Πέμπτη 15 Οχτώβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Αυτόχειρες ή θύματα του κέρδους;

Γρηγοριάδης Κώστας

Η οργάνωση της παραγωγής με σκοπό το κέρδος έχει πολύπλευρες τραγικές επιπτώσεις για τους εργαζόμενους, οι οποίοι είναι τα πρώτα θύματα αυτού του τρόπου οργάνωσης. Οι 24 αυτοκτονίες εργαζομένων στην «Φρανς Τέλεκομ» αποκαλύπτουν μια από τις πιο τραγικές πλευρές αυτών των επιπτώσεων, που σχετίζεται με την ανασφάλεια, το άγχος, την πίεση που δέχονται οι εργαζόμενοι όταν η οικονομία δεν υπηρετεί τις ανθρώπινες και τις κοινωνικές ανάγκες.

Συνήθως, όλο το φταίξιμο για τα εργατικά «ατυχήματα» πέφτει στους ίδιους τους εργαζόμενους, ενώ οι επαγγελματικές ασθένειες σπάνια αναγνωρίζονται ως τέτοιες, σπάνια σχετίζονται με τις συνθήκες υγιεινής και ασφάλειας. Αντίστοιχα, και το εργασιακό στρες δεν αναγνωρίζεται και δεν καταγράφεται επίσημα ως επαγγελματική ασθένεια, που έχει να κάνει με τις σχέσεις εργασίας.

Ωστόσο, ποιος μπορεί να χαρακτηρίσει «τυχαίες» 24 αυτοκτονίες σε μια επιχείρηση; Ποιος μπορεί να ισχυριστεί ότι οι 22.000 «εθελούσιες» έξοδοι μόνο το διάστημα 2006 - 2008 δεν ασκούν πίεση στους εργαζόμενους; Πώς να παραβλέψει κανείς το γεγονός ότι στους εργαζόμενους επικρατεί σήμερα η αίσθηση - όπως οι ίδιοι λένε - ότι οι διευθυντές προσπαθούν να τους αναγκάσουν σε παραίτηση; Την ίδια στιγμή, τα τελευταία πέντε χρόνια οι μισοί υπάλληλοι της εταιρείας μεταφέρθηκαν σε άλλο πόστο ή άλλαξαν τόπο εργασίας. Ποιος μπορεί να πει ότι η ιδιωτικοποίηση της εταιρείας που ξεκίνησε το 1997 δε σχετίζεται με την ψυχολογική πίεση και την ανασφάλεια (που μπορεί να οδηγήσει και σε αυτοκτονία) παρά μόνο όποιος (άθελα ή ηθελημένα, αυτό μάλλον έχει δευτερεύουσα σημασία) με την πολιτική του στηρίζει τα κέρδη της πλουτοκρατίας;

«Οικολογικά» άσφαιρα για τα μεταλλαγμένα

«Οχι άλλα μεταλλαγμένα στο πιάτο μας» αξιώνουν οι «Οικολόγοι - Πράσινοι» και δε θα μπορούσε κανείς να διαφωνήσει με ένα τέτοιο αίτημα. Οι οικολογικές ευαισθησίες τους όμως αποδεικνύονται υποκριτικές αφού αποφεύγουν όπως ο διάβολος το λιβάνι να κατονομάσουν τους υπεύθυνους για την καταστροφή του περιβάλλοντος αλλά και για το γεγονός ότι τα μεταλλαγμένα έχουν εισβάλει στη ζωή των λαών της Ευρώπης με την έγκριση της ΕΕ. Ετσι, ενώ είναι γνωστό ποιοι και γιατί προωθούν τα μεταλλαγμένα προϊόντα, όπως και ο ρόλος που έχει παίξει η ΕΕ, οι «Οικολόγοι - Πράσινοι» ούτε μια λέξη κριτικής δε διατυπώνουν και αρκούνται σε παραινέσεις προς την υπουργό Γεωργίας να καταψηφίσει την έγκριση και κυκλοφορία στην ευρωπαϊκή αγορά τριών μεταλλαγμένων ποικιλιών καλαμποκιού στο Συμβούλιο των υπουργών Γεωργίας και Αλιείας που συνεδριάζει στις 19 Οκτώβρη στις Βρυξέλλες. Και συμβουλεύουν την κυβέρνηση στην - πλέον πιθανή - περίπτωση που δεν επιτευχθεί η οριστική απόρριψη του θέματος στο εν λόγω Συμβούλιο, αφού για κάτι τέτοιο απαιτείται ενισχυμένη πλειοψηφία, μέσω του Ελληνα επιτρόπου να ζητήσει την απαγόρευση της κυκλοφορίας αυτών των μεταλλαγμένων καλαμποκιών στις ευρωπαϊκές αγορές! Είναι προφανές ότι μεγαθήρια όπως η «Monsanto», στην οποία ανήκουν οι δύο από τις τρεις μεταλλαγμένες ποικιλίες καλαμποκιού, καμία απειλή δε νιώθουν από τέτοιου τύπου παρεμβάσεις, ούτε από «οικολόγους» που δεν αμφισβητούν ούτε στο ελάχιστο το πλαίσιο εντός του οποίου φύονται ανεξέλεγκτα σαβούρες επικίνδυνες για τους λαούς. Το πρόβλημα δεν είναι απλά και μόνο τα μεταλλαγμένα, αλλά αυτοί που τα παράγουν, οι καπιταλιστές και το σύστημά τους.

Διαλέγουν αισχροκέρδεια

Σε μια απόπειρα προσδιορισμού της ... αποδεκτής και μη αποδεκτής αισχροκέρδειας στην τιμή του πετρελαίου θέρμανσης επιδόθηκε λίγο - πολύ το «Νέο ΙΝΚΑ», που με χτεσινή του ανακοίνωση προσδιορίζει ως τιμή στην οποία «πρέπει» να πωλείται το πετρέλαιο τα 0,50 ευρώ το λίτρο «έστω και τα 0,52», όπως λέει.

Πώς καταλήγει σ' αυτό; Επειδή, λέει, πέρσι η τιμή που επέβαλαν οι εταιρείες ήταν 40% πάνω από την τιμή διυλιστηρίου, βάζοντας 40% πάνω στη σημερινή τιμή διυλιστηρίου προκύπτει η τιμή που το «Νέο ΙΝΚΑ» κρίνει ούτε λίγο ούτε πολύ λογική.

Θεωρεί, δηλαδή, ένα το κρατούμενο την αισχροκέρδεια που επιβάλλουν τα μονοπώλια και τα ...καλεί - «απειλώντας» με μηνυτήρια αναφορά, μάλιστα, σε διαφορετική περίπτωση - να μην την ξεπεράσουν! Με χτεσινή ανακοίνωση, «καυτηρίασε» τα όσα ακούστηκαν για διαμόρφωση της τιμής του πετρελαίου μέχρι τα 0,58 ευρώ το λίτρο. «Αυτές τις τιμές δε θα τις δεχτούμε», δηλώνει. Δηλαδή, αυτή την αισχροκέρδεια, γιατί την άλλη που προσδιορίζει με τα δικά του μαθηματικά το «Νέο ΙΝΚΑ» καλεί τους καταναλωτές να τη δεχτούν!

Δεν καταλαβαίνουν ή κάνουν πως δεν καταλαβαίνουν τα «λιοντάρια» της καταναλωτικής οργάνωσης ότι βάζουν πλάτες στην αισχροκέρδεια των μονοπωλίων;

Διερωτώμεθα...

Η αλήθεια πίσω από τη βιτρίνα

Οι «ριζικές τομές και ανατροπές» στο κράτος, στη λειτουργία της Βουλής και της δημόσιας διοίκησης, που εξήγγειλε χτες ο πρωθυπουργός από το βήμα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ, ισχυριζόμενος ότι θα σηματοδοτήσουν την «αναβάθμιση της δημοκρατίας», όσο και αν επιχειρήθηκε να εμφανιστούν σαν ρηξικέλευθες προτάσεις, δεν αποτελούν τίποτα περισσότερο από παρεμβάσεις στα επιφαινόμενα του εκμεταλλευτικού συστήματος, ώστε να μείνει στο απυρόβλητο ο πυρήνας του και να χρησιμοποιηθεί ως προκάλυμμα για την προώθηση πολιτικών που έρχονται να θωρακίσουν τα συμφέροντα της αστικής τάξης με ταυτόχρονο χτύπημα της λαϊκής δράσης.

Τις δημαγωγικές κορόνες περί «αναβάθμισης της δημοκρατίας» διαδέχτηκε λίγα λεπτά αργότερα η προαναγγελία της θεσμοθέτησης ενός ληστρικού και καλπονοθευτικού εκλογικού νόμου, που δεν έρχεται μόνο να νοθεύσει τη λαϊκή βούληση, αλλά να δημιουργήσει εκείνες τις πολιτικές συνθήκες για τα κόμματα της άρχουσας τάξης ώστε να ισχυροποιήσουν το δικομματικό σύστημα εναλλαγής στην εξουσία. Η κυβέρνηση προωθεί ένα μοντέλο στο οποίο το σύνολο των μονοεδρικών εδρών (150 - 180) θα καρπώνονται η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, που, σε συνδυασμό με το «πριμ» των 40 εδρών που θα λαμβάνει το πρώτο κόμμα, συρρικνώνει την κοινοβουλευτική παρουσία των άλλων κομμάτων, βάζοντας κυρίως στο στόχαστρο το ΚΚΕ, τον μοναδικό πολιτικό φορέα που αμφισβητεί το ίδιο το καπιταλιστικό σύστημα. Τόση δημοκρατία αντέχουν...

Παράλληλα με τη θωράκιση του αστικού πολιτικού συστήματος και για τον καθαγιασμό του, η κυβέρνηση προσπαθεί να φτιάξει ένα «ηθικό» περίβλημα γύρω από τη νομοθετική λειτουργία της Βουλής, με ρυθμίσεις που αφορούν στη «διαφάνεια» της δράσης των βουλευτών, στην κατάρτιση νομοσχεδίων, αλλά και στις προμήθειες του δημοσίου, στα εξοπλιστικά προγράμματα, στον ορισμό της ηγεσίας της Δικαιοσύνης. Προσπαθεί για λογαριασμό της αστικής τάξης να φιλοτεχνήσει ένα προσωπείο διαφάνειας και κάθαρσης για να αναβαπτίσει ένα σύστημα φθαρμένο στα μάτια των λαϊκών στρωμάτων και να εκτονώσει ανέξοδα τις αντιδράσεις που προκαλεί η σύμφυτη με τον καπιταλισμό διαφθορά και τα σκάνδαλα. Ταυτόχρονα, η κυβέρνηση επιχειρεί να δημιουργήσει την ψευδαίσθηση στα λαϊκά στρώματα ότι οι βουλευτές της, αν ακολουθήσουν μια «καθαρή» στάση, θα ψηφίζουν νόμους που υπηρετούν τα συμφέροντα του λαού. Αυτό πρεσβεύει η λεγόμενη δημόσια διαβούλευση μέσω ίντερνετ, όπου υποτίθεται θα συμμετέχει ο λαός με τη γνώμη του αλλά θα αποφασίζει το ΠΑΣΟΚ ενάντιά του.

Πίσω από τις πρωθυπουργικές διακηρύξεις, περί ενός «κράτους δικαίου και ευνομίας», κρύβεται η ισχυροποίηση ενός κρατικού μηχανισμού που θα έρχεται να υπηρετήσει από καλύτερη θέση τα συμφέροντα του μεγάλου κεφαλαίου σε βάρος των λαϊκών στρωμάτων. Πίσω από τις διακηρύξεις περί λιγότερων κρατικών αυτοκινήτων και προσλήψεων αξιοκρατίας από το ίντερνετ κρύβεται η προσπάθεια της κυβέρνησης να φιλοτεχνήσει τη μόστρα και τη βιτρίνα της, για να μείνει στο απυρόβλητο η πραγματική αιτία των δεινών που βιώνουν σήμερα η εργατική τάξη και τα άλλα λαϊκά στρώματα: Η κερδοφορία των μονοπωλίων, την οποία η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, όπως και η προηγούμενη της ΝΔ, όχι μόνο δεν πρόκειται να αγγίξει, αλλά, αντίθετα, θα κάνει ό,τι περνάει από το χέρι της για να την ενισχύσει και να την επεκτείνει.


Παναγιώτης ΘΕΟΔΩΡΟΠΟΥΛΟΣ

To «νέο αξιοκρατικό κράτος»...

Παπαγεωργίου Βασίλης

ΠΟΛΛΕΣ ...«άγνωστες λέξεις» είχαν οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ από την ομιλία του πρωθυπουργού στην Κοινοβουλευτική του Ομάδα. «Πελατειακές σχέσεις», «ρουσφέτια», «βόλεμα». Τι να 'ναι τούτα;

Κοιτάζονταν μεταξύ τους με απορία, προκειμένου να καταλάβουν τι εννοεί ο πρόεδρος!

Γιατί, πώς να το κάνουμε, ήρθαν αγνοί, αμόλυντοι και άσπιλοι στην εξουσία και τώρα πρέπει να δώσουν το δικό τους, εσωτερικό πόλεμο, ενάντια στη διαφθορά.

Πρέπει να αντισταθούν στους πειρασμούς που θα τους υποβάλουν οι ...κακομαθημένοι επί τόσα χρόνια πολίτες, ζητώντας χάρες, διορισμούς και ποιος ξέρει τι άλλο.

Ομως, ο πρόεδρος ήταν σαφέστατος: Ολα αυτά δεν έχουν θέση στην «πατριωτική ανάταση» που μας ετοιμάζει το ΠΑΣΟΚ, έτοιμο να σαρώσει όλες τις παλιές νοοτροπίες και να ιδρύσει ένα νέο αξιοκρατικό κράτος.

Φυσικά, όλα αυτά αφορούν όσους ...δε βλέπουν τι γίνεται γύρω τους. Γιατί τούτες τις μέρες, ακόμη και αυτή τη στιγμή που διαβάζετε, σε κάθε οργανισμό και υπηρεσία, από τους πλέον κεντρικούς έως τους πιο «αποκεντρωμένους», γίνεται ...απλά χαμός!

Το ίδιο και σε όλους τους χώρους, που, με τον έναν ή τον άλλο τρόπο, εμπλέκονται με την κεντρική εξουσία. Αλλαγές διευθυντών, αλλαγές συσχετισμών, επαφές, γνωριμίες, υποσχέσεις, συμφωνίες, επανακαθορισμοί καταστάσεων...

Ολα μπερδεύονται και ξαναμοιράζονται, μέχρι πραγματικά να ...πρασινίσει η χώρα και μετά να ακολουθήσει η «πράσινη ανάπτυξη». Δηλαδή, ό,τι γνωρίζαμε μέχρι τώρα, απλά ...σε άλλο χρώμα.

ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΣΤΗΚΑΜΕ, πάντως, από τη δέσμευση του Γ. Παπανδρέου για αναβάθμιση του θεσμού του Κοινοβουλίου και των βουλευτών που δεν πρέπει να είναι «χειροκροτητές» πολιτικών.

Να υποθέσουμε ότι εφεξής δε θα ξαναδούμε νομοσχέδιο, που θα είναι αντιγραφή κοινοτικής οδηγίας στην οποία δε θα μπορεί να αλλάξει ούτε ...ένα σημείο στίξης;


Γρηγοριάδης Κώστας

Ισως συμφωνίες και πρωτόκολλα της Ευρωπαϊκής Ενωσης ή του ΝΑΤΟ δε θα έρχονται και θα ψηφίζονται σε χρόνο μηδέν χωρίς την παραμικρή συζήτηση;

`Η, μήπως, δεν πρόκειται να ξαναδούμε τις συνήθεις ...άσχετες και πονηρές τροπολογίες στην ουρά των νομοσχεδίων;

Ο ... «πράσινος» Τζoρτζ Σόρος

Παπαγεωργίου Βασίλης

Την ...«πράσινη ανάπτυξη» - φυσικά, με το ...αζημίωτο - ασπάζεται πλέον και ο γνωστός μεγαλοκεφαλαιοκράτης (σ.σ. «μεγαλοεπενδυτής», κατά τον αστικό Τύπο), Τζορτζ Σόρος!

Ο Τζ. Σόρος, όπως γράφτηκε πρόσφατα και στον ελληνικό Τύπο, γνωστοποίησε την πρόθεσή του να συγκροτήσει μια νέα πρωτοβουλία κλιματικής πολιτικής, στην οποία θα δαπανά 10 δισ. δολάρια το χρόνο για 10 χρόνια. «Θα αναζητήσω επικερδείς ευκαιρίες», ομολόγησε απερίφραστα. Και βέβαια, έτσι για το «ξεκάρφωμα» και για να μη νομίσει κανείς (σ.σ. αν είναι δυνατόν!) ότι κάνει τις «πράσινες» επενδύσεις του με μοναδικό στόχο το κέρδος, έσπευσε να το παίξει και λίγο οικολόγος, προσθέτοντας: «Παράλληλα, όμως, θα επιμείνω ότι οι επενδύσεις αυτές θα συμβάλλουν πραγματικά στην επίλυση του προβλήματος της κλιματικής αλλαγής»!..

Εμάς, βέβαια, κάτι μας λέει ότι στο μόνο που θα επιμείνει είναι οι επενδύσεις αυτές να είναι όσο το δυνατόν πιο χρυσοφόρες και να συμβάλλουν στη διόγκωση του ήδη ευτραφούς πορτοφολιού του, όπως άλλωστε έκανε τόσα χρόνια και με τις μη «πράσινες» μπίζνες του.

Και ασφαλώς αφιερώνουμε την είδηση αυτή σε όσους πιστεύουν ακόμη τα «πράσινα» παραμύθια και της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, και των άλλων εραστών της «πράσινης οικονομίας». Ισως τώρα να καταλάβουν ότι μοναδικός στόχος όσων υπηρετούν αυτήν την πολιτική, σε Ανατολή και Δύση, είναι η δημιουργία νέων πεδίων κερδοφορίας για τους επιχειρηματίες τύπου Σόρος, σε τομείς όπως αυτοί της ενέργειας, της διαχείρισης απορριμμάτων, των κατασκευών, του νερού κ.ά., με πρόσχημα το περιβάλλον. Αλλωστε μην ξεχνάμε ότι της αγαθοεργούς αυτής πράσινης κίνησης του κεφαλαίου της πράσινης ανάπτυξης ηγούνται ανά τον κόσμο οι Α. Γκορ και Μπιλ Κλίντον.

Ομοιος τον όμοιο αγαπά...

Την «τιμή» των εκδοτικών συγκροτημάτων γενικότερα, της «Κυριακάτικης Ελευθεροτυπίας» ειδικότερα και φυσικά και της ίδιας, ανέλαβε χτες να υπερασπίσει η «Αυγή».

Ετσι, χτίζει ένα κείμενο για να απαντήσει στην αρθρογραφία και τα ρεπορτάζ του «Ριζοσπάστη» σχετικά με τις κατασκευασμένες ειδήσεις για το ΚΚΕ που δημοσιεύτηκαν στην «Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία» καθώς και το σχεδιασμό εκδοτικών συγκροτημάτων να βάλουν στο στόχαστρο τη στρατηγική του ΚΚΕ παρουσιάζοντας κλίμα δήθεν δυσαρέσκειας στο εσωτερικό του Κόμματος από την πολιτική του. Αλλωστε, αυτοί άνοιξαν πρώτοι το χορό σε κεντρικό δελτίο του ΜΕΓΚΑ, με τον Π. Λαφαζάνη να μιλά «για καμπανάκι στο ΚΚΕ», για να προλάβουν μην τυχόν και τους πάρουν άλλοι την «μπουκιά από το στόμα» στην αντιΚΚΕ εκστρατεία. Χρήσιμοι πάντα...

Η «Αυγή» ανακαλύπτει ότι «το ΚΚΕ επιτίθεται σα να θέλει κάτι να κρύψει», λες και η απάντηση του ΚΚΕ ήταν η επίθεση και όχι τα ψέματα σε βάρος του από τον αστικό Τύπο, με τα οποία η «Αυγή» δείχνει ότι συμφωνεί. Ακόμα, σημειώνει ότι «η επίθεση, πρωτοφανής ακόμα και για τα ήθη του Περισσού, μοιάζει σα να μην απευθύνεται μόνο στους εκτός ΚΚΕ...», συνεχίζοντας στη ρότα των δήθεν διαφωνιών στο εσωτερικό του Κόμματος.

Η «Αυγή» βλέπει αυτά που θέλει η ίδια να δει και όχι αυτά που υπάρχουν. Ετσι, σημειώνει ότι «στην απάντηση με έντονο τρόπο το ΚΚΕ διαψεύδει πως υπάρχει η επιστολή, πως υπάρχει αρνητικό κλίμα στο κόμμα και πως υπήρχε πρόταση για "συνέδριο διαδοχής". Δεν ξεκαθαρίζει αν έχει διατυπωθεί πρόταση για έκτακτο συνέδριο». Ολα αυτά, τη στιγμή που η επιστολή του Γραφείου Τύπου και απαντούσε σε όλα τα σημεία, και κυρίως από τις πρώτες λέξεις χαρακτήριζε το «ρεπορτάζ» της «Κυριακάτικης «Ελευθεροτυπίας» «υποτιθέμενο» και ξεκαθάριζε ότι «δεν εκφράζει άλλο από τους ευσεβείς πόθους του συντάκτη, ενώ είναι αντικειμενικό να χαρακτηρισθεί και υποβολιμαίο»... Δηλαδή, τι άλλο ήθελε η «Αυγή» για να καταλάβει ότι τίποτα απ' ό,τι γράφεται στο συγκεκριμένο πόνημα δε στέκει; Αλλά δεν είναι ότι δε θέλει να καταλάβει. Αλλωστε, το παίρνει πάνω της...

... και η «Αυγή» τη λαθροχειρία

Παίρνοντας μάλιστα σαφή θέση υπέρ των διαφόρων συνειδητά κάλπικων «ρεπορτάζ», η «Αυγή» σημειώνει: «Επί της ουσίας των όσων λέγονται και γράφονται στον Τύπο, για τις εξελίξεις στο κόμμα μετά τις εκλογές της 4ης Οκτωβρίου, ο "Ρ", όπως και η ηγεσία του ΚΚΕ, δεν κάνει καμία αναφορά, εμμένοντας, όπως γίνεται φανερό, στα σενάρια συνωμοσιολογίας και αντιΚΚΕ προπαγάνδας». Εδώ κάνει συνειδητή λαθροχειρία και ας την ονομάζει η ίδια όπως θέλει, ρεπορτάζ, εκτίμηση, αναπόδεικτη όμως και χωρίς στοιχεία.

Ετσι, κατά την «Αυγή», η διάψευση δημοσιεύματος δεν είναι απάντηση (προφανώς γιατί δεν την ενδιαφέρει η αλήθεια, αλλά μόνο η συμβολή στη διαμόρφωση αντιΚΚΕ κλίματος), όπως ούτε η απάντηση μέσα από ρεπορτάζ και άρθρα του «Ρ» ότι τα δημοσιεύματα είναι κατασκευασμένα, άρα ψεύτικα. Το ξέρει αλλά είναι της ίδιας συνομοταξίας, πολιτικής και δημοσιογραφικής και δεν είναι πρώτη φορά που το κάνει. Ξέρει ότι όλ' αυτά εντάσσονται σε άλλους σκοπούς αλλά φαίνεται ότι είναι ταγμένη μ' αυτούς...

Οπως μπερδεύει τον τίτλο με τη στήλη (αναφέρεται σε στήλη «Αλήθειες και ψέματα» στον «Ρ», ενώ αυτός ήταν εκείνη τη μέρα ο τίτλος στη στήλη «Διά του Τύπου»), έτσι μάλλον μπερδεύει και το ρεπορτάζ με το κατασκεύασμα για να δικαιολογήσει και τη δική της στάση, που αναπαράγει ψεύδη που «λέγονται» για να διαμορφώσει το κλίμα που τη βολεύει απέναντι στο ΚΚΕ.

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Απάντηση στον αντεργατικό χειμώνα

Σκηνικό ανοχής και αναμονής στήνει η κυβέρνηση με τη συνδρομή των «κοινωνικών εταίρων». Οι συναντήσεις της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Εργασίας με τα προεδρεία του ΣΕΒ, της ΓΣΕΒΕΕ, της ΕΣΕΕ και της ΓΣΕΕ καθώς και του υπουργού Εσωτερικών με την ΑΔΕΔΥ επιβεβαιώνουν αυτήν ακριβώς την επιδίωξη. Ευδιάκριτη «παραφωνία» σε αυτό το σκηνικό οι ταξικές δυνάμεις, το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο που έμπρακτα σπάει τη «σούπα» της συναίνεσης με την κυβερνητική πολιτική, στην οποία επιχειρούν να σύρουν τους εργαζόμενους.

Ταυτόχρονα, και ενώ κυβέρνηση και «κοινωνικοί εταίροι» θέλουν οι εργαζόμενοι να πέσουν σε «χειμερία νάρκη», ο ΣΕΒ καταθέτει εδώ και τώρα τις απαιτήσεις του. Οι βιομήχανοι άλλωστε δεν κρύβουν, ότι οι απαιτήσεις αυτές «διασταυρώνονται με τις προεκλογικές εξαγγελίες του ΠΑΣΟΚ», ενώ σε ανύποπτο χρόνο στο παρελθόν έχουν συνομολογηθεί και με την πλειοψηφία της ΓΣΕΕ. Ο δεκάλογος του ΣΕΒ, ο οποίος - ειρήσθω εν παρόδω - είχε κατατεθεί και στην προηγούμενη κυβέρνηση ενόψει της ΔΕΘ, είναι ένας δεκάλογος που σηματοδοτεί τη στήριξη της κερδοφορίας του κεφαλαίου και την παραπέρα επιδείνωση της θέσης των εργαζομένων.

Την ίδια στιγμή που η συμπαιγνία κυβέρνησης - εταίρων στήνει το σκηνικό της αναμονής, η εργοδοσία επιτίθεται σε όλα τα μέτωπα. Το μαρτυρούν οι απολύσεις στο διαρκώς χρηματοδοτούμενο όμιλο Λαναρά, η επίθεση στους εργαζόμενους στις τηλεπικοινωνίες, οι νέες προκλήσεις στην «Καριπίδης» και στη χαρτοβιομηχανία «Σκαγιάς», η εργοδοτική και κυβερνητική συστράτευση κατά των λιμενεργατών, οι δικαστικές διώξεις κατά συνδικαλιστών του Συνδικάτου Μετάλλου Πειραιά και της Ομοσπονδίας Γάλακτος - Τροφίμων. Το μαρτυρούν και οι δύο νεκροί εργάτες, μέσα σε ένα εικοσιτετράωρο στα κάτεργα της εργοδοσίας και ας μοιράζει δεξιά και αριστερά ο υπουργός Εργασίας δηλώσεις συμπόνοιας.

Οι εργαζόμενοι, οι απολυμένοι, τα λαϊκά στρώματα που βρίσκουν μετά τις εκλογές μπροστά τους την ίδια πολιτική που αντιπάλευαν και πριν τις εκλογές, δεν πρόκειται να πατήσουν την πεπονόφλουδα της αναμονής. Δεν έχουν τίποτα να περιμένουν, δε θα σταυρώσουν τα χέρια. Στους κήρυκες της κοινωνικής συναίνεσης, στα «ναι μεν αλλά» της πλειοψηφίας της ΓΣΕΕ, που περιμένει «θετικές εξελίξεις», πρέπει να απαντήσουν εδώ και τώρα με την οργάνωση της πάλης τους.

Σε αυτό το δρόμο καλεί από σήμερα το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο, γνωρίζοντας πολύ καλά, πού οδήγησε και στο πρόσφατο παρελθόν η ανοχή που επιδείχτηκε απέναντι στις «νωπές εντολές» και στη «νέα διακυβέρνηση». Τώρα και όχι αύριο οι εργαζόμενοι πρέπει να αντιμετωπίσουν τον αντεργατικό χειμώνα που έρχεται. Τώρα και όχι αύριο, να ορθωθεί μέτωπο αντίστασης στις απολύσεις, στις εργοδοτικές πιέσεις, στις αυθαιρεσίες. Αλλωστε η εργοδοσία δεν περιμένει. Ηδη δείχνει τα δόντια της, προωθεί τις αξιώσεις της. Οι εργαζόμενοι μόνο θα χάσουν, αν πέσουν στη θαλπωρή των επικοινωνιακών υποσχέσεων. Οι εργαζόμενοι έχουν εμπειρία. Δεν πρέπει να πετάξουν αυτήν την εμπειρία στο καλάθι των αχρήστων. Τώρα είναι η ώρα της δράσης. Τώρα είναι η ώρα του αγώνα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ