Τετάρτη 27 Γενάρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΝΕΟΛΑΙΑ (ΤΕΤΡΑΣΕΛΙΔΟ)
ΔΥΤΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ
Να μη μείνει κανένας φοιτητής και οι σπουδές του στον «αέρα»!

Κοινή ανακοίνωση της ΕΠ Δυτ. Μακεδονίας του ΚΚΕ και του ΣΠ Δυτ. Μακεδονίας της ΚΝΕ

Μεγάλες είναι οι ανησυχίες σχετικά με το μέλλον των πανεπιστημιακών τμημάτων σε εκατοντάδες φοιτητές που σπουδάζουν στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας, από το νέο νομοσχέδιο που προωθεί η κυβέρνηση για την Ανώτατη Εκπαίδευση.

Η υπουργός Παιδείας Ν. Κεραμέως έκανε λόγο για «συνολική προσπάθεια ανάταξης του ακαδημαϊκού χάρτη» και για «αλληλοκαλύψεις μεταξύ Τμημάτων», την ίδια ώρα που σε ψήφισμα της Συγκλήτου του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας αναφέρεται ότι εφόσον ψηφιστεί το νομοσχέδιο θα έχει ως αποτέλεσμα να υπάρξουν Τμήματα που θα βρεθούν με πολύ λιγότερους εισακτέους σε σχέση με πέρυσι - με χαρακτηριστικό παράδειγμα την πόλη της Κοζάνης, όπου από τους 1.717 φοιτητές που εισάγονται, θα καταλήξουμε σε ένα νούμερο κοντά στους 450.

Ο πρύτανης του Πανεπιστήμιου Δυτικής Μακεδονίας, Θεόδωρος Θεοδουλίδης, περιέγραψε πρόσφατα σε συνάντηση που είχε με αντιπροσωπεία του Κόμματος και της ΚΝΕ, αλλά και στην τοποθέτησή του στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Κοζάνης, ότι ο καθορισμός «βάσης εισαγωγής» θα πλήξει 10 από τα 22 Τμήματα, με τον αριθμό των εισακτέων να μειώνεται δραστικά, κάτι που θα έχει ως αποτέλεσμα να μην είναι βιώσιμα και πιθανότατα να κλείσουν. Επεσήμανε ακόμα ο πρύτανης ότι θα πληγούν κυρίως οι πόλεις της Κοζάνης και των Γρεβενών, με το ποσοστό μείωσης φοιτητών να υπολογίζεται στο 42%.

«Ολα αυτά προκαλούν δικαίως μεγάλη αγανάκτηση στους φοιτητές και πολλά ερωτήματα, αφού αυτό σημαίνει ότι και η ίδια η ύπαρξή τους μπορεί να τεθεί σε κίνδυνο, με αποτέλεσμα εκατοντάδες φοιτητές να βρεθούν στον "αέρα" από έναν νέο γύρο συγχωνεύσεων και κλεισίματος Τμημάτων», σημειώνουν σε κοινή τους ανακοίνωση η Επιτροπή Περιοχής Δυτικής Μακεδονίας του ΚΚΕ και το Συμβούλιο Περιοχής Δυτικής Μακεδονίας της ΚΝΕ.

Στην ανακοίνωση τονίζεται ότι οι φοιτητές έχουν πλούσια πείρα, καθώς «μόλις πριν από έναν χρόνο ολοκληρώθηκαν οι τελευταίες "αναδιαρθρώσεις" στο χώρο της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης, με συγχωνεύσεις Τμημάτων του Πολυτεχνείου και του ΤΕΙ και με τη δημιουργία Τμημάτων και σχολών όπως των Οικονομικών, στις περισσότερες περιπτώσεις χωρίς αλλαγές στα προγράμματα σπουδών, απλά με μια αλλαγή "ταμπέλας". Οι αλλαγές δηλαδή που προωθεί το υπουργείο με το νέο ν/σ έρχονται να προστεθούν σε αλλαγές και συγχωνεύσεις που ήδη έγιναν τα τελευταία χρόνια».

Επισημαίνεται ακόμα ότι πολλοί από όσους σήμερα ανησυχούν για την τύχη των Τμημάτων «ήταν οι ίδιοι που πανηγύριζαν όταν η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ προχωρούσε στις αναδιαρθρώσεις της Ανώτατης Εκπαίδευσης και στο άνοιγμα πολλών νέων Τμημάτων σε διάφορες πόλεις της Δυτικής Μακεδονίας, τα οποία Τμήματα άνοιγαν χωρίς καμία υποδομή - με 2 και 3 καθηγητές, χωρίς εγκαταστάσεις, χωρίς εργαστήρια, χωρίς καμία πρόβλεψη για φοιτητική μέριμνα».

Τα παραπάνω «έρχονται να προστεθούν σε μία ακόμα πιο άσχημη κατάσταση που δημιουργεί το νομοσχέδιο αν εφαρμοστεί στην πράξη», συνεχίζουν ΚΚΕ και ΚΝΕ: «Βάζει σοβαρά εμπόδια στο δικαίωμα στην πρόσβαση των μαθητών και φοιτητών χιλιάδων λαϊκών οικογενειών, που προσπαθούν ήδη να αντεπεξέλθουν με δυσκολία στο μεγάλο κόστος σπουδών».

Την ώρα που η κυβέρνηση δίνει με συνοπτικές διαδικασίες 30 εκατ. ευρώ για αστυνομικές δυνάμεις σε κλειστές σχολές, επισημαίνεται στην ανακοίνωση, το Τμήμα των Ηλεκτρολόγων Μηχανικών συνεχίζει να στεγάζεται στην αποθήκη ενός σούπερ μάρκετ, το Τμήμα των Μηχανολόγων σε μια οικοδομή, η νέα Πανεπιστημιούπολη στη ΖΕΠ να φαντάζει όνειρο «θερινής νυκτός» και μάλιστα χωρίς να προβλέπονται Εστία και Λέσχη, ενώ ακόμα και το προσωπικό καθαριότητας παραμένει ελάχιστο σε σχέση με τις ανάγκες που υπάρχουν.

Η ΕΠ του ΚΚΕ και το ΣΠ της ΚΝΕ στη Δυτική Μακεδονία καλούν όλο το λαό της περιοχής να απαντήσει μαχητικά στις αλλαγές της κυβέρνησης στην Παιδεία και με τον αγώνα του σε κάθε πόλη της περιοχής να απαιτήσει:

Να μην κατατεθεί το ν/σ της κυβέρνησης, να δοθεί άμεση απάντηση από το υπουργείο Παιδείας για τις αλλαγές στο ΠΔΜ και να μη μείνει κανείς φοιτητής στον «αέρα».

Να παρθούν πίσω τα νέα μέτρα καταστολής, όπως η πανεπιστημιακή αστυνομία, να εξασφαλιστεί ότι οι φοιτητές που το επιθυμούν θα γυρίσουν στον τόπο σπουδών τους άμεσα και χωρίς καμία επιβάρυνση, με ευθύνη του υπουργείου. Να επαναλειτουργήσουν τα πανεπιστήμια το εαρινό εξάμηνο, με όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας. Να συνεχιστούν τα μαθήματα, τα εργαστήρια και οι πρακτικές ασκήσεις διά ζώσης, με μέτρα αποφυγής συνωστισμού. Ειδικά για το Α' έτος να ξεκινήσουν με προτεραιότητα τα μαθήματα, για τη γρήγορη ένταξη στη φοιτητική ζωή.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ