Πέμπτη 12 Νοέμβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ
Αντιδραστική επίθεση σε όλα τα μέτωπα

Εχουμε «τη σύμφωνη γνώμη της ελληνικής κυβέρνησης», δηλώνει ο κοινοτικός Επίτροπος Χ. Αλμούνια

Σαφέστατες διαβεβαιώσεις για τη θύελλα των αντεργατικών μέτρων που θα κλιμακώσει στο επόμενο διάστημα έδωσε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ στους «εταίρους» της στην ΕΕ στο πλαίσιο των πρόσφατων συμβουλίων υπουργών Οικονομίας (Εκοφίν - Γιούρογκρουπ) που έγιναν στις Βρυξέλλες.

Η αντιλαϊκή ατζέντα κυβέρνησης και ΕΕ βάζει στο στόχαστρο τα δικαιώματα τόσο στην εργασία όσο και στην ασφάλιση. Παραπέρα περικοπές δαπανών κοινωνικού χαρακτήρα προδιαγράφονται για το τελικό σχέδιο του Προϋπολογισμού για το 2010, στη βάση του οποίου (και όχι με βάση το προσχέδιο) τα κοινοτικά όργανα θα περάσουν από «κρησάρα» τα πρώτα δείγματα «καλής συνεργασίας» τους με τη «νέα» διακυβέρνηση.

Οι μεθοδεύσεις τους αποκαλύπτονται και από το γεγονός ότι ο υπουργός Οικονομικών έδωσε στη δημοσιότητα τις κατευθύνσεις της ΕΕ για εργασιακά και ασφαλιστικό, ισχυριζόμενος ότι αυτό έγινε στο πλαίσιο της ...διαφάνειας (σ.σ.: Ο «Ρ» και ο «902» είχαν ήδη δημοσιοποιήσει αυτές τις κατευθύνσεις). Ο υπουργός σημείωσε ότι από τις προβλεπόμενες 5 περιοχές δράσης οι 4 αφορούν την Ελλάδα, χαρακτηρίζοντας το κοιναγορίτικο κείμενο ως «ενδιαφέρουσα έκθεση»... Το αντιλαϊκό πρόγραμμα θα αποτυπωθεί και στο επικαιροποιημένο τριετές Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης που η κυβέρνηση θα καταθέσει στην ΕΕ το Γενάρη του 2010.

Στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου, ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου αναφέρθηκε στα παρακάτω:

  • Ασφαλιστικό - Εργασιακά: Ανοίγουν «κοινωνικό διάλογο» χωρίς όμως να προσδιορίζουν σαφές χρονοδιάγραμμα. Είναι φανερό ότι βάζουν στο παιχνίδι τις δυνάμεις του κοινωνικού εταιρισμού με στόχο το μανουβράρισμα των λαϊκών αντιδράσεων. Ο υπουργός έκανε ανοιχτά λόγο για την «εξίσωση» στις ηλικίες συνταξιοδότησης ανδρών - γυναικών στο Δημόσιο όπως αξιώνει η ΕΕ. Δήλωσε ότι οι προεκλογικές δεσμεύσεις παραμένουν απολύτως, λέγοντας ότι υπάρχει η «καταδικαστική απόφαση σε βάρος της χώρας». Να σημειωθεί πως το προεκλογικό πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ και πλέον τα εφαρμοζόμενα μέτρα πολιτικής είναι ίδια και απαράλλαχτα με τις κατευθύνσεις της ΕΕ. Στο στόχαστρο μπαίνουν τα Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα (ΒΑΕ), η αύξηση στα όρια συνταξιοδότησης, η κατάτμηση των ασφαλιστικών ταμείων, η καρατόμηση των αναπηρικών συντάξεων, άνοιγμα λεγόμενων κλειστών επαγγελμάτων κ.ά.
  • Προϋπολογισμός 2010: Για το συγκεκριμένο δεν έγινε «εκτενής συζήτηση» στα κοινοτικά όργανα με τον υπουργό να προσθέτει ότι αυτό θα γίνει βάσει του τελικού σχεδίου. Ηδη, με το προσχέδιο προβλέπουν τεράστιες περικοπές κοινωνικών δαπανών στην Υγεία και στα ασφαλιστικά ταμεία.
  • Φορολογικό: Νέα βάρη προδιαγράφονται για τα λαϊκά στρώματα πέραν αυτών (ειδικοί φόροι κ.ά.) που προβλέπουν στο προσχέδιο. Στο στόχαστρο μια σειρά από φοροελαφρύνσεις που προβλέπονται σήμερα για μισθωτούς και συνταξιούχους, οι οποίες σύμφωνα με τον υπουργό θα καταργηθούν μετά από ...κοινωνικό διάλογο. Σε κατάργηση πάνε και μια σειρά από αυτοτελείς φορολογήσεις. Ο υπουργός έκανε λόγο για την εφαρμογή νέας κοπής τεκμηρίων, έτσι ώστε να υπάρχει «συνολική αποτύπωση όλων των περιουσιακών στοιχείων και του τρόπου διαβίωσης».
  • Σχέσεις με Γιούροστατ: Ο υπουργός δήλωσε ότι πρότεινε ανεξαρτητοποίηση της Στατιστικής Υπηρεσίας (ΕΣΥΕ), στην οποία μάλιστα να συμμετέχει και η Γιούροστατ. Εκανε λόγο ακόμα και για το ενδεχόμενο «προσωποποίησης ευθυνών» για τα στατιστικά μεγέθη, που δημοσιοποιήθηκαν παραπέμποντας στο πόρισμα που θα καταθέσει η «ανεξάρτητη επιτροπή».
Με τη βούλα σε «επιτήρηση»

«Ανακοινώνουμε την άποψη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, με τη σύμφωνη γνώμη της ελληνικής κυβέρνησης, ότι δεν ελήφθη αποτελεσματική δράση για τη μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος», δήλωσε χτες ο κοινοτικός επίτροπος Χ. Αλμούνια, αποκαλύπτοντας ότι όλα τα παραπάνω έγιναν σε πλήρη συνεννόηση και καλή συνεργασία με τους κοινοτικούς. Η Κομισιόν, σύμφωνα με τη σχετική δήλωση, περιμένει με «μεγάλο ενδιαφέρον τον προϋπολογισμό και το τριετές Πρόγραμμα Σταθερότητας», για να προσθέσει ότι «απαιτούνται εξαιρετικά φιλόδοξες δράσεις από τις ελληνικές αρχές και μεγάλες διαρθρωτικές αλλαγές». Για την ώρα, η Κομισιόν δεν ανακοινώνει το χρονικό περιθώριο που δίνει στην κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ. Ο κοινοτικός επίτροπος πρόσθεσε ότι αυτό θα γίνει «στο επόμενο βήμα της διαδικασίας, όταν δηλαδή η χώρα υπαχθεί στο άρθρο 104 παράγραφος 9 της Συνθήκης Μάαστριχτ».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ