Σάββατο 17 Ιούλη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ
Υπεροχή της Γερμανίας στο εμπορικό πλεόνασμα

Στα 8,9 δισ. ευρώ το αντίστοιχο έλλειμμα της Ελλάδας, τον Απρίλιο του 2010

Στα 8,9 δισ. ευρώ έφτασε το εμπορικό έλλειμμα της Ελλάδας τον Απρίλη του 2010, μειωμένο κατά 0,7 δισ. ευρώ σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2009. Τα παραπάνω προκύπτουν από στοιχεία της Eurostat που δόθηκαν χτες στη δημοσιότητα. Οι ελληνικές εξαγωγές ανήλθαν στα 4,7 δισ. ευρώ και αυξήθηκαν κατά 2% σε σχέση με το 2009, ενώ οι εισαγωγές ανήλθαν στα 13,5 δισ. ευρώ και μειώθηκαν κατά 5%.

Το εμπορικό έλλειμμα της Ευρωζώνης ανήλθε στα 3,4 δισ. ευρώ και στην ΕΕ στα 15,1 δισ. ευρώ. Αξίζει να σημειωθεί, ότι η ευρωζώνη καταγράφει εμπορικό έλλειμμα της τάξης των 80 δισ. ευρώ στον τομέα της ενέργειας, ενώ παρουσιάζει εμπορικό πλεόνασμα 42,2 δισ. ευρώ στα προϊόντα της αυτοκινητοβιομηχανίας και 33,9 δισ. ευρώ στα χημικά βιομηχανικά προϊόντα.

Το μεγαλύτερο εμπορικό πλεόνασμα στην ΕΕ εμφανίζει η Γερμανία (50,5 δισ. ευρώ) και ακολουθεί η Ολλανδία (14,6 δισ. ευρώ). Αντίστοιχα, το μεγαλύτερο εμπορικό έλλειμμα καταγράφεται στη Μεγάλη Βρετανία (33,8 δισ. ευρώ) και ακολουθούν: Γαλλία (18,9 δισ. ευρώ), Ισπανία (17,2 δισ. ευρώ) και Ιταλία (9,3 δισ. ευρώ).

Ωστόσο, το ενδιαφέρον της ΕΕ φαίνεται να είναι στραμμένο στις τράπεζες και τα αποτελέσματα των «stress test», μια περίληψη των οποίων αναμένεται να δημοσιοποιηθεί στις 23 Ιούλη. Στη συνέχεια, τον Αύγουστο, κάθε χώρα θα δώσει στη δημοσιότητα αναλυτικά όλα τα στοιχεία.

Στο πλαίσιο αυτό, ο πρόεδρος του Γιούρογκρουπ, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, φέρεται να δήλωσε στην αυστριακή εφημερίδα «Kurier», ότι «δεν αναμένουμε μεγάλες καταστροφές», αλλά «δεν μπορεί να αντιμετωπιστούν με επιπολαιότητα, τα τεστ έχουν ρεαλιστική βάση». Την ίδια στιγμή, ο πρόεδρος του Γιούρογκρουπ διέψευσε τα σενάρια που ανακυκλώνονται στο διεθνή Τύπο περί κινδύνων διάλυσης της ευρωζώνης ή εγκατάλειψής της από ορισμένα κράτη - μέλη.

Σύμφωνα τέλος, με δημοσίευμα της ιστοσελίδας «euro2day», το οποίο επικαλείται δηλώσεις υψηλά ιστάμενου αξιωματούχου του Γιούρογκρουπ, συνεχίζονται οι διαβουλεύσεις για τη δημοσιοποίηση των «stress test» και αναμένεται να υπάρξει τηλεδιάσκεψη του ΕΚΟΦΙΝ στις 22 Ιούλη, όπου τότε «θα οριστικοποιηθεί τι θα ανακοινωθεί και τι όχι».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ