Τετάρτη 11 Νοέμβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Ανατροπές σε Εργασιακά και Ασφαλιστικό πίσω από τη βιτρίνα

Σαφείς κατευθύνσεις για τις επικείμενες νέες αντιδραστικές μεταρρυθμίσεις δόθηκαν στο χτεσινό άτυπο υπουργικό συμβούλιο

Την προώθηση του νέου γύρου αντιδραστικών αναδιαρθρώσεων στις εργασιακές σχέσεις και το Ασφαλιστικό και την αυστηρή τήρηση του ληστρικού προϋπολογισμού, αντανακλούν οι κατευθύνσεις που έδωσε χτες ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου κατά τη διάρκεια του άτυπου υπουργικού συμβουλίου στο Μέγαρο Μαξίμου.

Στην εισηγητική του παρέμβαση καθόρισε το πρόγραμμα δράσης της κυβέρνησης για το επόμενο διάστημα. Ο Γ. Παπανδρέου, αφού αναφέρθηκε στην «οικτρή κατάσταση που άφησε πίσω η ΝΔ, το χάος που παραλάβαμε», μίλησε για την κατάρτιση «ενός προϋπολογισμού καθαρών λογαριασμών που βασίζεται σε πραγματικά δεδομένα για τη δημοσιονομική κατάσταση της χώρας», ξεκαθαρίζοντας ότι θα συνεχιστεί η μονόπλευρη πολιτική λιτότητας με την επιβολή έμμεσων φόρων και δραστικές περικοπές στις κοινωνικές δαπάνες, με τα λαϊκά στρώματα να πληρώνουν για πολλοστή φορά το μάρμαρο.

Την ίδια στιγμή ο πρωθυπουργός έδωσε τους άξονες πάνω στους οποίους θα κινηθεί η κυβέρνηση στο ζήτημα των εργασιακών σχέσεων, όπου με πρόσχημα την ανεργία θα προχωρήσει στην επιδότηση των εργοδοτών για να προχωρήσουν σε προσλήψεις με ημερομηνία λήξης και θα ενισχύσει τις ελαστικές μορφές απασχόλησης, μέσω της «μαθητείας» και της «διά βίου εκπαίδευσης». Ο Γ. Παπανδρέου έκανε προκλητικά λόγο για «πρωτοβουλίες για την προστασία της απασχόλησης» και ζήτησε τη «διαμόρφωση ευρύτερων κοινωνικών συναινέσεων» για την προώθησή τους. Σήμερα, όπως ανακοινώθηκε, η κυβέρνηση θα παρουσιάσει το νομοσχέδιο για τις προσλήψεις στο Δημόσιο, το οποίο ντύνει με ανέξοδες φανφάρες περί «αξιοκρατίας» και «διαφάνειας».

Ο Γ. Παπανδρέου αναφέρθηκε στο άνοιγμα του Ασφαλιστικού, με τις πρώτες κινήσεις της να παραπέμπουν σε μείωση της κρατικής ενίσχυσης προς τα ασφαλιστικά ταμεία. Εθεσε, επίσης, στις άμεσες προτεραιότητες της κυβέρνησης τη νομοθέτηση του νέου καλπονοθευτικού εκλογικού νόμου και την έναρξη του «διαλόγου για νέο φορολογικό νομοσχέδιο».

Σε μια προσπάθεια να συγκαλύψει τη σφοδρή επίθεση που ετοιμάζει η κυβέρνηση, προχώρησε σε ένα σύντομο απολογισμό των πρώτων 34 ημερών διακυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ για να ρίξει στάχτη στα μάτια των λαϊκών στρωμάτων, εστιάζοντας στις κυβερνητικές μεταρρυθμίσεις «βιτρίνας», όπως «τη συγχώνευση του κυβερνητικού σχήματος και των αρμοδιοτήτων των υπουργείων», εκτιμώντας ότι υπάρχει «θετικός απολογισμός για το έργο που έχει ξεκινήσει να παράγει η κυβέρνηση».

Κατά τη διάρκεια του υπουργικού συμβουλίου ο Γ. Παπανδρέου πρόβαλε τις συναντήσεις που είχε στο Βερολίνο με τους εκπροσώπους των ιμπεριαλιστικών ενώσεων και των ισχυρών καπιταλιστικών κρατών. Χτες συναντήθηκε και με τον Σέρβο Πρόεδρο, Μπόρις Τάντιτς, με τον οποίο συζήτησε την «πορεία της Σερβίας και των Δυτικών Βαλκανίων στην ΕΕ», ανταποκρινόμενος στο ρόλο του πλασιέ των ιμπεριαλιστικών σχεδίων που έχει αναλάβει για την περιοχή.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ