Σάββατο 17 Ιούλη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΟΙΚΟΔΟΜΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ
Στις 22 Ιούλη το συλλαλητήριο για την ανεργία

Στις 10 π.μ., στην πλατεία Κάνιγγος

Τα αδιέξοδα - στα οποία οδηγεί όσους φτιάχνουν κι όσους χρησιμοποιούν τα κατασκευαστικά έργα - ο σημερινός τρόπος οργάνωσης του κλάδου των Κατασκευών αναδεικνύει το πανελλαδικό συλλαλητήριο κατά της ανεργίας που οργανώνει η Ομοσπονδία Οικοδόμων Ελλάδας την επόμενη Πέμπτη 22 Ιούλη, με ραντεβού στην πλατεία Κάνιγγος στις 10 π.μ., διεκδικώντας μέτρα για την αναθέρμανση της οικοδομικής δραστηριότητας προς όφελος των εργαζομένων, μέσα από προγράμματα λαϊκών κατοικιών, έργων αντιπλημμυρικής - αντισεισμικής θωράκισης κλπ. Αλλά και άμεσα μέτρα για την ανακούφιση των ανέργων, όπως επίδομα για όλους τους ανέργους 1.120 ευρώ (το 80% του κατώτερου μισθού των 1.400 ευρώ που διεκδικούμε) και για όλη τη διάρκεια της ανεργίας. Εκτακτο επίδομα 1.400 ευρώ στον κλάδο. Υπολογισμός της ανεργίας ως συντάξιμου χρόνου. Θεώρηση των βιβλιαρίων Υγείας χωρίς προϋποθέσεις. Πάγωμα των δανείων, δωρεάν παιδικούς σταθμούς. Συνταξιοδότηση στα 55 χρόνια για τους χρόνια άνεργους. Αλλαγή του προσανατολισμού του ΟΕΚ. Αύξηση των εισφορών κράτους, εργοδοσίας και καταβολή των οφειλών του ΙΚΑ από τη συνείσπραξη.

Ακόμα, η Ομοσπονδία διεκδικεί μέτρα για την αναθέρμανση της οικοδομικής δραστηριότητας προς όφελος των εργαζομένων, μέσα από προγράμματα λαϊκών κατοικιών, έργων αντιπλημμυρικής - αντισεισμικής θωράκισης κλπ. Ενδεικτικά του ότι κοινή είναι η ρίζα της ανεργίας των οικοδόμων και των στεγαστικών προβλημάτων που έχουν όλο και περισσότερες οικογένειες είναι τα εξής:

  • Περίπου 500.000 διαμερίσματα, που θα μπορούσαν να στεγάσουν και να καλύψουν τις ανάγκες λαϊκών οικογενειών, παραμένουν αδιάθετα.
  • Οι ρυθμοί οικοδόμησης εξαρτώνται από το αν και πόσο γρήγορα οι μεγαλοκατασκευαστές αυξάνουν τα κέρδη τους.
  • Το ύψος του ενοικίου «τρώει» όλο και μεγαλύτερο μέρος από το εργατικό εισόδημα.
  • Η κατοικία δεν υπηρετεί την ανάγκη του λαού για στέγαση, αλλά την ανάγκη του κεφαλαίου για μεγαλύτερο κέρδος. Σ' αυτό το πλαίσιο «προσαρμόζεται» και η ασφάλεια ενός κτιρίου (βλ. πολυκατοικίες χωρίς μέτρα αντισεισμικής προστασίας), αλλά και η σύνθεση των υλικών που χρησιμοποιούνται (π.χ., από πόσα νοσοκομεία ή σχολεία δεν έχει ακόμα απομακρυνθεί ο αμίαντος που χρησιμοποιήθηκε για να χτιστούν;).

Την ίδια στιγμή, η πολιτική ΕΕ - ΠΑΣΟΚ - ΝΔ στηρίζει πολλαπλά τα μονοπώλια του κλάδου, έχοντας οδηγήσει μεταξύ άλλων σε μια κατάσταση που θέτει τα οφέλη από την ανάπτυξη των παραγωγικών δυνάμεων αποκλειστικά στην υπηρεσία των πολυεθνικών:

  • Δημιουργία ισχυρών ιδιωτικών κατασκευαστικών ομίλων, που ποντάρουν αποκλειστικά στις κρατικές παραγγελίες.
  • Μεγάλη συγκέντρωση κεφαλαίων σε λίγες επιχειρήσεις.
  • Εντονες διαδικασίες συγχώνευσης και εξαγοράς μεσαίων και μεγάλων επιχειρήσεων, που καταλαμβάνουν όλο και μεγαλύτερο μέρος του ενεργητικού του κλάδου, αλλά και εμφάνιση μικρών κατασκευαστικών - οικοδομικών επιχειρήσεων.
  • Υψηλότατο βαθμό κοινωνικοποίησης της παραγωγής, αλλά και εργολαβικές ομάδες, κυρίως προσωπικού και οικογενειακού χαρακτήρα.
  • Διεύρυνση του φάσματος των δραστηριοτήτων των μεγάλων μονάδων πέραν των κατασκευών (ορυχεία, ενέργεια, τηλεπικοινωνίες, σταθμοί αυτοκινήτων, εκμετάλλευση ακινήτων κλπ.), αλλά και εξειδίκευση σε συγκεκριμένους τομείς των κατασκευών (σήραγγες, γέφυρες κλπ.).
  • Υψηλή κερδοφορία για μια σειρά επιχειρήσεις, πολλές από τις οποίες την ίδια στιγμή αντιμετωπίζουν οικονομικά αδιέξοδα, λόγω της ανάγκης συνεχούς αύξησης της κεφαλαιακής τους βάσης.

Οι προετοιμασίες για το συλλαλητήριο συνεχίζονται καθημερινά. Το Συνδικάτο Οικοδόμων Πάτρας έχει ήδη δρομολογήσει λεωφορεία, που θα αναχωρήσουν στις 6 π.μ., από την εκκλησία του Αγ. Ανδρέα (ακτή Δυμαίων), για τη συμμετοχή στο συλλαλητήριο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ