Πέμπτη 15 Οχτώβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ
Με σχεδιασμένη δράση για τα προβλήματα η λαϊκή αντεπίθεση

Σε εκδήλωση - συζήτηση που διοργάνωσαν οι Εργατικές Αχτίδες της Κομματικής Οργάνωσης Θεσσαλονίκης μίλησε η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ

MotionTeam

Σε εκατοντάδες συγκεντρωμένους εργαζόμενους και νέους μίλησε χτες βράδυ η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, στην εκδήλωση των Εργατικών Αχτίδων της Κομματικής Οργάνωσης Θεσσαλονίκης του Κόμματος, που έγινε στην «Αποθήκη 1» στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης.

Η αίθουσα αποδείχτηκε πολύ μικρή για να χωρέσει το πλήθος των εργαζόμενων στον βιομηχανικό επισιτισμό, καθαρίστριες σε εργολάβους, βιομηχανικούς εργάτες από εργοστάσια, που δίνουν μάχη ενάντια στις αντεργατικές πολιτικές και πρακτικές, ανθρώπους ριζοσπάστες, που συναντήθηκαν με τους κομμουνιστές στους αγώνες μέσα κι έξω από τους τόπους δουλειάς και το στήριξαν στις εκλογές, αλλά και πλήθος νεολαίας, που έσπευσαν να συμμετάσχουν στη συζήτηση σχετικά με τις εκτιμήσεις του ΚΚΕ για τα αποτελέσματα των εκλογών.

Παραθέτουμε παρακάτω εκτεταμένα αποσπάσματα από την εισηγητική ομιλία της Αλέκας Παπαρήγα:

Απαιτείται ετοιμότητα

«Παραμονές των εκλογών δηλώναμε ότι από Δευτέρα είμαστε έτοιμοι να συμβάλλουμε στην ετοιμότητα του λαϊκού κινήματος να αντιμετωπίσει τη νέα επίθεση που θα 'ρθει, ανεξάρτητα από το πώς θα είχε διαμορφωθεί ο συσχετισμός δύναμης, οι πολιτικές δυνάμεις το βράδυ των εκλογών. Και αυτό το εννοούσαμε και το εννοούμε και σήμερα, εξηγώντας το εξής: Τι είναι αυτό που μας πιέζει να λέμε "καμία ώρα χαμένη, καμία πίστωση χρόνου, άμεση ετοιμότητα"; Εχουμε μία βαθιά οικονομική κρίση, παγκόσμια, ευρωπαϊκή, και στην Ελλάδα. Κλείνει η περίοδος εκείνη, όπου ακόμα οι συνέπειες της κρίσης δεν έχουν εκδηλωθεί σε όλα τα μέτωπα και σε βάθος, θα είναι πιο μακροπρόθεσμες, και βρισκόμαστε την ίδια ώρα στη διαμόρφωση από την πλευρά της ΕΕ του λεγόμενου σχεδίου ανάκαμψης από την κρίση και τα βασικά του χαρακτηριστικά τα γνωρίζουμε πάρα πολύ καλά.

Κατάμεστη η αίθουσα όπου έγινε η χτεσινή εκδήλωση

MotionTeam

Κατάμεστη η αίθουσα όπου έγινε η χτεσινή εκδήλωση
Ανάκαμψη από την κρίση σημαίνει μία ώρα γρηγορότερα μέτρα για να διασφαλιστεί το κεφάλαιο, να συνεχίσει απρόσκοπτα την κερδοφορία του, και, ταυτόχρονα, ό,τι έχει απομείνει σε ολόκληρη την Ευρώπη και στην Ελλάδα, στο επίπεδο των κοινωνικών κατακτήσεων, ό,τι έχει απομείνει ύστερα από το Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, που για την Ευρώπη σήμανε κάποιες κατακτήσεις κοινωνικές, αυτά να ξεθεμελιωθούν, αλλά και να διαμορφωθούν νέοι όροι ενός σύγχρονου εργασιακού μεσαίωνα με συνέπειες πολύ μακροπρόθεσμες.

Παραδείγματος χάρη, η αλλαγή του αναπτυξιακού μοντέλου στην Ελλάδα - έτσι το λένε δεν είναι δικός μας όρος - θα σημάνει σοβαρές συνέπειες, όχι στα όρια της διακυβέρνησης από το ΠΑΣΟΚ, αλλά πολύ μακριά. Με αυτήν την έννοια, θεωρούμε ότι δεν πρέπει να χαθεί χρόνος, πολύ περισσότερο, παίρνοντας υπόψη ότι και τα αποτελέσματα των εκλογών δεν είναι γενικά καλά για το λαϊκό κίνημα, και επιμένουμε σε αυτό. Οχι όπως τα παρουσιάζουν, ειδικά για το ΚΚΕ. Γιατί το ΚΚΕ ποτέ δεν εξάρτησε την πρόοδο του κινήματος αποκλειστικά από κάλπη σε κάλπη. Κι άλλωστε, σε εμάς η κάλπη δεν επηρεάζει ούτε την πολιτική μας γραμμή, ούτε τις επιλογές μας. Αυτό που έχει σημασία - γιατί το εκλογικό αποτέλεσμα δεν ήταν καλό για το λαό - είναι να μη χαθεί χρόνος, να υπάρχει αντεπίθεση, να μην υπάρχουν ελπίδες - είτε ισχυρές, είτε ανεμικές - απέναντι στην κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, διότι ο χρόνος θα μετρήσει αντίστροφα. Και αυτό αποφασιστικά πέφτει στις πλάτες του Κόμματος.

Μέχρι το αίθριο της «Αποθήκης 1» έφτανε ο κόσμος

MotionTeam

Μέχρι το αίθριο της «Αποθήκης 1» έφτανε ο κόσμος
Το δεύτερο είναι το γεγονός ότι γίνεται μία προσπάθεια να διευθετηθούν μια σειρά ζητήματα στην περιοχή μας. Μην ξεχνάτε ότι στο Αιγαίο δεν έχουμε μονάχα το πρόβλημα του παραδοσιακού τουρκικού σοβινισμού (γκρίζες ζώνες, αμφισβήτηση κυριαρχικών δικαιωμάτων). Υπάρχει σαφής εκτίμηση ότι στο Αιγαίο υπάρχει πετρέλαιο. Υπάρχουν οικονομικά συμφέροντα και επομένως χρειάζεται να διευθετηθούν. Και προκαταβολικά λέμε - σε βάρος των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων - να διευθετηθούν μια σειρά από τέτοια ζητήματα και λόγω ανεβασμένου γεωπολιτικού, γεωστρατηγικού ρόλου της Τουρκίας. Υπάρχει το Κυπριακό, υπάρχουν εκκρεμότητες στα Βαλκάνια. Οι ΗΠΑ δίνουν μία έμφαση στη μετατόπιση του ενδιαφέροντός του στην Ευρασία. Το Αφγανιστάν πάει να εξελιχθεί σε ένα νέο Βιετνάμ για τις ΗΠΑ, κι επομένως θέλουν να κλείσουν όπως όπως μία σειρά από εκκρεμότητες που έχουν στην περιοχή. Αυτό θα δρομολογηθεί γρήγορα, και είναι ένας πρόσθετος δρόμος που δεν μπορούμε γενικώς να συζητάμε και να διαπιστώνουμε ή να περιμένουμε, πότε θα γίνουν οι προγραμματικές δηλώσεις και πότε θα γίνει και πώς θα γίνει... Χρειάζεται μία ωριμότητα. Και έχει αποδειχτεί, κι αυτό αν θέλετε είναι το καινούριο που τα τελευταία χρόνια ισχύει για το κίνημα. Το κίνημα πρέπει να αντιδρά γι' αυτό που θα ρθει μετά από χρόνια. Κι όχι όταν έρθει ένα νομοσχέδιο στη Βουλή, ή όταν γράφουν οι εφημερίδες ότι θα γίνει κάτι. Είναι αργά, έχει τελειώσει. Σημασία έχει ακριβώς η αντεπίθεση που εμείς εννοούμε, που περιέχει μέσα και την ικανότητα άμυνας. Πρέπει να προετοιμάζεις, πριν έρθουν τα σύννεφα στον ορίζοντα. Και η στρατηγική του ΚΚΕ και η παρακολούθηση των εξελίξεων μπορεί να εφοδιάσει το κίνημα με μία τέτοια ικανότητα πρόβλεψης. Γι' αυτούς τους λόγους μιλάμε για άμεση ετοιμότητα.

Η κυβέρνηση υλοποιεί αποφάσεις του κεφαλαίου

Το ΠΑΣΟΚ φτιάχνει αυτή τη στιγμή μια μόστρα. Το πρόγραμμά του είναι καθαρό. Είναι το πρόγραμμα της ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατίας, είναι ένα πρόγραμμα το οποίο υλοποιεί τις αποφάσεις του κεφαλαίου. Το ότι μπορεί φραστικά, ή να κάνει ορισμένους χειρισμούς εδώ, έτσι, αλλιώς, αυτό είναι δευτερεύον ζήτημα. Πρέπει κανείς να τους παίρνει υπόψη για να βοηθάει τον κόσμο να καταλαβαίνει. Αλλά δε θα βρεθούμε προ εκπλήξεων.

Η ΝΔ είναι σε κρίση, αλλά το σύστημα θα προσπαθήσει να τη στηρίξει, γιατί θα είναι ο παράγοντας εκείνος που θα πιέζει προς τα δεξιά την κυβέρνηση. Δεν ξέρουμε πώς θα εξελιχθεί η κατάσταση στη ΝΔ, πρέπει να το παρακολουθήσουμε. Και η εργατική τάξη αυτά πρέπει να παρακολουθεί. Οχι ποιος είναι υποψήφιος και ποιος βγαίνει και τι λέει. Η αστική τάξη απέσυρε μέσα σε ένα βράδυ την εμπιστοσύνη της από τη ΝΔ. Βεβαίως ήταν και η λαϊκή δυσαρέσκεια, είναι σε συνδυασμό με τη λαϊκή δυσαρέσκεια. Ομως θα σας πω ότι κάτι τέτοιο δεν έχει ξαναγίνει στη σύγχρονη ιστορία. Οταν απέσυρε η αστική τάξη την εμπιστοσύνη από το ΠΑΣΟΚ, ένα μέρος της ήταν με το ΠΑΣΟΚ το 2004. Κι εδώ παίζουν ρόλο και οι ενδοϊμπεριαλιστικές αντιθέσεις στην περιοχή. Μην τα υποτιμάμε αυτά, γιατί η εργατική τάξη, οι κομμουνιστές, όλα αυτά πρέπει να τα βλέπουμε. Οχι για να παίρνουμε τη θέση του ενός ιμπεριαλιστή ή του ενός ποδιού του δικομματισμού, αλλά γιατί αυτά έχουν επιπλοκές στην καθημερινότητά μας και ίσως σε ορισμένες πιο κρίσιμες στιγμές.

Το ΠΑΣΟΚ θα συνεχίσει την πολιτική της ΝΔ, θα την επαυξάνει, γιατί είναι τα σχέδια της ΕΕ. Η ΝΔ είναι στην κατάσταση που είναι. Τα άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης είναι "ναι μεν, αλλά". Ο μεν ΛΑ.Ο.Σ. έχει χάσει λίγο τον μπούσουλα, γιατί θέλει να δει πώς θα εξελιχθεί με τη ΝΔ, αν θα του δημιουργηθούν προϋποθέσεις να γυρίσει. Εδώ βγήκε και είπε δημόσια ο πρώην ΕΥΠ του ΛΑ.Ο.Σ. που έγινε και βουλευτής επικρατείας, ότι σε λίγα χρόνια θα έχουμε έναν πρωθυπουργό που θα αρχίζει από το "Καρα". Δηλαδή υπάρχουν και τέτοιοι σχεδιασμοί. Οσον αφορά στο ΣΥΡΙΖΑ, στις αντιδεξιές ρητορείες τα πήγαινε καλύτερα. Τώρα λέει "να δούμε", "θα πιέσουμε το ΠΑΣΟΚ σε ό,τι έχει υποσχεθεί, να τα κάνει"... Δεν υποσχέθηκε το ΠΑΣΟΚ τίποτα!

Υποσχέσεις εξαπάτησης του λαού

Και εδώ να μπούμε τώρα στην ουσία. Είναι κανείς να απορεί πώς η ΝΔ και ιδιαίτερα ο πρόεδρός της, ο πρώην πρωθυπουργός, πολέμησε το ΠΑΣΟΚ ότι κάνει παροχές. Στον κόσμο έμεναν οι παροχές. Για πρώτη φορά έχουμε κόμμα που διεκδικεί επιστροφή στη διακυβέρνηση χωρίς να κάνει παροχές.

Για να δούμε, τι παροχές υποσχέθηκε; Υποσχέθηκε ένα επίδομα 500 - 1.300 ευρώ εφάπαξ το χρόνο - αντίστοιχο είχε υποσχεθεί και το έδωσε η ΝΔ - για οικογένειες οι οποίες έχουν τρία παιδιά κι έχουν εισόδημα μέχρι 11.000 ευρώ το χρόνο. Ξέρετε τι σημαίνει να έχεις 2-3 παιδιά και να έχει η οικογένεια 11.000 ευρώ το χρόνο... Και άντε να πούμε ότι σε αυτούς θα δώσει τα 1.300 ευρώ - γιατί θα κοιτάξουν αν έχει σπίτι, αν πληρώνει νοίκι... Είναι παροχή αυτό; Οποιοσδήποτε μπορεί να τη δώσει. Και χούντα να είχαμε, τέτοια παροχή μπορεί να έδινε, σιγά!..

Τι υποσχέθηκε άλλο; Λέει 950 ευρώ θα έχει η οικογένεια του αγρότη. Αλλο κόλπο αυτό. Θα δούμε πώς θα το σερβίρει στις προγραμματικές, αλλά από την εξέταση που έχει γίνει μέχρι τώρα, είναι απάτη. Από ποια πλευρά - κι αυτό αφορά και τον εργάτη, μη μου πείτε ότι σας λέω κάτι αγροτικό στις κλαδικές αχτίδες, γιατί ο εργάτης επηρεάζεται από το σύνολο και δεν επηρεάζεται μόνο από το πρόβλημα στο εργοστάσιο ή στον κλάδο. Ετσι κι αλλιώς οι αγρότες είχαν σύνταξη 330 ευρώ ο καθένας. Επί Σημίτη έγινε ένας νόμος που λέει ότι θα αρχίσετε να πληρώνετε ασφάλιστρα και με την ανταποδοτικότητα θα αφαιρείται από το 330. Φέτος έφτασε στην ουσία 230. Η σύνταξη των 330 μειώθηκε γιατί παίρνουν κι ανταποδοτική, συν η ανταποδοτική από τα ασφάλιστρα, μένει λιγότερη από τα 350 που ήταν η βασική σύνταξη, η επίσημη. Επομένως, όταν λέει θα το κάνω 450 ευρώ, στην ουσία θα δώσει μια μικρή αύξηση πάνω σε αυτά που είχε ο αγρότης. Ενδεχομένως να πιάνει αγρότισσες, που οι αγρότες δεν πήγαν να ασφαλίσουν τις γυναίκες τους, αλλά και πάλι θα βάλει προϋποθέσεις. Και αυτό, ήδη είπε ότι θα γίνει μετά από 5 χρόνια, θα πιάσει 2-3 εκλογικές περιόδους. Θα δούμε... Αλλά αν το δούμε ως εξής, ότι η αγροτιά που αυτή τη στιγμή είναι στην παραγωγή συρρικνώνεται, ότι οι άνθρωποι φεύγουν από τη γη τους γιατί οι τιμές είναι εξευτελιστικές, όλα αυτά θα τα δώσει σε ορισμένους ηλικιωμένους αγρότες, για τρία, τέσσερα χρόνια - με συγχωρείτε - μέχρι να πεθάνουν, και τέλειωσε. Διότι, από κει και πέρα είναι: "καταθέτεις - παίρνεις", "πληρώνεις ασφάλιστρα κι αναλόγως παίρνεις"... Και πρέπει να σας πω ότι, αν μπει ο αγρότης στην ανώτερη ασφαλιστική κλάση και πληρώνει ασφάλιστρα, η ανώτερη σύνταξη είναι 450 ευρώ για την τελευταία τετραετία. Αυτά είναι τα δοσίματα του ΠΑΣΟΚ...

Τι άλλο είπε το ΠΑΣΟΚ; Αν θα δείτε το πρόγραμμά του, θα κάνει αναθεώρηση του δικού του νόμου για την ενοικίαση εργαζομένων. Δεν λέει τον καταργώ. Θα αναθεωρήσει. Θα είναι σαν τον Χότζα, κάτι μπορεί να μπάζει, κάτι μπορεί να βγάζει.

Μετά λέει, καταργούμε τα Stage στο Δημόσιο και τα εφαρμόζει στον ιδιωτικό τομέα, εκεί που τα θέλουν οι ιδιώτες. Στο Δημόσιο δεν συμφέρουν τα Stage, γιατί βάζει το κράτος ένα μέρος. Από τη στιγμή, λοιπόν, που θέλει να περικόψει, θα τα περάσει στους ιδιώτες. Αυτά που έδινε το κράτος για το Δημόσιο, θα τα δώσει στον εργοδότη για τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών του εργοδότη. Δηλαδή δωρίζει τα Stage στους ιδιώτες. Δεν τα καταργεί εντελώς. Για τέσσερα χρόνια δίνει στους εργοδότες τσάμπα εργαζόμενους.

Τι έκανε τώρα, βγήκε και είπε καταργώ τα αυτοκίνητα, κλπ. Ακούσαμε ότι είναι από 25.000 μέχρι 100.000 τα αυτοκίνητα στο Δημόσιο... τώρα πόσα ακριβώς είναι δεν ξέρω. Εμείς δεν έχουμε καμιά αντίρρηση σε αυτό. Και μάλιστα, αν θέλει να είναι και πιο ριζοσπαστικός, γιατί δεν κόβει τις βουλευτικές συντάξεις; Και δεν είναι λαϊκισμός όπως το λέμε εμείς. Καλά που παίρνουν οι βουλευτές ένα κάρο λεφτά, γιατί είναι τα σταυρουδάκια, γιατί κάνουν τις κουμπαριές, γιατί έχουν πολλά έξοδα. Ενώ σε εμάς στο Κόμμα, είμαστε βουλευτές, το Κόμμα εισπράττει το βουλευτικό μισθό αλλά δεν πληρώνουμε και τίποτα, τα έξοδα της πολιτικής μας δράσης τα κάνει το Κόμμα. Εντάξει, των αστικών κομμάτων έχουν πολλές κουμπαριές, τραπέζια για τα σταυρουδάκια, για το σταυρό, δηλαδή. Αλλά γιατί πρέπει να παίρνει μεγάλη σύνταξη ο βουλευτής; Δεν κατάλαβα. Να πάρει τη σύνταξη που θα έπαιρνε αν ήταν στο ΙΚΑ, στον ΟΓΑ, να μη χάσει ασφαλιστικά δικαιώματα, να ασφαλίζεται αν δεν μπορεί να ασκήσει επάγγελμα σαν βουλευτής, αυτό ναι. Αλλά από τη σύνταξη γιατί δεν κόβει; Που μιλάμε, είναι διά βίου οι συντάξεις και μετά τις κληρονομεί κι η γυναίκα του και το ανύπαντρο παιδί. Αμα θέλει να κάνει τον έξυπνο... Κόβει, λοιπόν τα κρατικά αυτοκίνητα. Τώρα, ποια εταιρία θα πάρει τα καινούργια υβριδικά, είναι μια άλλη ιστορία... Γιατί τώρα εδώ, είναι και οι εταιρείες, είναι και πού θα δώσει τα αυτοκίνητα, αλλά εν πάση περιπτώσει, εμείς δε θα έχουμε καμιά αντίρρηση. Αλλά, κύριε, κάνεις τη μόστρα. Βγαίνεις και μου κάνεις αυτή τη δουλειά, για να περάσεις την αντίληψη "κάνω εγώ περικοπές, πάρε 30 λεπτά αύξηση εσύ στο Δημόσιο, κι εσύ οικογένεια πρέπει να κάνεις περικοπές, μην κάνεις σπατάλες λαϊκή οικογένεια"...

Στο κεφάλαιο θα δώσει καινούρια κίνητρα και καινούριες φοροαπαλλαγές, ήδη έχουν εξαγγελθεί. Λοιπόν, για να μη λέω λεπτομέρειες, όλα τα μέτρα που ζητάει η ΕΕ θα τα περάσει το ΠΑΣΟΚ.

Και τα κυριότερα μέτρα που θα πάρουν: Πρώτον, θα αναδιανείμουν ενδεχομένως την πίτα σε νέους επιχειρηματίες ή σε καινούριους, πάντως συνολικά θα τα πάρουν οι επιχειρηματίες. Δεύτερον, έρχονται μέτρα σοβαρά, τα οποία τα έχει υπαγορεύσει ο ΣΕΒ, ο Προβόπουλος της Τράπεζας της Ελλάδας, η ΕΕ. Και τα μέτρα αυτά είναι: Μείωση των ασφαλιστικών εισφορών των εργοδοτών. Πιο ελαστικές εργασιακές σχέσεις, απελευθέρωση των περιορισμών στις απολύσεις. Οι βιομήχανοι προτείνουν μέχρι και κατάργηση των δύο μισθών, το δώρο, το επίδομα. Μην πω όλα τα εργατικά που είναι γνωστά.

Η εργατική τάξη, το ταξικό κίνημα δεν μπορεί να ασχολείται μόνο με τις συνέπειες στη ζωή της. Μας ενδιαφέρει εξίσου ποιοι κλάδοι αναπτύσσονται, ποιοι δεν αναπτύσσονται, τι γίνεται με τους διάφορους τομείς της οικονομίας. Π.χ., η κλωστοϋφαντουργία. Μας ενδιαφέρει ως παραγωγικός κλάδος που αξιοποιεί τα αγροτικά, τα κτηνοτροφικά προϊόντα και παράγει ρούχα, κλπ., και δεν έχουμε ανάγκη να κάνουμε τις εισαγωγές που κάνουμε τώρα; Μας ενδιαφέρει. Μπορεί να είμαστε εναντίον των καπιταλιστών, δεν είμαστε κατά του κλάδου της κλωστοϋφαντουργίας. Η ένδυση μας ενδιαφέρει, το έπιπλο μας ενδιαφέρει. Λένε "παραδοσιακοί κλάδοι". Τι θα πει "παραδοσιακοί κλάδοι"; Μας ενδιαφέρει η παραγωγή φάρμακου, ιατρικού εξοπλισμού, να μην κάνουμε τόσες εισαγωγές; Μας ενδιαφέρει. Εδώ εισάγουμε μέχρι και βαμβάκι. Τι λέει το ΠΑΣΟΚ; Η μεγάλη μας βιομηχανία είναι τουρισμός και ναυτιλία. Και δεν ξέρω αν προσέξατε, ο τουρισμός μπήκε στο υπουργείο Πολιτισμού. Τι σχέση έχει ο τουρισμός με τον πολιτισμό; Εχει μια σχέση, όλα τα υπουργεία έχουν σχέση μεταξύ τους. Θα είναι η πλήρης υπαγωγή και του αρχαίου πολιτιστικού, ας πούμε, προϊόντος - με συγχωρείτε για την έκφραση - αλλά και του σύγχρονου, θα είναι δεμένο με τα μεγάλα ξενοδοχειακά συγκροτήματα, με τα συνέδρια. Καμία σχέση, δηλαδή, με την πολιτιστική ανάπτυξη.

Αγροτοτουρισμός. Πήγε στην Ηλεία και τι είπε; Με επίκεντρο την Ολυμπία θα κάνουμε προσέλκυση τουριστών. Το λέει στο Νομό Ηλείας, που είναι ο πιο πολυπαραγωγικός νομός της χώρας. Ολα τα προϊόντα φυτεύονται εκεί και τα οποία μπορούν να τροφοδοτήσουν όλη την Ελλάδα. Δεν είναι λοιπόν να δούμε επενδύσεις - βεβαίως θα γίνουν επενδύσεις, στην αιολική ενέργεια, να γίνουν, καμία αντίρρηση, 20% όμως συμβάλλει στην ενέργεια, στην επίλυση του ενεργειακού προβλήματος της χώρας. Θέσεις εργασίας που λένε οι Οικολόγοι και το ΠΑΣΟΚ; Τι χρειάζεται η αιολική ενέργεια; Φύλακες, σεκιουριτάδες. Θα πάνε στα νησιά, θα σηκώσουν τους πυλώνες, μέχρι τώρα οι θέσεις εργασίας είναι οι σεκιουριτάδες που τους φυλάνε. Ενδεχομένως θα γίνουν κάποιες μονάδες, που θα παράγουν εργαλεία, μέσα νέας τεχνολογίας για την "πράσινη ανάπτυξη". Πόσες θέσεις εργασίας; Την ίδια ώρα θα κλείνουν άλλα εργοστάσια, θα κλείνουν οι Λαναράδες, θα κλείνουν τα υπόλοιπα. Δηλαδή, συγκεντρώνουν τις επενδύσεις εκεί που τα μονοπώλια κερδίζουν. Και επιπλέον - το τόνισε ο Παπανδρέου, όπως το τόνισε κι ο Καραμανλής - "να τονώσουμε την εξωστρέφεια της Ελλάδας". Τι σημαίνει εξωστρέφεια; "Σας δίνουμε κίνητρα να πάτε να κάνετε επενδύσεις έξω". Επομένως, κι αν κάνουν επενδύσεις σε κάποιους νέους τομείς, οι θέσεις εργασίας θα είναι πολύ λιγότερες από τις θέσεις εργασίας που θα χαθούν. Αρα, η λύση που προσφέρει το σύστημα είναι μία θέση στους τέσσερις. Εναλλαγή ανεργίας και εργασίας. Θα χτυπήσουν τη μακροχρόνια ανεργία, δε θέλουν μόνιμους ανέργους γιατί πρέπει να τους δίνουν επίδομα ανεργίας. Αλλά θα κάνουν αυτό: Θα είσαι άνεργος για ένα χρόνο μόνο, 6 μήνες, 8 μήνες, θα εναλλάσσεσαι, με τις γνωστές εξελίξεις.

Ετοιμάζουν επίθεση στο Κόμμα

Ο,τι γνωρίσαμε θα είναι χειρότερο. Ηδη ετοιμάζεται επίθεση στο Κόμμα. Η επίθεση μπορεί να έρθει και με όρους για την κρατική επιχορήγηση. Θα φέρουν νέο νόμο για τα οικονομικά και θέλει ετοιμότητα. Και να το ξεκαθαρίσουμε: Εμείς όρους που έχουν να κάνουν με τις αρχές μας, με την ιδεολογία μας, ή, αν θέλετε, και σε δευτερότερα ζητήματα, άμα αρχίσουμε να υποχωρούμε σε όρους, χαθήκαμε. Που σημαίνει: Η απάντηση πρέπει να είναι η δράση των μελών, των φίλων, των συνεργαζόμενων, των οπαδών, αυτών που έχουν διαφορές μαζί μας αλλά καταλαβαίνουν τη σημασία και το ρόλο μας. Η επίθεση θα έχει πολλά - και μην ξεχνάτε ποιος είναι αντιπρόεδρος της κυβέρνησης. Εχει χρεωθεί αυτό το ρόλο. Είναι πολύ πιθανό να φέρουν ένα νόμο που θα αναγορεύουν τα κόμματα σε επιχειρήσεις.

Θα έρθει νέος εκλογικός νόμος, με το γερμανικό σύστημα, όπου στην καλύτερη περίπτωση οι 150 έδρες θα είναι μονοεδρικές. Και εδώ να δούμε, όλους τους άλλους "δημοκράτες" που λένε ότι η επικοινωνιακή πολιτική... Ποια επικοινωνιακή πολιτική; Ο εκλογικός νόμος επηρεάζει και την ψήφο του άλλου. Λέει ότι εδώ μπορεί να το κάνουν 150 μονοεδρικές και 150 με λίστα. Και αν δούμε και τη σύνθεση της κυβέρνησης, και τη συζήτηση που γίνεται σήμερα στη ΝΔ, γίνεται μια προσπάθεια να εκπαιδευτεί στα πανεπιστήμια και σε άλλους χώρους για την ελίτ, τα "θινκ τανκ", το σύγχρονο πολιτικό προσωπικό του αστικού συστήματος, που είναι οι άνθρωποι που γίνονται υπουργοί, πρωθυπουργοί του σωλήνα. Ούτε καν αυτοί που πήραν μέρος στα νιάτα τους σε μια διαδήλωση. Αν δείτε τη σύνθεση της κυβέρνησης, δείτε και τα βιογραφικά, έχουν τελειώσει 3-4 πανεπιστήμια. Οχι οποιαδήποτε πανεπιστήμια. Είναι πανεπιστήμια που βγάζουν πρωθυπουργούς, υπουργούς, στελέχη επιχειρήσεων, κλπ. Εμείς δεν έχουμε πρόβλημα αν είναι αμερικάνικο ή αγγλικό ή γερμανικό πανεπιστήμιο, δεν είμαστε ρατσιστές. Αλλά δεν είναι το πανεπιστήμιο που μπορείς να στείλεις εσύ το παιδί σου. Οι νέοι, οι φρέσκοι, είναι άνθρωποι οι οποίοι είναι στυγνοί. Είναι αυτό που λέμε, το σύγχρονο πολιτικό προσωπικό του αστικού συστήματος. Δε θέλουν πολιτικούς που στο παρελθόν πήραν μέρος και σε μια διαδήλωση. Θέλουν τα ...σύγχρονα πρόσωπα. Και, αν θέλετε, αυτά είναι και τα σύγχρονα πρότυπα.

Πρέπει να αντεπιτεθούμε

Εμείς ως αντιστάθμισμα πρέπει να πολλαπλασιάσουμε τα πρότυπα μέσα στο λαό, που είναι ο εργάτης, ο φτωχός αγρότης, ο φτωχός επιχειρηματίας, με υψηλό επίπεδο πολιτικής μόρφωσης - δε μιλάμε για πανεπιστήμια - με ικανότητες, αλλά βγαλμένος και ζυμωμένος μέσα στην ταξική πάλη. Που αντέχει και δεν επηρεάζεται και αντέχει πριν απ' όλα την ιδεολογική επίθεση.

Πρέπει να αντεπιτεθούμε. Και εδώ σχεδιάζουμε τη δράση με βάση τα προβλήματα. Θέλει καλή προετοιμασία και κυρίως να μεταδώσουμε έμπνευση, διάθεση στον κόσμο, να ανεβάσουμε το πείσμα του, και να δημιουργηθεί πια και μια ηθική ιδεολογική - όχι ηθικίστικη - δύναμη αντεπίθεσης. Και, κυρίως, το κίνημα να αντέξει την ιδεολογική πίεση. Και θα αντέξει το κίνημα την ιδεολογική πίεση και θα ανασυνταχθεί, εάν, πάνω από όλα κι έτσι θα γίνει και το βάζουμε υπογραφή, βγει νικηφόρος ο κομμουνιστικός χώρος από την εντεινόμενη ιδεολογική πίεση, η οποία θα γίνει πάρα πολύ μεγάλη.

Επομένως, και τα συμπεράσματα για το σοσιαλισμό έχουν αξία σήμερα, και τα συμπεράσματα από την ιστορία του Κόμματος, και τα συμπεράσματα από τους καθημερινούς αγώνες.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ