Πέμπτη 12 Νοέμβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Συνομιλίες σε Ελλάδα και Μ. Βρετανία

Με τον Ελληνα πρωθυπουργό και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας συναντήθηκε χτες ο ΥΠΕΞ της Κυπριακής Δημοκρατίας, ενώ με τον Γκ. Μπράουν ο Δ. Χριστόφιας

ΛΟΝΔΙΝΟ, ΛΕΥΚΩΣΙΑ.--

Ως την «ώρα που οι παίκτες ετοιμάζονται για την επόμενη κίνηση» χαρακτήρισε την παρούσα περίοδο για το Κυπριακό ο υπουργός Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας, Μάρκος Κυπριανού, που πραγματοποίησε χτες επίσημη επίσκεψη στην Αθήνα. Οι συνομιλίες για το Κυπριακό και η επικείμενη αξιολόγηση της Τουρκίας από την ΕΕ το Δεκέμβρη, κυριάρχησαν στις επαφές του Μ. Κυπριανού με τον πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας, Κάρολο Παπούλια, τον πρόεδρο της Βουλής, Φίλιππο Πετσάλνικο, τον πρωθυπουργό, Γιώργο Παπανδρέου, τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών, Δημήτρη Δρούτσα και τον πρώην πρωθυπουργό Κ. Καραμανλή.

Η επίσκεψη του ΥΠΕΞ της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ελλάδα αποκτά ξεχωριστή σημασία καθώς έχουν προηγηθεί συναντήσεις του Γ. Παπανδρέου με τον Δ. Χριστόφια, τον Τ. Ερντογάν, τον Γκ. Μπράουν, τον Μπαν Κι Μουν και τη Χίλαρι Κλίντον, όπου συζητήθηκε το ζήτημα του Κυπριακού ενταγμένο από την ελληνική πλευρά σ' ένα συνολικότερο σχέδιο διευθέτησης των ελληνοτουρκικών σχέσεων, το οποίο μάλιστα ο Γ. Παπανδρέου παρουσίασε - κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στη Λευκωσία - με τη μορφή «οδικού χάρτη». Σε εκκρεμότητα παραμένει και η απάντηση της ελληνικής κυβέρνησης στην επιστολή με την οποία ο Τ. Ερντογάν ζητάει εφ' όλης της ύλης διάλογο με την Ελλάδα.

Σε δηλώσεις του ο Κύπριος ΥΠΕΞ τάχθηκε κατά των χρονοδιαγραμμάτων και της επιδιαιτησίας, χαρακτηρίζοντας τα δυο αυτά στοιχεία σαν τους βασικούς λόγους που οδήγησαν σε αποτυχία την προσπάθεια του 2004. Οπως είπε, «σημαντικό είναι να υπάρξει μία λύση βιώσιμη και όχι απλώς να θέσουμε χρονοδιαγράμματα, τα οποία δε θα συμβάλλουν, αντίθετα θα είναι αντιπαραγωγικά».

Σημείωσε ότι η λύση θα πρέπει να συμφωνηθεί μεταξύ των δύο κοινοτήτων, ώστε να εξασφαλίσει την έγκριση του κυπριακού λαού, σε δημοψήφισμα, τονίζοντας παράλληλα και το ρόλο της Τουρκίας, η οποία, όπως είπε, «έχει να διαδραματίσει πολύ σημαντικό ρόλο, δεν είναι απλώς θεατής, δεν είναι κάποια τρίτη χώρα, η Τουρκία δημιούργησε το πρόβλημα, είναι βασικός παίκτης και πρέπει να έχει μια έμπρακτα θετική στάση».

Ο Μ. Κυπριανού αναφερόμενος στην αξιολόγηση της Τουρκίας το Δεκέμβρη, σημείωσε πως δε θεωρεί ότι «μία αυστηρή αξιολόγηση για την Τουρκία θα επηρεάσει τη στάση της στις συνομιλίες για το Κυπριακό, η οποία μέχρι σήμερα κάθε άλλο παρά εποικοδομητική είναι». Κλείνοντας ο Κύπριος ΥΠΕΞ σημείωσε ότι η Κύπρος δεν κρίνει προς το συμφέρον της να σταματήσει η ενταξιακή διαδικασία της Τουρκίας, ωστόσο αυτό δε σημαίνει ότι θα γίνεται χωρίς προϋποθέσεις εν λευκώ.

Συνάντηση Μπράουν - Χριστόφια

Ανάλογα ήταν τα ζητήματα που απασχόλησαν και τη συνάντηση του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, Δημήτρη Χριστόφια, με τον Βρετανό πρωθυπουργό Γκόρντον Μπράουν, στο Λονδίνο. Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση, ο Κύπριος Πρόεδρος ανέφερε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία αναμένει ότι το «Ηνωμένο Βασίλειο θα συνδράμει στη βάση των προνοιών του Μνημονίου Συναντίληψης προς την κατεύθυνση μιας βιώσιμης και λειτουργικής λύσης του κυπριακού προβλήματος».

Ο Δ. Χριστόφιας ενημέρωσε τον Βρετανό πρωθυπουργό για τις διακοινοτικές συνομιλίες σημειώνοντας ότι «με βαθιά θλίψη αναγκαστήκαμε να σημειώσουμε ότι στον τομέα της οικονομίας, παρά τις αρχικές υποσχέσεις, η πρόοδος υπήρξε ελάχιστη καθώς οι Τουρκοκύπριοι έχουν υπαναχωρήσει από προηγούμενες δεσμεύσεις. Με λύπη μου ενημέρωσα τον πρωθυπουργό ότι ουδεμία πρόοδος έχει σημειωθεί στον τομέα των περιουσιών, της ασφάλειας, του εδαφικού και του θέματος των εποίκων». Οπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο Κύπριος πρόεδρος «η Τουρκία ισχυρίζεται δημόσια ότι υποστηρίζει τη διαδικασία των Ηνωμένων Εθνών ενώ προσποιείται ότι θλίβεται για το γεγονός ότι δεν θα εξευρεθεί λύση μέχρι το τέλος του χρόνου. Θεωρώ την Τουρκία υπεύθυνη για την έλλειψη επαρκούς προόδου».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ