Σάββατο 17 Ιούλη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Επιφυλάξεις για αλλαγές στον κανονισμό της Βουλής

Δήλωσε «παρών» επί της αρχής, καταθέτοντας αντιρρήσεις και προτάσεις για ορισμένες από τις ρυθμίσεις

Eurokinissi

Ψηφίστηκαν χτες από την Ολομέλεια της Βουλής οι αλλαγές στον κανονισμό λειτουργίας της που πρότεινε ο πρόεδρος του Σώματος Φ. Πετσάλνικος. Ανάμεσα στις αλλαγές είναι η τροποποίηση στη διαδικασία άρσης ασυλίας, η δημοσιοποίηση στο διαδίκτυο των δηλώσεων «πόθεν έσχες», η διπλή ανάγνωση των νομοσχεδίων, η απαγόρευση της μονιμοποίησης των μετακλητών ή αποσπασμένων υπαλλήλων και η πρόσληψη νέων υπαλλήλων με τις διαδικασίες ΑΣΕΠ. Επίσης, προτείνεται η ίδρυση Επιτροπής της Βουλής που θα εξετάζει την πορεία του ασφαλιστικού συστήματος και θα κάνει προτάσεις στον αρμόδιο υπουργό.

Ο εισηγητής του ΚΚΕ Α. Σκυλλάκος στην παρέμβασή του τόνισε ότι στην πρόταση υπάρχουν θετικές διατάξεις, υπάρχουν δειλές διατάξεις και υπάρχουν και αρνητικές αλλαγές.

«Επί της αρχής δεν το ψηφίζουμε», είπε ο βουλευτής (ψήφισε «παρών»), τονίζοντας πως και μόνο το γεγονός ότι θα γίνει Επιτροπή για το Ασφαλιστικό και τη βιωσιμότητά του και θα εξετάζει τη βιωσιμότητά του κάνοντας προτάσεις στην ουσία περικοπών θα ήταν αρκετό για να μην το ψηφίσουμε επί της αρχής. Ζήτησε οι υπουργοί πριν υπογράψουν κάποια απόφαση στα όργανα της ΕΕ να γίνεται συζήτηση στη Βουλή και να κινούνται μέσα στο πλαίσιο που θέτει η Βουλή. Σε αντίθετη περίπτωση, να ακυρώνεται από τη Βουλή η όποια δέσμευση αναλήφθηκε στην ΕΕ.

Σχετικά με τη βουλευτική ασυλία, που κατά τον πρόεδρο της Βουλής Φ. Πετσάλνικο θα αφορά μόνο αδικήματα που έχουν να κάνουν με την πολιτική δράση του βουλευτή, ο Α. Σκυλλάκος είπε ότι πρέπει να μπει διάταξη που να ορίζει σαφώς ότι «εφόσον επηρεάζεται η Κοινοβουλευτική Ομάδα, δεν θα αίρεται η ασυλία».

Η διάταξη αφορά τις μικρότερες κοινοβουλευτικές ομάδες, αφού, όπως είπε ο βουλευτής, «το τελευταίο διάστημα γίνεται συζήτηση για το ποιοι παραβιάζουν το νόμο, το Σύνταγμα, ποιοι κλείνουν το λιμάνι, θα κόψετε και τα κουπόνια και ας πάθουν οικονομική ασφυξία τα κόμματα». Πρακτικά υπάρχει το ενδεχόμενο με σκοπιμότητα να στηθεί βιομηχανία διώξεων κατά βουλευτών του ΚΚΕ που μετέχουν σε υποτιθέμενες «παράνομες κινητοποιήσεις» και να δυσκολευθεί η λειτουργία της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Κόμματος. Ο πρόεδρος της Βουλής Φ. Πετσάλνικος είπε ότι σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται να παρεμποδιστεί η λειτουργία των κοινοβουλευτικών ομάδων των κομμάτων.

Ο Α. Σκυλλάκος διαφώνησε και με την πρόταση που προβλέπει ότι οι περικοπές στα συνταξιοδοτικά δικαιώματα των δημοσίων υπαλλήλων επεκτείνονται και στους υπαλλήλους της Βουλής, λέγοντας: «Ας καμαρώνουμε για τη μείωση των αποδοχών των βουλευτών και ας μην καμαρώνουμε για τη μείωση των αποδοχών των εργαζομένων. Γιατί αυτό λειτουργεί σαν υπόδειγμα του τι πρέπει να γίνει παρακάτω γιατί φθάνουν και σε εκατομμύρια χαμηλόμισθους αυτές οι ρυθμίσεις».

Με τις αλλαγές συμφώνησε η ΝΔ, κάποιες επιφυλάξεις είχε ο ΛΑ.Ο.Σ., ενώ «παρών» δήλωσε ο ΣΥΡΙΖΑ.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ