Τετάρτη 11 Νοέμβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΚΟΦΙΝ - ΓΙΟΥΡΟΓΚΡΟΥΠ
Επίθεση εφ' όλης της ύλης

Ευκαιρία για ακόμα μεγαλύτερο σάρωμα στις εργασιακές σχέσεις και το Ασφαλιστικό η καπιταλιστική κρίση. Σκοπός η επίτευξη των στρατηγικών στόχων της ΕΕ

Επείγουσα η οργάνωση πανεργατικής πάλης για σταθερή εργασία, σημειώνει το ΚΚΕ
Επείγουσα η οργάνωση πανεργατικής πάλης για σταθερή εργασία, σημειώνει το ΚΚΕ
Εντείνεται η επίθεση της Ευρωπαϊκής Ενωσης, των κυβερνήσεων και των πολυεθνικών, σε βάρος των λαϊκών στρωμάτων, με αιχμές του δόρατος την περαιτέρω αποσάθρωση των εργασιακών σχέσεων και των δημόσιων συνταξιοδοτικών - ασφαλιστικών συστημάτων. Μια πολιτική που μπορεί να γίνεται στο όνομα της αντιμετώπισης της οικονομικής κρίσης, αποτελεί ωστόσο στρατηγικό στόχο και επιδίωξη της ΕΕ στο πλαίσιο της Στρατηγικής της Λισαβόνας.

Οι βαθιά αντιλαϊκές αυτές κατευθύνσεις, οι οποίες αποτελούν στρατηγική επιλογή του ευρωπαϊκού κεφαλαίου τα τελευταία 20 χρόνια, επαναδιατυπώθηκαν στο Κείμενο Συμπερασμάτων του ΕΚΟΦΙΝ, που πραγματοποιήθηκε το διήμερο 9-10 Νοέμβρη στις Βρυξέλλες. Την ίδια στιγμή, βέβαια, αξιοπρόσεχτη είναι η επιχειρούμενη από την πλευρά της κυβέρνησης και της πλειοψηφίας των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης παραπλάνηση της κοινής γνώμης της χώρας. Γιατί πρόκειται για αποπροσανατολισμό όταν εμφανίζουν τα κοινοτικά όργανα να επικεντρώνονται στην αντιμετώπιση δήθεν των ... υψηλών δημοσιονομικών ελλειμμάτων και τα στατιστικά μαγειρέματα. Η πραγματικότητα, βέβαια, η οποία αποτυπώνεται στο Κείμενο Συμπερασμάτων, είναι τελείως διαφορετική, καθώς αυτό που συζητήθηκε στις εργασίες του ΕΚΟΦΙΝ ήταν η κλιμάκωση της επίθεσης, σε βάρος όλων των λαών της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Το Κείμενο Συμπερασμάτων, αφού κάνει αναφορά στις συνέπειες που έχει η οικονομική κρίση στα δημόσια οικονομικά και στην πορεία της ανάπτυξης, επισημαίνει με έμφαση πως «αναγνωρίζει ότι η προβλεπόμενη αύξηση στις δημοσιονομικές δαπάνες, που οφείλονται στη γήρανση του πληθυσμού, αποτελεί μία πρόκληση για τα κράτη - μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης». Επισήμανση, η οποία εξειδικεύεται παρακάτω.

Αναζητούν μακροβιότερα κέρδη

«Πρέπει να παρθούν - τονίζεται στην απόφαση - άμεσα πολιτικά μέτρα προκειμένου να βελτιωθεί η μακροχρόνια σταθερότητα. Προσανατολιζόμενο σ' αυτό το στόχο το Συμβούλιο, υπογραμμίζει την αποφασιστική σημασία προκειμένου να καθοριστεί η ακριβής εφαρμογή της στρατηγικής των τριών σταδίων που συμφωνήθηκε το 2001 στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της Στοκχόλμης». Στρατηγική η οποία, σύμφωνα πάντα με τα Συμπεράσματα του Συμβουλίου, περιλαμβάνει:

  • Τη μείωση του δημόσιου χρέους και των δημοσιονομικών ελλειμμάτων.
  • Την αύξηση των ρυθμών απασχόλησης.
  • Τη μεταρρύθμιση της κοινωνικής προστασίας.

Πρόκειται για επίθεση εφ' όλης της ύλης στο λαϊκό εισόδημα, τις εργασιακές σχέσεις και στο ασφαλιστικό - συνταξιοδοτικό σύστημα. Ειδικά για τον πρώτο στόχο, τη μείωση του χρέους, επισημαίνεται στο Κείμενο ότι «θα πρέπει να γίνει από ένα συνδυασμό φορολογικής εδραίωσης και διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, οι οποίες θα υποστηρίζουν την ανάπτυξη». Φοροεισπρακτικά μέτρα και νέες καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις είναι η συνταγή για τη μείωση του χρέους, το οποίο, ειρήσθω εν παρόδω, διογκώθηκε από τα πακέτα στήριξης του κεφαλαίου.

Πίσω από το δεύτερο στόχο, της αύξησης των ρυθμών απασχόλησης, υποκρύπτεται η διεύρυνση των ελαστικών μορφών απασχόλησης, οι οποίες θεωρούνται αποτελεσματικότερες για την προσέλκυση νέων δυνάμεων στην αγορά εργασίας...

Στο Κείμενο Συμπερασμάτων εφιστάται η προσοχή ώστε «στην παρούσα συγκυρία να αποφύγουμε η κυκλική ανεργία να μετατραπεί σε μη αναστρέψιμη....». Πρόκειται για κριτική τοποθέτηση από τη σκοπιά του κεφαλαίου και όχι φυσικά των ανέργων, για τους οποίους δε λαμβάνεται κανένα μέτρο προστασίας.

Τα αποκαλυπτήρια γίνονται στον τρίτο στόχο, αυτό της ...μεταρρύθμισης της κοινωνικής προστασίας, όπου ευθέως ζητάται από τα κράτη - μέλη να προχωρήσουν σε αύξηση των ορίων του εργάσιμου βίου και σε αύξηση του χρόνου συνταξιοδότησης. Ειδικότερα αναφέρεται: «Οσον αφορά τα συστήματα κοινωνικής προστασίας, το Συμβούλιο υπογραμμίζει ότι οι συμφωνημένες και επαρκείς μεταρρυθμίσεις, κυρίως στα συστήματα συντάξεων, μπορούν να έχουν θετικό αποτέλεσμα στη μακροχρόνια σταθερότητα». Και συνεχίζει: «Το Συμβούλιο τονίζει ότι η υιοθέτηση των μέτρων για την αντιμετώπιση των οικονομικών επιπτώσεων, των αναμενόμενων κερδών της μακροβιότητας (!), όπως η επέκταση της εργάσιμης ζωής, η αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης, σε συνδυασμό με τα κέρδη της μακροβιότητας (!) είναι ζήτημα κλειδί και πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψη από τα κράτη - μέλη». Δηλαδή: Ζείτε πολύ, πρέπει να δουλεύετε περισσότερο και να παίρνετε μικρότερες συντάξεις...

Ο Γ. Παπακωνσταντίνου

Στις καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις που θα προωθήσει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, αναφέρθηκε ο υπουργός Οικονομικών, στις δηλώσεις που έκανε χτες από τις Βρυξέλλες. Στο πλαίσιο αυτό, ο Γ. Παπακωνσταντίνου μίλησε για το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων, αλλά και τη σοβαρή αντιμετώπιση χρόνιων διαρθρωτικών προβλημάτων στην ελληνική οικονομία... Ενα μήνα μετά τις εκλογές, έχουμε πλέον και λεκτική ταύτιση στις δηλώσεις των πρώην (ΝΔ) και νυν (ΠΑΣΟΚ) υπουργών για τις ...προτεραιότητες στην ελληνική οικονομία.

Από την πλευρά του ο Κοινοτικός επίτροπος Χ. Αλμούνια, επί της ουσίας, απέρριψε το προσχέδιο του κρατικού προϋπολογισμού του 2010, ζητώντας ακόμη σκληρότερα μέτρα, ειδικά στο σκέλος των δαπανών. Ανέφερε, μάλιστα, ότι «αναμένω την κατάθεση στην ελληνική Βουλή του τελικού σχεδίου του προϋπολογισμού στις 20 Νοεμβρίου, πριν τοποθετηθώ επισήμως». Με άλλα λόγια, αναμένει τα επιπλέον μέτρα στις επόμενες 10 ημέρες.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ