Τρίτη 14 Φλεβάρη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Με λύσσα και με ψέματα ενάντια στον εχθρό λαό

Πασχίζει να αντιστρέψει την πραγματικότητα για το μνημόνιο και προκλητικά παρουσιάζει την ψήφισή του σαν «λαϊκή απαίτηση»!

Στις εκατοντάδες χιλιάδες διαδηλωτές της Κυριακής, η κυβέρνηση είδε «μικρή συμμετοχή στις κινητοποιήσεις» και συμφωνία του λαού με την πολιτική της. Η πρόκληση πρέπει να απαντηθεί με ένταση της πάλης για την ανατροπή της κυβέρνησης και της πολιτικής που υπηρετεί
Στις εκατοντάδες χιλιάδες διαδηλωτές της Κυριακής, η κυβέρνηση είδε «μικρή συμμετοχή στις κινητοποιήσεις» και συμφωνία του λαού με την πολιτική της. Η πρόκληση πρέπει να απαντηθεί με ένταση της πάλης για την ανατροπή της κυβέρνησης και της πολιτικής που υπηρετεί
Την ικανοποίησή τους για την ψήφιση του μνημονίου, που πτωχεύει τα λαϊκά νοικοκυριά, εξέφραζαν χτες κυβερνητικά στελέχη, δηλώνοντας παράλληλα ότι πρέπει άμεσα να προχωρήσει η εφαρμογή των μέτρων για λογαριασμό της ντόπιας πλουτοκρατίας. Την ίδια ώρα, τα στελέχη της συγκυβέρνησης, κάτω από τη λαϊκή πίεση που κλιμακώνεται, αλλά και τις «ρωγμές» που έχουν υποστεί οι δυο εταίροι του μαύρου κυβερνητικού μετώπου, θέτουν χρονοδιάγραμμα για προσφυγή στις κάλπες τον Απρίλη.

Το κυβερνητικό στρατόπεδο εκφράζει την ικανοποίησή του για το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας για το μνημόνιο, «δεδομένης της δυσκολίας του προγράμματος» και την Κυριακή εκτιμούσε ότι το αποτέλεσμα «θα ικανοποιήσει και τους Ευρωπαίους εταίρους». Στο ίδιο πνεύμα, διαρρέονταν ότι η κυβέρνηση διαθέτει ισχυρή κοινοβουλευτική πλειοψηφία για να εφαρμόσει το αντιλαϊκό της πρόγραμμα, ακόμα και μετά τις μαζικές διαγραφές.

Σε μια επίδειξη πυγμής απέναντι στο λαό και προκλητικής αντιστροφής της πραγματικότητας, κυβερνητικές πηγές διέδιδαν την εκτίμηση ότι οι μεγαλειώδεις εργατικές λαϊκές κινητοποιήσεις της Κυριακής «είχαν μικρή συμμετοχή» και άρα «ο κόσμος στηρίζει το πρόγραμμά μας»! Πρόκειται για χονδροειδέστατη προπαγάνδα, από μια κυβέρνηση που χρησιμοποίησε κάθε μηχανισμό για να διαλύσει τη μαζικότερη λαϊκή κινητοποίηση των τελευταίων δεκαετιών, ακριβώς επειδή φοβάται το λαό και τη δύναμή του.

Στο ίδιο πνεύμα, διαρρέονταν ότι τα επεισόδια και οι εμπρησμοί στο κέντρο «ήταν οργανωμένο σχέδιο ακραίων ομάδων», σε μια αισχρή και χυδαία προσπάθεια να θολώσουν τα νερά σχετικά με την προβοκάτσια, την ευθύνη της οποίας έχει εξ ολοκλήρου το αστικό κράτος και η κυβέρνηση.

Σε όλους τους τόνους, κυβερνητικά στελέχη έλεγαν και χτες ότι πρώτα θα ολοκληρωθεί το «κυβερνητικό έργο» και μετά θα πάνε σε εθνικές εκλογές. «Εχουμε μπροστά μας τρεις διαβολοβδομάδες (...) πολλά πρέπει να γίνουν για τη σύμβαση και την υλοποίηση του PSI. Τα χρονοδιαγράμματα είναι εξαιρετικά πιεστικά», τόνισε χτες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Π. Καψής, παρουσιάζοντας τους κυβερνητικούς σχεδιασμούς. Ο ίδιος ξεκαθάρισε ότι «σήμερα ή αύριο θα υπάρξουν και οι έγγραφες δεσμεύσεις των πολιτικών αρχηγών - πιθανά με τη μορφή επιστολής» - για την εφαρμογή του μνημονίου, προκειμένου να τις παρουσιάσει την Τετάρτη στη συνεδρίαση του «Γιουρογκρούπ» ο υπουργός Οικονομικών Ευ. Βενιζέλος.

Σε ό,τι αφορά την προχτεσινή ψηφοφορία στη Βουλή, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, επιχειρώντας να παρουσιάσει την ψήφιση του σφαγιαστικού μνημονίου από ΠΑΣΟΚ και ΝΔ σαν λαϊκή απαίτηση, ισχυρίστηκε, ότι «η Ελλάδα αποφάσισε να μείνει χώρα του ευρώ και να υλοποιήσει τη σχετική συμφωνία». Ο ίδιος πρόσθεσε «ότι τα κόμματα πέρασαν μια δύσκολη στιγμή. Ο τρόπος που αντέδρασαν οι αρχηγοί τους δείχνει την απόφασή τους να υλοποιηθεί η σύμβαση».

Ανασχηματίζεται το μαύρο μέτωπο

Σήμερα εξάλλου, ο πρωθυπουργός αναμένεται να ανακοινώσει τον ανασχηματισμό της κυβέρνησης. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, θα προβεί σε περιορισμένες αλλαγές και μόνο στην αντικατάσταση των υπουργών που παραιτήθηκαν. «Το πιο πιθανό είναι ότι θα στελεχώσουν τις θέσεις πολιτικά στελέχη του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ», σημείωνε χτες κυβερνητικό στέλεχος, θέλοντας να «διαλύσει» τα σενάρια περί σαρωτικού ανασχηματισμού που είχαν κυκλοφορήσει τις προηγούμενες μέρες.

Σε ό,τι αφορά τη διενέργεια εκλογών ο Π. Καψής την προσδιόρισε για τα μέσα Απριλίου, αλλά την ίδια στιγμή ο υπουργός Επικρατείας και στενός συνεργάτης του πρωθυπουργού, Γ. Σταυρόπουλος, σημείωσε ότι «η διενέργεια εκλογών είναι αποκλειστικό προνόμιο του πρωθυπουργού πότε θα γίνουν». Οι συγκεκριμένη δήλωση έγινε στο φόντο της «δέσμευσης» Σαμαρά ότι θα «προκαλέσει εκλογές τον Απρίλιο». Στην αντίθετη κατεύθυνση ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ, Π. Μπεγλίτης, δήλωνε χτες στο «ΒΗΜΑ FΜ» ότι «οι εκλογές σε μια συγκυρία τόσο φορτισμένη συναισθηματικά, θα δημιουργούσαν περισσότερα προβλήματα».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ