Πέμπτη 15 Οχτώβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΤΜΗΜΑ ΒΑΛΚΑΝΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ
«Συνέδριο» για το ξαναγράψιμο της Ιστορίας

Τη διοργάνωσή του, που γίνεται με αφορμή τα 20 χρόνια από την καπιταλιστική παλινόρθωση στη Γερμανική ΛΔ, καταγγέλλει με ανακοίνωσή της η ΕΠ Δ. Μακεδονίας του ΚΚΕ

Τα μεγάλα επιτεύγματα του σοσιαλισμού σε όλους τους τομείς προσπαθούν να συκοφαντήσουν και να απαλείψουν από την Ιστορία οι γραφίδες των ιμπεριαλιστών, αξιοποιώντας «επετείους» που συνδέονται με τις ανατροπές (φωτ. από μαθήματα μουσικής σε μικρά παιδιά στη ΓΛΔ)
Τα μεγάλα επιτεύγματα του σοσιαλισμού σε όλους τους τομείς προσπαθούν να συκοφαντήσουν και να απαλείψουν από την Ιστορία οι γραφίδες των ιμπεριαλιστών, αξιοποιώντας «επετείους» που συνδέονται με τις ανατροπές (φωτ. από μαθήματα μουσικής σε μικρά παιδιά στη ΓΛΔ)
Να καταδικάσουν το όποιο αντικομμουνιστικό περιεχόμενο του συνεδρίου, που διοργανώνει το Τμήμα Βαλκανικών Σπουδών Δυτικής Μακεδονίας (16-18/10/2009) για «την πτώση του τείχους του Βερολίνου» και εκπορεύεται από την ΕΕ, καλεί τους φοιτητές και τον εργαζόμενο λαό της Φλώρινας η ΕΠ Δυτικής Μακεδονίας του ΚΚΕ.

Το συνέδριο διοργανώνεται με αφορμή τα 20 χρόνια από τη διάλυση της Γερμανικής Λαοκρατικής Δημοκρατίας (ΓΛΔ). Με την ευκαιρία της καπιταλιστικής παλινόρθωσης, και σε μια προσπάθεια να φέρουν την Ιστορία στα μέτρα τους, σε πολλά ευρωπαϊκά πανεπιστήμια διοργανώνονται σχετικές εκδηλώσεις, σε πόλεις όπως το Βερολίνο, το Λονδίνο, η Γενεύη, η Πράγα, η Βουδαπέστη, η Ρίγα, η Πάντοβα, αλλά και στις ΗΠΑ και τη Ν. Ζηλανδία. Στην Ελλάδα τη σχετική πρωτοβουλία ανέλαβε το Τμήμα Βαλκανικών Σπουδών Δυτικής Μακεδονίας.

Στις εργασίες του συνεδρίου συμμετέχουν καθηγητές γνωστοί για την «επιστημονική» τους συνδρομή στο ξαναγράψιμο της Ιστορίας, όπως οι Νίκος Μουζέλης, Στράτος Δορδανάς, Ιωάννης Στεφανίδης, Χάγκεν Φλάισερ και άλλοι. Ενδεικτικές του περιεχομένου του συνεδρίου είναι και οι θεματικές ενότητες που θα αναπτυχθούν, όπως οι παρακάτω: «Παραίτηση από την αυτοκρατορία: η στάση της σοβιετικής ηγεσίας στις αλλαγές στην Ανατολική Ευρώπη, 1988-89», «Το "σινικό τείχος" της Γερμανίας: Η κρίση του Βερολίνου (1961) και η Νοτιοανατολική Ευρώπη», «Το γερμανοελληνικό... τρίγωνο, 1949-1990 (Πολιτικές σκοπιμότητες και στρατευμένες μνήμες των δύο γερμανικών κρατών και της Ελλάδας αναφορικά με το κατοχικό παρελθόν)» και άλλα παρόμοια.

Στην ανακοίνωσή της η ΕΠ Δυτικής Μακεδονίας του ΚΚΕ σημειώνει ότι τέτοιες προσπάθειες να ξαναγραφτεί η Ιστορία στα μέτρα των ιμπεριαλιστών «θα πέσουν στο κενό, γιατί δεν έχουν τίποτα κοινό με τα συμφέροντα του λαού αλλά μόνο με την προώθηση της ιδεολογίας και της πολιτικής του κεφαλαίου της άρχουσας τάξης. Είναι προφανές ότι το συνέδριο εντάσσεται στην αντικομμουνιστική υστερία που εκπορεύεται από την ΕΕ και τα άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα, με στόχο την ανιστόρητη συκοφάντηση του σοσιαλισμού, που γνωρίσαμε και της κομμουνιστικής ιδεολογίας, το ξαναγράψιμο της Ιστορίας στα μέτρα του ιμπεριαλισμού. Με προφανή στόχο να μην αντιδράσουν οι λαοί, να μην έχουν μπροστά τους την προοπτική του σοσιαλισμού, τη μόνη διέξοδο από το απάνθρωπο, εκμεταλλευτικό σύστημα του καπιταλισμού».

Η ΕΠ Δυτικής Μακεδονίας καλεί τους φοιτητές του Τμήματος, που βιώνουν καθημερινά την υποβάθμιση των σπουδών τους, κι έχουν μπροστά τους αβέβαιη προοπτική, αλλά και το λαό της περιοχής, να αντιδράσουν δυναμικά στην αντικομμουνιστική υστερία.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Περιοδείες σε χώρους δουλειάς(2021-03-09 00:00:00.0)
Να μη μείνει κανένας φοιτητής και οι σπουδές του στον «αέρα»!(2021-01-27 00:00:00.0)
Περιοδείες στη ΔΕΗ με το κάλεσμα της ΚΕ(2020-10-02 00:00:00.0)
Κριτήριο το συμφέρον της κοινωνίας και των φοιτητών(2019-02-12 00:00:00.0)
Ημερολόγιο εμπνευσμένο από την ηρωική 100χρονη Ιστορία του ΚΚΕ(2016-12-30 00:00:00.0)
@ "Ο ελληνικός κόσμος ανάμεσα στην Ανατολή και τη Δύση 1453 - 1981"(1998-10-02 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ