Τετάρτη 11 Νοέμβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Η δικαιοσύνη στο πλευρό όσων υπηρετούν το κεφάλαιο

Παράνομη κηρύχτηκε η απεργία στο λιμάνι του Πειραιά. Εκαναν πίσω οι συνδικαλιστικές πλειοψηφίες ΟΜΥΛΕ - Λιμενεργατών, αφού αποφάσισαν τη λήξη των κινητοποιήσεων για να γίνει «διάλογος»

Το πανεργατικό μέτωπο κατά της πολιτικής που ξεπουλά τα λιμάνια θέλει να εμποδίσει το κεφάλαιο (φωτ. από την προχτεσινή συγκέντρωση έξω από τα δικαστήρια του Πειραιά)
Το πανεργατικό μέτωπο κατά της πολιτικής που ξεπουλά τα λιμάνια θέλει να εμποδίσει το κεφάλαιο (φωτ. από την προχτεσινή συγκέντρωση έξω από τα δικαστήρια του Πειραιά)
Παράνομη και καταχρηστική έκρινε χτες το πρωί το Μονομελές Πρωτοδικείο Πειραιά την απεργία των εργαζομένων στο λιμάνι, κάνοντας απολύτως δεκτές τις αγωγές που κατέθεσαν τα Εμποροβιομηχανικά Επιμελητήρια Αθήνας, Πειραιά και Μεσσηνίας και 59 ακόμα επιχειρήσεις, αξιώνοντας την ποινικοποίηση του αγώνα. Το δικαστήριο, όπως προκύπτει από το σκεπτικό του, ευθυγραμμίστηκε με την απόφαση της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ και του μεγάλου κεφαλαίου να επιβληθεί με κάθε τρόπο η παράδοση του Σταθμού Εμπορευματοκιβωτίων (ΣΕΜΠΟ) στα σαγόνια των μονοπωλίων. Να εφαρμοστεί απαρέγκλιτα η εχθρική για τα εργατικά και λαϊκά συμφέροντα πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων. Είναι πρόκληση συνολικά για την εργατική τάξη ότι η δικαστική απόφαση, καλλιεργώντας ανοιχτά κλίμα τρομοκρατίας, απαγορεύει στο μέλλον οποιαδήποτε άλλη απεργία «με τα ίδια ή παρεμφερή αιτήματα». Επιπλέον το δικαστήριο απειλεί τις συνδικαλιστικές οργανώσεις με χρηματική ποινή που φτάνει τα 9.000 ευρώ και φυλάκιση δύο μηνών.

Αργά χτες το βράδυ, οι πλειοψηφίες (ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ - «Αυτόνομη Παρέμβαση») σε ΟΜΥΛΕ και Ενωση Λιμενεργατών αποφάσισαν τη λήξη της απεργίας για να κάνουν διάλογο με την κυβέρνηση, αποδεχόμενες την πρόταση του προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου του ΟΛΠ, Γ. Ανωμερίτη -- μία ακόμα παγίδα για τα συμφέροντα των εργαζομένων. Η «Δημοσιοϋπαλληλική Ενότητα Υπαλλήλων» ΟΛΠ κατήγγειλε την πλειοψηφία της ΟΜΥΛΕ για υπαναχώρηση και συμβιβασμό, αφού τίποτα δεν έχει αλλάξει στη στάση της κυβέρνησης. Κατέθεσε πρόταση για να συνεχιστεί ο αγώνας για λιμάνια αποκλειστικά στο Δημόσιο και οργανωμένα να υπηρετούν τους εργαζόμενους και τα λαϊκά συμφέροντα και σ' αυτή την κατεύθυνση να αναληφθούν πρωτοβουλίες ώστε ο αγώνας να βγει έξω από τα όρια του λιμανιού «αγκαλιάζοντας» το σύνολο των εργαζομένων. Πρόταση την οποία οι άλλες παρατάξεις καταψήφισαν.

Νωρίς το απόγευμα ο πρόεδρος του ΟΛΠ είχε συναντηθεί με αντιπροσωπεία της διοίκησης της ΣΕΠ ΑΕ (δηλαδή της COSCO), ενώ ακολούθησε συνάντηση με τα προεδρεία της ΟΜΥΛΕ και της Ενωσης Λιμενεργατών.

Με το σκεπτικό πως η ιδιωτικοποίηση δε βλάπτει τους εργάτες

Σύμφωνα με το σκεπτικό της δικαστικής απόφασης, «από την εκτίμηση του περιεχομένου» των αιτημάτων των εργαζομένων και από τα δελτία Τύπου «υποδηλώνεται ο χαρακτήρας της προκείμενης απεργίας, ως πολιτικής». «Μόνη η ασαφής και αόριστη αναφορά στον κίνδυνο απώλειας εργατικών θέσεων 700 εργαζομένων και η εργασιακή αβεβαιότητα που αυτοί βιώνουν, χωρίς διασύνδεση με ορισμένο συνδικαλιστικής φύσεως αίτημα, δεν αρκεί για τη νομιμοποίηση της επίδικης απεργιακής κινητοποίησης». «Υπό τις συνθήκες που αυτή πραγματοποιείται προκύπτει ότι ο σκοπός της είναι να ασκηθεί πίεση από τους απεργούς στα αρμόδια πολιτειακά όργανα, προκειμένου να ανασταλεί η εγκατάσταση της αλλοδαπής εταιρείας στο λιμάνι του Πειραιά, δηλαδή η ματαίωση της ιδιωτικοποίησης του ΟΛΠ».

Η απόφαση του Πρωτοδικείου στηρίζεται στην Εφετειακή απόφαση με αριθμό 258 του 2008 που είχε εκδοθεί με βάση τη «γραμμή» της κυβέρνησης της ΝΔ και χαρακτήριζε τις απεργιακές κινητοποιήσεις των εργαζομένων το 2008 παράνομες και καταχρηστικές. Είχε κρίνει τότε το δικαστήριο ότι η ιδιωτικοποίηση δε... βλάπτει τα εργασιακά δικαιώματα των εργαζομένων και ότι τότε η απεργία τους έθετε «υπό αμφισβήτηση την συνταγματικώς κατοχυρωμένη ελευθερία της εργοδότιδος ΟΛΠ ΑΕ να χαράσσει η ίδια την επιχειρηματική πολιτική». Είχε μάλιστα αποφανθεί ότι η παραχώρηση του ΣΕΜΠΟ ήταν «απολύτως αναγκαία διά την ανάπτυξη και επιβίωση» του ΟΛΠ και η απεργία ήταν καταχρηστική «διότι επιδίωκε να εξαναγκάσει τον ΟΛΠ ΑΕ να εφαρμόσει άλλη επιχειρηματική επιλογή»!

Με δηλώσεις του, ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ, Κ. Μίχαλος, δήλωνε χτες ικανοποιημένος για τη δικαστική απόφαση και καλούσε την κυβέρνηση να επιβάλλει τη νομιμότητα...


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ