Σάββατο 17 Ιούλη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Με αντιλαϊκή ορμή στο βάθεμα των ανατροπών

Η ενδιάμεση αξιολόγηση από το ΔΝΤ επιβεβαιώνει ότι έρχονται νέα σκληρά μέτρα, τα οποία μόνο ο λαός με την πάλη του μπορεί να αποτρέψει

Μόνο οι εργαζόμενοι και ο λαός μπορούν με την ενιαία πάλη τους να αποτρέψουν τα χειρότερα, να ανοίξουν το δρόμο της αντεπίθεσης
Μόνο οι εργαζόμενοι και ο λαός μπορούν με την ενιαία πάλη τους να αποτρέψουν τα χειρότερα, να ανοίξουν το δρόμο της αντεπίθεσης
Με το «μαστίγιο» των συστάσεων και το «καρότο» των επευφημιών, το ΔΝΤ επιχειρεί να προετοιμάσει το έδαφος για τις επόμενες αντιδραστικές ανατροπές, δίνοντας χτες στη δημοσιότητα την ενδιάμεση αξιολόγηση σχετικά με την υλοποίηση του σκληρού αντιλαϊκού προγράμματος που εφαρμόζει η ελληνική κυβέρνηση.

Η αξιολόγηση του ΔΝΤ περιέχει στοιχεία μέχρι το τέλος του Ιούνη και είναι απόλυτα ευθυγραμμισμένη με την αντίστοιχη που ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα η Κομισιόν. Το ΔΝΤ επευφημεί την κυβέρνηση για τη «δουλειά» που έχει κάνει, δηλαδή για τα βάρβαρα μέτρα που προωθεί. Παράλληλα, διατυπώνει παραινέσεις προς την κυβέρνηση για τις προτεραιότητες που πρέπει να θέσει, στοχοποιώντας το σύνολο των κατακτήσεων που έχουν απομείνει στους εργαζόμενους.

Το ΔΝΤ εκτιμά ότι η κυβέρνηση καταγράφει πρόοδο στην τακτοποίηση των δημόσιων οικονομικών, παρόλο που διακρίνει καθυστερήσεις. Καθόλου τυχαία, βλέπει σαν θετικά βήματα τη μεταρρύθμιση στο Ασφαλιστικό, τις προωθούμενες ιδιωτικοποιήσεις, τις αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις, το άνοιγμα των «κλειστών» επαγγελμάτων και τη μεταρρύθμιση στην τοπική διοίκηση.

Ειδικά για το Ασφαλιστικό, επισημαίνει ότι η μεταρρύθμιση θα εξοικονομήσει σημαντικό κόστος, ωστόσο διατυπώνει αμφιβολίες για το κατά πόσο θα μειωθούν τα εν λόγω κόστη από το 12,5% του ΑΕΠ στο 2,5%, όπως προβλέπεται. Το συγκεκριμένο στοιχείο αποτελεί επιβεβαίωση των προειδοποιήσεων του ΚΚΕ, ότι η κυβέρνηση έχει ακόμα χειρότερα μέτρα στο συρτάρι, τα όποια άμεσα ετοιμάζεται να ανασύρει και μόνο ο λαός με την πάλη του μπορεί να αποτρέψει μια τέτοια εξέλιξη.

Στο ίδιο πνεύμα, το ΔΝΤ εκτιμά ότι ο πληθωρισμός είναι μεγαλύτερος από ό,τι αναμενόταν, καθώς οι αυξήσεις στους έμμεσους φόρους δεν απορροφώνται από τους επιχειρηματίες. Καλεί ταυτόχρονα την κυβέρνηση να ασκήσει αυστηρότερους ελέγχους στις δαπάνες των νοσοκομείων, των ταμείων Κοινωνικής Ασφάλισης και των δημόσιων επιχειρήσεων, εκτιμώντας ότι μέχρι στιγμής δεν ελέγχονται επαρκώς και υπάρχει κίνδυνος εκτροχιασμού των δαπανών. Επί της ουσίας, πιέζει για ακόμα ταχύτερη εφαρμογή των σαρωτικών περικοπών και άλλων ανατροπών σε δαπάνες κοινωνικού χαρακτήρα.

Στη βάση των εκτιμήσεων Κομισιόν - ΔΝΤ, η κυβέρνηση επιχειρεί να διατηρήσει αμείωτη την ορμή της αντιλαϊκής λαίλαπας. Το στίγμα το έδωσε ο ίδιος ο Γ. Παπανδρέου, λέγοντας προχτές από τον Πόρο: «Δεν αρκεί η ψήφιση νόμων και η καθιέρωση καινοτόμων πολιτικών. Η επόμενη, μεγάλη πρόκληση είναι να εξασφαλίσουμε την εφαρμογή τους, καθώς και ότι θα διατηρηθεί αυτή η ορμή».

Σε Ισραήλ και Βουλγαρία

Στο μεταξύ, χτες ανακοινώθηκε ότι ο πρωθυπουργός θα πραγματοποιήσει επίσημη επίσκεψη στο Ισραήλ στις 21 και 22 του μήνα, όπου θα έχει συναντήσεις με τον Ισραηλινό ομόλογό του Μπ. Νετανιάχου και τον Παλαιστίνιο ηγέτη Α. Αμπάς. Προφανής στόχος του ταξιδιού του Γ. Παπανδρέου να στηρίξει την πολιτική των ΗΠΑ και της ΕΕ στη Μέση Ανατολή, προωθώντας ταυτόχρονα τα συμφέροντα της εγχώριας πλουτοκρατίας στην ευρύτερη περιοχή.

Λίγες ημέρες αργότερα, στις 27 Ιούλη, ο Γιώργος Παπανδρέου θα βρεθεί στη Σόφια, όπου θα συμμετάσχει στην πρώτη συνεδρίαση του μεικτού υπουργικού συμβουλίου Ελλάδας - Βουλγαρίας, με κεντρικά τα θέματα της ενέργειας και κυρίως των αγωγών Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολη και «South Stream», αλλά και του ελληνοβουλγαρικού αερίου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ