Πέμπτη 15 Οχτώβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ

Η αλήθεια πίσω από τη βιτρίνα

Οι «ριζικές τομές και ανατροπές» στο κράτος, στη λειτουργία της Βουλής και της δημόσιας διοίκησης, που εξήγγειλε χτες ο πρωθυπουργός από το βήμα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ, ισχυριζόμενος ότι θα σηματοδοτήσουν την «αναβάθμιση της δημοκρατίας», όσο και αν επιχειρήθηκε να εμφανιστούν σαν ρηξικέλευθες προτάσεις, δεν αποτελούν τίποτα περισσότερο από παρεμβάσεις στα επιφαινόμενα του εκμεταλλευτικού συστήματος, ώστε να μείνει στο απυρόβλητο ο πυρήνας του και να χρησιμοποιηθεί ως προκάλυμμα για την προώθηση πολιτικών που έρχονται να θωρακίσουν τα συμφέροντα της αστικής τάξης με ταυτόχρονο χτύπημα της λαϊκής δράσης.

Τις δημαγωγικές κορόνες περί «αναβάθμισης της δημοκρατίας» διαδέχτηκε λίγα λεπτά αργότερα η προαναγγελία της θεσμοθέτησης ενός ληστρικού και καλπονοθευτικού εκλογικού νόμου, που δεν έρχεται μόνο να νοθεύσει τη λαϊκή βούληση, αλλά να δημιουργήσει εκείνες τις πολιτικές συνθήκες για τα κόμματα της άρχουσας τάξης ώστε να ισχυροποιήσουν το δικομματικό σύστημα εναλλαγής στην εξουσία. Η κυβέρνηση προωθεί ένα μοντέλο στο οποίο το σύνολο των μονοεδρικών εδρών (150 - 180) θα καρπώνονται η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, που, σε συνδυασμό με το «πριμ» των 40 εδρών που θα λαμβάνει το πρώτο κόμμα, συρρικνώνει την κοινοβουλευτική παρουσία των άλλων κομμάτων, βάζοντας κυρίως στο στόχαστρο το ΚΚΕ, τον μοναδικό πολιτικό φορέα που αμφισβητεί το ίδιο το καπιταλιστικό σύστημα. Τόση δημοκρατία αντέχουν...

Παράλληλα με τη θωράκιση του αστικού πολιτικού συστήματος και για τον καθαγιασμό του, η κυβέρνηση προσπαθεί να φτιάξει ένα «ηθικό» περίβλημα γύρω από τη νομοθετική λειτουργία της Βουλής, με ρυθμίσεις που αφορούν στη «διαφάνεια» της δράσης των βουλευτών, στην κατάρτιση νομοσχεδίων, αλλά και στις προμήθειες του δημοσίου, στα εξοπλιστικά προγράμματα, στον ορισμό της ηγεσίας της Δικαιοσύνης. Προσπαθεί για λογαριασμό της αστικής τάξης να φιλοτεχνήσει ένα προσωπείο διαφάνειας και κάθαρσης για να αναβαπτίσει ένα σύστημα φθαρμένο στα μάτια των λαϊκών στρωμάτων και να εκτονώσει ανέξοδα τις αντιδράσεις που προκαλεί η σύμφυτη με τον καπιταλισμό διαφθορά και τα σκάνδαλα. Ταυτόχρονα, η κυβέρνηση επιχειρεί να δημιουργήσει την ψευδαίσθηση στα λαϊκά στρώματα ότι οι βουλευτές της, αν ακολουθήσουν μια «καθαρή» στάση, θα ψηφίζουν νόμους που υπηρετούν τα συμφέροντα του λαού. Αυτό πρεσβεύει η λεγόμενη δημόσια διαβούλευση μέσω ίντερνετ, όπου υποτίθεται θα συμμετέχει ο λαός με τη γνώμη του αλλά θα αποφασίζει το ΠΑΣΟΚ ενάντιά του.

Πίσω από τις πρωθυπουργικές διακηρύξεις, περί ενός «κράτους δικαίου και ευνομίας», κρύβεται η ισχυροποίηση ενός κρατικού μηχανισμού που θα έρχεται να υπηρετήσει από καλύτερη θέση τα συμφέροντα του μεγάλου κεφαλαίου σε βάρος των λαϊκών στρωμάτων. Πίσω από τις διακηρύξεις περί λιγότερων κρατικών αυτοκινήτων και προσλήψεων αξιοκρατίας από το ίντερνετ κρύβεται η προσπάθεια της κυβέρνησης να φιλοτεχνήσει τη μόστρα και τη βιτρίνα της, για να μείνει στο απυρόβλητο η πραγματική αιτία των δεινών που βιώνουν σήμερα η εργατική τάξη και τα άλλα λαϊκά στρώματα: Η κερδοφορία των μονοπωλίων, την οποία η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, όπως και η προηγούμενη της ΝΔ, όχι μόνο δεν πρόκειται να αγγίξει, αλλά, αντίθετα, θα κάνει ό,τι περνάει από το χέρι της για να την ενισχύσει και να την επεκτείνει.


Παναγιώτης ΘΕΟΔΩΡΟΠΟΥΛΟΣ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ