Τρίτη 5 Φλεβάρη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Προκαλεί η κυβέρνηση

«

Περιμένω απόφαση της ΠΝΟ για λήξη της απεργίας»! Διαφορετικά «η κυβέρνηση θα πάρει τις αποφάσεις της»! Πρόκειται για τη δήλωση - πρόκληση του υπουργού Ναυτιλίας Κ. Μουσουρούλη χτες το βράδυ μετά τη συνάντηση με τα ναυτεργατικά σωματεία. Προδιαγράφει την κλιμάκωση της κυβερνητικής επιθετικότητας σε βάρος των ναυτεργατών, γιατί αγωνίζονται ενάντια στο νομοσχέδιο του ΥΝΑ, υπερασπίζοντας τα εργασιακά τους δικαιώματα, τις ΣΣΕ, για να ταξιδεύουν οι επιβάτες με σιγουριά, με πλοία σύγχρονα με φτηνά εισιτήρια και πλήρωμα με συγκροτημένα δικαιώματα, χειμώνα - καλοκαίρι. Επειδή καλούν σε συστράτευση τα εργατικά λαϊκά στρώματα των νησιών, όλους τους εργαζόμενους στα λιμάνια στη ναυτιλία, γιατί το νομοσχέδιο προδιαγράφει ζοφερό μέλλον για τα νησιά, εξαρθρώνοντας το ακτοπλοϊκό δίκτυο, τα λιμάνια που τα παραδίδει στο μονοπωλιακό κεφάλαιο, την αμυντική ικανότητα και τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας.

Ο υπουργός ναυτιλίας αξιώνει «λήξη της απεργίας» παρεμβαίνοντας ευθέως στα εσωτερικά του ναυτεργατικού κινήματος, όταν ως βάση «διαλόγου» έδωσε κείμενο με το οποίο καταθέτει τα διαπιστευτήριά του στο εφοπλιστικό κεφάλαιο, διαμηνύοντας στους ναυτεργάτες ότι «θα σας συντρίψουμε».

Ενδεικτικά: Στο αίτημα για «αποκατάσταση της άδικης φορολόγησης των ναυτεργατών», ο υπουργός στο κείμενο απάντησε: «Ολοι οι Ελληνες καλούμαστε να συνεισφέρουμε στην κοινή προσπάθεια για ανάκαμψη»! Ας απαντήσει ο υπουργός, η κυβέρνησή του, την ώρα που αυξάνει κατά 300% τη φορολογία στους ναυτεργάτες ποια είναι οι φορολογία που πληρώνουν οι εφοπλιστές; Γιατί δε λέει για το πλήθος των προκλητικών φοροαπαλλαγών που απολαμβάνουν οι εφοπλιστές;

Για το αίτημα «άμεση ανάκληση του νομοσχεδίου», ο υπουργός δίνοντας «ρέστα» σημειώνει: «Επικαιροποιούνται διατάξεις, οι οποίες καθορίζουν το βασικό θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας της ελληνικής ναυτιλιακής διοίκησης σε ζητήματα ενίσχυσης της ασφάλειας ναυσιπλοΐας, καθώς και της ανάπτυξης της ναυτικής εργασίας και εκπαίδευσης. Δημιουργούνται οι θεσμικές προϋποθέσεις για οργανωτική αναδιάρθρωση και αποδοτικότερη λειτουργία του λιμενικού συστήματος» «με σκοπό τις επενδύσεις, την ανάπτυξη και την απασχόληση» κι άλλα φληναφήματα. Αυτά όταν στο νομοσχέδιο καταργεί ΣΣΕ, οργανικές συνθέσεις των ακτοπλοϊκών πλοίων, τινάζοντας στον αέρα την ασφάλεια της ναυσιπλοΐας (άμεσα συνδεδεμένη με τις οργανικές συνθέσεις). Οσο για την ανάπτυξη και τις θέσεις εργασίας του λιμενικού συστήματος ο πρωθυπουργός έχει χαρακτηρίσει ευθαρσώς «πρότυπο» την παραχώρηση του Σταθμού Εμπορευματοκιβωτίων του ΟΛΠ στην COSCO. Δηλαδή εργασιακό γκέτο, όπου οι εργαζόμενοι δουλεύουν όσο τους λένε και παίρνουν όσα τους δίνουν.

Και μια κουβέντα για τις ακτοπλοϊκές εταιρείες που «υποφέρουν» και είτε δεν μπορούν να καταβάλουν τα δεδουλευμένα, είτε κόβουν μισθούς. Μεγαλομέτοχος στην ΑΝΕΚ είναι η Τράπεζα Πειραιώς, στην ΝΕΛ η ΜΙΛΕΝΙΟΥΜ και στη ΜΠΛΟΥ ΣΤΑΡ η MARFIN οι οποίες καταγράφουν κέρδη.


Α. Ζ.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Σαρωτικό χτύπημα στα εργασιακά δικαιώματα των ναυτεργατών στα πλοία αναψυχής(2022-04-15 00:00:00.0)
Το «θαύμα» της ναυτιλίας στήνεται στις πλάτες εργαζομένων και σε βάρος των λαϊκών αναγκών(2021-01-29 00:00:00.0)
Απεργούν για να μη μετατραπούν σε σύγχρονους δούλους στα καράβια(2013-03-31 00:00:00.0)
Ετοιμάζονται τα νέα προνόμια στους εφοπλιστές(2012-12-01 00:00:00.0)
Κατατέθηκε το νομοσχέδιο για το Λιμενικό(2011-01-27 00:00:00.0)
Ο αγώνας των ναυτεργατών(2010-05-29 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ