Πέμπτη 15 Οχτώβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Αντιδραστικά μέτρα πίσω από τη βιτρίνα

Με προπέτασμα καπνού τις εξαγγελίες που συμβάλλουν δήθεν στην πολιτική διαφάνεια, ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε χτες ότι φέρνει άμεσα το νέο καλπονοθευτικό εκλογικό νόμο

Ως τιμητής των πάντων εμφανίστηκε χτες ο πρωθυπουργός, Γ. Παπανδρέου, κατά τη διάρκεια της πρώτης συνεδρίασης της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ. Στοχεύοντας στον αποπροσανατολισμό και τη χειραγώγηση του λαού, ο πρωθυπουργός άσκησε δημαγωγικά κριτική στους πάντες και τα πάντα, στα κακώς κείμενα του πολιτικού συστήματος, αλλά απέφυγε επιμελώς να θίξει - δε θα μπορούσε άλλωστε - την ουσία του εκμεταλλευτικού συστήματος, αλλά και τον πυρήνα της πολιτικής εξουσίας που το υπηρετεί. Το αντίθετο μάλιστα.

Μετά τις πρώτες κορόνες για μια «δημοκρατία με ουσία και ποιότητα», ο Γ. Παπανδρέου εξήγγειλε την αλλαγή του εκλογικού νόμου σε πιο αντιδραστική και αντιδημοκρατική κατεύθυνση, στα πρότυπα του γερμανικού μοντέλου (αναλυτική παρουσίαση στη σελίδα 12). Στόχος του πρωθυπουργού με τις βαρύγδουπες υποσχέσεις του για τη δημιουργία «ενός κράτους δικαίου», με «αναβάθμιση του ρόλου της Βουλής και των βουλευτών», που θα «αναβαθμίσουν την ίδια τη δημοκρατία», ενταγμένα στο προεκλογικό σύνθημα του ΠΑΣΟΚ «πρώτα ο πολίτης», μέσα από το «φτιασίδωμα» των λειτουργιών του αστικού κοινοβουλίου να εξασφαλίσει τη λαϊκή συναίνεση ή έστω την ανοχή στην επερχόμενη αντιλαϊκή λαίλαπα.

Ταυτόχρονα, ο Γ. Παπανδρέου επιδίωξε με έντεχνο τρόπο να αποδώσει τα λαϊκά προβλήματα, την «οικονομική δυσπραγία των νοικοκυριών», την «ανεργία», τους «χαμηλούς μισθούς και συντάξεις», την «καταπάτηση των εργασιακών δικαιωμάτων», τη «λεηλάτηση του δημόσιου πλούτου», στην «απουσία ενός ευνομούμενου κράτους» και όχι στη φιλομονοπωλιακή πολιτική λιτότητας που με συνέπεια εφάρμοσαν οι κυβερνήσεις του δικομματισμού τα προηγούμενα χρόνια. Μάλιστα, υποστήριξε ότι η «αποκατάσταση της εμπιστοσύνης προς τους θεσμούς» και η «ανασυγκρότηση του κράτους» θα αντιμετωπίσουν «αυτές τις μεγάλες προκλήσεις»!

Ο πρωθυπουργός, αφού αναφέρθηκε στα «μεγάλα δημοσιονομικά προβλήματα της χώρας», προσπάθησε να πείσει τα λαϊκά στρώματα ότι ο έλεγχος των θεσμών, η «λογοδοσία» και η διαφάνεια που υπόσχεται θα λύσουν τα λαϊκά προβλήματα. Σπέρνοντας αυταπάτες ότι χωρίς να θιγούν οι εκμεταλλευτικές σχέσεις παραγωγής, τα προνόμια και τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων, ο λαός μπορεί να εξασφαλίσει την ευημερία! Επί της ουσίας, προσπάθησε να προετοιμάσει το έδαφος για τη σκληρή λιτότητα που θα εφαρμόσει και αυτή η κυβέρνηση.

Οι εξαγγελίες της κυβέρνησης

Σ' αυτό ακριβώς το πλαίσιο και ρίχνοντας μπόλικη στάχτη στα μάτια των εργαζομένων παρουσίασε μια σειρά από «αλλαγές» που αφορούν στη νομοθετική λειτουργία της Βουλής, υποστηρίζοντας ότι έρχονται να αναβαθμίσουν το ρόλο του κοινοβουλίου και των βουλευτών. Ενός κοινοβουλίου, που φυσικά σε κανένα σημείο της ομιλίας του δεν αμφισβήτησε ότι έρχεται μέσω της κυβερνητικής πλειοψηφίας να υπηρετήσει την αντιλαϊκή και αντεργατική πολιτική του ΠΑΣΟΚ και να προασπίσει τα συμφέροντα του μεγάλου κεφαλαίου.

Ο Γ. Παπανδρέου εξήγγειλε:

-- «Θα εφαρμοστεί υποχρεωτικό στάδιο δημόσιας διαβούλευσης για κάθε νομοσχέδιο που θα εισάγεται στη Βουλή». Με στόχο να υφαρπάζεται μέσα από στημένους «κοινωνικούς διαλόγους» η λαϊκή συγκατάθεση για την επιβολή των αντιδραστικών νόμων.

-- «Κάθε νομοσχέδιο θα συνοδεύεται υποχρεωτικά από έκθεση ποιότητας, με στόχο την αξιολόγηση των επιπτώσεών του». Ωστε να διασφαλίζεται η τάχιστη εφαρμογή του ειδικά σε περιπτώσεις που θα προβάλλονται ενστάσεις από τα λαϊκά στρώματα για επενδύσεις επιχειρηματικών ομίλων.

- «Δε θα επιτρέπεται η ενσωμάτωση τροπολογιών σε οποιοδήποτε νομοσχέδιο, μετά την ολοκλήρωση της συζήτησής του στις αρμόδιες επιτροπές». Πρόκειται για ένα επικοινωνιακό τέχνασμα, αφού η κυβερνητική πλειοψηφία θα έχει διαμορφώσει το πλαίσιο του νομοσχεδίου και θα έχει περάσει τις τροπολογίες που θα χρειάζεται.

- «Η Βουλή θα ενημερώνεται για όλες τις μεγάλες δημόσιες συμβάσεις και τα εξοπλιστικά προγράμματα, προκειμένου να υπάρχει ισχυρός έλεγχος για την προστασία του δημόσιου χρήματος και διαφάνεια». Οι βουλευτές θα ενημερώνονται αλλά η κυβέρνηση θα αποφασίζει για τις συμβάσεις με τους επιχειρηματίες και την αγορά εξοπλιστικών προγραμμάτων χρησιμοποιώντας μάλιστα σαν άλλοθι ότι έχει ενημερώσει τους βουλευτές.

-- «Στο διορισμό της ηγεσίας της Δικαιοσύνης θα έχει λόγο η Βουλή, η οποία θα συμμετέχει με ακροάσεις σε όλη τη διαδικασία επιλογής». Φυσικά, για τον τελικό ορισμό τον πρώτο λόγο θα έχει και πάλι η κυβέρνηση, διατηρώντας όλα τα ταξικά χαρακτηριστικά στον ορισμό των δικαστών.

Ο πρωθυπουργός, συνεχίζοντας τα επικοινωνιακά τεχνάσματα, κάλεσε τους βουλευτές να μην υποκύψουν σε «ρουσφέτια και πελατειακές σχέσεις», επιδιώκοντας με τον τρόπο αυτό να δημιουργήσει την αίσθηση των «καθαρών χεριών», προκειμένου να εγκλωβίσει το λαό στη λογική δήθεν μιας «διακυβέρνησης με τη συμμετοχή, τη συναπόφαση, τη δημοκρατική έκφραση της φωνής όλων».Με προφανή στόχο να καταστήσει το λαό συνένοχο στην εφαρμογή των αντιλαϊκών πολιτικών. Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι για κάποια από τα μέτρα είναι αναγκαία Συνταγματική Αναθεώρηση, ωστόσο πρόσθεσε ότι πολλά είναι αυτά που μπορούν να εφαρμοστούν άμεσα.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ