Πέμπτη 12 Νοέμβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ ΚΚΕ
ΝΑΥΑΓΙΟ «SEA DIAMOND»
Παραμένει η απειλή στη θάλασσα της Σαντορίνης

Αμεση ανέλκυση του βυθισμένου κουφαριού απαιτεί το ΚΚΕ, με Ερώτηση στους αρμόδιους υπουργούς

Το αίτημα για ανέλκυση του ναυαγίου είναι πάνδημο στο νησί της Σαντορίνης
Το αίτημα για ανέλκυση του ναυαγίου είναι πάνδημο στο νησί της Σαντορίνης
Το ζήτημα της ανέλκυσης του ναυαγίου του «Sea Diamond» από το λιμάνι της Σαντορίνης, θέτουν με Ερώτησή προς τους υπουργούς Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων - Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας - Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, οι βουλευτές του ΚΚΕ Σπύρος Χαλβατζής, Θανάσης Παφίλης, Γιώργος Μαρίνος, Διαμάντω Μανωλάκου και Σταύρος Σκοπελίτης. Σε αυτή σημειώνουν:

«Δυόμισι χρόνια περίπου έχουν περάσει από το ναυάγιο του κρουαζιερόπλοιου «Sea Diamond» στη Σαντορίνη και το πλοίο παραμένει στο βυθό της θάλασσας. Παρά τις κατά καιρούς τοποθετήσεις και τις εξαγγελίες του υπουργείου, για άντληση καυσίμων, ανέλκυση του σκάφους και μια σειρά άλλα μέτρα, τα προβλήματα οξύνονται. Με ευθύνη της κυβέρνησης της ΝΔ, του αρμόδιου υπουργείου και των δημόσιων διοικητικών αρχών, ουσιαστικά, δεν έχουν καταλογιστεί ευθύνες κατά της πλοιοκτήτριας εταιρείας «Hellenic Louis Cruises», η οποία μάλιστα αποζημιώθηκε με 55 εκατομμύρια δολάρια.

Η προηγούμενη κυβέρνηση της ΝΔ, όλα αυτά τα χρόνια, παρά τις μεγαλόστομες εξαγγελίες και ανακοινώσεις, δεν προχώρησε ούτε στην απάντληση των καυσίμων που βρίσκονται στο ναυαγισμένο πλοίο. Μάλιστα, οι εξαγγελίες του τότε υπουργού, κατά την επίσκεψή του στη Σαντορίνη, ότι «η απάντληση των καυσίμων αρχίζει και είναι γεγονός», ήταν απλώς λόγια, αφού το συνεργείο το οποίο υποτίθεται ότι είχε αναλάβει το συγκεκριμένο έργο, αποχώρησε μετά από λίγες μέρες χωρίς να αντλήσει ούτε ένα λίτρο καυσίμου και χωρίς να ενημερωθούν οι κάτοικοι και οι φορείς του νησιού γιατί έγινε αυτό.

Το γεγονός, πάντως, είναι ότι το ναυάγιο εξακολουθεί να βρίσκεται στο βυθό της Καλντέρας, μολύνοντας τα νερά της Σαντορίνης, το θαλάσσιο περιβάλλον, ενώ μεγάλος είναι ο κίνδυνος να καταστραφεί ολόκληρο το οικοσύστημα της ευρύτερης περιοχής, γεγονός που προκαλεί τη δικαιολο­γημέ­νη ανησυχία των νησιωτών για το μέλλον. Το ΚΚΕ έφερε πολλές φορές το θέμα στη Βουλή, εκφράζοντας τη συμπαράστασή του στους κατοίκους της Σαντορίνης και ζητώντας από την προηγούμενη κυβέρνηση να πάρει άμεσα μέτρα για την απομάκρυνση του ναυαγίου. Σήμερα, επανέρχεται ζητώντας το ίδιο από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ».

Μετά τα παραπάνω, το ΚΚΕ ρωτάει τους αρμόδιους υπουργούς:

  • Τι συγκεκριμένα μέτρα προτίθεται να πάρει η κυβέρνηση και με ποιο χρονοδιάγραμμα για να απομακρυνθούν τα ρυπογόνα υλικά από το ναυάγιο, για την άντληση των υγρών καυσίμων και των άλλων επικίνδυνων υλικών που έχει μέσα του το βυθισμένο καράβι και πότε προβλέπεται ότι θα γίνει η ανέλκυσή του;
  • Τι μέτρα θα πάρει για τον καταλογισμό ευθυνών στη συγκεκριμένη εταιρεία και την αποκατάσταση της ζημιάς που προξένησε στη θάλασσα και το περιβάλλον της Σαντορίνης;

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ