Πέμπτη 12 Νοέμβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Οξύνεται η ψηφοθηρική μάχη των εντυπώσεων

Χαρακτήρα μετωπικής σύγκρουσης ανάμεσα στα δυο στρατόπεδα αποκτά η κούρσα της διαδοχής

Χαρακτήρα μετωπικής σύγκρουσης ανάμεσα στα στρατόπεδα της Ντ. Μπακογιάννη και του Αντ. Σαμαρά προσλαμβάνει η διαμάχη για την εξουσία στη ΝΔ. Με δεδομένη την απόλυτη συμφωνία τους στην αντιλαϊκή στρατηγική, η μεταξύ τους ψηφοθηρική μάχη εντυπώσεων κινείται στο επίπεδο της προσωπικής αντιδικίας, καθώς στην πρώτη γραμμή της δημόσιας διαμάχης βρίσκονται ζητήματα προσωπικών διαδρομών, «νεποτισμού» και ηθικής ακεραιότητας, σχέσεων με τα διαπλεκόμενα, κ.ά.

Το αμφίρροπο της αναμέτρησης πυροδοτεί το κλίμα έντασης, με τις δύο πλευρές να επιστρατεύουν όλα τα διαθέσιμα μέσα, προκειμένου να επιβεβαιώνουν διαρκώς τη «δύναμη ισχύος» και το «προβάδισμά» τους. Η πλευρά Σαμαρά θεωρεί ότι μετά τη συμμαχία με τον Δ. Αβραμόπουλο έχει δημιουργηθεί μια «δυναμική νίκης», ενώ η πλευρά της Ντ. Μπακογιάννη αναπροσαρμόζει την τακτική της στα νέα δεδομένα και σχεδιάζει μια σειρά κινήσεις με στόχο να επαναβεβαιώσει το προβάδισμά της στην κούρσα διαδοχής στη ΝΔ. Η πρώτη κίνηση έγινε με τη χτεσινοβραδινή συγκέντρωση στο Περιστέρι, όπου η υποψήφια αρχηγός της ΝΔ, εμφανίστηκε να υιοθετεί το σύνθημα της βάσης «αλλάξτε τα όλα», ενώ δε δίστασε να παρουσιάσει τον εαυτό της ως «στόχο» επίθεσης από ορισμένα ΜΜΕ και το «σύστημα ΠΑΣΟΚ».

«Ανοίξτε τα μάτια σας και τα αυτιά σας, δείτε και ακούστε τι στάση έχουν ορισμένα μέσα ενημέρωσης, δείτε τη στάση του γνωστού σε όλους μας συστήματος ΠΑΣΟΚ, δείτε τι στάση κάποιων κρατικοδίαιτων τυχοδιωκτών και εργολάβων της λάσπης», τόνισε χαρακτηριστικά. Εθεσε εκ νέου το δίλημμα ότι στις 29 Νοέμβρη θα κριθεί «αν θα προχωρήσουμε μπροστά ή θα μείνουμε κολλημένοι στο παρελθόν», ενώ άφησε σαφείς αιχμές για τη συμμαχία Σαμαρά - Αβραμόπουλου μιλώντας για «ευκαιριακή συμμαχία προσώπων» και «πρόταση περιχαράκωσης». Από την άλλη, ανέδειξε με νόημα ότι η ίδια ήταν πάντα στο κόμμα, αφήνοντας αιχμές για τους αντιπάλους της που είχαν φύγει και είχαν ιδρύσει τα δικά τους κόμματα.

Στη χτεσινοβραδινή συγκέντρωση στο γήπεδο του Περιστερίου, για την οποία είχε γίνει μεγάλη κινητοποίηση οπαδών, παραβρέθηκαν περί τους 35 βουλευτές και πρώην βουλευτές, μεγάλος αριθμός δημάρχων και νομαρχών.

Πολωτικές επιθέσεις και υπαινιγμοί

Οι τόνοι στη δημόσια αντιπαράθεση έχουν ανέβει κατακόρυφα. Οι υποστηρικτές της Ντ. Μπακογιάννη χαρακτηρίζουν «ετερόκλητη» τη συμμαχία Σαμαρά - Αβραμόπουλου, επικαλούμενοι ότι δεν υπάρχουν μεταξύ τους «κοινές θέσεις» και αφήνοντας αιχμές για παρασκηνιακή μοιρασιά αξιωμάτων. Επιπλέον, φροντίζουν να υπενθυμίζουν διαρκώς ότι οι Αντ. Σαμαράς και Δ. Αβραμόπουλος είχαν φύγει από τη ΝΔ και είχαν ιδρύσει δικά τους κόμματα.

«Ενα κόμμα που επιβραβεύει αυτούς που φεύγουν και αφήνει και - αν θέλετε - τιμωρεί αυτούς που μένουν, είναι ένα κόμμα που έχει δυσκολίες να κρατήσει τους ψηφοφόρους του», τόνισε χαρακτηριστικά (στον «Αθήνα 9,84») ο στενός συνεργάτης της Ντ. Μπακογιάννη, ευρωβουλευτής Θ. Σκυλακάκης. Καυστικό ήταν το σχόλιο του επίσης υποστηρικτή της Ντ. Μπακογιάννη, πρώην βουλευτή Στ. Νικηφοράκη που είπε ότι «στο παρελθόν και οι δύο (σ.σ. Σαμαράς - Αβραμόπουλος) προσπάθησαν να πλήξουν την ενότητα της ΝΔ σπεύδοντας να γνωματεύσουν ως πολιτικοί ιατροδικαστές ότι η ΝΔ ήταν ένα πτώμα».

Από την πλευρά του Αντ. Σαμαρά, ο βουλευτής Κ. Μαρκόπουλος απάντησε ότι «δεν είναι ετερόκλητη η συμφωνία Αβραμόπουλου - Σαμαρά και μάλιστα τους συνδέει ένα πράγμα: είναι και οι δύο αυτοδημιούργητοι και η βάση φωνάζει ότι "ήρθε η ωρα του αυτοδημιούργητου", βάζοντας τέλος στην οικογενειοκρατία». Την ίδια στιγμή, ο Κ. Καραμανλής διαμήνυσε χτες μέσω του Ε. Αντώναρου, ότι «παραμένει πραγματικά ουδέτερος και αμέτοχος στη διεκδίκηση της αρχηγίας της ΝΔ».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Σκηνικό οξείας πόλωσης στη μάχη της διαδοχής(2009-11-11 00:00:00.0)
Εκρηκτικό κλίμα ενόψει της συνεδρίασης της ΚΕ(2009-10-27 00:00:00.0)
Μάχη διαδοχής κάτω από τα «λάβαρα» της ίδιας πολιτικής(2009-10-21 00:00:00.0)
Κινήσεις σε πολλά «μέτωπα»(2002-05-21 00:00:00.0)
Ρευστότητα και «κόντρες κορυφής»(2000-12-20 00:00:00.0)
Κινητικότητα ενόψει του συνέδριου(2000-09-05 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ