Πέμπτη 12 Νοέμβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ

ΝΑΤΟική απειλή

Οι κυβερνήσεις μπορεί να αλλάζουν στο πλαίσιο της εναλλαγής ΠΑΣΟΚ - ΝΔ, όμως η ΝΑΤΟποίηση του Αιγαίου προχωράει ακάθεκτα. Αποφασιστικό βήμα στην κατεύθυνση αυτή αποτελεί η προβλεπόμενη, για την 1η Μάρτη 2010, ενεργοποίηση της νέας δομής του ΝΑΤΟ και η ταυτόχρονη λειτουργία στη Λάρισα του ΝΑΤΟικού Κέντρου Αεροπορικών Επιχειρήσεων, με την ονομασία CAOC-4, όπου στη θέση του διοικητή θα εναλλάσσονται Ελληνας και Τούρκος αξιωματικός, ενώ το Κέντρο αυτό θα είναι υπό τις εντολές του Αεροπορικού Στρατηγείου της Ν. Πτέρυγας του ΝΑΤΟ, που εδρεύει στη Σμύρνη και έχει διοικητή Αμερικανό και υποδιοικητή Τούρκο.

Η ΝΑΤΟποίηση του Αιγαίου είναι μια διαχρονική διαδικασία, στο πλαίσιο της ενσωμάτωσης της Ελλάδας στα ιμπεριαλιστικά δόγματα και τους στρατηγικούς σχεδιασμούς, όπου θυσιάζονται κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας στο όνομα αυτής της ενσωμάτωσης, με την προσδοκία μιας «καλύτερης» θέσης της αστικής τάξης στις μοιρασιές αγορών, μέσω του πιο ενεργού ρόλου στο πλαίσιο του ιμπεριαλιστικού καταμερισμού. Ειδικά στο Αιγαίο, η πορεία αυτή χαρακτηρίζεται από την αναζήτηση μιας «διευθέτησης» των χρόνιων εκκρεμοτήτων που υπάρχουν, είτε αυτές αφορούν στη λειτουργία του ΝΑΤΟ είτε τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, με απεμπόληση κυριαρχικών δικαιωμάτων.

Με την ενεργοποίηση του CAOC-4, μπαίνει σε πλήρη εφαρμογή η κατάργηση των εθνικών συνόρων των κρατών - μελών του ΝΑΤΟ και η δημιουργία ενός ενιαίου επιχειρησιακού χώρου, όπως το απαιτούν οι νέες επιχειρησιακές ανάγκες του ΝΑΤΟ, αλλά και οι τουρκικές διεκδικήσεις. Πάγια επιδίωξη της Αγκυρας είναι η διχοτόμηση του Αιγαίου πάνω από τον 25ο Μεσημβρινό και η ανάληψη απ' αυτήν, της επιχειρησιακής ευθύνης του μισού Αιγαίου (ανατολικά του 25ου Μεσημβρινού), συμπεριλαμβανομένων των θαλάσσιων περιοχών, που είναι μεν διεθνή ύδατα, αλλά περιβάλλουν τα ελληνικά νησιά. Για όλους αυτούς τους σκοπούς, στο πλαίσιο της λειτουργίας του CAOC-4, προβλέπεται να γίνει και η διασύνδεση, για λογαριασμό του ΝΑΤΟ, των ραντάρ των δύο χωρών, σε εφαρμογή της νέας δομής της ιμπεριαλιστικής συμμαχίας.

Είναι μια πορεία εγκατάλειψης θέσεων στο Αιγαίο, παράλληλα με την προώθηση των ιμπεριαλιστικών σχεδίων στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων και της Ανατολικής Μεσογείου. Είναι χαρακτηριστικό ότι στο υπό ίδρυση CAOC-4 της Λάρισας θα υπάγεται ολόκληρος ο εναέριος χώρος της Ελλάδας, της Τουρκίας, της Βουλγαρίας, της Ρουμανίας και της Αλβανίας και, ταυτόχρονα, αναλαμβάνεται η δέσμευση, η εναέρια επιτήρηση αυτού του χώρου να γίνεται με μαχητικά αεροσκάφη πιστοποιημένα από το ΝΑΤΟ, όπως τα F-16, που βέβαια διαθέτουν η Ελλάδα και η Τουρκία. Ετσι, όπως έγινε γνωστό, προβλέπεται η μεταστάθμευση σε Ρουμανία και Αλβανία ακόμα και ελληνικών μαχητικών γι' αυτόν το σκοπό. Η εξέλιξη αυτή δεν είναι άσχετη με τη δέσμευση περί ανάληψης πρωτοβουλίας εκ μέρους του πρωθυπουργού Γ. Παπανδρέου για ενσωμάτωση στους ευρωατλαντικούς θεσμούς των Δυτικών Βαλκανίων. Επίσης, συνδέεται με την ενδοΝΑΤΟική άμιλλα για ενίσχυση της παρουσίας στο Αφγανιστάν, με την ελληνική πλευρά να δηλώνει έτοιμη να ανεβάσει την εκεί ελληνική δύναμη στα 300 στελέχη, που μάλιστα θα μετακινηθούν και στην εμπόλεμη ζώνη εκτός Καμπούλ.

Ο εγκλωβισμός αυτός της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής και ιδιαίτερα των ελληνοτουρκικών θεμάτων στα ευρωΝΑΤΟικά πλαίσια και η παγίδευσή τους στους ενδοϊμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς, αποτελεί διαρκή απειλή για τα κυριαρχικά δικαιώματα και κίνδυνο για το λαό μας, για τους λαούς της περιοχής.


Κυριάκος ΖΗΛΑΚΟΣ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ