Τετάρτη 11 Νοέμβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Σκηνικό οξείας πόλωσης στη μάχη της διαδοχής

Η συμμαχία Σαμαρά - Αβραμόπουλου ενισχύει την αβεβαιότητα για το αποτέλεσμα της διαδικασίας ανάδειξης νέου αρχηγού

Σκηνικό άγριας σύγκρουσης και εσωκομματικής πόλωσης διαμορφώνεται στη ΝΔ μετά τη «συμμαχία» Σαμαρά - Αβραμόπουλου απέναντι στην υποψηφιότητα της Ντ. Μπακογιάννη. Αν και τα δύο στρατόπεδα επιχειρούν να δημιουργήσουν την εντύπωση ότι μεταξύ τους υφίστανται δήθεν «μεγάλες ιδεολογικές και πολιτικές διαφορές», στην πραγματικότητα εργάζονται για την ίδια αντιλαϊκή στρατηγική στο πλαίσιο της κοινής ιδεολογίας του «κοινωνικού φιλελευθερισμού».

Η στήριξη που πρόσφερε αιφνιδιαστικά χτες ο Δ. Αβραμόπουλος στην υποψηφιότητα του Α. Σαμαρά, ενίσχυσε τις εκτιμήσεις ότι η αναμέτρηση είναι αβέβαιη και αμφίρροπη. Βέβαιη θεωρείται και η πιο ενεργός εμπλοκή επιχειρηματικών συμφερόντων, που συχνά είναι καθοριστική για την τελική έκβαση της διαμάχης.

Βάσει της συμμαχίας Α. Σαμαρά - Δ. Αβραμόπουλου παρουσιάστηκε μια «κοινή διακήρυξη αρχών και αμοιβαίων δεσμεύσεων», που δεν είναι τίποτα περισσότερο από τις ιδεολογικές αρχές και προγραμματικές δεσμεύσεις της ΝΔ. Από το «αντίπαλο» στρατόπεδο μιλούν ανοικτά για «ετερόκλητη συμμαχία» και αφήνουν αιχμές για «παρασκηνιακές συμφωνίες με άγνωστα ανταλλάγματα και μοιρασιά αξιωμάτων». Ο ίδιος ο Δ. Αβραμόπουλος διέψευσε τα περί συναλλαγής και ανταλλαγμάτων και σε συνομιλία του με τους δημοσιογράφους είπε ότι «καμία άλλη δέσμευση δεν έχει απέναντί του ο Α. Σαμαράς πέρα από την κοινή διακήρυξη αρχών» που συνυπέγραψαν.

Παιχνίδι εντυπώσεων

Η πλευρά Μπακογιάννη δηλώνει ότι δεν αιφνιδιάστηκε από τη χτεσινή εξέλιξη και αφήνει να εννοηθεί ότι τις επόμενες μέρες θα υπάρξουν νέες κινήσεις «επίδειξης ισχύος» από την πλευρά της, που θα εξισορροπούν τη μάχη των εντυπώσεων. Επίσημα η Ντ. Μπακογιάννη δήλωσε ότι θεωρεί «απολύτως σεβαστή την απόφαση του Δ. Αβραμόπουλου», αφήνοντας ωστόσο αιχμές για τη διαδρομή και τα κριτήριά του. «Κάθε στέλεχος της ΝΔ έχει τη δυνατότητα με βάση τα δικά του βιώματα και τη δική του διαδρομή και τα κριτήριά του να τοποθετηθεί», σχολίασε με νόημα από τα Ιωάννινα.

Ο ίδιος ο Α. Σαμαράς χαρακτήρισε τη συνεργασία του με τον Δ. Αβραμόπουλο ως απαρχή της «αμφίπλευρης διεύρυνσης» του κόμματος που θα μετατρέψει την ενότητα σε «δύναμη νίκης». Εξηγώντας την υποστήριξή του στην υποψηφιότητα Σαμαρά, ο Δ. Αβραμόπουλος είπε ότι συμφωνεί με την τακτική του για την επάνοδο της ΝΔ στην εξουσία, καθώς και στην επιλογή του για ένα «ανοιχτό κόμμα», χωρίς «κλειστά κυκλώματα και προσωπικούς μηχανισμούς».

Στο ίδιο το κείμενο της κοινής διακήρυξης αναφέρεται ότι μέχρι το Πάσχα θα συγκληθεί τακτικό συνέδριο που θα εγκρίνει την ανάδειξη του αρχηγού της ΝΔ και από τους φίλους και θα διαμορφώσει τις θέσεις του κόμματος για το νέο εκλογικό νόμο, τη διαφάνεια και το πολιτικό χρήμα, αλλά για μια σειρά άλλα θέματα (ασφάλειας και καθημερινότητας, εθνικά θέματα, περιβάλλοντος και κοινωνικά θέματα).

Δηλώσεις και εκτιμήσεις

Από την πλευρά του, ο τρίτος υποψήφιος Π. Ψωμιάδης έμμεσα πλην σαφώς αποδοκίμασε την κίνηση του Δ. Αβραμόπουλου, δηλώνοντας «άλλο Αβραμόπουλος, άλλο Ψωμιάδης. Δεν μπήκα στην κούρσα της διαδοχής για να πλήξω ή να ωφελήσω κάποιον». Διευκρίνισε μάλιστα ότι αν υπάρξει δεύτερος γύρος δε θα υποστηρίξει κανέναν από τους δύο υποψηφίους και «θα προτείνει στον κόσμο να ψηφίσουν ΝΔ και ενότητα».

Ανοικτά υπέρ της υποψηφιότητας της Ντ. Μπακογιάννη τάχθηκε ο Ν. Δένδιας, εκτιμώντας ταυτόχρονα ότι η κίνηση Αβραμόπουλου δεν πρόκειται να δημιουργήσει ουσιαστικές διαφορές σε μεγάλο βαθμό στο τελικό αποτέλεσμα, επειδή όπως είπε «όλοι όσοι στήριζαν τον Δημήτρη Αβραμόπουλο, έχουν ήδη μεταφερθεί σε μεγάλο βαθμό στο πλευρό του Αντώνη Σαμαρά».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ