθετη πτώση της τιμής της εργατικής δύναμης», «έχουν μοντέλο τα κρουαζιερόπλοια και την COSCO» λεηλατώντας τις πλουτοπαραγωγικές πηγές.

Νέες προκλήσεις Μουσουρούλη

Το απόγευμα έγινε νέα συνάντηση της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΠΝΟ με τον υπουργό Ναυτιλίας, Κ. Μουσουρούλη. Πλαίσιο της συνάντησης ήταν ένα κατάπτυστο κείμενο το οποίο προδιέγραφε την αδιαλλαξία της κυβέρνησης. Το αποτέλεσμα επιβεβαίωσε πλήρως τους εκπροσώπους των ταξικών ναυτεργατικών σωματείων, που από την πρώτη στιγμή κάλεσαν να απορριφτεί η πρόσκληση για συνάντηση με αυτό το πλαίσιο.

Σήμερα στις 10 το πρωί θα γίνει συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής για να εκτιμήσει τα όσα «εισέπραξε» από τον υπουργό, τα οποία αναφέρει ο ίδιος σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση: Το νομοσχέδιο δεν ανακαλείται, τα δεδουλευμένα στους απλήρωτους ναυτεργάτες της ακτοπλοΐας «θα εξοφληθούν σε δύο δόσεις». Πέταξε κάτι αοριστολογίες για ενίσχυση του ΓΕΝΕ (Γραφείου Ευρέσεως Ναυτικής Εργασίας) «να μπορεί να υλοποιεί προγράμματα στήριξης και ανακούφισης των ναυτικών μας», για να καταλήξει προκλητικά: «Περιμένω αύριο απόφαση της ΠΝΟ για λήξη της απεργίας»! Προειδοποιώντας ότι σε διαφορετική περίπτωση «η κυβέρνηση θα πάρει τις αποφάσεις της»!

Το διεκδικητικό πλαίσιο

Οπλο στον αγώνα των ναυτεργατών αποτελεί το διεκδικητικό πλαίσιο των ΠΕΜΕΝ - «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ» - ΠΕΕΜΑΓΕΝ - ΠΕΣ ΝΑΤ, που υπηρετεί τις ανάγκες όχι μόνο του κλάδου αλλά και όλου του λαού:

  • Εφαρμογή των ΣΣΕ σε όλες τις κατηγορίες πλοίων, να καταβληθούν τα δεδουλευμένα στους επί μήνες απλήρωτους ναυτεργάτες.
  • Υπογραφή και ανανέωση της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας και των κλαδικών Συμβάσεων για όλους τους εργαζόμενους που να ανταποκρίνονται στις σύγχρονες και πραγματικές ανάγκες.
  • Να αποσυρθεί το νομοσχέδιο για την «Ανασυγκρότηση του ΥΝΑ».
  • Κατάργηση της δανειακής σύμβασης, των αντιλαϊκών μνημονίων και των εφαρμοστικών νόμων.
  • Κατάργηση της αντεργατικής νομοθεσίας, ν. 2687/53 όρος 8 των εγκριτικών πράξεων νηολόγησης, του Ευρωπαϊκού Κανονισμού 3577/92, που προωθούν τη «μαύρη» - ανασφάλιστη εργασία.
  • Αμεση ανάκληση όλων των μειώσεων που επιβλήθηκαν στις συντάξεις.
  • Κατάργηση των φορολογικών χαρατσιών.
  • Αμεσα μέτρα για τη ναυτολόγηση και την προστασία των άνεργων ναυτεργατών, να συγκεντρώνονται και να ελέγχονται οι καταστάσεις πληρωμάτων των πλοίων στο ΓΕΝΕ.
  • Πλοία σύγχρονα - ασφαλή με απρόσκοπτη, επαρκή σύνδεση των νησιών με την ηπειρωτική χώρα που θα υπηρετούν τις κοινωνικές ανάγκες στις θαλάσσιες μεταφορές.
  • Αποκλειστικά δημόσιο, δωρεάν σύστημα Υγείας - Πρόνοιας, κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δραστηριότητας. Πλήρης χρηματοδότηση των ασφαλιστικών ταμείων και όλων των δημόσιων μονάδων Υγείας και Πρόνοιας από τον κρατικό προϋπολογισμό.
  • Αποκλειστικά δημόσια δωρεάν σύγχρονη Ναυτική Εκπαίδευση - Μετεκπαίδευση.
  • Καμία ιδιωτικοποίηση των λιμενικών υποδομών και ανατροπή των δικαιωμάτων των εργαζομένων. Η ναυτιλία, η ναυπηγική βιομηχανία, οι υποδομές και οι πλουτοπαραγωγικές πηγές της χώρας μας μπορούν και επιβάλλεται να γίνουν βραχίονας ανάπτυξης που θα υπηρετούν τις λαϊκές ανάγκες.
ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Να εφαρμοστούν τώρα οι ΣΣΕ και να καταβληθούν τα αναδρομικά(2019-01-31 00:00:00.0)
Καταγγέλλουν τη «μαύρη εργασία» και την παραβίαση των ΣΣΕ στα καράβια(2017-07-14 00:00:00.0)
Δε γύρισε προπέλα(2013-04-17 00:00:00.0)
Στους καταπέλτες την Τετάρτη για μπάρκο με δικαιώματα(2013-03-30 00:00:00.0)
Σύσκεψη τη Δευτέρα για την προετοιμασία της πανελλαδικής απεργίας(2013-03-29 00:00:00.0)
Αχόρταγοι ζητούν διαρκώς προνόμια(2013-02-27 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ