Σάββατο 17 Ιούλη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Να ικανοποιηθούν απρόσκοπτα οι δικαιούχοι του ΟΕΚ

Ερώτηση με αφορμή την περικοπή προγραμμάτων του Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας

Με τα λεφτά των δικαιούχων του ΟΕΚ, θησαύρισαν οι μεγαλοκατασκευαστές που έφτιαξαν τις πανάκριβες εγκαταστάσεις του Ολυμπιακού Χωριού (φωτ.)
Με τα λεφτά των δικαιούχων του ΟΕΚ, θησαύρισαν οι μεγαλοκατασκευαστές που έφτιαξαν τις πανάκριβες εγκαταστάσεις του Ολυμπιακού Χωριού (φωτ.)
Ερώτηση με θέμα την περικοπή των προγραμμάτων του Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας (ΟΕΚ) απευθύνουν οι βουλευτές του ΚΚΕ Αντώνης Σκυλλάκος, Αποστόλης Νάνος, Γιώργος Μαυρίκος και Σοφία Καλαντίδου, προς τον υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Ανδρέα Λοβέρδο.

Θυμίζουμε ότι με απόφαση του Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας (ΟΕΚ) έχουν ανασταλεί οι παροχές προς τους δικαιούχους του. Την ίδια στιγμή που με το πρόσχημα του «οικονομικού αδιεξόδου» του ΟΕΚ - που οι γαλαζοπράσινες κυβερνήσεις δημιούργησαν - εξετάζονται ήδη νέα «κοινωνικά» και «εισοδηματικά» κριτήρια για το σύνολο των δικαιούχων του Οργανισμού. Η παραπάνω απόφαση χτυπάει νέο καμπανάκι για τους δικαιούχους και συνολικά τους εργαζόμενους, καθώς, παρά τα όσα δηλώνει η κυβέρνηση για δήθεν «εξορθολογισμό των δανειακών προγραμμάτων», στόχο έχει και νέες περικοπές για τους εργαζόμενους - δικαιούχους προς όφελος των τραπεζών και των μεγαλοκατασκευαστών.

Η Ερώτηση που κατέθεσαν οι βουλευτές του ΚΚΕ έχει ως εξής:

«Η Διοίκηση του Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας (ΟΕΚ) αποφάσισε να περικόψει μέχρι και να σταματήσει τα προγράμματα επιδότησης στεγαστικών δανείων για την ανέγερση, επισκευή και αποπεράτωση οικιών και τα προγράμματα ανέγερσης εργατικών κατοικιών, ενώ καθυστερεί την απόδοση στην πλειοψηφία των δικαιούχων της επιδότησης του ενοικίου του 2009.

Η διοίκηση του ΟΕΚ επικαλείται την αδυναμία του ΙΚΑ να αποδώσει στον ΟΕΚ πάνω από 1,6, δισ. ευρώ, από εισφορές εργαζομένων και εργοδοτών, που παράνομα παρακρατεί. Την ευθύνη γι' αυτή την κατάσταση την έχει η κυβέρνηση. Δική της ευθύνη είναι να πληρώσει το ΙΚΑ τις οφειλές του προς τον ΟΕΚ. Ενώ βρίσκει χρήματα για τις τράπεζες και μεγαλοεπιχειρηματίες, δε βρίσκει χρήματα για το ΙΚΑ και τον ΟΕΚ και προσθέτει συνεχώς νέα αντιλαϊκά μέτρα. Οι προθέσεις του ΟΕΚ και του Υπουργείου Εργασίας είναι να δοθούν τα εγκεκριμένα στεγαστικά δάνεια με μεγάλες καθυστερήσεις και σε βάθος χρόνου, για όσους βρίσκονται στη διαδικασία έγκρισης να "παγώσει" η πρόοδος της υπόθεσής τους, με στόχο να μην εγκρίνονται ή να "εγκρίνονται" με το "σταγονόμετρο" τα νέα δάνεια. Οσο για τις νέες αιτήσεις, ο ΟΕΚ "σηκώνει" τα χέρια ψηλά.

Αποτέλεσμα αυτής της πορείας θα είναι χιλιάδες δικαιούχοι να μην πάρουν στεγαστικό δάνειο, ανατρέποντας έτσι τον οικογενειακό προγραμματισμό τους. Ταυτόχρονα θα περιοριστεί σημαντικά η οικοδομική δραστηριότητα με παραπέρα βαριές συνέπειες για τους οικοδόμους και μια σειρά άλλους εργαζόμενους και επαγγελματίες που έχουν σχέση με την οικοδομή.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός

Τι μέτρα θα πάρει ώστε απρόσκοπτα να ικανοποιηθούν άμεσα οι δικαιούχοι που τα δάνειά τους έχουν εγκριθεί ή βρίσκονται στη διαδικασία έγκρισής τους; Εάν θα συνεχιστούν όλα τα προγράμματα και η ομαλή χορήγηση όλων των παροχών στους δικαιούχους (στεγαστικά δάνεια, εργατική κατοικία, επιδότηση ενοικίου κ.ά.)».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ